דיאטה

    מחמאות ללא חמאה: קינוחים טבעוניים לחג שירצו את כולם

    מאפינס תפוחים עם שטרויזל, קראמבל עם ניחוח קוקוס עדין ובראוניז עסיסיים: שלושה קינוחי פרווה קלילים שיגרמו לכל האורחים לשכוח מהשמנת ולהתאהב בתפוחים

    דני וגלית מרשק

    |

    14.09.17 | 08:42

    בראוניז ומאפינס ללא טיפת חמאה ושמנת (צילום: אביגיל עוזי)
    בראוניז ומאפינס ללא טיפת חמאה ושמנת (צילום: אביגיל עוזי)
    שטרויזל תפוחים בניחוח קוקוס (צילום: אביגיל עוזי)

    אומרים שיש קיבה נפרדת לקינוחים. זה כנראה נכון, אחרת איך תוכלו להסביר את הצורך המעקצץ הזה במשהו מתוק אחרי ארוחות דשנות במיוחד, כשנדמה שאין מקום אפילו לפירור נוסף. 'לא סבתא, אני ממש לא רוצה עוד קציצה. ממש לא. רגע, יש בראוניז? מצוין, אני אקח אחד עם קפה'. וכך, כל ארוחת חג

    שמכבדת את עצמה תתהדר בסופה בקינוח. נשמע טוב? אז זהו, שלרוב הקינוחים עתירים בשומן ובסוכר וזאת בנוסף למה שאכלנו למנה העיקרית. אפשר כמובן לוותר עליהם ולהתמודד עם תחושת העקצוץ ואפשר לבחור בקינוח טבעוני, קליל ועשיר בטעמים, שיסגור לכם בול את הפינה. במתכונים הבאים בחרנו  להשתמש בתפוחים, גם בגלל היותם סמל מרכזי בחג וגם בגלל היותם סמל לבריאות. התפוחים עשירים בסיבים תזונתיים ודלים בקלוריות, מתיקותם הטבעית  והיכולת שלהם להחליף ביצים הופכים אותם למרכיב אידיאלי במתכונים טבעוניים.

     

    מאפינס תפוחים ופקאן עם שטרויזל פריך

     

    מאפינס תפוחים ופקאן עם שטרויזל פריך (צילום: אביגיל עוזי)
      מאפינס תפוחים ופקאן עם שטרויזל פריך(צילום: אביגיל עוזי)

       

      מרכיבים

      12 מאפינס גדולים או 15 בינוניים

       

      למאפינס

      • 2 כפות פשתן, טחון
      • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים
      • 1/2 כוס רסק תפוחים טבעי לא ממותק

      1/3 כוס שמן קנולה

      • 1 כוס סוכר קנים חום
      • 1 כף קינמון טחון
      • 1 כפית תמצית וניל
      • קורט מלח
      • קליפה מגורדת מלימון אחד
      • 2 כוסות קמח כוסמין מלא
      • 1 כף אבקת אפיה
      • 2 כוסות תפוחים, לא קלופים, חתוכים לקוביות קטנות (3-2 תפוחים)
      • 3/4 כוס פקאנים, שבורים

       

      לשטרויזל

      • 2 כפות פקאנים טחונים או שקדים טחונים
      • 1 כף פשתן טחון
      • 1 כף סוכר קנים חום
      • 1 כף שמן קוקוס

       

      אופן הכנה

      1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. מרפדים תבנית שקעים בעטרות נייר מתאימות או משמנים את השקעים.
      2. מכינים 'ביצה טבעונית': שמים בכוס את הפשתן, יוצקים את המים, בוחשים היטב ומניחים בצד ל-5 דקות. אחרי מספר דקות התערובת תסמיך.
      3. מערבבים בקערה את רסק התפוחים, השמן, הסוכר, הקינמון, הווניל, המלח, קליפת הלימון והביצה הטבעונית שהכנו.
      4. מוסיפים את הקמח ואבקת האפיה ומערבבים לתערובת אחידה.
      5. מוסיפים את התפוחים החתוכים והפקאנים ומערבבים עד לפיזור.
      6. השטרויזל: בקערה נפרדת מערבבים את מרכיביו.
      7. ממלאים את השקעים עד 3/4 מגובהם. מפזרים מעל כל מאפין כפית מהשטרויזל.
      8. אופים בתנור במשך 20-18 דקות, או עד שפני המאפינס זהובים והקיסם הננעץ במרכז יוצא יבש עם מעט פירורים עליו.
      9. מוציאים, מניחים לצינון קל, מחלצים את המאפינס ומניחים לצינון מלא (מומלץ על רשת צינון).

       

      קראמבל תפוחים

      עוגה קלה לאפייה אבל עדיין כזאת שקוצרת שבחים. בגרסה הזאת מחליפים את החמאה (שבדרך כלל משתמשים בה להכנת קראמבל) בשמן קוקוס בככבישה קרה. השימוש בשמן הקוקוס מפיק עוגה עם פירורים פריכים וארומה עדינה של קוקוס שתתאים גם לאורחים הטבעונים.

       

      קראמבל תפוחים בתבניות אישיות (צילום: אביגיל עוזי)
        קראמבל תפוחים בתבניות אישיות(צילום: אביגיל עוזי)

         

        מרכיבים

        תבנית בקוטר 26

         

        לקראמבל

        • 2 כוסות קמח כוסמין מלא
        • 1 כוס סוכר קנים חום
        • 2/3 כוס שמן קוקוס נוזלי בכבישה קרה
        • 1 כפית קינמון טחון
        • 1 כף תמצית וניל
        • 1/4 כפית אגוז מוסקט, טחון
        • 1/2 כפית אבקת סודה לשתיה

         

        למלית התפוחים

        • 6 תפוחים מזן גרני סמית, חתוכים לקוביות של 1X1 ס"מ
        • קליפה מגורדת מלימון שלם
        • מיץ מלימון אחד
        • 6 כפות סוכר קנים חום
        • 1 כפית קינמון טחון

         

        אופן הכנה

        1. מחממים את התנור ל- 170 מעלות.
        2. הקראמבל: מערבבים בקערה את חומרי הבצק (למעט סודה לשתיה) עד שמתקבל בצק פירורים.
        3. מסדרים בתבנית קצת יותר ממחצית כמות הבצק – אין צורך לשטח, רק לפזר בצורה אחידה. את החצי השני שומרים בצד.
        4. מלית התפוחים: מערבבים בקערה את כל המרכיבים. מניחים את המלית מעל שכבת הבצק בתבנית.
        5. מוסיפים למחצית הבצק שנותרה את הסודה לשתייה ומערבבים. מפזרים מעל שכבת התפוחים את הפירורים של הבצק עם האבקת הסודה.
        6. אופים למשך 30-25 דקות, עד שפרורי הבצק מזהיבים וניחוחות תפוחים בקינמון מופצים בבית.

         

        * הקראמבל במיטבו ברגע שהוא יוצא מהתנור לכן מומלץ להגיש מיד.

        ** מומלץ להגיש עם גלידה טבעונית בטעם וניל או קוקוס.

        *** באותה שיטה מכינים קראמבל תפוחים ואגסים/בננות: מחליפים מחצית מהתפוחים בשלוש בננות בשלות או בשלושה אגסים חתוכים לקוביות באותו גודל.

          

        בראוניז שוקולד

        בראוניז שוקולדיים עשירים ומפנקים. בגרסה הזאת, ויתרנו על ביצים וחמאה והחלפנו אותם בשמן קוקוס ורסק תפוחים. הרווחנו תוצאה טבעונית, פרווה וללא כולסטרול.

         

         

        בראוניז טבעוניים (צילום: אביגיל עוזי)
          בראוניז טבעוניים(צילום: אביגיל עוזי)

           

          מרכיבים

          תבנית מרובעת 20X30 ס"מ

           

          • 2 כפיות פשתן טחון
          • 1/3 (60 מ"ל) כוס מים
          • 1/2 כוס רסק תפוחים
          • 1 כוס סוכר קנים חום
          • 1/2 כוס שמן קוקוס
          • קורט מלח
          • 1 כפית תמצית וניל
          • 1/2 כוס אבקת קקאו כהה

          • 3/4 כוס קמח כוסמין מלא
          • 3/4 כפית אבקת אפיה
          • 1 כוס שוקולד ציפס מריר איכותי
          • 1/2 כוס אגוזי מלך שבורים (לא חייבים)

           

          אופן ההכנה

          1. מחממים את התנור ל-170 מעלות ומשמנים את תבנית האפיה.
          2. מכינים 'ביצה טבעונית': שמים בכוס את הפשתן, יוצקים את המים, בוחשים היטב ומניחים בצד ל-5 דקות. אחרי מספר דקות התערובת תסמיך.
          3. מערבבים בקערה את רסק התפוחים, הסוכר, שמן הקוקוס, המלח, הווניל ותערובת הפשתן.
          4. בקערה נפרדת מערבבים את קמח הכוסמין, אבקת הקקאו, ואבקת האפיה.
          5. מוסיפים את התערובת היבשה לתערובת הרטובה ומערבבים רק עד לאיחוד.
          6. מוסיפים את השוקולד ציפס ואגוזי מלך ומערבבים קלות.
          7. יוצקים את הבלילה לתבנית  ואופים במשך 25-20 דקות. הבראוניס צריכים להיות אפויים מבחוץ אך מעט עסיסיים מבפנים, כדאי ורצוי לא לייבש.

           

          * לגרסה דיאטטית יותר ניתן לוותר על שמן הקוקוס לחלוטין. מתקבלת עוגת שוקולד עשירה ומפנקת שלא נופלת בטעמה מהגרסה הקודמת.

           

          בני הזוג מרשק הם בעלי מאפיית בוטיק דני וגלית , המתמחה באפייה בריאה מדגנים מלאים

           

           
          הצג:
          כל התגובות לכתבה "מחמאות ללא חמאה: קינוחים טבעוניים לחג שירצו את כולם"
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          כשר פרווה
          טבעוני
          דרגת קושי קלה
          דירוג הגולשים (1 מדרגים)
          לחצו על הלבבות כדי לדרג