קיץ חם ולח המאפיין את ישראל הוא ללא ספק סיבה חיונית לשתייה מרובה. אבל לא רק טמפרטורות חמות הן גורם המחייב שתייה מרובה. גם כשאתם בסביבה ממוזגת בבית או במשרד ונדמה לכם שאינכם מזיעים, אתם עדיין מאבדים נוזלים רבים. המזגן יוצר (אגב, גם בעת חימום, בחורף) אוויר יבש וכך גורם להתאדות מהירה של הנוזלים משטח פני העור. בדרך זו, הגוף מאבדים נוזלים למעשה כל ימות השנה.
למה חשוב שנשתה?
מים מהווים כ־67 אחוז ממשקל גוף האדם, ומכאן ברורה השפעתם החיונית על מצבנו הגופני. בלי מזון אפשר להתקיים ימים לא מעטים, אבל את תוצאות המחסור בנוזלים מרגישים לאחר שעות אחדות.
המים משתתפים כמעט בכל תהליך המתרחש בגוף. סביבת העבודה של ויטמינים, למשל, היא מים. הימצאות מים חיונית לקיום ריאקציות חשמליות הקשורות לתפקוד הלב ולהולכה עצבית. מטבוליזם (חילוף חומרים) תקין של נוזלים מאפשר הוצאתם מהגוף של חומרי פסולת, שומר על בריאות העור ומראהו הרענן ומאפשר זרימה טובה של הדם בתוך כלי הדם.
ומה קורה אם לא שותים?
רוב בני האדם נמצאים כמעט כל הזמן ברמה מסוימת של מחסור בנוזלים, הגורם להתייבשות, לכאבי ראש, לעצירות, לנטייה להתפתחות אבנים בכליות (בעיקר אצל גברים) ולדלקות בדרכי השתן (בעיקר אצל נשים.( העור של מי שאינו שותה בכמות מספקת נראה יבש וחסר חיים, ומי שנמצא במצב כרוני של מחסור בנוזלים יגרום לעורו נזקים לטווח ארוך, העור יתקמט ויזדקן מהר יותר, וסביר להניח, שגם כתמי הגיל יופיעו מוקדם יותר. אם אתם מנסים לרדת במשקל, על אחת כמה וכמה חשוב פי כמה לשתות. במהלך ההרזיה הגוף צריך להיפטר מחומרי פסולת מיותרים ושתייה בכמות קטנה מדי עלולה לפגוע בתהליך ההרזיה. ועל כן בדיאטה, חשוב פי כמה לדאוג למראה העור. אם תרצו שהעור יהיה אלסטי ויחזור למצבו הקודם ללא סימני מתיחה ואזורים מדולדלים, כדאי שתקפידו על שתייה מספקת. מחסור בנוזלים משפיע גם על סמיכות הזיעה. זיעה סמיכה ומרוכזת עלולה לגרום לפצעונים ולפריחה בעור. אם אתם מקפידים על ספורט, חשוב שתשתו לפני, תוך כדי וגם לאחר הפעילות הגופנית. חוסר בנוזלים יפגע באפקטיביות של הפעילות ויגרום לחימום מוגבר של הגוף, אפילו עד מצב של מכת חום, בעיקר אם הפעילות נעשית בחוץ, ביום חם. ועוד: לפי הרפואה הסינית מחסור בנוזלים יגרום לתופעות חום מוגברות בגוף. הדבר עלול לגרום להגברת תחושת רעב, לעצבנות ועל העור עלולה להופיע אדמומיות, פצעונים ותחושות צריבה וגרד.
כמה כדאי לשתות?
הגוף מאבד נוזלים בכמה דרכים: באמצעות מערכות השתן, העיכול, הזיעה והנשימה. רק הגוף יודע כמה נוזלים דרושים לו בכל רגע נתון ולכן הדרך הנכונה ביותר לדעת אם שתיתם מספיק היא לבדוק את צבע השתן. כמות שתייה מומלצת היא כזאת שתגרום לצבע השתן להיות בהיר במשך כל שעות העירות. לרוב בני האדם, הכמות המספיקה היא לפחות 10-8 כוסות בחורף ו־14-12 כוסות בקיץ. מי שסובל מהזעה מוגברת, עושה פעילות גופנית מאומצת או נמצא שעות ארוכות באוויר חם, יזדקק לכמויות גדולות יותר של נוזלים.
מה צריכה להיות טמפרטורת השתייה?
בנושא זה רוב בני האדם דווקא חשים נכון את גופם. אם, למשל, אתם מעדיפים שתייה קרה, חמה או בטמפרטורת החדר, כדאי שתקשיבו למה שאומר לכם הגוף. ברוב המקרים, מזג האוויר הוא גורם מכריע. רובינו נוטים לשתות יותר שתייה חמה בחורף ומעדיפים שתייה קרה בקיץ.
מה שותים?
אין ספק, רצוי מים. הם מרווים, ללא צבע, ללא חומרי טעם וריח וגם ללא קפאין. הם מספקים לגוף את כל מה שהוא צריך בלי תוספים מיותרים. גם חליטות צמחים למיניהן בטעם החביב עליכם, שאינן מכילות קפאין מומלצות. אפשר לשתות אותן גם מקוררות, ובקיץ מומלץ לשתות מנטה ונענע, שלפי הרפואה הסינית הם צמחים בעלי אנרגיה מקררת. משקאות מכילי קפאין כמו קפה, תה, קולה וקקאו מומלצים פחות. הקפאין הוא גורם משתן ולכן לא כל כמות הנוזלים נשארת בגוף. לקפאין יש גם השפעות רבות על מערכות הגוף השונות ולכן מומלץ להגביל את צריכתו. משקות ממותקים או מוגזים הם בחירה טובה פחות. אין ספק, שכדאי להמעיט במשקאות המכילים סוכר (בגלל הקלוריות ובריאות השיניים) וצבעי מאכל (בגלל הבריאות.( מיצים טבעיים הם אופציה למי שאינו מוגבל בסוכר או בקלוריות ובכל מקרה לא רצוי לבסס עליהם את כל כמות השתייה היומית. אל תוטעו על ידי המים בטעמים. יש בהם תמציות טעם וגם סוכר, בערך שלוש כפיות סוכר בכל כוס משקה.
איך נזכור לשתות?
אל תסמכו על תחושת הצמא. אם אתם מאלה ששותים שתי כוסות ביממה, הגוף שלכם כבר מזמן שכח צמא מהו. תוכלו להזכיר לעצמכם לשתות על ידי תזכורת בטלפון הסלולרי או במחשב. תוכלו להכין לעצמכם (בלי לשתף אחרים) בקבוק המכיל ליטר וחצי לפחות מהשתייה שבחרתם, והוא יראה לכם את כמות השתייה היומית שלכם. ואתם יכולים גם לעשות לכם מנהג קבוע ולשתות כוס מים בכל פעם שאתם יוצאים מחדר השירותים.