טבע טרי בזיל הזול: הסטודנטים שרוצים לעשות מהפכה טבעונית

תומר אוחיון ועמית שטיינר הבינו שדווקא כשהם מוותרים על מוצרים מהחי, מישהו שוחט אותם במחיר, והחליטו לנסות לשנות את המצב. הקמפיין בהדסטארט בעיצומו

מעין פלג אבירם

|

21.07.16 | 00:14

עמית שטיינר (מימין) ותומר אוחיון. "טבעונות היא תפיסת עולם שגם דוגלת בדאגה לסביבה, בצמצום הסבל והניצול ובתרומה בחזרה לקהילה. אנחנו רואים במיזם הזה פלטפורמה שיכולה להוציא את זה לפועל ולאפשר ליותר אנשים לקיים את אורח החיים הטבעוני" (צילום: אלון פרס)
עמית שטיינר (מימין) ותומר אוחיון. "טבעונות היא תפיסת עולם שגם דוגלת בדאגה לסביבה, בצמצום הסבל והניצול ובתרומה בחזרה לקהילה. אנחנו רואים במיזם הזה פלטפורמה שיכולה להוציא את זה לפועל ולאפשר ליותר אנשים לקיים את אורח החיים הטבעוני" (צילום: אלון פרס)

המחיר הגבוה של המילקי בארץ לעומת מחירו בברלין מעצבן אתכם? כדאי שתבדקו כמה עולה כאן מעדן חלב על בסיס סויה. סיבוב במחלקות המזון הטבעוני, נטול הסוכר והללא גלוטן ברשתות מגלה שדווקא כשאתם מוותרים על מוצרים מהחי, מישהו שוחט אתכם במחיר - וזה קורה כבר הרבה שנים.

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

שניים שהחליטו להפסיק לקטר ולהתחיל לעשות הם תומר אוחיון (26) ועמית שטיינר (27), שהעלו לאחרונה לאתר גיוס ההמונים הדסטארט בקשה לתמיכה במיזם שלהם להקמת סופרמרקט אינטרנטי טבעוני לחלוטין. הסופר, שזכה לשם "בטבע שלי", אמור להציע מגוון של כ-300 מוצרים, כולל ללא גלוטן או סוכר, במחירים זולים באופן משמעותי ועם משלוחים לכל מקום בארץ. מהצד החברתי, היזמים מבטיחים שיעסיקו עובדים עם מוגבלויות ויתרמו לקהילה חצי מהרווחים.

 

צפו בהם מספרים על המיזם:

 

 

להבדיל מרמי לוי

 

גם שטיינר וגם אוחיון טבעונים הרבה שנים, ומכאן העניין שלהם בנושא. "זה בא מצורך אישי", מסביר אוחיון. "אני טיילתי באירופה אחרי הצבא, והיה לי קל מאוד לקנות שם מצרכים טבעוניים. כשחזרתי לארץ ונכנסתי לחנויות טבע ולרשתות אורגניות, ראיתי שהמוצרים הטבעוניים יקרים כאן משמעותית. יום אחד נכנסתי לחנות כדי לקנות גבינה טבעונית, וראיתי שהיא עולה 48 שקל. התקשרתי ליצרן, אמרתי לו שאני עומד לפתוח חנות טבע ושאלתי כמה תעלה לי הגבינה. התברר לי שהמחיר הסיטונאי שלה הוא 11 שקלים בלבד. התחלתי לברר גם על מוצרים ללא גלוטן וללא סוכר. אבא שלי חולה סוכרת, ויש לנו במטבח ארון נפרד בשבילו שלאף אחד אסור לגעת בו, כי המוצרים יקרים. מדובר בקהל שבוי, שאין לו ברירה, בגלל צורך רפואי או אידיאולוגיה, וזה נראה לנו לא הוגן".

 

השניים מדגישים שהמיזם שלהם נועד לא רק להוריד את המחירים הגבוהים, אלא גם להקל על הקנייה עצמה. שטיינר: "המבחר הקיים בסופרים השונים הוא קטן מאוד, וכדי להשלים את סל הקניות צריך לעשות שופינג במקומות רבים". אוחיון: "במקום מגוריי, גן יבנה, אין אפילו חנות טבעונית אחת. אנחנו נרכז הכל אצלנו ונאפשר קנייה ישירה של ירקות ופירות, גם אורגניים".

 

אוחיון: "נכנסתי לחנות כדי לקנות גבינה טבעונית, וראיתי שהיא עולה 48 שקל. התקשרתי ליצרן, אמרתי לו שאני עומד לפתוח חנות טבע ושאלתי כמה תעלה לי הגבינה. התברר לי שהמחיר הסיטונאי שלה הוא 11 שקלים בלבד"

אתם רוצים להיות הרמי לוי של תחום הטבעונות?

שטיינר: "ממש לא. טבעונות מבחינתנו היא תפיסת עולם שגם דוגלת בדאגה לסביבה, בצמצום הסבל והניצול ובתרומה בחזרה לקהילה. אנחנו רואים במיזם הזה פלטפורמה שיכולה להוציא את התפיסה הזו לפועל ולאפשר ליותר אנשים לקיים את אורח החיים הטבעוני. זה מאוד שונה מרמי לוי, להיות חברתי זה יותר מלהיות זול".

 

אוחיון: "המחאה החברתית שקמה לפני חמש שנים צברה המון כישלונות, כמו קואופרטיבים צרכניים שנסגרו ברובם אחרי שנתיים-שלוש. אנחנו הבנו שמודל הקואופרטיב הוא בעייתי, ובמשך שנה בנינו מודל חדש שמהווה הכלאה בין קואופרטיב, עסק ועמותה. אצלנו לא יהיו מתנדבים, אלא מועסקים בשכר, והשירות יהיה כלל ארצי. בנוסף, עלויות התפעול יהיו זולות משמעותית, כי זו חנות באינטרנט".

 

ובכל זאת, איך אפשר למכור כל כך בזול?

שטיינר: "השורה התחתונה היא שזה לא פרויקט שמתעשרים ממנו, לא מיזם של מקסום רווחים. אנחנו רוצים לתת שירות טוב יותר לכמה שיותר אנשים כדי לאפשר להם את אורח החיים הזה. אנחנו רוצים להנגיש תזונה טבעונית, אורגנית, ללא סוכר או ללא גלוטן, לטובת כל מי שצריך או רוצה".

 

אין חשש שרשתות המזון הגדולות יחסמו אתכם מול הספקים?

שטיינר: "בזמן שעבדנו על המודל הכלכלי, גילינו שהיו סיפורים דומים עם קואופרטיבים, אבל האיומים לא עבדו שם".

 

אוחיון: "אנחנו מתכוונים לבנות קהל לקוחות שיהיה סוג של קהילה, עם כוח. חשוב לציין שאנחנו מתכוונים לעבוד גם עם יצרנים קטנים של גבינות טבעוניות ותחליפי בשר, כאלה שלא מקבלים מדפים בסופר, גם כדי להגדיל את המגוון וגם במטרה לתמוך בייצור מקומי".

 

אוחיון (למעלה) ושטיינר. "לא פרויקט שמתעשרים ממנו" (צילום: אלון פרס)
    אוחיון (למעלה) ושטיינר. "לא פרויקט שמתעשרים ממנו"(צילום: אלון פרס)

     

    שכל טבעוני יתרום שקל

     

    כשהם לא מנסים לשנות את העולם, יש להם עיסוקים אחרים. אוחיון, שגר אצל ההורים בגן יבנה, לומד הנדסת חשמל ואלקטרוניקה באוניברסיטה הפתוחה ומתכנן הסבה ללימודי עריכת דין. שטיינר הוא סטודנט שנה שנייה למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב, שהגיע לעיר הגדולה מהיישוב מיתר שבדרום הארץ. השניים נפגשו בצבא, בסוללת נ"מ: שטיינר היה אז רק צמחוני - "הוריי מספרים שנהייתי צמחוני בגיל שלוש, כשגיליתי שפולקע זו רגל של תרנגולת" – והמ"פ אוחיון היה למעשה הטבעוני הראשון שפגש בחייו. "זה לקח המון זמן, אבל היום הצבא נותן מענה מלא לטבעונים, כולל מנות קרב", מספר שטיינר. "אנחנו חיינו אז על תירס ולחם".

     

    ועל מה אתם חיים עכשיו?

    אוחיון: "עמית בשלן, מכין אסיאתי מוקפץ. אני אוהב לחמם אוכל מוכן במיקרו. בעיקר אני אוהב ג'אנק פוד: במבה ותפוצ'יפס"

     

    על מה הכי קשה לוותר?

    שטיינר: "גבינות קשות – פרמז'ן, רוקפור".

     

    אוחיון: "שוקולד חלב וגלידות".

     

    ואם הזכרנו שוקולד, לתומכים במיזם מציעים שטיינר ואוחיון מארזים של שוקולד טבעוני, תלושי קנייה לסופר העתידי, ארוחות במסעדות טבעוניות, סדנת אפייה עם הקונדיטורית עוג'ילה דלוסה ועוד. "כמעט כל מסעדה טבעונית נחשבת נרתמה למיזם", אומר אוחיון. "כל מי שעוסק בתחום, מאוד מתלהב".

     

    ועדיין, אתם מבקשים מימון של 180 אלף שקל, ונכון לעכשיו קיבלתם רק 42 אחוז מהסכום.

    אוחיון: "השאיפה הראשונית הייתה לעמוד ביעד תוך יום ולהכפיל את הסכום בשאר הזמן. אבל אנחנו אופטימיים ומאמינים שנסיים את הגיוס בהצלחה. יש רבע מיליון טבעונים בארץ: מספיק שכל אחד יתרום שקל".  

    ______________________________________________________

     

    טיבון יגר הפך לטבעוני בנסיבות לא שגרתיות. הקליקו על התמונה:

     

    "את המילה 'חיות' אני לא אוהב: אני מעדיף 'בעלי חיים'. יש גם בני אדם שהם חיות". הקליקו על התמונה (צילום: ענבל מרמרי)
    "את המילה 'חיות' אני לא אוהב: אני מעדיף 'בעלי חיים'. יש גם בני אדם שהם חיות". הקליקו על התמונה (צילום: ענבל מרמרי)

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד