אור ישראלי זוכרת את הפגישה הזו היטב. מבצע צוק איתן, יולי 2014. היא הייתה אז תצפיתנית צעירה שעוד לא סיימה את הסמכתה, ונשלחה לחמ"ל אמיתי שעל גבול עזה כדי לאייש בו עמדות לא מבצעיות ולנסות לתרום ככל יכולתה.
>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק
"באחד הימים", היא מספרת, "נכנס לחמ"ל בחור מרשים מאוד - גבוה, בלונדיני עם עיניים כחולות. הוא ביקש שאתן לו מידע על הגזרה ושאל שאלות, שלפיהן הבנתי שהוא עומד להיכנס לעזה. אחרי שבוע בערך ראיתי בתקשורת תמונה שלו עם שמו - בניה שראל ז"ל. לא הכרתי אותו באמת, אבל כשהתברר לי שהוא נהרג, פתאום נעצר לי הלב ולא הצלחתי לנשום".
המפגש של ישראלי עם מי שבתוך זמן קצר מצא את מותו, היה האחד האירועים שגרמו לה לרצות לתרום לצבא יותר משתכננה. אחרי המבצע היא יצאה לקורס קצינות, וכיום היא נושאת על כתפיה דרגות סג"מ ומשמשת כמפקדת חמ"ל נחל עוז, שנמצא באותה גזרה שבה שירתה במהלך צוק איתן כתצפיתנית. "השירות במבצע היה מאוד משמעותי עבורי", אומרת סג"מ ישראלי. והיא לא היחידה שצוק איתן שינה לה את התוכניות.
צפו בכתבה על מערך האיסוף בצה"ל ששודרה בחדשות 2:
שלושה ימים במעצר
ישראלי (20), תושבת מזכרת בתיה, התגייסה במארס 2014 ושובצה בקורס תצפיתניות, שמכשיר חיילות לזיהוי תנועות חשודות באמצעות מצלמות מיוחדות. יחד איתה הצטרפה לקורס לין קרקוקלי (20) מאור יהודה, שכיום מפקדת על חמ"ל כיסופים. "ראיתי את אור ביום הגיוס, חשבתי שהיא מעצבנת, והיא אומרת שזה בדיוק מה שהיא חשבה עליי", מספרת קרקוקלי. "יום אחד הייתה מישהי שבכתה בחדר האוכל, ואף אחד לא ניגש אליה חוץ מאור. היא לא עזבה אותה לבד לשנייה, ובנקודה הזו שיניתי את דעתי עליה".
מאותו יום הפכו השתיים לחברות טובות. הן סיימו את קורס התצפיתניות בהצלחה והחלו את תפקידן בחמ"ל. ישראלי מספרת שלא התלהבה מהתפקיד שניתן לה. "יש לתצפיתניות סטיגמה לא טובה", היא אומרת. "אומרים שמרוב ישיבה מול המצלמה הן נזקקות למשקפיים וסובלות מכאבי פרקים. זו סטיגמה לא נכונה שמטעה את מי שמיועדת להתגייס לתפקיד. אני הייתי בטוחה שחרב עליי עולמי כשאמרו לי שאני הולכת להיות תצפיתנית. עשיתי הכל כדי לעבור לתפקיד אחר, אבל כשהגעתי לקורס, פשוט התאהבתי בו".
תהליך דומה עבר על סג"מ חן פיניש (20) מבאר שבע, ששירתה גם היא בחמ"ל אמיתי יחד עם ישראלי וקרקוקלי. "כשאמרו לי שאני משובצת בקורס תצפיתניות, לא הסכמתי לנסוע אליו", היא מספרת. "השאירו אותי במעצר בבקו"ם כמעט שלושה ימים. בסוף הסכמתי, כי המעצר היה סיוט, וחשבתי שאולי בקורס יהיה לי יותר קל".
כיום היא קצינה מוערכת, משרתת כמדריכת קצינות בבית הספר לאיסוף קרבי, וגם היא מספרת שהרצון להתקדם בצבא התגבש אצלה במהלך צוק איתן. "הייתי יושבת בחמ"ל ורואה שבבאר שבע נופלות רקטות", נזכרת פיניש. "זה היה קורה לעיתים ממש קרובות, ותמיד הייתה לי צביטה בלב. הייתי חושבת על ההורים והאחים שלי ומקווה שהם נמצאים במרחב מוגן. ברגעים האלה הייתי מבינה כמה זה משמעותי שאני כאן".
תפקיד חיי
כל השלוש מספרות שבמהלך המבצע עקבו אחר המפקדות שלהן וראו כיצד הן מנהלות את האירועים בגזרה, מה שגרם להן לרצות להיות מפקדות בעצמן.
ישראלי: "אני רציתי להשתחרר כמה שיותר מהר ולהתחיל ללמוד רפואה, אבל כשראיתי מה המפקדת שלי עושה, רציתי שגם לי יהיה הכוח הזה להשפיע".
פיניש: "אני שמתי לב שהמפקדת שלי יצאה מהבסיס רק פעם אחת לאורך כל המבצע - לבת מצווה של אחותה. זה מאוד הרשים אותי".
קרקוקלי מספרת שהייתה בחמ"ל בבוקר ה-17 ביולי 2014, כשהמפקדת שלה זיהתה 13 מחבלים שחדרו לאזור קיבוץ סופה באמצעות מנהרה. לדבריה, לאחר שהאירוע הסתיים, הגיעו לחמ"ל חיילים שביקשו להודות לה. "הם אמרו למפקדת שלי: 'הצלת לי את החיים', וזה היה מאוד מרגש", היא אומרת.
גם קרקוקלי מודה שלא רצתה לשרת כתצפיתנית; היא אף שקלה להשתמש בקשרים שהיו לה בצבא כדי לעבור להיות פקידה, אולם היום היא מרגישה שמצאה את מקומה. "עכשיו, כשאני מפקדת חמ"ל, אני מרגישה שזה תפקיד חיי, התפקיד שהכי רציתי".
השלוש מרגישות שמבצע צוק איתן שיפר את תדמית התצפיתניות בציבור. "פעם היו כותבים: 'הכוח זיהה חדירה', והיום מקפידים להזכיר שהחדירה זוהתה על ידי מערך האיסוף, המערך שלנו", אומרת ישראלי.
פיניש: "צוק איתן היה אירוע גדול עבורנו מהבחינה הזו, אבל צריך לזכור שתצפיתניות מצילות חיי אדם כל יום, לא רק במבצעים גדולים. הן אלה שמזהות כל תנועה חשודה וכל התקרבות לגדר".
קרקוקלי: "התפקיד הזה גם מייצג את העוצמה הנשית. יוצא לי להיות בהערכות מצב של האוגדה, ואני האישה היחידה שם מול כל הפיקוד הגברי. אני מאוד פמיניסטית, והמצב במדינה ובצבא לא מזהיר מהבחינה הזו. תמיד ידעתי שאשרת שלוש שנים, כי לא רציתי שיהיה הבדל ביני לבין גבר. בהתחלה הייתי בשוק כשהייתי מדברת, והמג"ד היה מהנהן ואומר: 'כן, נפעל לפי מה שאת אומרת', אבל היום אני כבר רגילה לזה. אני מעריכה נשים שמשרתות כמפקדות בצה"ל, וזו זכות גדולה בשבילי להיות אחת מהן, להיות אישה בתחום של גברים".
______________________________________________________
דביר משש החליטה להיות לוחמת אחרי שספגה הערות אנטישמיות בחו"ל. הקליקו על התמונה: