אחרי שפרשה לגמלאות מקריירה ארוכה בטכניון, הרגישה פרופ' יונה קסיר שהגיע הזמן לפרק ב' בחייה: היא החליטה לעזוב את ביתה הישן בחיפה ולבנות לה בית חדש, קרוב לבתה ולשלושת נכדיה הקטנים, שגרים במושב אשבול שבצפון הנגב. לכן קנתה מגרש בהרחבה של המושב, ואחרי חיפוש קצר בחרה באדריכלים לוסיאנו סנטנדראו ורונית ברקול (''SaaB אדריכלים''). "הגעתי לפגוש אותם עם בתי והיה בינינו קליק מיידי", היא מספרת. "הם שלחו אותי לראות עבודות, עשו לי סקיצה והתחלנו להתקדם".

היו לה מעט דרישות, נזכרת קסיר בחיוך. "אמרתי שהכי חשוב זה שיהיה מקום לארח 35 איש בליל הסדר, ואולי אפילו 40 אורחים, שיהיו בעוד כמה שנים". מלבד הדרישה לחלל מרכזי ומרווח לסלון ולמטבח התבקשו האדריכלים לתכנן מינימום חדרים: שני חדרי שינה (לבעלת הבית ולאורחים), חדר עבודה בממ''ד וחדר רחצה. "מעט, אבל שהכול יהיה גדול ומרווח. זה היה מאוד חשוב", היא מספרת. נתון הפתיחה היה מגרש שטוח בן 580 מ''ר, שנמצא מטרים ספורים משדות המושב ופונה לנוף החקלאי.

שלושה נכדים והרבה מקום לארח (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
שלושה נכדים והרבה מקום לארח (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)

"כשהגענו הכול היה שממה", אומר סנטנדראו. "אבל היה שם מבט אינסופי לנוף. מייד היה ברור לנו שהנוף הזה, בשילוב עם מים, יהיו מרכיבים מרכזיים בבית". תוכנית הבית, ששטחו 180 מ''ר, היא מלבנית. הסלון פונה החוצה, לגינה שבה נבנתה בריכת שחייה ולנוף. רצועה רחבה, שבה מבואת כניסה ובריכה אקולוגית קטנה, מפרידה בין הסלון והמטבח לאזור חדרי השינה (ראו תוכנית למטה).

מבחוץ טויח הבית בטיח בגוון שמנת. בחזית שפונה לרחוב חוברו החלונות למעין סרט שעוטף את הבית ועשוי תריסי עץ, גם בחלקים שבהם אין פתחים (מוטיב שחוזר בעוד פרויקטים של הצמד, כמו הבית בכפר יהושע, שפרסמנו כאן). בין גדר הבטון שמקיפה את המגרש לבית שובצו אריחי צפחה טבעיים, ערוגות ואבנים טבעיות.

דלת הכניסה הגבוהה נפתחת למבואה, שמולה נבנתה בריכה ביולוגית וביניהן מפריד קיר זכוכית שקוף (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
דלת הכניסה הגבוהה נפתחת למבואה, שמולה נבנתה בריכה ביולוגית וביניהן מפריד קיר זכוכית שקוף (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)

דלת הכניסה עשויה מעץ במבוק ומתנשאת לגובה של שני מטרים ו-70 ס"מ, כמעט כגובה התקרה בבית ("חרש עץ"). מימין לדלת שירותי האורחים, משמאל חלל הסלון והמטבח ומולה בריכה ביולוגית קטנה, שכמו נוגסת בתוך הבית. בין הבריכה למבואה מפריד קיר זכוכית שמכניס לבית אור רב, ומשני צדיה שני פתחים נוספים: אחד שמתחבר לחדר השינה, מכניס אליו אור ומאפשר יציאה ממנו החוצה, באמצעות מדרכי אבן ששובצו בבריכה ומובילים אל הפתח השני, שמוביל אל הגינה ובריכת השחייה שנבנתה מול השדות, עשרה מטרים אורכה ושלושה מטרים וחצי רוחבה.

המעבר מחדר השינה, דרך הבריכה הביולוגית, לגינה שפונה אל הנוף (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
המעבר מחדר השינה, דרך הבריכה הביולוגית, לגינה שפונה אל הנוף (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)

סקיי לייט בסלון (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
סקיי לייט בסלון (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)

גם הסלון נהנה מקירות זכוכית ומחלון סקיי-לייט לאורך הצלע הפנימית שלו, שמוסיף אור ומאפשר לאוויר לזרום ולהמעיט במיזוג. לאורך כל החזית שפונה אל הנוף נבנתה בחוץ פרגולת בטון, בקווים שמזכירים את אדריכלות הסגנון הבינלאומי. מצדה האחד היא נתמכת בעמוד פלדה ומצדה השני בקורת בטון, שממסגרת רפפות מעץ מהגוני, המצלות על הרחבה ומספקות פרטיות מעיני השכנים.

קורת בטון ורפפות עץ תומכות בפרגולת הבטון, מצלות ומבטיחות פרטיות (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
קורת בטון ורפפות עץ תומכות בפרגולת הבטון, מצלות ומבטיחות פרטיות (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)

לצד הבריכה הביולוגית, במקביל לגדר הבית, נבנה ה''ווטלנד'' – אגן שקוע, עשיר בצמחייה, שדרכו זורמים המים ומטוהרים. לצד בריכת השחייה נבנה ספסל מעץ טיק, שמסתיר את מערכות הבריכה ואת תריס הגלילה שמשמש לסגירתה בעת הצורך. הרחבה באזור הבריכה חופתה באבן מכפר תבור. בין הבית לשדה מפרידה גדר שקופה מזכוכית, שמצידה השני הונחו שטיחי דשא מלאכותי.

מסע קניות בסין

פנים הבית עוצב ורוהט ברובו בפריטים שהביאה קסיר מסין. מלבד כמה רהיטים שאספה במרוצת השנים – כמו שולחן אוכל עגול ומכונת תפירה של זינגר – רוב הפריטים בבית חדשים. כדי לקנותם, וגם חומרי גלם שונים, נסעה לסין בליווי חברת "באסיני". האדריכלים הכינו עבורה רשימה מפורטת של הצרכים והכמויות הנדרשות, כשעל כל הפרטים חשבו ודיברו לפני הנסיעה. "גם שם כל הזמן צילמתי ושלחתי ללוסיאנו תמונות להתייעצות", מספרת קסיר.

מה הובא מסין? אריחי הצפחה שהונחו בחוץ, אריחי גרניט-פורצלן לריצוף הפנים, כל גופי התאורה שלא דרשו קדיחה בבטון (כמו המנורות התלויות בכניסה ובסלון), חיפויי הקיר בחדר הרחצה, כל הכלים הסניטריים, הדשא הסינטטי, רהיטי הגן לצד הבריכה, רהיטי הסלון, חדרי העבודה והאורחים וחדר השינה הראשי (כולל המיטה עם הבמה המרשימה). גם ארונות המטבח, שדלתותיהם נצבעו בתנור, הוכנו לפי מידה בידי נגר סיני מקומי. קסיר מבקשת לציין שאת התכנון המדויק של ארונות המטבח, וגם של הארונות בחדר האורחים ובמסדרון, בחדר הרחצה ובחדר הכביסה, עשתה קרן רגב, מעצבת הפנים מטעם "באסיני".

כל החיפויים והכלים הסניטריים הובאו מסין (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
כל החיפויים והכלים הסניטריים הובאו מסין (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
בחדר הרחצה מקלחת ואמבטיה גדולים ושתי כניסות: מהמסדרון ומחדר השינה הראשי (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
בחדר הרחצה מקלחת ואמבטיה גדולים ושתי כניסות: מהמסדרון ומחדר השינה הראשי (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)

בסך הכל, לפי הערכתה, חסכה לה הנסיעה לסין בין 100 ל-200 אלף שקל, כשבחישוב מגולמים מחירי הנסיעה וההובלה. היא נותנת דוגמאות למחירים: האהיל הגדול בכניסה עלה 2,816 שקלים; אריחי הרצפה, בגודל 80 על 80 ס"מ, עלו 80 שקלים למ"ר; האמבטיה גדולת המידות (185/123/65 ס"מ) עלתה 1,680 שקלים.

ארון קיר גדול בחדר השינה (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
ארון קיר גדול בחדר השינה (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)

שאחת מדלתותיו נפתחת לחדר הרחצה (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)
שאחת מדלתותיו נפתחת לחדר הרחצה (צילום: לוסיאנו סנטנדראו)

מה לא מסין? לאחר שהורכבו ארונות המטבח הלבנים, הונח עליהם משטח אבן קיסר, הקיר חופה בזכוכית שחורה וכוורת תבלינים נתלתה מעל. במרכז המטבח נבנה ''אי'' שעליו משטח מעץ אלון. בסלון תיכננו האדריכלים נישה למערכות המדיה, לקמין ולמזגן. בחדר השינה ארון קיר מתוצרת "חרש-עץ", שדלתותיו והדלת המובילה לחדר הרחצה נראות כיחידה אחת (לחדר הרחצה אפשר להיכנס גם מהמסדרון וגם מחדר השינה). "במקומות בהם היה צריך לדייק הקשבתי לאדריכלים וויתרנו על הקנייה בסין", מסכמת קסיר. בימים אלה היא ממשיכה ב"הלבשת" הבית – הצילומים בכתבה צולמו ממש עם כניסתה אליו, כשהיה עדיין ריק למדי.

>> לנסוע לסין כדי לחסוך בעלויות הבנייה והעיצוב: מתי זה משתלם?