הטבות לחד הוריות? ומה לגבי הגרוש שלהן, שהילדים אצלו חצי מהזמן?

"שיטת קביעת המזונות בארץ תמוהה, בזוייה, ומטומטמת להפליא", טוענת שרה איינפלד ומסבירה למה לילדים שנולדו בפרק ב' אין שום סיכוי להתקיים בעולם הזה

שרה איינפלדפורסם: 12.06.18 08:54
"הייתם מצפים שבמצב בו הילדים נמצאים אצל האבא כמעט מחצית מן הזמן, האב יקבל זכויות דומות לאלו של האם, אבל נראה שאין קונצנזוס בעניין הזה"
"הייתם מצפים שבמצב בו הילדים נמצאים אצל האבא כמעט מחצית מן הזמן, האב יקבל זכויות דומות לאלו של האם, אבל נראה שאין קונצנזוס בעניין הזה"
"אנחנו בפרק ב' עם ילדה משותפת", מספרת לי ורדה. "בעלי משלם 7,000 שקל על שלושה ילדים, אשר כמעט מחצית מהזמן מתגוררים אצלנו, בביתי. גרושתו בעלת דוקטורט, אבל החליטה לעבוד רק ב-40% משרה, כאשר גם אני וגם בעלי עובדים מעל 100% משרה כדי לפרנס. היא מרוויחה 5,000 שקל, כך שביחד עם מזונות, הבטחת הכנסה, מס שלילי, ועזרה מעמידר – מתחילה את החודש אחרי כל הוצאותיה בסכום נקי, נטו - של 12,000 שקל. אנחנו מתחילים את החודש אחרי כל ההוצאות על כל הילדים כשהם אצלנו, והמזונות, במינוס של 4,500 שקל".

 

הטבות לנשים בלבד

כמה מדהים זה, שכאשר יש חוסר צדק ואפליה בענייני נשים – כל העולם נחרד. והנה פתאום, בגלל נשים, אותן יצורים טהורים, ישנה אפליה מול נשים אחרות – נשים שמנסות לבנות משפחה עם גבר גרוש. ממש מלכוד 22. והבעיה? לא אחרת מאשר המודל הכלכלי המבייש הנהוג במדינת ישראל, שגם ככה לא כזה כיף לחיות בה מבחינה כלכלית. מודל שאיננו מתנהל אגב בשום מדינה מערבית אחרת.

 

גבר ואישה גרושים שבתיהם נפרדו, צריכים לקבל את אותן ההטבות, אבל למרבה הפלא, היום אישה זכאית אוטומטית לכל ההטבות מהמדינה, גם כאשר הילדים נמצאים אצל האב לא פחות מאשר אצלה. זאת בהתעלם מהעובדה שגם אצלו יש משק בית, הוצאות על אוכל, ארנונה, ודברי בסיס.

 

לא פייר, אה? כנראה שאני לא היחידה שחושבת כך, כי מאז הטור הקודם שלי כאן, בו פתחתי את המאבק למען ילדים שנולדו בפרק ב', קיבלתי מאות פניות - במיילים, בתגובות בפייסבוק, בהצטרפות לקבוצה שהקמתי בפייסבוק - של נשים בפרק ב', שנמאס להן לממן את אישתו לשעבר.

 

כשאישה מתגרשת היא מקבלת מעבר למשכורת שלה ולמזונות, גם הטבות של 20% הנחה בארנונה, הנחות במים, סיוע בשכר דירה, השתתפות בפרויקט מחיר למשתכן, מלגות לימוד וקורסים מקצועיים, דרגה במעונות התמ"ת, מענק לימודים לילדים בתחילת השנה, מענק עבודה (מענק הכנסה, מס הכנסה שלילי), גמלת הכנסה. ומה מקבל הגבר הגרוש? נקודות זכות עבור תשלום מזונות והנחה במים.

 

הייתם מצפים שבמצב בו הילדים נמצאים אצל האבא כמעט מחצית מן הזמן, האב יקבל זכויות דומות לאלו של האם, אבל נראה שאין קונצנזוס בעניין הזה. לרשויות נוח לשלוח את הגברים לכל הרוחות, כי ההכרה החברתית שלנו אומרת שאך ורק לנשים מגיעה עזרה. מקומם. דמיינו כמה חזירוּת ורוע דרושים בשביל להתנגד לשוויון הכלכלי הזה, שמדבר בעיקר על הטבות מהרשויות ופחות על לקחת משהו מנשים מפרק א' וילדיהן.

 

משלמת מזונות לאישתו לשעבר וגם אוספת את ילדיו

אמהות לא תמיד עדיפות על פני אבות. דווקא בבתים בפרק ב' פעמים רבות כל כך אני רואה את הפער. הילדים מפרק א' מופיעים מוזנחים ולבושים ברישול, ונראה כי אמהותיהם מקבלות את המזונות המיועדים לאומללים שלהן היישר לכיסן הפרטי.

 

"בן הזוג שלי עצמאי", מספרת לי חדווה. "העסק שלו בשלבי התרוממות. הוא משלם מזונות גבוהים, ולכן בכל חודש אני מעבירה לגרושה, שמשתכרת בעצמה סכום של חמש ספרות, חלק מהמשכורת שלי, שהרבה יותר נמוכה משלה. כאשר התארסנו היא הופיעה בביתי, חיבקה אותי, ואמרה מזל טוב, הצהירה שהיא רוצה שנהיה חברות. יום למחרת קמנו ליום שחור של עיקולים בבנק. היא צברה חוב לא מאומת וללא קבלות של מחציות על חוגי הילדים, שאליהם, התברר בדיעבד, לא באמת נרשמו. העיקול עצר את העסק החדש, והתמוטטנו כלכלית. החתונה שלנו התבטלה מחוסר יכולת לשלם את האירוע, ובן זוגי נכנס ויוצא מהכלא עקב החובות בהוצאה לפועל. הילדה שלנו מפסידה אותו. גם הילדים שלו. אני נמצאת איתם במקומו בימים הקבועים שלו, אבל החובות שלנו רק הולכים וגדלים".

 

אפליה נוספת – את ההטבות של האישה וכן את המזונות לא מחשבים לפי 100% משרה, כמו אצל הגבר, אלא לפי תלוש משכורת. מחר כל אחת יכולה להחליט שהיא עובדת 20% משרה בלבד, ובשאר הזמן חיה על חשבון הגרוש והרשויות. השיטה הזו מעודדת נשים להיות מסכנות ותלותיות, כאשר הן לא עובדות במקצוע שלהן, כי להיות גרושה הפך למקצוע מכניס רשמי, אפילו יותר מכניס מהמקצוע העתיק ביותר בעולם.

 

אם אנחנו עוסקים ביכולת השתכרות – כאשר אישה לא ממצה את יכולת ההשתכרות שלה, מדוע זו הבעיה של הגרוש או של אשתו? לעומת זאת – כאשר גבר מפוטר או מובטל, הוא חייב להמשיך לשלם מזונות, בלי קשר לכך שלילדיו מפרק א' יש גם זמני שהות אצלו, ובלי קשר לכך שאין לו שום הכנסה, זאת מכוח "כושר ההשתכרות שלו", מושג שאמור ללכת לשני הכיוונים, אם מחפשים צדק.

 

שופטת פמיניסטית

הבעיה הנגזרת מאפליות בוטות אלו, שמערכת המשפט והאכיפה מעוותת בגללן. אמהות מתנגדות להסדרי ראייה עם האבא כי בכך המזונות ירדו. אין חישוב קבוע על פי הנתונים בחוק. וכך נושא הכספים הופך למלחמה בבתי המשפט למשפחה.

 

"בשנה השניה של הזוגיות שלנו, פירסמתי במושב שלנו בקשת תרומות לאב מרובה ילדים", מספרת לי נועה. "מישהי עשתה מעשה מדהים ותרמה מלא צעצועים אותם עטפה בעטיפת מתנה עבור הילדים. אספתי ממנה את הדברים, נכנסתי לאוטו ופרצתי בבכי, על כך שאני צריכה לאסוף תרומות לבן הזוג שלי, שמרוויח נהדר, 12 אלף בחודש, אבל בגלל אפליה מגדרית לא מסוגל לקנות לילדים שלו צעצועים. הוא לא שורד את החודש, שלא לדבר על לקנות חבילת טיטולים לתינוק הקטן. אלף פעמים ביקשתי מהאישה הזו סליחה בלב, כי על פניו אנחנו נראים נורמטיביים לחלוטין".

 

שופטים אינם כלכלנים, אינם מבינים מאומה בניהול משק בית של אנשים שאין להם משכורת של שופט. השוק הפרוץ של הגירושים נותן להם לעשות כרצונם, ולשם נכנסות בחביבות נטיותיהם המיניות והמגדריות, אהדתם לצד זה או אחר, וחיבתם היתרה לחוסר צדק.

 

"אכלתי אותה", אמר לי חבר פעם. "השופטת פמיניסטית", ואכן מרגע שפגש בה, נגמרו חייו. איך זה יתכן? מה זה קשור לעזאזל? שיטת קביעת המזונות פה תמוהה, בזוייה, ומטומטמת להפליא, כי מצב רוחו של השופט קובע ולא תלוש המשכורת.

 

היצורים היחידים שנפגעים מכך לצמיתות הם הילדים. במיוחד הילדים שנולדו למערכת יחסים בפרק ב'. מדינת ישראל הנעימה והאהובה, דעי כי יש מושג שקוראים לו "איזון משאבים". לוקחים תלושי משכורת שלו, תלושי משכורת שלה, סוגרים זמני שהות שלא תלויים בטוב לבו של צד זה או אחר, ומשאירים לבן אדם בסיס למחייה ולהקמת משפחה.

 

בחישוב כזה, ילדי פרק ב' ייחשבו כשינוי נסיבות לכל דבר ועניין. אם החישובים היו נכונים והגיוניים, ילדי פרק ב' לא היו שקופים. גם עבורם היה נשאר. ככה פשוט.

 

מחאת האמהות לילדי פרק ב' כבר בדרכה לכנסת לוועדות השונות. היא תפגוש אתכם עם סטיקרים על מכוניות ובכל הערוצים. מתברר שהיום נהיה פחות ופחות סקסי להתעלם מצרכים של ילדים רכים.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרה איינפלד מגיעה מקהילה חרדית סגורה. לאחר מלחמה על שני ילדיה מנישואים ראשונים, אשר רצו להפרידם ממנה על רקע דתי, נחשפה לעולם התקשורת והמדיה, ומעיתונאית חרדית עלומת שם הפכה לאחת מהדמויות הבולטות בעולם החרדי לשעבר. בעלת הבלוג חור בסדין, מפיקת אירועים לסקטור עסקי של תושבי חוץ, מרצה על העולם החרדי, יזמית, כותבת וחוקרת פרטית.
מגדלת באושר את שני ילדיה מנישואים ראשונים יחד עם תינוק חדש ומוצאת את ייעודה ברכיבה על סוסים, גלישה בים, נגינה בצ׳לו ופעילות חברתית.