שאלת המגורים בתל אביב מטרידה יותר ויותר צעירים, שמרגישים שבקרוב לא יוכלו יותר להרשות לעצמם לגור בעיר הגדולה. ואולי בעצם צריך להיפרד לא מהעיר, אלא מרעיון מגורי הקבע?

צמד המעצבים ניסן גרייזל ואירית וילנסקי – בני 32 ובוגרי המחלקה לעיצוב פנים במכון הטכנולוגי בחולון – מציעים לבעיית הדיור בתל אביב פיתרון מקורי: מערכת מגורים מתקפלת, שניתן לנייד מדירה לדירה, לנוחותם של דיירים זמניים ופולשים. "חשבנו כיצד ניתן להציג אמירה מוקצנת למה שאנחנו מרגישים שיהיה בעיר בשנת 2025", מסביר גרייזל.

לצורך כך יצרו "מערכת מרחב אישי" - מעין רהיט עשוי מוטות עץ ומתכת, פשוט ולנשיאה ולהרכבה. הרהיט כולל את כל הפונקציות הבסיסיות של דירת מגורים: מטבח, פינת עבודה ושינה, חללי אכסון, מקלחת, פאנלים סולאריים ליצירת חשמל וחיבור למים.

העבודה, שנקראת "קיום עירוני זמני", הוצגה בתערוכה "שם זמני", בבית הצעירים של עיריית תל אביב ברחוב מזא"ה.

מערכת המרחב האישי לא דורשת כל תשתית. היא מתקפלת כולה ליחידה אחת על גלגלים, ונפתחת תוך דקות. כל שדרוש הוא ברז מים, שאליו אפשר לחבר צינור. "אתה הופך לסוג של עלוקה שמתלבשת על תשתית קיימת", אומר גרייזל, שהמערכת המקופלת שמורה כעת בחדרו וממתינה לתערוכה הבאה שבה תוצג.

ראו באיזו מהירות ניתן להקימה:

המערכת ממשיכה מסורת שהחלה בשנות החמישים של המאה הקודמת, של מוצרים, רהיטים ואפילו כלי רכב, המתבססים על קורות עץ או מתכת מחוררים באופן מודולרי. גרייזל ווילנסקי מציעים למסורת הזו פרשנות מקומית ואקטואלית.

"ההצעה מקדמת את התרחיש שבו חלק מתושבי המטרופולין ב-2025 יפנימו את אי יכולתם להתמודד 'חוקית' עם שוק הדיור המקומי, וימצאו כלים מבוססים ואיכותיים להשמשת חללים מוקפאים (אשר תיחשב כפלישה בניגוד לחוק)", כותבים השניים בבלוג שפתחו לפרוייקט.

"ניתן לדמיין שמציאות של דייר שכזה תכלול תרחיש מעגלי ברור: מציאת מרחבים מוקפאים (בניינים נטושים), מעבר המיטלטלים למרחב המוקפא, פריקת תכנים אישיים וסידור החלל, מחיה לאורך תקופה ארוכה ככל האפשר (סביר להניח שלא תארך מעל 30 יום – זמן פינוי מקסימלי של דייר פולש המותר על פי חוק), איסוף והרכבה מחודשת של המרחב האישי ל'מזוודה', ומעבר לחלל המוקפא הבא".

גרייזל, שעומד בראש המשרד Creative Solutions לעיצוב פנים ומוצר, מספר כי תקופה ארוכה חיפש מערכות מרחביות של אופן סורס (open source), בדומה למערכות פתוחות הקיימות בעולם המחשבים ואינן מוגבלות בזכויות יוצרים ובשימוש בהן.

אתר שמציג עבודות נוספות (ואפילו מכוניות) בשיטת הגריד המודולרי - כאן.

כתבות נוספות:

פתרון חדשני לבעיית השטפונות בעולם השלישי - בית שצף ועולה עם המים הגואים