סנוקרת לסוכרת: חמישה צמחים שיעזרו לכם לאזן את הסוכר בדם

אפשר לסמוך על ההודים: האירוודה כבר מזמן יודעת מה יוריד לכם את רמת הסוכר בדם, יעזור למערכת העיכול שלכם ואף יאיץ את שריפת השומנים. כבונוס גם תרדו במשקל

שרון קוצר

|

07.01.18 | 08:42

נסו פתרונות טבעיים ומסורתיים לאיזון הסוכר
מלון מר אפשר להשיג בחנויות שמתמחות במוצרים מאסיה (צילום: Shutterstock)
מלון מר אפשר להשיג בחנויות שמתמחות במוצרים מאסיה (צילום: Shutterstock)

יש מישהו שלא מפחד מסוכרת? זאת מחלה נפוצה עד כדי שארגון הבריאות העולמי מכנה אותה "מגפה", ועם זאת ניהול נכון יכול לצמצם את השפעתה על חיי היומיום. במקביל לטיפול הקונבנציונאלי קיימים טיפולים משלימים שעשויים לעזור לכם להשיג את השקט מהמחלה ולא מדובר על גלולות פלא אלא על צמחי מרפא שיודעי דבר משתמשים בהם כבר עשרות ומאות שנים. חמשת הצמחים הבאים משמשרים כמענה טבעי לאיזון הסוכר ע"פ הרפואה ההודית המסורתית וכדאי להכיר אותם מכיוון שכיום ניתן לראות מחקרים מודרניים תומכים בהמלצות האירוודה.

*  יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני נטילת הצמחים על מנת למנוע נפילה חדה מדי של רמת הסוכר בדם. 

 

ג'מנמה - Gymnema Sylvestre - Gurmar -Miracle Fruit

עלי הג'ימנמה משמשים לטיפול בסוכרת ברפואה ההודית המסורתית כבר יותר מ- 2,000 שנה. ברפואת הצמחים המודרנית משתמשים בצמח כמסייע לתפקוד תקין של הלבלב ולייצור תקין של אינסולין. נראה כי החומרים הפעילים שנמצאים בעלי הצמח תורמים לעיכוב ספיגת הגלוקוז מן המעי אל הדם, משפרים את יכולת התאים לניצולו, מעכבים את יצור הגלוקוז בכבד ועוד. אחד הרכיבים בצמח, בשם Gumarin נמצא כמעכב עצבי של קולטני הטעם המתוק על הלשון מה שגורם למזונות מתוקים להפוך לחסרי טעם לזמן מה ובכך בעצם מצמצם גם את הדחף לאכול מזונות עתירי סוכר.

 

במחקרים נמצא כי נטילת יומיומית של ג'ימנמה, הפחיתה את כמויות האינסולין של החולים בזכות היכולת של הצמח להוריד את רמות הסוכר בדם. מחקר נוסף הראה כי נטילת תמצית החומר הפעיל של ג'ימנמה עם כרומיום וחומרים צמחיים נוספים ותזונה, תרמה לירידה במשקל, להפחתת תיאבון, לירידה ברמות הטריגליצרידים, לשיפור הפקת אנרגיה משומנים (שריפת שומנים) ולעלייה ברמות הסרוטונין.

 

את הג'מנמה אפשר לשתות כחליטה.

 

ג'מנמה - עשויה לעזור גם בבעיות עיכול (צילום: Shutterstock)
    ג'מנמה - עשויה לעזור גם בבעיות עיכול(צילום: Shutterstock)

     

    חילבה - גַּרְגְּרָנִית יְוָנִית - Fenugreek

    לצמח החילבה יש היסטוריה ארוכה של שימושים ברפואה העממית. בתקופות שונות שימש לטיפול נגד דלקות ונפיחויות, חיטוי וריפוי פנימי וחיצוני, חיזוק כללי ואף הגברת יצור החלב לאחר לידה. כל זה בזכות מגוון הוויטמינים, המינרלים ושאר החומרים המזינים שבו. מחקרים מצאו כי לחילבה יכולת היפוגליקמית (מורידה רמות סוכר בדם), היפולפידמית (מורידה רמות שומנים בדם), איכויות שמגינות על הכבד והשפעות נוספות.

     

    זרעי חילבה מכילים ספונינים וגלוקומנאן שאחראים לפעילות ההיפוגלקימית של הצמח ומפחיתים את ספיגת הגלוקוז והכולסטרול. חומצת האמינו לאוצין שהצמח מכיל הראתה השפעה ממריצה על הפרשת האינסולין בסכרת מסוג 2. באופן כללי, המחקר הראה כי לחילבה יש השפעה מטיבה על מדדים שונים של סוכרתיים ופרה-סכרתיים והצביע כי יש להמשיך ולחקור את האפקט הזה.

     

    זרעי החילבה משמשים כתבלין במטבחי הודו, מצרים, טורקיה, אתיופיה, איראן, אריתריה ובמטבח יהודי תימן. לעיתים משתמשים בזרעי טחונים, לעיתים בזרעים מונבטים וגם בעלים צעירים.

     

    חילבה - גם היא טובה לעיכול (צילום: Shutterstock)
      חילבה - גם היא טובה לעיכול(צילום: Shutterstock)

       

      מלון מר - Bitter Melon

      המלון המר הוא צמח טרופי ממשפחת הדלועיים הנפוץ באסיה, אפריקה ובאזור האיים הקריביים. הוא מוכר ברפואה ההודית המסורתית כ'אינסולין צמחי' וידוע בסגולותיו לטיפול במחלת הסוכרת. מחקרים הראו כי למלון המר יש השפעה היפוגליקמית אצל חולי סוכרת מסוג 2. מחקרים חדשים אף הראו כי למלון המר יש פוטנציאל לשיפור התנגודת לאינסולין בקרב אותם החולים. בשל המוניטין הרב שיש לו ברפואה העממית, המלון המר נחקר בהקשר של תהליכי הרזיה, והתגלה כי מנגנון הפעולה שלו מערב הפחתת תהליכי ייצור שומנים ברקמות השומן בגוף ופעילות שמעכבת אנזימים המעורבים ביצירת חומצות שומן שונות. אותו מנגנון גם משפיע על האנזימים המעורבים ביצירת חומצות שומן שונות. טיפול במלון המר נמצא גם כמסייע במניעת הצטברות שומנים ברקמות הכבד.

       

      מלון מר נצרך בשלבי הבשלה מוקדמים, הוא מככב כמבושל או כמוקפץ במנות שונות במטבחי אסיה, שם הוא מוערך בזכות טעמו המר. אפשר למצוא אותו גם כחלק מחליטות, משקאות קלים וגם כמרכיב בסלטים חיים. לפרי יש מגוון סוגים הנבדלים ביניהם בצורתם, צבעם וברמת המרירות שבהם.

       

      סלט אסייתי עם מלון מר (צילום: Shutterstock)
        סלט אסייתי עם מלון מר(צילום: Shutterstock)

         

        מרווה משולשת - Salvia fruticosa - Greek sage

        המרווה המשולשת, צמח מרפא ותבלין מוכר שגדל בשפע בארץ ישראל, נמצא כבר אלפי שנים בשימוש מסורתי לטיפול במחלת הסוכרת. מחקרים הראו כי לחליטות מעלי הצמח (בשימוש לאורך זמן) פעילות היפוגלקימית שמאזנת את רמות הסוכר בדם. בין היתר, מחלת הסוכרת גורמת לירידה בייצור נוגדני החמצון בגוף מה שהופך את המרווה מתאימה עוד יותר לטיפול שכן היא בעלת יכולת נוגדת חמצון והיא עשויה לסייע בנטרול רדיקלים חופשיים.

         

        עלי מרווה משמשים כתבלין מוערך במטבחים רבים הן בצורתם הרעננה והן בהיותם מיובשים. 

         

        חליטת מרווה (צילום: Shutterstock)
          חליטת מרווה(צילום: Shutterstock)

           

          סיזיגיום - Syzygium Cumini - Jambolan - Java Plum

          הג'מבולן הוא עץ ירוק עד הנפוץ בדרום-מזרח אסיה, סין וקווינסלנד. פירותיו וזרעיו של הצמח הסיזיגיום משמשים ברפואה ההודית המסורתית לאיזון רמות הסוכר בדם. רפואה סינית מסורתית משתמשת בו לטיפול במערכת העיכול. כמו כן הפירות עשירים בוויטמינים A ו-C ובברזל ומגנזיום. מחקרים שונים הראו כי לצמח יעילות גבוהה בהורדת רמות הסוכר בצום ולאחר ארוחות. נראה כי מנגנוני הפעולה של הצמח כוללים השפעה שמגבירה את ייצור האינסולין בלבלב והשפעה שמעכבת את האנזים האחראי על פירוק האינסולין בגוף.

           

           

          לא ענבים וגם לא אוכמניות אלא ג'מבולן (צילום: Shutterstock)
            לא ענבים וגם לא אוכמניות אלא ג'מבולן(צילום: Shutterstock)

             

            שרון קוצר הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב'ברא צמחים'

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד