פאי הר בריבוע: פאי תפוחים
מיוחד עם הררים של פרי

הבן של אפרת מוסקוביץ הצליח לקבל 102 במתמטיקה, אז לכבוד ההישג היא אפתה לו פאי תפוחים מגניב עם חצאים שמנמנים של פרי, ארומה של מרציפן ובצק חמאתי ועשיר

אפרת מוסקוביץ

|

11.01.16 | 22:37

פירות נימוחים עטופים בבצק פריך. פאי התפוחים (צילום: אפרת מוסקוביץ)
פירות נימוחים עטופים בבצק פריך. פאי התפוחים (צילום: אפרת מוסקוביץ)

מה נשמע?

 

"בסדר".

 

איך בלימודים?

 

"בסדר".

 

מה חדש?

 

"כלום".

 

איך במתמטיקה?

 

"היה לנו בוחן פתע", העיניים של הבן-יחיד בורקות לפתע, "קיבלתי 102".

 

בעודי מנסה להבין את שיטת הבונוסים שמאפשרת לקבל יותר מ-100 אני מרגישה שזו שעת כושר שבה הילד נפתח אלי. "למדתם על פאי?" אני שולפת איזה מושג חבוט מהבגאז' של מוחי הקטן. "ברור, לא משנה גודל המעגל - היחס בין ההיקף לרדיוס יהיה אותו מספר וקוראים לו פאי. פאי שווה בערך ל-3.14 וכדי לחשב את שטח העיגול עושים פאי כפול רדיוס (r) בריבוע".

 

אהמממממ…..

 

"ומה שהכי מוזר זה ששטח המעגל תמיד יהיה מספר לא שלם".

 

כן…. באמת מוזר….

 

מאיפה הילד קיבל יכולות מתמטיות, אני שואלת את עצמי. הילדה הקטנה שלנו מאומצת אבל אני זוכרת שאותו דווקא ילדתי בעצמי. בטוח שהוא לא קיבל את זה ממני, אבל הוא יכול לקבל ממני פאי תפוחים - ואפילו פאי בריבוע. פאי הר בריבוע.

 

אני מעדיפה להכין את פאי התפוחים הזה עם תפוח סטרקינג או זהוב. חצאי התפוח נאפים בשלמותם, והזנים הרכים ישמרו על צורתם אבל גם יהיו נגיסים. הכנת הפאי מורכבת מכמה שלבים של קירור ורידוד, ויש עבודה נוספת על הקרם - אבל הוא שווה את ההשקעה: מתקבל מאפה עם ארומה חזקה של מרציפן וחצאי תפוחים נימוחים עטופים בבצק פריך, חמאתי ועשיר. הפרוסות עבות ומשביעות והוא נותן מה שנקרא "שירות משמעותי".

אל תתקמצנו על אבקת הסוכר (צילום: אפרת מוסקוביץ)
    אל תתקמצנו על אבקת הסוכר(צילום: אפרת מוסקוביץ)

    מרכיבים

    תבנית פאי בקוטר 28 ס"מ

     

    לבצק הפריך
    • 2 כוסות (280 גרם) קמח
    • 200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
    • 1/2 כוס (100גרם) סוכר
    • קורט מלח
    • 1 כפית תמצית וניל
    • 1 ביצה

     

    לקרם השקדים
    • 1 כוס (100 גרם) שקדים טחונים
    • 100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
    • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
    • 1 ביצה
    • 1 כף קמח

     

    בנוסף
    • 5 תפוחים מזן סטרקינג או זהוב
    • ביצה טרופה עם כף מים
    • אבקת סוכר לקישוט

     

    אופן ההכנה

     

    הבצק
    1. שמים במעבד המזון את הקמח, החמאה, הסוכר, המלח והווניל, ומעבדים קצרות לתערובת פירורית. מוסיפים את הביצה וממשיכים לעבד רק עד שנוצרים גושים גדולים.
    2. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ומאחדים בידיים לגוש אחד. מחלקים לשניים, משטחים כל חלק לדסקית ועוטפים היטב בניילון נצמד. מניחים במקרר לשעה לפחות (ועד ל-12 שעות).

     

    קרם השקדים
    1. שמים במעבד המזון (אין צורך לשטוף אותו לאחר הכנת הבצק) את השקדים הטחונים, החמאה והסוכר, ומעבדים לתערובת אחידה ופירורית.
    2. מוסיפים את הביצה והקמח ומעבדים עד שמתקבלת תערובת קרמית אחידה וסמיכה מאוד. מעבירים לכלי סגור ושומרים במקרר.

     

    הרכבת פאי התפוחים
    1. מרדדים את אחד משני חלקי הבצק בין שני ניירות אפייה לעיגול שקוטרו גדול בכ-4 ס"מ מקוטר התבנית. מקלפים את השכבה העליונה של נייר האפייה והופכים את הבצק לתוך התבנית. מקלפים את הנייר העליון ומצמידים את הבצק לתחתית ולדפנות. מכניסים את התבנית למקפיא לרבע שעה.
    2. מרדדים את חלק הבצק השני בין שני ניירות אפייה לעיגול שקוטרו גדול בכ-4 ס"מ מקוטר התבנית. מניחים במקפיא.
    3. קולפים את התפוחים, מוציאים מהם את הליבה וחוצים אותם (אם אין לכם כלי לריקון הליבה – חצו את התפוחים והוציאו את הליבה עם סכין).
    4. מחממים את התנור ל-170 מעלות.
    5. מורחים על הבצק שבתבנית את קרם השקדים ומסדרים מעל את חצאי התפוחים, כשחלקם החתוך פונה כלפי מטה.
    6. מוציאים את הבצק מהמקפיא, מקלפים את השכבה העליונה של נייר האפייה והופכים את הבצק על התפוחים. מקלפים את הנייר העליון ומצמידים את הבצק בעדינות להרים ולעמקים שיוצרים התפוחים. מחזירים את התבנית למקרר לרבע שעה.
    7. מברישים את הבצק בביצה שנטרפה עם כף מים. אופים את פאי התפוחים במשך כ-50 דקות, עד שהבצק מזהיב.
    8. מצננים ובוזקים על הפאי אבקת סוכר. שומרים בטמפרטורת החדר.

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    כשר חלבי
    דרגת קושי בינונית
    דירוג הגולשים (3 מדרגים)
    לחצו על הלבבות כדי לדרג