ארצות הברית הולכת לישון הלילה למציאות חדשה, ויש שיאמרו לתוך סיוט, עם דונלד טראמפ כנשיאה הנבחר, ואישה ראשונה שתעצב בדמותה את הבית הלבן. הילרי קלינטון, האג'נדה הפמיניסטית וחליפות המכנסיים המפורסמות שלה יפנו מקום לטראמפ ולגברת ראשונה מזן חדש - דוגמנית לשעבר, אשת חברה, מעצבת תכשיטים ודמות שנויה במחלוקת, שהפכה במהלך מסע הבחירות של בעלה לשק החבטות של התקשורת האמריקאית והעולמית. אולם כבר הבוקר (הערב בשעון ארצות הברית), בנאום הניצחון של טראמפ בניו יורק, הציגה טראמפ חזית חדשה ומרעננת, כשבחרה להופיע באוברול לבן וא-סימטרי מקולקציית אביב-קיץ 2017 של המעצב היהודי-אמריקאי ראלף לורן, שמחירו 3,990 דולר.
הבחירה במעצב שסומן זה מכבר כפייבוריט של קלינטון, היא בחירה פוליטית יותר מאשר אופנתית. לורן, ממעצבי האופנה הוותיקים בארצות הברית, האוחז בסגנון אמריקאי מובהק, משמש כשגריר לא רשמי של ארה"ב ברחבי העולם. בבחירתה של מלניה בלורן היא רוצה לאותת לתעשיית האופנה האמריקאית כי היא מבקשת שלום בית, לאחר שלאורך מסע הבחירות הפגינה חיבה דווקא למעצבים בינלאומיים זרים.
עוד בערוץ האופנה
- עקבו אחרינו באינסטגרם
- נסיכת האינדי החדשה: מי את סשה ליין?
- "לוסי מפרגנת": הדוגמן המבטיח נועם דובינצ'יק בראיון ראשון
- מה מסתירה ישראלה אבתאו מאחורי הזוהר בתמונות?
דרך ארוכה עשתה טראמפ, 46, מדוגמנית ממזרח אירופה שלא בוחלת בעבודות עירום, לתפקיד האישה הראשונה של ארצות הברית. היא נולדה וגדלה בסלובניה ובגיל 16 החלה לעבוד כדוגמנית. ארבע שנים לאחר מכן עברה למילאנו, משם השתלבה בתעשייה הבינלאומית. היא מחזיקה בתואר ראשון בעיצוב וארכיטקטורה מאוניברסיטת לובליאנה, והספיקה להצטלם אצל צלמים גדולים כהלמוט ניוטון ומריו טסטינו, ולככב על שערים של המגזינים הרפר'ס בזאר, גלמור ואחרים.
בשנת 1996 היגרה טראמפ לארצות הברית, תחילה עם ויזת תייר ובהמשך קיבלה ויזת עבודה חוקית. שנתיים לאחר מכן הכירה את טראמפ במסיבה בשבוע האופנה ניו יורק, וניהלה איתו רומן בעודו נשוי לאשתו השנייה, מרלה טראמפ. ב-2005 נישאו בני הזוג, ולפני 10 שנים נולד בנם המשותף, ברון וויליאם טראמפ. בפברואר 2005 כיכבה על שער מגזין ווג אמריקה תחת הכותרת "הכלה החדשה של דונלד טראמפ", לבושה שמלת סטרפלס קצפתית בעיצובו של ג'ון גליאנו לכריסטיאן דיור קוטור, עם תג מחיר של 200 אלף דולר.
מלניה טראמפ היתה שותפה מלאה למסע הבחירות של טראמפ, כדמות תומכת לצדו, כנואמת מרכזית או כמטרה נוחה לניגוח. תעשיית האופנה הבינלאומית מצאה בהופעותיה לא מעט תעוזה, אך גם נהנתה לגחך על חלק מבחירותיה. כך או כך, יש לומר בכנות כי לגברת יש טעם אופנתי לא רע, המשלב בהרמוניה בין איפוק ממלכתי לצבעוניות נועזת, בין גזרות קרובות אל הגוף למראה אלגנטי וסולידי. לפני ארבעה חודשים רכשה בעצמה שמלה לבנה של המעצבת רוקסנדה אילינצ'יץ' להופעתה בוועידה הרפובליקנית, שהפכה לסולד אאוט תוך מספר שעות באתר האינטרנט נט א- פורטה. דוברו של טראמפ אף הגדיל לעשות ושחרר הודעה לעיתונות שמצביעה על החשיבות שמייחסת טראמפ ללבושה: "למלניה טראמפ אין סטייליסט. יש לה טעם מצוין. היא פשוט אהבה את השמלה ורכשה אותה".
הבחירה באילינצ'יץ' הבריטית, המלבישה בדרך קבע נשים ראשונות כמו מישל אובמה וקייט מידלטון, היתה הצהרת כוונות מצדה של מלניה בנוגע לתפקיד ולמעמד שהיא מבקשת לתפוס בעתיד, אלא שבחירתה שלה במעצבת זרה עוררה דווקא את חמתה של תעשיית האופנה האמריקאית. המגמה הזו המשיכה לאורך כל מסע הבחירות, ואפילו אתמול בחרה טראמפ להופיע להצבעה המתוקשרת בקלפי בשמלה לבנה של המעצב האמריקאי מייקל קורס, ומעליה ז'קט קאמל בהיר בסגנון צבאי עם כפתורים מוזהבים של בית האופנה הצרפתי בלמן. הבחירה של טראמפ לשלב בין אופנה אמריקאית לצרפתית עמדה בניגוד לרוח הפטריוטית של קלינטון, שהופיעה בקלפי בחליפת מכנסיים בצבע חאקי של ראלף לורן, שהורכבה ממכנסי כותנה וז'קט עור.
עד לאותה שמלה של מייקל קורס אתמול, בכל הופעותיה הציבוריות בשנה האחרונה, טראמפ לא טרחה על אג'נדה אופנתית פטריוטית וקידום מעצבים אמריקאים – בניגוד לקודמתה בתפקיד, מישל אובמה. לעימות הטלוויזיוני הראשון בין קלינטון לטראמפ בסוף ספטמבר היא הופיעה בשמלה שחורה חושפת כתפיים של המעצב הצרפתי רולאן מורה, ולעימות השני שהתקיים שבועיים לאחר מכן היא בחרה בחולצה בצבע מג'נטה של בית האופנה האיטלקי גוצ'י. החולצה הובילה למבוכה גדולה במטה טראמפ, לאחר שהתגלה כי דגם החולצה בגוצ'י נקרא Pussy Bow, ימים ספורים לאחר פרסום הקלטת הסקסיסטית של בעלה, בה הוא נשמע מתרברב שנשים יתנו לו לעשות הכול, כולל לתפוס אותן באיבר המין שלהן ("פוסי" במילותיו של טראמפ). "הייתי רוצה להאמין שחולצת הפוסי של מלניה היא אקט של מחאה שקטה", צייצה עיתונאית "ניו יורק מגזין" סטלה בגבי בתגובה.
הבחירות האופנתיות הלא פטריוטיות של טראמפ עמדו בניגוד גמור גם לקו שהנחה את בעלה לאורך מסע הבחירות, כשקרא ללא הרף למצביעים להחזיר את אמריקה לאמריקאים ולייצר מקומות עבודה חדשים לאזרחי ארצות הברית. זה לא מנע ממנו להמשיך לייצר במדינות מזרח אסיה את קו האופנה הנושא את שמו, וגם מלניה המשיכה להוכיח כי נאומים לחוד ומלבושים לחוד.
גם בנושא ההגירה, שהיה לדגלו של טראמפ בקמפיין, בו קרא לעצירת ההגירה הבלתי חוקית, הוכיחה האישה הראשונה של ארצות הברית כי לאמת פנים רבות. בתחילת השבוע חשפה סוכנות הידיעות AP כי עם הגעתה לארצות הברית עבדה טראמפ כדוגמנית באופן לא חוקי במשך שנה.
הזגזוג בין אמירות למעשים והשינוי שהציגה בלבושה בנאום הניצחון של טראמפ מאותת כי עדיין מוקדם לקבוע איזו אישה ראשונה תהיה מלניה טראמפ - אופנתית ואהודה כמו ג'קי קנדי ומישל אובמה, או אולי דווקא מנותקת ומנוכרת לאופנה המקומית כמו שרה נתניהו.
אם מלניה חפצה בתמיכתה של תעשיית האופנה האמריקאית, עליה לפעול מהר ובאופן מיידי להפסקת המלחמה הקרה בין הצדדים. במהלך השנתיים האחרונות מעצבי האופנה האמריקאים ובראשם מייקל קורס, טורי בורץ' ומארק ג'ייקובס נענו לקריאתה של עורכת מגזין ווג אנה ווינטור, ותמכו במופגן במועמדת הדמוקרטית. הלילה אמר העם האמריקאי את דברו בקלפיות, וב-20 בינואר 2017 תתקיים ההשבעה הנשיאותית. מה שכן אפשר להמר כבר עכשיו: שער במגזין ווג, כפי שקיבלה בזמנו מישל אובמה, מלניה לא צפויה לקבל, כל עוד משמשת ווינטור כעורכת המגזין.
ואיך הפכה מישל אובמה לגיבורת הפוליטיקה של האופנה?