הצלם אילן נחום חי ועובד בתל אביב, אבל הוא נולד וגדל בירושלים – "ירושלמי בן ירושלמים, והייתי לוקל פטריוט אמיתי". לתל אביב עבר אחרי שנתיים של לימודי משפטים בירושלים, כשנדלק על צילום והחליט ללמוד קולנוע. "בסופי שבוע עוד נסעתי לירושלים על אוטומט. בשנה השנייה ללימודים התאהבתי בבחורה תל אביבית, ודרכה הכרתי והתאהבתי גם בעיר. יש כאן המון אפשרויות. זו עיר גדולה באמת, שנותנת לי אפשרות להתבטא כיוצר ומספקת לי המון גירויים. תרבותיים, אנושיים, ויזואליים".
30 שנה אתה בתל אביב. חשבת פעם לעזוב אותה?
"אפילו לא לשנייה. מבחינתי לעזוב את תל אביב זה לעזוב את ישראל".
שנים רבות צילם בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה. בשנים האחרונות חזר למצלמת הסטילס, והוא מתמחה בצילומי אדריכלות ומלמד ב"מנשר". לפני שלוש שנים החל לצלם את העיר. "פשוט להסתובב עם מצלמה. בהתחלה בשכונת מגורי פלורנטין, ואחר כך בשאר חלקי העיר". חברו הטוב שמוליק מעוז (במאי הסרט "לבנון") סיפר לו שנסע לחו"ל, רצה להביא למארחיו מזכרת מתל אביב ולא מצא. "אמרתי לו – אני אעשה ספר שיראה את תל אביב שאנחנו אוהבים. ומשום ששנינו קולנוענים עלה הרעיון להציג את הצילומים על ציר זמן, לספר סיפור".
הספר "מטייל" בעיר במשך 24 שעות – כל עשר דקות תצלום ממקום אחר, 144 תמונות בסך הכל. "אבל זה לא מדריך טיולים אלא ספר צילום", מדגיש נחום. "אני לא מראה את השוק, אלא איך אני רואה את השוק". וכך, יפו בזריחה נראית כמו ורנסי שלגדת הגנגס, אצני מרתון תל אביב מצולמים מבעד ללבבות החתוכים בגשר מעל הירקון, ובית רומנו האפור זוהר באור סגלגל, במסיבה מאוחרת.
באיזו שעה של היום הכי טוב לצלם?
"בשעות הבוקר כמובן, כשהאוויר עוד 'מרוויח' את הניקיון של הלילה. כמו בשבתות וביום כיפור, האוויר נקי יותר והצבעים חדים יותר".
43 אלף שקל מבקש נחום לגייס באתר "הדסטארט" כדי להוציא את הספר לאור. בין ה"פרסים" לתומכים: ספר חתום והדפס גדול ואיכותי של אחת התמונות. יותר ממחצית הסכום גויסה תוך שבוע.
לנחום יש עין ואהבה לאדריכלות, תחום התמחותו, אבל לדבריו, יש בספר צילומי אדריכלות רבים פשוט כי "אדריכלות היא חלק משמעותי בתל אביב. היא מתפתחת בלי הרף, כל הזמן בתהליך של בנייה, אי אפשר להתעלם מזה. אתה הולך ורואה עוד מנוף ועוד מנוף. זה חלק מהנוף. כל אדם שיתבונן בעיר בתשומת לב יבחין בזה. בקו הרקיע המשתנה, במנופים הצהובים. מה שעוד מעניין הוא שאין בה מסורת. בירושלים יש מסורת של אבן, שגם מעוגנת בחוק. כאן יש פרויקטים מושקעים, מורכבים ומגוונים. לא במקרה אדריכלים כמו ריצ'ארד מאייר באים לתל אביב".
>> לעמוד הפרויקט באתר ''הדסטארט''
עוד צילומים של אילן נחום:
>> אילו סודות אוצרים הבתים הקיבוציים?
>> דירה תל אביבית במרכז העיר >> ודירה ירושלמית בשכונת מחנה יהודה