אוכל

    בית חרושת לחרוסת: 4 גרסאות
    מעדות שונות לממרח של ליל הסדר

    המצרים לא חוסכים ביין, העיראקים מסתפקים במועט, התימנים מוסיפים רימונים והגרמנים - תפוחים. מירב גביש אספה מסבתות 4 מתכוני חרוסת שעוברים מדור לדור

    מירב גביש

    |

    16.04.16 | 22:50

    כל עדה והמתכון שלה, ולכל מתכון יש אלף גרסאות. מימין למעלה ובכיוון השעון: חרוסת עיראקית, מצרית, תימנית וגרמנית (צילום: מירב גביש)
    כל עדה והמתכון שלה, ולכל מתכון יש אלף גרסאות. מימין למעלה ובכיוון השעון: חרוסת עיראקית, מצרית, תימנית וגרמנית (צילום: מירב גביש)

    "זה אמור לצאת כמו טיט, את יודעת". הן אומרות לי. אני מאמצת את הראש, מנסה להיזכר, מתי בפעם האחרונה בניתי פירמידה וערבבתי טיט.

     

    כל עדה והמתכון שלה, ולכל מתכון יש אלף גרסאות. כל אחד וכל אחת מוסיפים, מורידים או מקצרים. הנה ארבעה מתכונים טעימים להפליא של נשים שאני ממש אוהבת.

     

    • עוד מתכונים מעולים של מירב גביש - בבלוג "גבישס"

     

    "צריכה להיות כמו טין". חרוסת מצרית (צילום: מירב גביש)
      "צריכה להיות כמו טין". חרוסת מצרית(צילום: מירב גביש)

       

      יוצאי מצרים

      החרוסת של סבתא מטילדה

      מה יש בפנים: תמרים, צימוקים, אגוזי מלך, יין אדום מתוק.

       

      דבר המשפחה: אתי (חמותי), בתה של מטילדה, זוכרת שהיא תמיד אמרה בהטעמה: "החרוסת צריכה להיות כמו הטין" (טין בערבית זה בוץ).

       

      מרכיבים

      750 גרם

       

      • 250 גרם (2/3 1 כוסות) צימוקים כהים
      • 1 חבילה תמרים בוואקום, חתוכים גס
      • 1/2 בקבוק (קצת יותר מ-1/2 1 כוסות) יין אדום לקידוש
      • חופן אגוזי מלך קצוצים

       

      אופן ההכנה
      1. שמים את הצימוקים, התמרים והיין בסיר. מבשלים על אש בינונית-נמוכה, תוך בחישה, עד שהתערובת רותחת ומתאחדת. מעבירים למסננת ומניחים לנוזלים להתנקז לחלוטין. לוחצים על העיסה עם כף כדי להיפטר מכמה שיותר נוזלים. מצננים.
      2. טוחנים את העיסה במעבד מזון ("זה אמור לצאת כמו טין").
      3. מוסיפים את אגוזי המלך ומערבבים. אם החרוסת דחוסה מדי אפשר להוסיף עוד יין.

       

      גיוון
      • בשלב הבישול אפשר להוסיף מעט קינמון ומסמר ציפורן אחד (שמוציאים לפני הטחינה).

       

      המשקיענים סוחטים לבד את התמרים. חרוסת עיראקית (צילום: מירב גביש)
        המשקיענים סוחטים לבד את התמרים. חרוסת עיראקית(צילום: מירב גביש)

         

        יוצאי עיראק

        החרוסת של סבתא מרים ("חילאכ" בעיראקית)

        מה יש בפנים: סילאן, אגוזי מלך.

         

        דבר המשפחה: דודה אופירה, שממנה קיבלתי את המתכון של סבתא, מספרת שבעיראק כל אחד הכין את החרוסת מהמרכיבים שהיה זמינים באזור מגוריו. אצלנו היו קונים 6-5 ק"ג תמרים איכותיים, מרככים אותם במים חמים במשך כמה שעות, צוררים בחיתול וסוחטים עד שיוצאת מהם בערך צנצנת אחת של נוזל מתוק.

         

        מהתמרים שנשארו בחיתול היו מכינים את המילוי לעוגיות "בעבע". "היום עושים חרוסת של עצלנים, היום זה הדור של הסילאן", מסכמת אופירה.

         

        מרכיבים
        • סילאן
        • אגוזי מלך קצוצים

         

        אופן ההכנה
        1. שמים בקערית יפה סילאן ומפזרים מעל שפע אגוזים קצוצים.
        2. אוכלים עם חסה.

         

        כשאבא נכנס למטבח. חרוסת גרמנית (צילום: מירב גביש)
          כשאבא נכנס למטבח. חרוסת גרמנית(צילום: מירב גביש)

           

          יוצאי גרמניה

          החרוסת של אביבה - מתכון מבית אבא

          מה יש בפנים: תמרים, אגוזי לוז, תפוח, יין אדום מתוק.

           

          דבר המשפחה: "אבא שלי לא עשה כלום במטבח", מספרת אביבה. "אבל לפני פסח חיכיתי תמיד לראות אותו נכנס למטבח כדי להכין את החרוסת והוא היה אומר: 'עכשיו התור שלי'".

           

          מרכיבים
          • 450 גרם
          • 11 תמרי מג'הול טחונים (כ-250 גרם)
          • חופן אגוזי לוז קלויים קצוצים (כ-50 גרם)
          • 1 תפוח מזן גרנד, קלוף ומגורר גס
          • 4 כפות יין אדום מתוק

           

          אופן ההכנה
          1. מערבבים יחד את כל המרכיבים.

           

          גיוון
          • אפשר להוסיף לחרוסת קצת קליפת לימון מגוררת.

           

          מעולה גם למילוי עוגיות. חרוסת תימנית (צילום: מירב גביש)
            מעולה גם למילוי עוגיות. חרוסת תימנית(צילום: מירב גביש)

             

            יוצאי תימן

            החרוסת של אמא שלי ודודה ריקי ("דוקא" בתימנית)

            מה יש בפנים: תמרים, שקדים, אגוזי מלך, אגוזי פקאן, יין אדום מתוק, חוויאג' לקפה, תפוח, מיץ רימונים.

             

            דבר המשפחה: החרוסת של אמא שלי היא זו שאני מכירה הכי טוב. היא מכינה אותה יום לפני החג וטוחנת במטחנת בשר. מאז שאני קטנה התפקיד שלי היה לקלוף אגוזי פקאן ורימונים.

             

            גם דודה ריקי משתמשת במתכון של אמא שלי, אבל היא מודה ששינתה אותו קצת: "אני לא שמה תפוח ומיץ רימונים, ואני עושה לי חיים קלים ומשתמשת בממרח תמרים".

             

            את מה שנשאר היא מקפיאה, או משתמשת בו כמילוי לעוגיות מבצק פריך (אחרי פסח, שיהיה ברור!)

             

            מרכיבים

            700 גרם

             

            • 200 גרם (2 כוסות) תערובת של שקדים, אגוזי מלך ואגוזי פקאן, טחונים גס
            • 50 גרם (1/2 כוס) שומשום קלוי
            • 2-1 כפיות חוויאג' קפה
            • 1/4 כוס (60 מ"ל) יין מתוק לקידוש
            • 1 קופסה (450 גרם) ממרח תמרים (דודה ריקי) או 1 חבילה תמרים בוואקום (אמא שלי)
            • אמא שלי מוסיפה תפוח קלוף ומגורר ו-1/4 כוס מיץ רימונים

             

            אופן ההכנה
            1. דודה ריקי מערבבת הכל ביחד. אמא שלי מבשלת את התמרים עם 1/2 כוס מים, עד שמתקבלת עיסה סמיכה (הקפידו שהעיסה לא תרתח), ואחר כך טוחנת את כל המרכיבים במטחנת בשר.

             

             
            הצג:
            כל התגובות לכתבה "בית חרושת לחרוסת: 4 גרסאות מעדות שונות לממרח של ליל הסדר"
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד