פארק רמות מנשה. בין מחלף אליקים לקיבוץ גלעד (צילום: אייל בר-טוב)

 

מיכאל יעקבסון

הוועדה הבינלאומית של אונסק"ו הכריזה ביום חמישי, בוועדה השנתית ה-40 שלה, על הצטרפותן של 18 שמורות לרשת השמורות הביוספריות בעולם. הבשורה המשמחת היא כי אחת מאותן שמורות היא פארק רמות מנשה, המשתרע על שטח של כ-84 אלף דונמים. פארק רמות מנשה שוכן בתחומי המועצה האזורית מגידו, בין יקנעם לקיבוץ גלעד.

שמורה ביוספרית היא מרחב השומר על איזון רצוי בין האדם לטבע. שמורת רמות מנשה כוללת פסיפס של מערכות אקולוגיות המייצגות את אגן הים התיכון. תכנון השמורה נערך באופן ייחודי בתהליך שהתבצע "מלמטה למעלה", במעורבותם של 13 יישובים חקלאיים השוכנים בשמורה (קיבוצים ומושבים) ובהם 10,000 תושבים.

השמורה מנוהלת על ידי המועצה האזורית מגידו, המובילה בישראל בתחומי התכנון לפיתוח בר-קיימא במועצות האזוריות. במקביל להכרזה, היא חנכה השבוע שביל אופניים בשמורה וערכה את הכנס השנתי ה-39 של האגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה.

הכרזת אונסק"ו מצרפת את רמות מנשה לרשימה של 579 שמורות שהוכרזו ב-114 מדינות. אחת השמורות האלה נמצאת בהר הכרמל, והיא השמורה הביוספרית הראשונה שהוכרזה בישראל (כבר ב-1996). לפני כחצי שנה היא נשרפה בחלקה.

יחד עם פארק רמות מנשה הוכרזו ביום חמישי גם פארקים במדינות האלה: צ'ילה, קנדה, וייטנאם, הונדורס, תימן, טוגו, גאנה, סנט קיטיס ונביס (באיים הקריביים), סין ורוסיה. באירופה הוכרזו שמורות בפורטוגל, בשוודיה, באוקראינה ובליטא. בולטת השמורה הביוספרית בוואדי מוג'יב בירדן, המוגדר כשמורה הנמוכה ביותר בעולם (420 מטר מתחת לפני הים). הנה הרשימה המלאה של השמורות שהצטרפו לרשימה, באתר אונסק"ו.

השמורה הביוספרית הנמוכה בעולם: ואדי מוג'יב, ירדן (צילום: יוסף תומאר, CC)