בתחילת החודש הבא תצטרף ישראל לאופנה שסוחפת תושבי ערים מסביב לעולם - סיורים אדריכליים בשכונות מגורים, במטרה להכיר את השכונה ואת השכנים. עשרת הסיורים הראשונים יתקיימו בתל אביב וסביבתה בסוף השבוע הראשון של מאי, והם מאורגנים בידי תושבי השכונות.

הרעיון נולד לפני ארבע שנים בקנדה, ביוזמת קבוצת חברים שרצו להוקיר את זכרה של העיתונאית והסופרת ג'יין ג'ייקובס, ואת המורשת שביקשה להנחיל. ספרה "מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות" פורסם בשנת 1961 (מהדורה בשפה העברית יצאה לאור ב-2008 בהוצאת בבל), ונחשב גם היום, חמישים שנה לאחר הוצאתו, לאחד הספרים החשובים והרלוונטיים ביותר בתחום התכנון העירוני.

סיורי השכונות החלו בטורונטו (פרסומן התבסס על רשתות חברתיות) והצליחו למשוך אליהם קהל רב כבר בפעם הראשונה. בשנה שלאחר מכן התפשט הרעיון לעשרות ערים אחרות בצפון אמריקה והפך במהירות לאטרקציה לחובבי סיורים. בשנתיים האחרונות מתקיימים אירועים דומים בסין, גרמניה, בריטניה, הולנד, מקסיקו וכעת גם בישראל.

היוזמה הישראלית היא של ניסן אלמוג (27), סטודנט בחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב. "קמתי בוקר אחד לפני שנה מוטרד מכך שהיום יש פחות ופחות הזדמנויות להכיר את השכנים", סיפר. "מה שמיוחד כאן זה שהסיורים מאורגנים מלמטה, על ידי התושבים עצמם. הסיורים מיועדים קודם כל לתושבי השכונה, אך ברור שהם פתוחים גם לקהל הרחב".

לכמה אנשים אתם מצפים?

"זה דבר שלא ניתן לנבא, ותלוי מאוד בהיענות. מאירועים דומים ניתן לראות שלאנשים יש צמא גדול להכיר את סביבתם הקרובה ואת השכנים, שלא תמיד מזדמן לפגוש".

מה בתוכנית?

"חוץ מסיורים להכרת השכונה מתוכנן סיור גדול בסביבת כיכר דיזינגוף, שיוביל מור גלבוע, מי שעומד מאחורי המאבק להורדת כיכר דיזינגוף. הסיור יציין שנתיים למאבק, ובמהלכו יספר גלבוע כיצד יוזמים מאבקים מקומיים. בסופו של הסיור תיערך מסיבת רחוב. סיור נוסף יצא מפארק גלית ביד אליהו, ויחצה את העיר על סקייטבורדס ורולרבליידס. את הסיור הזה יובילו שני תיכוניסטים מבת ים, כשהמטרה היא להעלות את השאלה מדוע העירייה לא מתייחסת לסקטים למיניהם ככלי תחבורה ומפתחת תשתיות מתאימות עבורם. יהיה גם סיור צילום שתוביל שרית חיימיאן, ובו תציג אפשרות למבט אחר על המקומות המוכרים לנו".

איך מארגנים אירוע כזה?

"הארגון וההפקה נעשים בהתנדבות על ידי צוות לא קטן של אנשים - אדריכלים, מתכננים, גרפיקאים ופרסומאים, שאחראים גם לאתר אינטרנט, כרזות, אפליקציה לאייפון עם מיפוי הסיורים והובלת הקבוצה בפייסבוק (לחצו לפרטים). הפרסום נעשה בפייסבוקובאתר אינטרנט ובלוג שייפתחו כבר במהלך שבוע הבא, ויאפשרו לתושבים בשכונות נוספות ליזום סיורים משלהם".