עצרו הכול: כך תזהו ותטפלו במכה המתסכלת של חג המצות - העצירות

בימים הרגילים אחד מתוך חמישה סובל מהתופעה, בפסח, עולה מספר הסובלים במידה משמעותית. למה זה קורה? מה זה בדיוק? והכי חשוב: מה יעזור לכם?

ניצן פרימור

|

31.03.18 | 21:45

גם אם לא נעים לדבר על זה, כדאי לדעת איך מטפלים (צילום: Shutterstock)
גם אם לא נעים לדבר על זה, כדאי לדעת איך מטפלים (צילום: Shutterstock)

20% מהאוכלוסיה סובלים באופן קבוע מעצירות. בפסח המספר הזה עולה באופן משמעותי ויש אנשים שמבחינתם 'חג החירות' הוא למעשה 'חג העצירות'. מעבר לעובדה שמדובר על תופעה מתסכלת, במקרים מסויימים, היא מלווה גם בכאבי בטן עזים ותחושה של אי נוחות משמעותית. מה גם שלעתים היא רק סימפטום לבעיית מעיים גדולה יותר.

 

אם לא מדובר על מחלה רצינית יותר, העצירות היא תוצאה של השינוי הדרמטי בהרגלי התזונה שלכם בחג: ריבוי ארוחות עשירות, אכילת כמויות גדולות של מזון בבת אחת, הרכב המזון, מיעוט תנועה וכו'.

 

בניגוד לעליה במשקל, שאומנם מתסכלת אף היא אך אינה מסבה לנו כאב פיזי וניתן להתמודד איתה, כמיטב המסורת בהתחייבות לדיאטה של 'אחרי החגים', בעיית העצירות דווקא מסבה כאב וסבל רב.

 

העצירות מוגדרת כשינוי לרעה בהרגלי היציאות. במידה שמספרן או כמותן פחתה או שהן קשות מהרגיל כנראה שאתם מתמודדים עם עצירות. פעילות מעיים תקינה היא בין פעמיים-שלוש ביום לבין פעם ביומיים. וכמו בכל דבר, לתופעה יש שני סוגים:

 

  • עצירות תפקודית הנובעת מהפרעה בתפקוד המעיים
  • עצירות שנובעת מגורם אחר, כמו מחלות, תרופות או סגנון חיים

 

כמו כן, קיימים סיווגים נוספים של ההפרעה:

  • עצירות כרונית, מצב מתמשך של אחת הווריאציות הנ"ל
  • עצירות אקוטית - הפרעה שמופיעה באופן פתאומי, ללא סימנים מקדימים. לרוב מדובר על הפרעה שקשה להתעלם ממנה שכן היא מלוייה בכאבי בטן מתגברים ואי נוחות רבה.

 

בכל מקרה, תדירות היציאות שנמוכה מ-3 פעמים בשבוע, היא דגל אדום שכדאי לשים אליו לב. גם יציאות סדירות הכרוכות במאמץ או תחושה שלאחר היציאה עדיין אין הרגשת התרוקנות, יכולים להוות סימנים לעצירות. הפרעה ממושכת עלולה לגרום למגוון מצבים פחות נעימים כמו: אבני צואה, טחורים, דלקות במעי, חסימת מעיים ובמקרים קיצוניים, גם סוגים מסויימים של סרטן.

 

הטיפול בעצירות

  1. שינוי תזונתי - מומלץ מאוד להתייעץ עם איש מקצוע ולקבל תוכנית תזונה מותאמת אישית על מנת לסייע לפעולת המעיין לחזור למצב תקין. הטיפול התזונתי יטיב עם גופכם ויהיה פתרון יסודי יותר מנטילת חומרים משלשלים, למשל. העשרת התזונה בסיבים תזונתיים תשפר את פעילות המעיים ותקל על המצב. עם זאת העשרת התפריט בסיבים מחייבת צריכה מרובה יותר של מים, ללא נוזלים, היא עלולה לגרום להחמרת ההפרעה.
  2. שתייה מרובה - צריכת מים מרובה היא חלק מתהליך העיכול לריכוך הצואה ויציאתה.
  3. פעילות גופנית מסודרת וקבועה, מגבירה את קצב חילוף החומרים ומשפרת את תהליך העיכול.
  4. בדיקות רפואיות שיעזרו לקבוע אם מדובר על תופעה הורמונאלית, הפרעות עצביות, הפרעות באיזון המלחים או כל גורם אחר.
  5. הירגעות - נסו למצוא זמן להירגע. העצירות יכולה לנבוע ממצבים נפשיים מלחיצים ולכן נסו למצוא רגעים של רוגע ושקט במהלך היום. עשו יוגה או מדיטציה, תרגלו נשימות והרגיעו את הגוף. כך תשחררו גם את המתח בו שרוי המעי שלכם.
  6. נטילת תוסף תזונתי לאחר ייעוץ איש מקצוע, כמובן. מגנזיום בשילוב עם מלחים נוספים יכול לסייע למערכת העיכול לשוב לפעילות תקינה. כאשר נוצר מצב בו מערכת העיכול עומדת בפני קשיים, שימוש בתוספים עם ריכוז מגנזיום גבוה, יכול לשפר את המצב.

 

 

ניצן פרימור הוא רוקח ראשי של נווה פארמה  ומפתח מגנוקס, תוסף מגנזיום מרוכז

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד