האתגר: לבנות בית חדש בלי לוותר על זיכרונות הילדות מהבית הישן

    בני זוג החליטו לא להרוס את בית סבא וסבתא, אלא לבנות את ביתם החדש לצדו. החזיתות הותאמו בעזרת גגות רעפים, תריסי עץ ירקרקים, לבנים אפורות וגינה פורחת

    שרון היבש

    |

    28.12.17 | 08:56

    שער הכניסה אל המגרש המשפחתי. מלפנים בית סבא וסבתא הישן, ששופץ בעיקר מבחוץ (ובו מתגורר היום נכדם הבכור), ומאחוריו הבית החדש.  "האתגר מבחינתנו", מספרת נירית פרנקל, שתכננה את הבית עם אמה שרה, "היה לחבר בין שני המבנים כך שהם יראו כיצירה הומוגנית"   (צילום: גלעד רדט)
    שער הכניסה אל המגרש המשפחתי. מלפנים בית סבא וסבתא הישן, ששופץ בעיקר מבחוץ (ובו מתגורר היום נכדם הבכור), ומאחוריו הבית החדש. "האתגר מבחינתנו", מספרת נירית פרנקל, שתכננה את הבית עם אמה שרה, "היה לחבר בין שני המבנים כך שהם יראו כיצירה הומוגנית" (צילום: גלעד רדט)
    שביל הכניסה אל הבית החדש - 220 מטרים רבועים בשתי קומות, קרקע ומרתף - מרוצף באריחי אבן אפורים בגדלים שונים, ומוקף בצמחייה עשירה (צילום: גלעד רדט)
    שביל הכניסה אל הבית החדש - 220 מטרים רבועים בשתי קומות, קרקע ומרתף - מרוצף באריחי אבן אפורים בגדלים שונים, ומוקף בצמחייה עשירה (צילום: גלעד רדט)
    הבית הישן  בקצה, צמוד לחדש. החזיתות הותאמו בעזרת גגות רעפים, טיח אפור, תריסי עץ ירקרקים, מרזבי אבץ וחיפוי החלק התחתון בלבנים אפורות מפירוק. לצד הבית החדש נבנו מרפסות צרות עם מעקות ברזל. ההשראה כפרית-טוסקנית (צילום: גלעד רדט)
    הבית הישן בקצה, צמוד לחדש. החזיתות הותאמו בעזרת גגות רעפים, טיח אפור, תריסי עץ ירקרקים, מרזבי אבץ וחיפוי החלק התחתון בלבנים אפורות מפירוק. לצד הבית החדש נבנו מרפסות צרות עם מעקות ברזל. ההשראה כפרית-טוסקנית (צילום: גלעד רדט)
    הכניסה אל הבית החדש שקועה בין שני חלקיו, ומסומנת באמצעות ''שטיח'' של אריחים. את הכפריות מאזנים אלמנטים תעשייתיים, כמו פרופילי הברזל של החלונות וויטרינת המטבח החורגת מהקיר אל השביל ההיקפי (צילום: גלעד רדט)
    הכניסה אל הבית החדש שקועה בין שני חלקיו, ומסומנת באמצעות ''שטיח'' של אריחים. את הכפריות מאזנים אלמנטים תעשייתיים, כמו פרופילי הברזל של החלונות וויטרינת המטבח החורגת מהקיר אל השביל ההיקפי (צילום: גלעד רדט)
    דלת הכניסה השחורה נפתחת אל הסלון. הפרקט החום והתקרה השטוחה, שקורות העץ בולטות בה, מבססים את האופי הכפרי של הבית (צילום: גלעד רדט)
    דלת הכניסה השחורה נפתחת אל הסלון. הפרקט החום והתקרה השטוחה, שקורות העץ בולטות בה, מבססים את האופי הכפרי של הבית (צילום: גלעד רדט)
    הסלון בהיר וקליל, עם רהיטי קש ועץ ושטיח חבל. ויטרינות זכוכית גדולות מאפשרות יציאה אל הגינה האחורית (צילום: גלעד רדט)
    הסלון בהיר וקליל, עם רהיטי קש ועץ ושטיח חבל. ויטרינות זכוכית גדולות מאפשרות יציאה אל הגינה האחורית (צילום: גלעד רדט)
    פינת האוכל מוקפת בוויטרינות, שדרכן נשקפת בריכה הנוי בחצר. השולחן עשוי מפלטת בטון המונחת על רגלי עץ מגולפות (צילום: גלעד רדט)
    פינת האוכל מוקפת בוויטרינות, שדרכן נשקפת בריכה הנוי בחצר. השולחן עשוי מפלטת בטון המונחת על רגלי עץ מגולפות (צילום: גלעד רדט)
    הסלון צופה אל החצר המרוצפת בחלקה. תחת הפרגולה הבנויה יש פינת ישיבה נמוכה ומרופדת (צילום: גלעד רדט)
    הסלון צופה אל החצר המרוצפת בחלקה. תחת הפרגולה הבנויה יש פינת ישיבה נמוכה ומרופדת (צילום: גלעד רדט)
    במרכז המטבח, שעוצב בגוונים כהים יחסית, נבנה אי גדול לאכילה ולאחסון (צילום: גלעד רדט)
    במרכז המטבח, שעוצב בגוונים כהים יחסית, נבנה אי גדול לאכילה ולאחסון (צילום: גלעד רדט)
    המטבח בנוי בצורת האות ח', ומוסתר מאחורי קיר המבואה, שכוסה בלבנים אפורות. בדופן הקיר, במרכז החלל, קמין ברזל (צילום: גלעד רדט)
    המטבח בנוי בצורת האות ח', ומוסתר מאחורי קיר המבואה, שכוסה בלבנים אפורות. בדופן הקיר, במרכז החלל, קמין ברזל (צילום: גלעד רדט)
    שירותי האורחים (מימין) עם כיור אבן, טיח גס וברז מעוטר. אל יחידת ההורים מוביל מסדרון (משמאל) שמתחיל מימינה של דלת הכניסה  (צילום: גלעד רדט)
    שירותי האורחים (מימין) עם כיור אבן, טיח גס וברז מעוטר. אל יחידת ההורים מוביל מסדרון (משמאל) שמתחיל מימינה של דלת הכניסה (צילום: גלעד רדט)
    בעלת הבית ביקשה לשלב בחדר הרחצה אלמנטים רומנטיים. האמבטיה עומדת על רגליים מעוטרות, והקירות חופו בחלקם התחתון באבן (צילום: גלעד רדט)
    בעלת הבית ביקשה לשלב בחדר הרחצה אלמנטים רומנטיים. האמבטיה עומדת על רגליים מעוטרות, והקירות חופו בחלקם התחתון באבן (צילום: גלעד רדט)
    מבט דרך דלתות הזכוכית והברזל של חדר הרחצה אל המסדרון. לאורכו נבנו ארונות עם דלתות ממוסגרות (צילום: גלעד רדט)
    מבט דרך דלתות הזכוכית והברזל של חדר הרחצה אל המסדרון. לאורכו נבנו ארונות עם דלתות ממוסגרות (צילום: גלעד רדט)
    הפנים והחוץ יוצרים מרחב משותף, מרובה פינות ישיבה (צילום: גלעד רדט)
    הפנים והחוץ יוצרים מרחב משותף, מרובה פינות ישיבה (צילום: גלעד רדט)
    שושנות מים פורחות בבריכת הנוי. אשליה של טוסקנה באמצע עיר ישראלית ממוצעת (צילום: גלעד רדט)
    שושנות מים פורחות בבריכת הנוי. אשליה של טוסקנה באמצע עיר ישראלית ממוצעת (צילום: גלעד רדט)

    הפרויקט הזה התחיל בדמעות. בני זוג, הורים לשני ילדים בוגרים, החליטו להרוס את בית הסבא והסבתא שנבנה ב-1950 באחת הערים הוותיקות בשרון (ולא מהעשירות שבהן), ולבנות בית חדש וגדול יותר על המגרש. לתכנונו של הבית הם פנו לשרה ונירית פרנקל, אם ובת, אדריכלית והנדסאית אדריכלות. התכנון הושלם, אבל יומיים לפני שהטרקטורים עלו על הקרקע קיבל הלקוח פיק ברכיים. "הרגשתי שאני לא מסוגל להרוס את הבית שבו נולדתי וגדלתי", הוא אומר, "סיפרתי לאשתי, והיא אמרה שזה בדיוק מה שהיא מרגישה".

     

    ההריסה בוטלה ובמשך שלושה חודשים התלבטו בני המשפחה מה לעשות. "אחרי שכבר סגרנו את התכנון הם נעלמו לתקופה", מספרת נירית פרנקל, "ואז הוא הגיע אלינו בעיניים דומעות. הוא פשוט לא היה מסוגל לראות את הזיכרונות שלו נעלמים. הבטחנו לו שנתכנן מחדש את הפרויקט ונשלב בו את ביתם של ההורים".

     

    בתהליך הבנייה. בתמונה מימין הבית הישן (צילום: פיקוח צור ארזים)
      בתהליך הבנייה. בתמונה מימין הבית הישן(צילום: פיקוח צור ארזים)

       

      בבית המקורי גר היום בנם הבכור של בני הזוג. הוא ממוקם בקדמת המגרש, ששטחו כ-750 מטרים רבועים. חזיתותיו של המבנה הוותיק שופצה, והפנים זכה בעיקר לשיפורים קוסמטיים (ארון החשמל המקורי נותר כמזכרת). צמוד לבית הוותיק תוכנן בית חדש, שמתפרש על פני כ-220 מטרים רבועים בשתי קומות - קומת קרקע וקומת מרתף. לכל אחד משני הבתים יש כניסה נפרדת.

       

      חצר פנימית לצד הבית הישן, הקטן, ששופץ (צילום: גלעד רדט)
        חצר פנימית לצד הבית הישן, הקטן, ששופץ(צילום: גלעד רדט)

         

        והשביל המוביל ממנה אל הבית החדש (צילום: גלעד רדט)
          והשביל המוביל ממנה אל הבית החדש(צילום: גלעד רדט)

           

          "האתגר מבחינתנו", מספרת פרנקל, "היה לחבר בין שני המבנים כך שהם יראו כיצירה הומוגנית". לשם כך הותאמו גגות הרעפים של הבתים והחזיתות שלהם - עם טיח אפור, תריסי עץ בגוון אפור-ירקרק, מרזבים מאבץ וחיפוי של לבנים אפורות מפירוק בחלקם התחתון של שני הבתים.

           

          פעמון הכניסה (צילום: גלעד רדט)
            פעמון הכניסה(צילום: גלעד רדט)
             

             

            ותופסני תריסים כמו פעם (צילום: גלעד רדט)
              ותופסני תריסים כמו פעם(צילום: גלעד רדט)

               

              שביל שמזכיר טיול בגן

               

              שביל רחב ומרוצף באבנים אפורות בגדלים שונים חולף על פני הבית המקורי, ומוביל, אחרי טיפוס בשלוש מדרגות, עד לדלת הכניסה לבית החדש. רוחבו של השביל והגינה הפורחת משני צדיו מעניקים תחושה של טיול בגן. כדי לשבור את רצף השביל ולייחד את רחבת הכניסה, יצרו האדריכליות ליד דלת הכניסה שטיח אריחים בדוגמה של אדרת דג. משני צדי הבית יש מעין מרפסות צרות, מרוצפות באריחים מצוירים ובעלות מעקות ברזל.  

               

              אחת המרפסות בצד הבית, עם מרצפות מצוירות ומעקה ברזל  (צילום: גלעד רדט)
                אחת המרפסות בצד הבית, עם מרצפות מצוירות ומעקה ברזל (צילום: גלעד רדט)
                 

                 

                ההשראה כפרית-טוסקנית (צילום: גלעד רדט)
                  ההשראה כפרית-טוסקנית(צילום: גלעד רדט)

                   

                  הבית החדש מעוצב בהשראה כפרית-טוסקנית, בשילוב אלמנטים תעשייתיים למראה. את האופי הכפרי מספקים פרקט בגוון חום מעושן; תקרת עץ גבוהה, שטוחה, צבועה בלבן עם קורות בולטות; צביעה אמנותית של ארונות המטבח; והברשה של הפרגולות בחצר בטכניקה שמדגישה עבודת יד. את העולם התעשייתי מייצגים חלונות מחולקים בעזרת פרופילים של ברזל שחור; דלתות פנים שחורות משולבות בזכוכית; ואלמנטים דקורטיביים שונים.  

                   

                  בתקרה הלבנה בולטות קורות העץ, והחלונות ממוסגרים בברזל שחור (צילום: גלעד רדט)
                    בתקרה הלבנה בולטות קורות העץ, והחלונות ממוסגרים בברזל שחור(צילום: גלעד רדט)

                     

                    דלת הכניסה נפתחת אל הסלון הפונה לחצר האחורית, הנשקפת מבעד לוויטרינות גדולות. פינת הישיבה ניצבת על שטיח קש, וכוללת כורסאות קש, ספה רחבה ושולחן עץ. מסך הטלוויזיה הותקן בנישה שבין שני חלונות גדולים, ותחתיו ניצבת שידת מגירות מעץ.

                     

                    מעל הספה עבודות מתכת של מיקי מן מסטודיו fe (צילום: גלעד רדט)
                      מעל הספה עבודות מתכת של מיקי מן מסטודיו fe(צילום: גלעד רדט)

                       

                      מעל הספה תלויות שתי עבודות מתכת מוזהבת, והפינה מוארת עם שלושה גופי תאורה שחורים בסגנון תעשייתי, ושתי מנורות קיר מקושתות. בחצר האחורית, המרוצפת בחלקה, יש שולחן אוכל ופינת  ישיבה נמוכה, תחת פרגולה בנויה.

                       

                      פינות הישיבה והאכילה בחצר טובלות בירוק  (צילום: גלעד רדט)
                        פינות הישיבה והאכילה בחצר טובלות בירוק (צילום: גלעד רדט)

                         

                        שולחן האוכל: פלטת בטון על רגלי עץ מגולפות

                         

                        הקיר משמאל לדלת הכניסה, שכוסה בלבנים אפורות, יוצר מבואה ומסתיר מאחוריו מטבח רחב ידיים, שבנוי בצורת האות ח'. קיר המטבח חופה באריחי קרמיקה שיוצרו בעבודת יד, ודלתות הארונות נצבעו בגוון חול. משטח העבודה והכיור עשויים מאותו חומר, ונראה כאילו נוצקו כחתיכה אחת.

                         

                        אריחי הקרמיקה יוצרו בעבודת יד (צילום: גלעד רדט)
                          אריחי הקרמיקה יוצרו בעבודת יד(צילום: גלעד רדט)

                           

                          ארונות הקיר במטבח בצבע חול (צילום: גלעד רדט)
                            ארונות הקיר במטבח בצבע חול(צילום: גלעד רדט)
                             

                             

                            במרכז המטבח יש אי בגוון אפור לאכילה נינוחה ולאחסון, ומולו יש יציאה לגינה. המטבח מואר הודות לחלון גדול מעל הכיור, והוא פתוח אל פינת אוכל, שבה שולחן עם פלטת בטון המונחת על רגלי עץ מגולפות. סביב פינת האוכל ויטרינות של ברזל וזכוכית, שמבעדן נשקפת, בחצר הבית, בריכת נוי.

                             

                            בטון, עץ, קש וזכוכית בפינת האוכל (צילום: גלעד רדט)
                              בטון, עץ, קש וזכוכית בפינת האוכל(צילום: גלעד רדט)

                               

                              ארון ויטרינה לכלי אוכל, מעץ מושחר על רגלי פליז (צילום: גלעד רדט)
                                ארון ויטרינה לכלי אוכל, מעץ מושחר על רגלי פליז(צילום: גלעד רדט)
                                 

                                 

                                בדופן קיר הלבנים שמפריד בין המבואה למטבח ניצב קמין ברזל; ולצד הקיר בין פינת האוכל לסלון עומדים שני ארונות ויטרינה מעץ מושחר, בעלי רגלי פליז. מבעד דלתות הזכוכית שלהם נראים כלי הגשה חגיגיים. 

                                 

                                חדר רחצה רומנטי

                                 

                                יחידת ההורים ממוקמת מימין לדלת הכניסה, ומוביל אליה מסדרון רחב, שבצדו האחד ארונות ובצדו השני דלתות זכוכית המסתירות את חדר הרחצה.

                                 

                                קיר הארונות הלבנים בדרך לחדר השינה. דלתות הפנים שחורות ומשולבת בהן זכוכית   (צילום: גלעד רדט)
                                  קיר הארונות הלבנים בדרך לחדר השינה. דלתות הפנים שחורות ומשולבת בהן זכוכית (צילום: גלעד רדט)

                                   

                                  בעלת הבית ביקשה לשלב בחדר הרחצה אלמנטים רומנטיים, והאמבטיה ניצבת על רגליים מעוטרות. החלק התחתון של הקירות חופה באבן והעליון בטיח גס. ארון הרחצה גם הוא בסגנון כפרי, עם עיטורים. משטח הכיור עשוי מאבן, והווילונות תפורים מבד פשתן טבעי שזור בחוטים מוזהבים.

                                   

                                  חדר הרחצה בסגנון רומנטי מחוספס (צילום: גלעד רדט)
                                    חדר הרחצה בסגנון רומנטי מחוספס(צילום: גלעד רדט)
                                     

                                     

                                    משטח הכיור עשוי אבן, כמו חיפוי הקיר. מסגרת המראה מעוטרת (צילום: גלעד רדט)
                                      משטח הכיור עשוי אבן, כמו חיפוי הקיר. מסגרת המראה מעוטרת(צילום: גלעד רדט)
                                       

                                       

                                      היציאה מחדר השינה לגינה
                                        היציאה מחדר השינה לגינה

                                         

                                        בהמשך הקומה יש שירותי אורחים וחדר נוסף, שחולק קיר עם הבית הישן.

                                         

                                        שירותי האורחים (צילום: גלעד רדט)
                                          שירותי האורחים(צילום: גלעד רדט)

                                           

                                           (צילום: גלעד רדט)
                                            (צילום: גלעד רדט)

                                             

                                            הברז משלים את האווירה הרומנטית  (צילום: גלעד רדט)
                                              הברז משלים את האווירה הרומנטית (צילום: גלעד רדט)

                                               

                                              מול חדר ההורים יש גרם מדרגות שמוביל לקומת המרתף, שבה יש שני חדרי שינה, מטבחון, חדר רחצה וחדר כביסה.ארונותיהם לבנים והפרקט מולבן.

                                               

                                              חדר הרחצה בקומת המרתף (צילום: גלעד רדט)
                                                חדר הרחצה בקומת המרתף(צילום: גלעד רדט)

                                                 

                                                המטבחון במרתף. הפרקט מולבן (צילום: גלעד רדט)
                                                  המטבחון במרתף. הפרקט מולבן(צילום: גלעד רדט)
                                                   

                                                   

                                                  הטופוגרפיה של המגרש והבדל הגבהים בין הבית הישן לחדש אפשרו לבנות חניה תת קרקעית, שלא נגסה בשטחה של קומת הקרקע, ולפתוח חלונות בקיר המרתף. בסמוך לקו האחורי של המגרש ניצבים בנייני מגורים, אולם הגינה הפורחת שמקיפה את הבית מטשטשת את נוכחותם.

                                                   

                                                  מבט אל מפלס המרתף החפור וחלון חדר הרחצה שמעליו (צילום: גלעד רדט)
                                                    מבט אל מפלס המרתף החפור וחלון חדר הרחצה שמעליו(צילום: גלעד רדט)

                                                     

                                                    הצמחייה העשירה ממסכת את בנייני המגורים הסמוכים (צילום: גלעד רדט)
                                                      הצמחייה העשירה ממסכת את בנייני המגורים הסמוכים(צילום: גלעד רדט)

                                                       

                                                      תוכנית קומת הקרקע (מלפנים הבית הישן) (תוכנית: נירית ושרה פרנקל אדריכלות ועיצוב פנים)
                                                        תוכנית קומת הקרקע (מלפנים הבית הישן)(תוכנית: נירית ושרה פרנקל אדריכלות ועיצוב פנים)

                                                         

                                                        תוכנית קומת המרתף (תוכנית: נירית ושרה פרנקל אדריכלות ועיצוב פנים)
                                                          תוכנית קומת המרתף(תוכנית: נירית ושרה פרנקל אדריכלות ועיצוב פנים)
                                                           

                                                           

                                                          • פיקוח: צורי ארזים
                                                          • נגרות: נוריאל דורי
                                                          • כיורי אבן: שיש גל
                                                          • תריסי עץ כולל איבזור: אחוזת בית
                                                          • חלונות בלגיים: 100 פלוס
                                                          • רהיטים: לילו הום
                                                          • אמנות במתכת: מיקי מן, סטודיו fe
                                                          • תאורה: לייט אין

                                                           

                                                          כורסה? פוף! 13 אפשרויות שאספנו בחנויות. לחצו על התמונה לכתבה:

                                                           

                                                          הפופים שיוסיפו לסלון שלכם שיק נינוח. לחצו לכתבה (צילום: רונן מנגן)
                                                          הפופים שיוסיפו לסלון שלכם שיק נינוח. לחצו לכתבה (צילום: רונן מנגן)

                                                           

                                                           

                                                           
                                                          הצג:
                                                          כל התגובות לכתבה "האתגר: לבנות בית חדש בלי לוותר על זיכרונות הילדות מהבית הישן"
                                                          אזהרה:
                                                          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד