צלי כתף וירקות ירוקים (צילום: אפיק גבאי)
צלי כתף וירקות ירוקים / אינס שילת ינאי
מרכיבים
8-6 מנות
לשלב בישול הבשר
- 1/2 1 ק"ג בשר צלי כתף (נתח מספר 5), חתוך לפרוסות או לקוביות
- 5 כפות שמן זית
- 4 בצלים, חצויים ופרוסים לרצועות דקות
- 3 כוסות מים
- 1 כף רסק עגבניות
- 1 עלה דפנה
- 1 כפית שטוחה פלפל שחור גרוס
- 1 כפית כורכום
- 1 כפית גרגירי כוסברה כתושים
- אפשרות: 1 פלפל שאטה מיובש
לשלב בישול הירקות
- 1 כוס אפונה, טרייה או קפואה
- 1/2 כוס פול ירוק, טרי או קפוא
- 3 גבעולי סלרי, חתוכים לחתיכות גדולות
- כ-2 כוסות שעועית ירוקה או שעועית בולגרית
- 1 כפית גדושה כמון
- מלח לפי הטעם
אופן ההכנה
- מחממים את שמן הזית בסיר רחב וגדול, ומטגנים את הבצל כ-2 דקות.
- מוסיפים את קוביות או פרוסות הבשר ומטגנים כ-5 דקות, בלי לערבב. הופכים את הבשר ומטגנים 5 דקות נוספות.
- מוסיפים 3 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומוסיפים את שאר מרכיבי שלב בישול הבשר. מכסים את הסיר באופן חלקי ומבשלים כשעה וחצי.
- מוסיפים חצי כוס מים ואת מרכיבי שלב בישול הירקות, ומבשלים חצי שעה נוספת.
- מומלץ להגיש לצד אורז.
- עוד מתכונים מעולים של אינס שילת ינאי - בבלוג "תיק אוכל"
גולאש בקארי ירוק
המתכון באדיבות "בקר תנובה".
מרכיבים
5 מנות
- 1 ק"ג קוביות לקדרה (גולאש)
- שמן
- 1 בצל חתוך לקוביות גדולות
- 1 כרשה פרוסה
- 2 קישואים חתוכים לקוביות גדולות
- 200 גרם עלי תרד טריים
- 200 גרם אפונה, טרייה או קפואה
- 1 צרור כוסברה
- 2 קופסאות (800 מ"ל) קרם קוקוס
- 1 כוס מים או ציר בקר או ציר ירקות
- 2 כפות משחת קארי ירוק
- 1 חבילה אטריות אורז רחבות
אופן ההכנה
- מרתיחים מים בסיר גדול. מוסיפים את הבשר ומבשלים שעה-שעה וחצי, עד שהבשר מתרכך. מסננים.
- מחממים בסיר שמן ומטגנים את קוביות הבשר במשך 2 דקות. מוסיפים את הבצל והכרשה ומטגנים עד הזהבה.
- מוסיפים לסיר את הקישואים, התרד, האפונה והכוסברה, ומאדים כ-5 דקות.
- מוסיפים את קרם הקוקוס, המים (או הציר) והקארי הירוק ומבשלים כ-30 דקות. לקראת סיום הבישול טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.
- מבשלים בסיר נפרד את אטריות האורז לפי ההוראות שעל האריזה. מסננים.
- ההגשה: שמים את אטריות האורז בצלחות עמוקות, יוצקים עליהן את התבשיל ומקשטים בכוסברה.
צלי כתף חגיגי / חיה אילונה דר
מרכיבים
כ-10 מנות
- 2 ק"ג בשר כתף
- 10 שיני שום קלופות
- שמן זית
- 10 בצלים קטנים או בצלי שאלוט
- 3 גזרים קלופים ופרוסים
- 1 שורש סלרי קלוף וחתוך
- 2 כוסות יין אדום
- 10 משמשים מיובשים
- 10 שזיפים מיובשים מגולענים
לתיבול הבשר
- 1 כף חרדל דיז'ון עם גרגירים
- 1 כף דבש
- 1 כף עלי טימין
- 1 כף פפריקה
- 2 כפות מלח גס
- 1 כפית פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
- יוצרים חריצים במקומות שונים בבשר ונועצים בהם את שיני השום. מערבבים את מרכיב התיבול ומושחים את הבשר. עוטפים בנייר אלומיניום ומניחים לילה במקרר.
- מחממים שמן זית בסיר גדול וצורבים את הבשר מכל צדדיו. מוציאים את הבשר מהסיר.
- מוסיפים לסיר את הבצל, הגזר ושורש הסלרי, ומטגנים כ-5 דקות, עד הזהבה. מוסיפים את היין ומביאים לרתיחה. מחזירים את הבשר לסיר, מכסים ומבשלים כשעה על אש נמוכה.
- מוסיפים את הפירות היבשים ומבשלים שעה נוספת. מצננים ומעבירים למקרר ללילה.
- מוציאים את הבשר מהסיר וחותכים אותו לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ. מחזירים לסיר ומחממים על אש בינונית רק עד שהרוטב רותח.
- מעבירים את הפרוסות לצלחת הגשה. מסדרים סביבן את הפירות היבשים וירקות השורש ויוצקים מהרוטב. מגישים מיד.
- עוד מתכונים מצוינים של חיה אילונה דר - בבלוג "יופי במטבח"
תבשיל בשר בסגנון ביף בורגיניון / דפנה אוסטר מיכאל
מרכיבים
8-6 מנות
- 1/2 1 ק"ג נתחי אוסובוקו ושפונדרה, חתוכים לקוביות
- מעט קמח תפוחי אדמה
- שמן זית
- 2 בצלים קצוצים גס
- 10-6 שיני שום חצויות
- צרור ענפי טימין
- 2 כוסות יין אדום יבש איכותי
- 1/4 כוס חומץ בלסמי
- 2 כפות סילאן
- 2 גזרים חתוכים גס
- 2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות גדולות
- 1 בטטה גדולה חתוכה לקוביות גדולות
- 1 קולרבי חתוך לקוביות גדולות
- 1 סלסילה פטריות טריות
- מלח
- פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
- ממליחים ומפלפלים מעט את הבשר ומקמחים אותו מכל צדיו.
- מחממים 3-2 כפות שמן זית בסיר גדול וכבד. מוסיפים את קוביות הבשר ומטגנים כ-2 דקות מכל צד. מוציאים לצלחת.
- מוסיפים לסיר את הבצל ומטגנים עד שהוא מזהיב. מחזירים לסיר את הבשר, מוסיפים את השום והטימין ומטגנים כדקה.
- מוסיפים את היין, החומץ הבלסמי והסילאן, מכסים, מעבירים לאש נמוכה ומבשלים כשעתיים.
- מוסיפים לסיר את כל הירקות, למעט הפטריות, ומבשלים שעה נוספת.
- מוסיפים את הפטריות, מתקנים תיבול אם צריך ומבשלים עוד כחצי שעה.
- עוד מתכונים מעולים של דפנה אוסטר מיכאל - בבלוג "מתנות קטנות"