על הקשר בין מיטלסס מאנדיי לפילים לבנים, ומה הם עושים בפריז ות"א

כולם יודעים מה חלקה של תעשיית הבשר בהרס הסביבה, ובכל זאת - הנושא הזה לא נידון בוועידת האקלים. לא הגיע הזמן שמישהו ידבר על הפיל הגדול שבחדר?

מיקי חיימוביץ' והפיל בוועידת האקלים המקומית. מחכה ליום שבו יפסיקו להתעלם ממנו (צילום: פרטי)
מיקי חיימוביץ' והפיל בוועידת האקלים המקומית. מחכה ליום שבו יפסיקו להתעלם ממנו (צילום: פרטי)

מיטלסמאנדיי ("שני ללא בשר", כמו שקוראים לזה אצלנו) הוקם בארצות־הברית כמיזם שמטרתו בריאותית: לחנך את האמריקאים לתזונה טובה יותר. היום כבר מנסים ליישם אותו ביותר מ־50 מדינות, ובעשר השנים האחרונות מודגש בו ההיבט הסביבתי. הסיסמה הבינלאומית של הפרויקט היא Less meat less heat (פחות בשר, פחות חום).

 

את הסיסמה הזו קראנו כשצעדנו בצעדה ענקית בניו־יורק לפני שנתיים, לצד נציגים מכל העולם, רגע לפני שנפתחה בעיר ועידת האקלים. בדצמבר 2015 התקיימה ועידת האקלים השנתית בפריז, ובה גם נחתם הסכם היסטורי בנושא. היינו גם שם. מיטלסמאנדיי העולמית קיימה, לצד הוועידה, מושב מיוחד, בתקווה שהקולות שנשמעו בו יחדרו ויחדדו את החשיבות שיש להפחתת צריכת הבשר, כחלק מהניסיון להילחם בשינויי האקלים.

 

כולם יודעים מה חלקה של תעשיית הבשר בהרס הסביבה, מומחים טוענים שללא הפחתה בצריכת בשר, אין סיכוי לעצור את מגמת ההתחממות, ובכל זאת - הנושא הזה לא נידון בוועידת האקלים. בשיחות עם נציגי משלחות שונות, כולם הודו שזה הפיל הגדול שבחדר, זה שאף אחד לא מדבר עליו. מדוע? בגלל שתעשיית הבקר עדיין חזקה מאוד ומצליחה להשפיע ולמנוע שיח על הנושא. אנשי התעשייה ומייצגיה מצליחים למשוך בחוטים ולבלום החלטות מדיניות בנושא (מי שרוצה להעמיק, מוזמן לצפות באינטרנט בסרט מרתק בנושא שנקרא Cowspiracy).

 

אחרי כל זה, מובן למה שמחתי כשבוועידת האקלים הקטנה שלנו, שהתכנסה באוניברסיטת תל־אביב לפני כשלושה שבועות, הופיע פתאום באולם פיל קטן, שאמר לכולם את מה שאנחנו זועקים. אני מחכה ליום שבו יפסיקו להתעלם ממנו. עכשיו, כשטראמפ - שידוע כמי שמכחיש את עצם קיומו של תהליך ההתחממות הגלובלית - נבחר לנשיא ארצות הברית, נצטרך כנראה קצת יותר מפיל חמוד.

 

 

מה נאכל היום?/ הילה קריב

 

אטריות סובה עם שני רטבים

רוטב שומשום או רוטב כוסברה? ובכן, אם אתם לא אוהבים כוסברה - לכו על רוטב השומשום, ולהפך. שמן שומשום, אגב, הוא דבר חמקמק - הכמות הנחוצה למנה משתנה בהתאם ליצרן ולטעם הסועדים. צריך לנסות ולהוסיף בהדרגה, ככל הנחוץ. כנ"ל לגבי הסויה.

 

אטריות סובה עם שני רטבים (צילום: הילה קריב)
    אטריות סובה עם שני רטבים(צילום: הילה קריב)

     

    המרכיבים (1 מנה)

    • 100 גרם אטריות סובה יבשות
    • לרוטב השומשום
    • 2 כפיות שמן שומשום
    • (אם הוא חזק מאוד, יש לערבב אותו עם שמן רגיל)
    • 1 כפית גדושה שומשום
    • 2 ענפי בצל ירוק,
    • קצוצים דק
    • 2 כפיות רוטב סויה
    • דל נתרן (אם משתמשים ברוטב סויה רגיל, התחילו ממחצית הכמות)

    לרוטב הכוסברה

    • 1 כף נדיבה שמן קנולה
    • 2 כפות גדושות כוסברה, קצוצה דק
    • 1 כפית דחוסה סוכר חום
    • 2 כפיות רוטב סויה
    • דל נתרן (אם משתמשים ברוטב רגיל, אפשר אולי פחות)

     

    ההכנה

    1. מבשלים את הנודלס כ־3 דקות במים רותחים ומסננים.

    2. רוטב השומשום: מחממים את השמן בווק או במחבת על להבה גבוהה. מוסיפים את השומשום ומערבבים. מוסיפים את הבצל הקצוץ (תשאירו טיפונת בצד, לפיזור על המנה) ומערבבים שוב. אחרי דקה, מוסיפים את האטריות ואת רוטב הסויה. מטגנים עוד כדקתיים תוך ערבוב, כדי לתת לאטריות אינטימיות עם הטעמים. טועמים לראות מה חסר ומתקנים. מפזרים מעט שומשום ובצל ירוק טרי ואוכלים מיד.

    3. רוטב הכוסברה: מחממים היטב את השמן בווק או במחבת. מוסיפים את הכוסברה ומערבבים היטב. מוסיפים את הסוכר והסויה ומערבבים כדי שהסוכר יימס. מוסיפים את האטריות ומטגנים דקתיים תוך ערבוב, לספיגת טעמים. טועמים ומתקנים לפי הצורך. המנה צריכה להיות מתקתקה וכוסברתית וממש טעימה.

     

      (צילום: דודי חסון)
      (צילום: דודי חסון)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד