למה נבחר דווקא יום שני בשבוע כיום בו לא אוכלים בשר?

איך הוחלט מתי יהיה היום הצמחוני בשבוע, ולמה, בעצם, הפרויקט שלנו כבר בן מאה שנה. וגם: מתכון למרק קשיו ואפונה עם טריק בריא ששומר על הערכים התזונתיים

מרק אפונה וקשיו (צילום: הילה קריב)
מרק אפונה וקשיו (צילום: הילה קריב)

כשהחלטנו "לגייר" את היוזמה העולמית שקוראת להפחתת צריכת בשר על ידי הימנעות מאכילתו יום אחד קבוע מדי שבוע, התלבטנו האם גם בארץ לעשות זאת ביום שני. היוזמה המקורית החלה בארצות־הברית בזמן מלחמת העולם הראשונה, כשהאזרחים התבקשו לוותר על יום אחד של אכילת בשר כדי שיהיה יותר מלאי להפנות לכוחות הצבא בשטח. אז היום הנבחר היה דווקא יום שלישי. קראו לזה Meatless Tuesday – "שלישי ללא בשר".

 

 

סיד לרנר, המייסד של הקמפיין העכשווי, היה זה שחשב על אימוץ מחדש של הרעיון, אבל העדיף לשנות את היום. הוא חשב שיום שני מתאים יותר משום שזהו היום שבו בעולם המערבי מתחיל שבוע חדש - ואין מתאים מלהתחיל שבוע חדש עם צעד שבו עושים משהו לטובת העולם.

 

אנחנו גם מכירים את זה: הרי תמיד אנחנו מחליטים שביום ראשון נתחיל דיאטה, נפסיק לעשן או נתחיל לרוץ. לכן, כשהתחלנו לחשוב על הפרויקט אצלנו, התכוונו להכריז על "ראשון ללא בשר", אבל אז נזכרנו שברוב הבתים בישראל ביום ראשון עוד מחסלים שאריות מארוחת השבת והחלטנו להתאים את הפרויקט לקהל: בראשון אוכלים את מה שנשאר, וביום שני, כמו ברוב העולם, מוותרים על הבשר.

 

כרזה ממלחמת העולם הראשונה. האזרחים התבקשו לוותר על יום אחד של אכילת בשר כדי שיהיה יותר מלאי להפנות לכוחות הצבא (צילום: Library of Congress, Prints & Photographs Division, WWI Poster)
    כרזה ממלחמת העולם הראשונה. האזרחים התבקשו לוותר על יום אחד של אכילת בשר כדי שיהיה יותר מלאי להפנות לכוחות הצבא(צילום: Library of Congress, Prints & Photographs Division, WWI Poster)

     

    הידעת?

    בכוס של אפונה יבשה לפני בישול (כ־200 גרם) יש 9.5 מ"ג ברזל ו־7 מ"ג אבץ. כמויות גבוהות בהרבה מאלו שתמצאו בבשר במשקל דומה, ודומות לאלו שתמצאו בקטניות אחרות. שימו לב שהנתונים האלה רלוונטיים לאפונה יבשה ולא לאפונה קפואה, שהערכים התזונתיים שלה הרבה פחות מרשימים.

     

    הבישול משפר את ספיגת החלבון והברזל בגוף, משום שהוא "הורס" מעכבי ספיגה שנמצאים בצמחים. מאידך, חלק מהברזל עשוי "לברוח" למי הבישול ולכן, כשאפשר, מומלץ לאכול את הקטניות במים שבהן בושלו – ממש כמו במרק המופיע במדור.

     

     

    מרק אפונה וקשיו/ הילה קריב 

    אפונה יבשה. בעלת ערכים גבוהים של אבץ וברזל מאלו שתמצאו בבשר  (צילום: shutterstock)
      אפונה יבשה. בעלת ערכים גבוהים של אבץ וברזל מאלו שתמצאו בבשר (צילום: shutterstock)
       

       

      המרכיבים

      (כ־6 מנות)

       

      • 1 בצל, קלוף וחתוך גס
      • 1 כרישה, חתוכה גס
      • 1 גזר, קלוף וחתוך גס
      • שמן זית
      • מלח, פלפל שחור גרוס
      • 1/4 כפית קינמון
      • 1/2 כפית כורכום
      • 1/4 כפית כמון (אם אתם אוהבים כמון, אפשר להכפיל את הכמות)
      • 1 כוס אפונה יבשה, שטופה
      • 1/3 כוס קשיו טבעי
      • 6-5 כוסות מים
      • 1 כוס אפונה ירוקה קפואה

      לתערובת האפונה־שום־פירורים

      • 1 שן שום כתושה
      • מעט שמן זית
      • כ־2 כפות פירורי לחם
      • 1/3 כוס אפונה קפואה, מופשרת
      • מעט קליפת לימון מגוררת

       

      ההכנה

      1. בסיר בינוני, מזהיבים את הירקות במעט שמן זית ומלח. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומבשלים יחד כדקה.

      2. מוסיפים את האפונה היבשה, הקשיו ו־5 כוסות מים. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים בבעבוע נעים כ־40 דקות, עד שהאפונה רכה לגמרי.

      3. מוסיפים את האפונה הקפואה ומבשלים עוד כ־10 דקות. טוחנים את המרק (בלנדר מוט הוא אפשרות קלה ונוחה). אם הוא סמיך מדי – מוסיפים עוד מים (עד כוס). טועמים ומתקנים תיבול.

      4. תערובת האפונה: מחממים בזהירות את השום הכתוש בשמן הזית. כשהשום ריחני, מוסיפים את פירורי הלחם ומטגנים באטיות יחד. מועכים קצת את האפונה וקוצצים אותה גס. מוסיפים למחבת, מערבבים ומתבלים במעט מלח. מטגנים יחד כדקה ומוסיפים את קליפת הלימון.

      5. לפני ההגשה, מניחים מעט מהתערובת בכל קערה, על המרק. 

        (צילום: רונן פדידה)
        (צילום: רונן פדידה)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד