שלא יאכילו אתכם לוקשים: האמת
מאחורי טרנדים תזונתיים לוהטים

הקייל לא כזה בריא ודיאטה ללא גלוטן לא באמת מרזה - שישה מומחי תזונה מנפצים 10 טרנדים שתפסו אותנו ממש חזק

דיאטות נטולות פחמימות גורמות לירידה מהירה יחסית במשקל, אבל הן אינן מומלצות כי הן גורמות לאנשים רבים לתחושת עצבנות ודיכאון (צילום: shutterstock)
דיאטות נטולות פחמימות גורמות לירידה מהירה יחסית במשקל, אבל הן אינן מומלצות כי הן גורמות לאנשים רבים לתחושת עצבנות ודיכאון (צילום: shutterstock)

דיאטת ניקוי רעלים

-----------------------

המיתוס: אם נאכל רק ירקות, פירות ואגוזים ננקה את הגוף מרעלים ונרד במשקל

האמת: יש לנו שני איברים שמנקים את הגוף מרעלים: הכליות והכבד. הגוף לא זקוק לניקוי נוסף וזה לא מה שיעזור לנו לרזות

 

לשיטת "האכילה הנקייה"  יש הרבה מעריצים מפורסמים, כמו השחקניות גווינת פאלטרו ודמי מור. הרעיון נשמע טוב: למה לא לנקות את הגוף כמו שמנקים את הבית? אבל לדברי עמית גנור, מנכ"לית עתי"ד - עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, מדובר ברעיון מופרך שעלול להזיק לבריאות. "מבחינה פיזיולוגית ומדעית, יש לנו שני איברים חשובים שמנקים את הגוף מרעלים: הכליות והכבד. מעבר לכך, הגוף לא זקוק לניקוי נוסף".

 

גיא שלמון, דיאטן קליני וספורט, איש חינוך גופני ופיזיולוג, מוסיף: "דיאטה לניקוי רעלים מבוססת על האמונה שרעלים נאגרים ברקמת השומן וכאשר מסלקים אותם מהגוף, רקמת השומן פוחתת והופכים לרזים יותר. לטענה מסוג זה, ולקשר בין ניקוי רעלים לצמצום אחוזי השומן, אין שום בסיס מדעי".

 

ואם כבר יורדים במשקל, מדובר בהרזיה קצרת מועד, אומרת גנור. "אנשים שאוכלים כמעט רק ירקות, פירות ואגוזים יירדו במשקל, כי הם צורכים מעט קלוריות. הבעיה היא שאי אפשר להתמיד בדיאטה כזו לאורך זמן וכשחוזרים לאכול רגיל - עולים במשקל, כי מנגנון חילוף החומרים נפגע.

 

"יש גם דיאטות שכוללות שימוש בחוקנים לניקוי המעיים, וזו כבר גישה שמסכנת את הבריאות", מציינת גנור. "אנשים שעוברים חוקן, שלא נעשה מסיבות רפואיות אלא למטרות ניקוי, עלולים לשנות את מאזן המלחים שלהם בדם ולהגיע למצבים של בלבול והרגשה רעה מאוד, עד כדי צורך באשפוז".

 

דיאטה ללא גלוטן

----------------------

המיתוס: אם נימנע מחלבון החיטה (ודגנים נוספים), נרזה במהירות

האמת: מאכלים נטולי גלוטן עלולים לגרום לעלייה במשקל

 

לא ברור איך ולמה הפך הגלוטן לאויב מספר אחת של מיליוני אמריקאים שמנסים לרזות, אבל כבר ברור שמדובר בטרנד מטורף, שרוב תאגידי המזון הענקיים משתפים איתו פעולה. על מדפי הסופרמרקטים בארצות הברית אפשר למצוא כיום אלפי מוצרי מזון ללא גלוטן, כולל ארוחות קפואות ומוכנות, מאפים, חטיפים ועוד.

 

"במקרים מסוימים מדובר ממש בבהלת גלוטן, שאין בה שום היגיון", מחדד שלמון. "למעט חולי צליאק שחייבים להימנע מגלוטן, האמונה שלפיה כשלא אוכלים מזונות עם גלוטן אפשר לרדת במשקל - היא פשוט לא נכונה".

 

"באופן פרדוקסלי", מוסיפה גנור, "מאכלים נטולי גלוטן עלולים לגרום לעלייה במשקל. תחליפי קמח ללא גלוטן הם לרוב סוג של קמח לבן, ולכן מכילים כמות קטנה של סיבים תזונתיים ולא גורמים לתחושת שובע, כמו דגנים מלאים. הגלוטן הוא חלבון של חיטה והוא לא משמין יותר מכל חלבון אחר. עם זאת, דיאטה ללא גלוטן אינה מזיקה לבריאות. מי שמרגיש טוב יותר כשהוא נמנע מגלוטן - יכול לעשות זאת".

 

תחליפי קמח ללא גלוטן הם לרוב סוג של קמח לבן (צילום: shutterstock)
    תחליפי קמח ללא גלוטן הם לרוב סוג של קמח לבן(צילום: shutterstock)

     

     

    דיאטה ללא פחמימות

    --------------------------- 

    המיתוס: כדי לרזות חייבים להימנע מאכילת לחם, מאפים, פסטה או אורז 

    האמת: כל תפריט דיאטטי חייב לכלול כמות מסוימת של פחמימות, כדי למנוע עצבנות ודיכאון

     

    גנור: "דיאטות נטולות פחמימות גורמות לירידה מהירה יחסית במשקל, אבל הן אינן מומלצות כי הן גורמות לאנשים רבים לתחושת עצבנות ודיכאון. הסיבה לכך היא שייצור המוליך העצבי סרוטונין, שאחראי לתחושת נינוחות ורוגע, נפגע בתזונה דלה בפחמימות. אפשר בהחלט להפחית את אחוז הפחמימות בדיאטה, אבל התזונה שלנו, גם בתקופות שבהן רוצים לרדת במשקל, צריכה לכלול כמות סבירה של פחמימות".

     

     

    תפריט ללא קפה

    --------------------

    המיתוס: קפה מעלה את לחץ הדם ופוגע בבריאות

    האמת: לשותי קפה יש סיכוי קטן יותר לחלות בסוכרת, בדמנציה, באלצהיימר ובסוגים מסוימים של סרטן

     

    במשך שנים רבות סבל הקפה מיחסי ציבור רעים במיוחד, אבל בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים שמוכיחים שוב ושוב שקפה הוא משקה בריא.

     

    "בעבר רופאים המליצו בטעות למטופלים שלהם לא לשתות קפה, כי הם סברו שהוא מזיק לבריאות", מסביר פרופ' מוטי רביד, מנהל בית החולים מעייני הישועה, שפרסם בנושא כמה מאמרים בכתבי עת מדעיים ואשר שותה בעצמו ארבע כוסות קפה ביום. "הסיבה לכך היא שבעבר ייחסו לקפה בטעות את נזקי הסיגריות. קפה וסיגריה הם שילוב מוכר וידוע, ושיטות מחקר ישנות לא תמיד הבדילו בין השניים. כיום אין מחלוקת מדעית על כך שקפה הוא משקה בריא. אמנם יש אנשים שהקפאין גורם להם להאצת קצב הלב, אבל מדובר בתופעה נדירה".

     

    "קפה מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, ויטמינים B3 ו־E, מינרלים (אשלגן, מגנזיום), אלקלואידים (קפאין), אנטיאוקסידנטים רבים כגון פוליפנולים ואפילו סיבים תזונתיים", אומרת ד"ר שרון מאור, דיאטנית קלינית וספורט במכון וינגייט, חברה בוועד המנהל של עמותת עתי"ד. "מחקרים שבחנו את הנושא מצאו שלשותי קפה יש סיכוי קטן יותר לחלות במחלות כמו סוכרת, סוגי סרטן מסוימים, דמנציה, אלצהיימר, מחלות כבד ועוד".

     

    האם מומלץ להגביל את הכמות היומית של שתיית קפה? 

    ד"ר מאור: "שתייה עודפת של קפה עלולה להפריע לספיגת סידן וברזל. כדי להיות על הצד הבטוח, אפשר לומר ששתייה של שלוש כוסות קפה היא המינון המומלץ. חשוב לדעת שיש קבוצות סיכון שעבורן יש הגבלות של צריכת קפאין: נשים הרות (עד שתי כוסות קפה ביום), וכן ילדים וקשישים הנוטלים תרופות רבות".

     

    קפה. דווקא בריא (צילום: shutterstock)
      קפה. דווקא בריא(צילום: shutterstock)

       

      דיאטה ללא סוכר

      ---------------------

      המיתוס: הסוכר מזיק לבריאות וכדאי להוציא אותו לחלוטין מהתפריט

      האמת: אי אפשר להתמיד לאורך זמן ועדיף לאכול כל יום מנת מתוק קטנה

       

      כל אחד מאיתנו נולד עם חיבה לטעם המתוק, ואפילו תינוקות בני יומם מגיבים בשמחה לטעם הכובש. "החיבה למתוק היא אבולוציונית, כי המתוק מספק לנו אנרגיה", מסבירה גנור. "באופן עקרוני מומלץ להימנע מסוכר שאנחנו מוסיפים לאוכל, כי מדובר בקלוריות ריקות, השאלה היא אם אפשר להימנע ממתוק לאורך זמן. מניסיוני עם מטופלים — רוב האנשים לא עומדים בכך. עדיף לאכול כמות יומית קטנה ומדודה, מאשר להימנע לחלוטין ואז להישבר ולאכול כמות גדולה ולא מבוקרת.

       

      "מכיוון שהגישה המובילה בדיאטה כיום היא שינוי הרגלים לכל החיים ואימוץ דרך שאפשר לעמוד בה לאורך שנים, אני ממליצה על דרך

      ביניים - לאכול מתוק בכמות מדודה. אפשר להחליט על כמות יומית של כמה קוביות שוקולד או כל דבר אחר ולשלב אותה גם בדיאטת הרזיה. המטרה היא גם ליהנות וגם לשמור על הבריאות והמשקל".

       

      "אפשר בהחלט לשלב מתוק בתזונה במינונים הנכונים", מוסיפה יעל דרור, דיאטנית קלינית ופיזיולוגית. "למשל, להחליט מראש שנהנים מהטעם ולא מהכמות. ממתקים ועוגות לא אמורים להשביע אותנו כמו ארוחה, אלא אמורים להיות תוספת קטנה ומוגבלת. אחת הדרכים המוצלחות להימנע מאכילה בלתי נשלטת של מתוקים היא לקבוע שעה מסוימת ביום לאכילת ממתק — קפה של אחר הצהריים, למשל. אבל זהו הזמן היחיד ביום שבו אנחנו אוכלים מתוק ולא חורגים מהכמות שהקצבנו לעצמנו".

       

      תזונה ללא מוצרי חלב

      ---------------------------

      המיתוס: תחליפי חלב צמחיים בריאים יותר

      האמת: מחסור בחלבון עלול לגרום לפירוק רקמת השריר ולעלייה במשקל

       

      לפי הרפואה הסינית עדיף להימנע ממוצרי חלב פרה, והטרנד הזה חלחל לשיטות תזונה נוספות: במקום חלב פרה צורכים תחליפים צמחיים מסויה, שקדים, אורז, שיבולת שועל ועוד. עמית גנור מוסיפה: "יש אנשים שטוענים שמוצרי חלב גורמים להם לנזלת, לליחה ולחוסר נוחות בבטן. במצבים כאלה כדאי לנסות להימנע ממוצרי חלב ולבדוק אם אכן יש הטבה. אם כן - חשוב להקפיד על השלמות תזונתיות, כיוון שלמוצרי חלב יש יתרונות בריאותיים רבים. ההמלצה כיום היא להגדיל את צריכת החלבון על חשבון הפחמימות. אם בעבר ההמלצה הייתה לאכול בכל יום 0.8 גרם חלבון לכל ק"ג ממשקל הגוף, גופי בריאות בעולם סבורים שצריך להעלות את הכמות לכ־1.2 גרם חלבון לכל ק"ג ממשקל הגוף. מדובר בכמות חלבון גדולה, שקשה להגיע אליה ללא אכילת מוצרי חלב".

       

      מה הבעיה עם מיעוט חלבון?

      "מיעוט חלבון גורם לפירוק רקמת השריר, וכדי לשמור על המשקל או לרזות, אנחנו שואפים להפחית את אחוזי השומן בגוף ולא לפרק את השריר. פירוק השריר עלול דווקא לגרום לעלייה במשקל, כי השריר הוא רקמה ששורפת קלוריות גם במנוחה. לילדים במיוחד לא הייתי ממליצה להימנע ממוצרי חלב, לאור מחקרים אחרונים שמצביעים על הפרעה בגדילה ואי מימוש פוטנציאל הצמיחה והגובה שלהם".

       

      תפריט של אוכל נא לא מספק את כל רכיבי המזון הנחוצים לנו (צילום: shutterstock)
        תפריט של אוכל נא לא מספק את כל רכיבי המזון הנחוצים לנו(צילום: shutterstock)

         

        דיאטת אוכל נא

        -------------------

        המיתוס: הבישול הורס את הערכים התזונתיים של המזון ותזונה בריאה כוללת רק אוכל טבעי

        האמת: תזונה המבוססת רק על Raw Food עלולה לפגוע בבריאות

         

        "בשיטת האוכל הנא (Raw Food) אוכלים רק ירקות ופירות טריים או מאכלים שחוממו עד 30 מעלות, מתוך אמונה שהבישול הורס את הערכים התזונתיים של המזון", מסבירה גנור. "ואכן יש ויטמינים, כמו ויטמין C, שנהרסים בתהליך הבישול או החימום. מצד שני, חימום ובישול גורמים להגברת הזמינות של מרכיבים אחרים בתזונה. כך, למשל, נוגד החמצון ליקופן נספג הרבה יותר טוב בגוף כשהוא מבושל עם מעט שמן, ולכן רוטב עגבניות מבושל יכיל יותר ליקופן מאשר עגבנייה טרייה.

         

        "הבעיה עם אוכל נא", מוסיפה גנור, "היא שתפריט כזה לא מספק את כל רכיבי התזונה הנחוצים לנו. קשה מאוד לקבל את כל כמויות החלבון שנחוץ לבניית השרירים ואי אפשר לקבל ויטמין B12, שמגיע רק ממוצרים מהחי. לכן, לפני שעוברים לתזונה כזו, חשוב להתייעץ עם דיאטנית מוסמכת שתוודא שכל מרכיבי התזונה הנחוצים ייכללו בה".

         

        קייל מזון־על

        --------------- 

        המיתוס: קייל הוא ירק בריא במיוחד וכדאי לאכול ממנו כמה שיותר. 

        האמת: חסה, תרד וכרוב ירוק בריאים יותר וזולים יותר.

         

        טרנד הקייל, אותו כרוב ירוק ומריר, עלה אלינו מארצות הברית. שם הוא נחשב למזון־על מחולל נסים בריאותיים, וגם בארץ הוא זכה ליחסי ציבור אוהדים במיוחד. "אבל יש ירקות בריאים יותר מקייל", אומרת ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית מטל הבריאות - המרכז לתזונה נכונה. "לקייל יש יתרונות רבים, אבל לפי מדד שפרסם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), על עוצמת הריפוי של ירקות שונים ומניעת מחלות סרטן ולב, הקייל דורג במקום ה־15 עם 49 נקודות מתוך 100. במקום הראשון דורג גרגר הנחלים; במקום השני - כרוב סיני עם 92 נקודות; עלי סלק (מנגולד) במקום השלישי - 89 נקודות; תרד - 86 נקודות; אנדיב- 73 נקודות; חסה - 71 נקודות; פטרוזיליה - 66 נקודות; כרוב ירוק - 62 נקודות; ועירית - 55 נקודות".

         

        קייל. עדיף גרגיר נחלים או כרוב סיני (צילום: shutterstock)
          קייל. עדיף גרגיר נחלים או כרוב סיני(צילום: shutterstock)

           

           

          הכי סופר־פודס

          ------------------

          המיתוס: מספיק לאכול כמות קטנה של סופר־פודס כדי להיות סופר־בריאים

          האמת: אין לכך ביסוס מדעי, מדובר בגימיק שיווקי בלבד

           

          ברשימת מזונות־העל אפשר למצוא הרבה מאוד שמות אקזוטיים כמו גוג'י ברי, שורש צמח המאקה, אסאי, אצת ספירולינה, זרעי המפ ועוד. "מבחינה מדעית אין דבר כזה 'סופר־פוד', וארגוני הבריאות בעולם הודיעו שמדובר בגימיק שיווקי ולא יותר מזה", אומר שלמון. "יתרה מזאת, ארגוני בריאות בעולם מפרסמים אזהרות לחברות המזון לא להטעות את הציבור עם ייחוס של תכונות ריפוי או סגולות בריאותיות למזונות הללו.

           

          "עם זאת, אין ספק שמה שמכונה מזונות־על הם מזונות בריאים שמכילים ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, נוגדי חמצון ועוד. אבל אי אפשר לומר שיש להם יתרון על פני ירקות ופירות אחרים, שהם בריאים לא פחות ועולים הרבה פחות".

           

          דיאטת אורז

          ---------------

          המיתוס: בעזרת תפריט המבוסס על אורז אפשר לרדת במהירות במשקל

          האמת: דיאטה המהווה סיכון בריאותי

           

          "דיאטות שמבוססות על מרכיב מזון אחד, גם אם הוא בריא כמו אורז מלא, אינן מומלצות", אומרת ד"ר טל. "הסיבה לכך היא שהגוף שלנו זקוק למגוון מאכלים, ובכל מקרה אורז לא מרזה יותר מפחמימות אחרות. דיאטת אורז מכילה מעט מאוד חלבונים ויש בכך סיכון בריאותי של ממש.

           

          "בדיאטת הרזיה אנחנו אמורים להפחית את אחוז השומן ולא לפרק שריר, אבל כשאנחנו לא אוכלים מספיק חלבונים, מסת השריר נפגעת ומסת העצם מידלדלת. כשאנו מאבדים מסת שריר, אנחנו לא באמת יודעים איזה שריר נפגע: זה עלול לפגוע בשריר הלב או אפילו בחלבונים המרכיבים את המוח. לכן חשוב להקפיד שהדיאטה תכיל כמות מספקת של חלבון -  גרם אחד לפחות לכל ק"ג ממשקל הגוף", מסכמת ד"ר טל.

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד