מגדלי הולילנד, ירושלים

רם כרמי, ישראל רוזיו, דניאל תשבי ומשה צור הם רק כמה מהאדריכלים שהיו מעורבים בתכנונו של אחד הפרויקטים השנויים ביותר במחלוקת בישראל - מגדלי הולילנד. על חורבותיו של מלון הולילנד ההיסטורי הוקם פרויקט מגורים המורכב ממגדלים, בניינים מדורגים וגשרים, שיחד יוצרים חומת ענק המתנשאת מעל ירושלים.

>> ומה הקשר בין מגדלי הולילנד למחאת האוהלים?

  (צילום: אלכס קולומויסקי)

גשר המיתרים, ירושלים

245 מיליון שקלים הושקעו בהקמת גשר המיתרים שיועד לרכבת הקלה של ירושלים, ושני מיליונים נוספים בטקס החנוכה המרהיב שלו. הגשר הלבן, עשוי מיתרים ותורן פלדה, תוכנן על ידי אדריכל הספרדי המפורסם סנטיאגו קלטרווה, הוא מתנשא לגובה 119 מטרים, בולט בעיר כמעט כמו מגדלי הולילנד, וגם הוא, כמותם, הצליח לעורר בתושבי ירושלים תגובות נסערות.

>> ואיך נראות התחנות החדשות של הרכבת הקלה שנחנכה סוף סוף בבירה?

  (צילום: ישראל ברדוגו)

קניון ממילא, ירושלים

לאחר שנים שעמד עזוב, הפך המרכז המסחרי של ממילא לאחד ממרכזי הקניות והפנאי הצבעוניים והתוססים בירושלים. הפרויקט שתיכנן משה ספדיה כולל חנויות, בתי קפה, מסעדות, משרדים ובית מלון עם ספא מפואר. במרכז חוצה את המתחם שדרה ציורית, כמעט כמו בדיסנילנד.

>> וכך נראה מלון ממילא מבפנים, כולל הספא המפורסם

  (צילום: שלומי כהן)

מלון קינג דיוויד, ירושלים

גם היום, למעלה מ-80 שנה לאחר חנוכתו, נחשב מלון המלך דוד ליוקרתי ביותר במערב ירושלים, שבו לנים מנהיגי העולם בבואם לארץ הקודש. המלון, שתוכנן על ידי האדריכל השוויצרי אמיל ווט והורחב בסוף שנות ה-60 בניצוחו של האדריכל היינץ פנחל, שומר גם היום על ייחודו, עם אולם מבואה גבוה-תקרות וציטוטים מסגנונות אדריכליים מימים קדומים.

  (צילום: שלומי כהן)

היכל התרבות, קרית ארבע

קרית ארבע זכתה השנה לחנוך היכל תרבות, בתכנונם של האדריכלים לאה ודוד ברסלבי, המתמחים בתכנון אולמות מופעים. הבניין מצופה אבן מקומית, ואת קיר המסך שבחזית מעטרים פרופילי אלומיניום בצבע טורקיז (לעוד תמונות לחצו כאן ).

  (צילום: אדוארד קפרוב)

המשכן לאמנויות הבמה, אשדוד

בשנות ה-90 תכנן חיים דותן חצי מהעיר אשדוד, ובעשור שלאחר מכן קיבל לידיו את אחד הפרויקטים השאפתניים בישראל - המשכן לאמנויות הבמה בעיר. הבניין מדמה גל מים המתנגש בדיונת חול, ואחרי עיכובים רבים מתכוונת עיריית אשדוד לחנוך אותו בחודשים הקרובים (לתמונות נוספות וסיור וירטואלי בבניין לחצו כאן ).

  (צילום: מור דגן הפקות)

מלון הולידיי אין, אשקלון

עבודתו השלמה האחרונה של האדריכל זוכה פרס ישראל יעקב רכטר, לפני פטירתו. הפרויקט נראה כמו איגלו, אך מהווה למעשה מחווה לכיפה הלבנה המעטרת את הקבר הערבי הסמוך. כמו במלון הילטון תל אביב, שאותו תיכנן כ-40 שנה קודם לכן, גם כאן מדובר ביצירה פיסולית העומדת בפני עצמה, ללא קשר לעיר הצמודה לה.

  (צילום: אריאלה אפללו)

מלון בראשית, מצפה רמון

לאחר התנגדויות רבות מצד גופים ירוקים, נפתח בפסח האחרון, על גדות מכתש רמון, בית המלון היוקרתי בתכנונו של משרד פייגין אדריכלים. הפרויקט, ששואף להשתלב במדבר באמצעות שימוש בחומרים מקומיים ובנייה נמוכה יחסית, הצליח לעורר את זעמם של לא מעט אוהבי טבע על הפגיעה בנוף (לתמונות נוספות של המלון, מבפנים ומבחוץ, לחצו כאן).

צילום: איתי סיקולסקי
צילום: איתי סיקולסקי

מכללת סמי שמעון, באר שבע

החללית שבתמונה שלפניכם נחתה בלב אחת מהשכונות הוותיקות של באר שבע לפני כעשור, ומאז מתפקדת כמכללה ללימודי הנדסה. היא נחשבת עד היום ליצירה שונה וייחודית. הפרויקט, בתכנונם של האדריכלים גרשון שבח וחיים דותן, העניק לבירת הנגב הישנונית זריקת מרץ שניערה ממנה את אבק המדבר.

  (צילום: הרצל יוסף )

הכור, דימונה

הפרויקט הסודי-לא-סודי ביותר בישראל תוכנן על ידי צוות אדריכלים צרפתי בראשות האדריכל גדעון זיו. האחרון השתתף גם בתכנון הכור האטומי בפלמחים ובתכנון מגדל שלום בתל אביב. הפרויקט כולל מבנים בתכנונם של האדריכלים יצחק ישר ודן איתן (כן, קשה להתרשם מרחוק), ומתאפיין בבנייה בבטון חשוף, בהתאם לסגנון הברוטליסטי ששלט באותה עת בעולם האדריכלות.

  (צילום: יריב כץ)

קולנוע IMAX, אילת

הפירמידה שתכנן האדריכל חיים דותן היא אחת מהאטרקציות המצליחות באילת. לא בטוח שחיפוי פח הוא הפתרון האידיאלי לעיר מדברית, אך הצורה הייחודית, שמזכירה את האדריכלות של לאס וגאס, הצליחה לבדל את האיימקס משאר המבנים באזור ולמשוך קהל רב.

  (צילום: יוסי דוסאנטוס)

רוצים עוד?

>> הורס או להרוס: תל אביב והמרכז

>> הורס או להרוס: חיפה והצפון

>> ומה דעתכם על הבתים היפים שפירסמנו כאן השנה?