מזניקים את המרקים: ארבעה
מתכונים לפתיחת העונה הגשומה

עדיין לא ממש קר, אבל הגשם שמפציע ומזג האוויר הנעים הם סיבה מצוינת להתענג על קערה מהבילה - ממרק שעועית ועוף ועד למרק עדשים צרפתי

מרק שעועית לבנה עם שוקי עוף (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
מרק שעועית לבנה עם שוקי עוף (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

מרק שעועית לבנה עם שוקי עוף / אלומה בליליוס

 

למרק הזה נלווה זיכרון ילדות: בכל יום חמישי ההורים שלי היו הולכים לקניות בשוק מחנה יהודה וחוזרים עם מרק שעועית ואורז מ"רחמו‭."‬ אז לא היו קופסאות פלסטיק לאחסון, והאוכל היה מגיע בשקיות. את המרק היו יוצקים לצלחת עמוקה, את האורז מגישים בצלחת ליד והיו לוקחים כף מהמרק ו"מלכלכים" איתו את האורז הלבן.

 

כיום אפשר לאכול את המרק איך שרוצים, ואפשר כמובן להכינו גם בלי העוף. שימו לב: אם משתמשים בשעועית יבשה, יש להשרות אותה לילה לפני הבישול.

 

מרכיבים

6-5 מנות

 

  • ‭1/2‬ ק"ג שעועית לבנה יבשה, או שעועית מבושלת מוקפאת
  • 3 כפות שמן קנולה
  • 1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק
  • ‭4-3‬ גבעולי סלרי עלים, קצוצים דק עם העלים
  • 200 גרם רסק עגבניות
  • 2 גזרים קלופים, חצויים וחתוכים לפרוסות בעובי ‭1/2‬ ס"מ
  • 6 שוקי עוף, ללא עור
  • 3 עד 1/3 3 ליטרים מים
  • 1 כף מלח גס

 

אופן ההכנה

  1. אם משתמשים בשעועית יבשה (אם לא - מתחילים מסעיף 2): משרים את השעועית במים במשך הלילה. למחרת מסננים, מעבירים לסיר, מכסים במים נקיים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מסננים ושוטפים את השעועית היטב במי ברז.
  2. מחממים את הסיר למרק על להבה בינונית. מוסיפים את השמן, הבצל והסלרי ומטגנים כ-5 דקות.
  3. מוסיפים את רסק העגבניות ומטגנים 2 דקות. מוסיפים את השעועית, הגזר ושוקי העוף. מוסיפים מים עד לגובה של ‭5-4‬ ס"מ מעל תכולת הסיר ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה וחצי-שעתיים (אם משתמשים בשעועית מוקפאת, צריך לבשל רק שעה), עד שהמרק סמיך והשעועית רכה. מוסיפים את המלח ומערבבים.
  4. מגישים, מומלץ לצד אורז מבושל.

 

  • איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.

  

 (צילום: רן גולני סגנון: נעמה רן)
    (צילום: רן גולני סגנון: נעמה רן)

     

    מרק אפונה ותרד / נעמה רן

     

    מרקי אפונה נוטים להיות כבדים, אבל לא הפעם: במרק הזה יש אפונה יבשה וגם טרייה, לצד תרד ותיבול לימוני עדין.

     

    מרכיבים

    6 מנות

     

    • 3 כפות שמן זית
    • 1 בצל, קלוף וקצוץ
    • 1 כרשה, החלק הלבן בלבד, פרוסה
    • 2 שיני שום, קלופות וקצוצות
    • 1 כוס אפונה יבשה
    • 8 כוסות (2 ליטרים) ציר ירקות או ציר עוף
    • 2 כוסות דחוסות עלי תרד קצוצים גס
    • 600 גרם אפונה קפואה
    • 4 שיני שום, קלופות וכתושות
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • מיץ מ־1/2 לימון

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את הבצל והכרשה ומאדים 4-3 דקות על להבה בינונית, עד שהם מתרככים (אבל לא מזהיבים).
    2. מוסיפים את השום הקצוץ ואת האפונה היבשה ומטגנים כחצי דקה.
    3. מוסיפים את הציר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את עוצמת הלהבה כך שתתקבל רתיחה עדינה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-45 דקות, עד שהאפונה רכה.
    4. מוסיפים את התרד והאפונה הקפואה, השום הכתוש, מלח ופלפל, ומבשלים עוד 20 דקות בסיר גלוי ללא מכסה (כדי לשמור על הצבע הירוק).
    5. טועמים, מתקנים תיבול, מוסיפים מיץ לימון ומגישים (אם מכינים את המרק מראש, מוסיפים את מיץ הלימון רק לאחר החימום, ממש לפני ההגשה).

     

    • איך שומרים? עד 3 ימים בכלי אטום במקרר.

     

    מרק עגבניות וג'ינג'ר (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
      מרק עגבניות וג'ינג'ר(צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

       

      מרק עגבניות וג'ינג'ר / קלי מגר

       

      מרק עגבניות סמיך וקל להכנה, עם תוספת מרעננת של ג'ינג'ר טרי ועלי כוסברה.

       

      מרכיבים

      2 מנות

       

      • 1 ק"ג עגבניות בשלות, קלופות
      • 1 כף שורש ג'ינג'ר טרי, קלוף ומגורר דק
      • 3־4 שיני שום, קלופות וכתושות
      • 6 זרעוני כוסברה
      • כ‭1/2-‬ כפית סוכר (לפי מידת חמיצות העגבניות)
      • מלח
      • פלפל שחור גרוס
      • 1 כף עלי כוסברה קצוצים
      • אפשרות להגשה: גבינה מגוררת

       

      אופן ההכנה

      1. מניחים את העגבניות בסיר, יוצקים עליהן מים רותחים עד כדי כיסוי, מכסים את הסיר ומשהים 5 דקות. מסננים את העגבניות ושוטפים תחת זרם מים קרים. קולפים ומסירים את העוקץ.
      2. חותכים את העגבניות לרבעים, מניחים בסיר, מוסיפים 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את שאר המרכיבים ומבשלים כ-30 דקות, על להבה נמוכה, ובמהלכן מערבבים את המרק מפעם לפעם ומועכים קצת את העגבניות בעזרת כף.
      3. טועמים ומוסיפים מעט מים וסוכר לפי הצורך.
      4. מגישים חם, אפשר עם גבינה מגוררת.

       

      מרק עדשים כפרי בסגנון צרפתי (צילום: כפיר חרבי)
        מרק עדשים כפרי בסגנון צרפתי(צילום: כפיר חרבי)

         

        מרק עדשים כפרי בסגנון צרפתי / קלי מגר

         

        מרק סמיך עם שני סוגים של עדשים.

         

        מרכיבים

        8 מנות

         

        • 1 כוס עדשים שחורות, שהושרו 4 שעות במים, נשטפו וסוננו
        • 1 כוס עדשים צהובות או כתומות, שהושרו 30 דקות במים וסוננו
        • 50 גרם חמאה
        • 1 כרשה עבה, החלק הלבן בלבד, חתוך לחצאי עיגול
        • 2 שיני שום, קלופות וקצוצות דק
        • 2 גזרים קלופים, חתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ
        • 1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות בגודל 1 ס"מ
        • 1 תפוח אדמה, חתוך לקוביות בגודל 1 ס"מ
        • 2 קישואים או זוקיני, חתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ
        • 5 כוסות מים + אפשרות לתוספת
        • מלח
        • פלפל שחור גרוס
        • 1/4 כפית כמון
        • 1 כוס עשבי תיבול קצוצים (שמיר, פטרוזיליה,כוסברה ותימין)

         

        אופן ההכנה
        1. ממיסים את החמאה בסיר. מוסיפים את הכרשה ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים את כל שאר הירקות, בזה אחר זה - מטגנים כל ירק כחצי דקה, ומוסיפים את הבא אחריו (שום, גזרים, שורש, תפוח אדמה וקישואים).
        2. מוסיפים את העדשים ו-5 כוסות מים, ומביאים לרתיחה. מתבלים במלח, בפלפל ובכמון. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ־30 דקות - מערבבים מדי פעם, כדי למנוע הידבקות לתחתית. אם יש צורך, מוסיפים בזמן הבישול עוד מים כדי לשמור על רמת הסמיכות האהובה עליכם.
        3. כ־5 דקות לפני תום הבישול מוסיפים את עשבי התיבול, מערבבים ומסירים מהכיריים.

         

        • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד