M3, חברה ענקית הפועלת כבר כמעט 110 שנה, מוכּרת בעולם בזכות סרטי ההדבקה שהיא מציעה לאזרחי העולם. מי שעוסק בעבודה משרדית באשר היא, מכיר את הפתקים שלה כמו את כף ידו. ואולם, מתברר שהחברה הזו מייצרת הרבה יותר מניירות דביקים, ואחראית ליותר מ-55 אלף מוצרים שונים.

גם בחשיבה ירוקה מצטיינת החברה, או לכל הפחות בחשיבה אדריכלית כזו. בשבוע שעבר, במסגרת הכנס הבינלאומי MIPIM 2011 שהתקיים בקאן, בריביירה הצרפתית, זכה בניין המטה האיטלקי של החברה בפרס בקטגוריות בנייה ידידותית לסביבה. למתכנן הבניין, האדריכל האיטלקי מריו קוצ'ינלה, העומד בראש משרד מריו קוצ'ינלה אדריכלים (Mario Cucinella Architects), זו זכייה שנייה בפרס היוקרתי. בכנס, הנחשב לאירוע החשוב בעולם בתחום הנדל"ן העולמי, השתתפו כ-18 אלף אנשי מקצוע, ובמהלכו חולקו פרסים לפרויקטים בולטים בתחומי ההתחדשות העירונית, הבנייה הידידותית לסביבה, וחידוש מבני משרדים ובתי מלון.

קוצ'ינלה מתבלט כאדריכל מקורי בתחום הבנייה הידידותית לסביבה, ונחשב גם לאחד מחלוצי התחום. בסוף שנות התשעים הוא התפרסם הודות לסדרה של פרויקטים שהציבה אותו בחזית העשייה, ובשנים האחרונות הוא פעיל גם בסיוע ובתכנון מוסדות חינוך לאוכלוסייה הפלשתינית. כך, למשל, הוא סייע בהקמת בית ספר יסודי לבני שבט הג'הלין במזרח ירושלים, ותכנן אב-טיפוס לבית ספר ידידותי לסביבה במחנה פליטים, שאותו הציג בכנס אדריכלות אקולוגית שהתקיים אשתקד ברמאללה. את אב-הטיפוס הוא הציג כפרויקט לקידום השלום, תחת הכותרת "בית ספר ירוק לעתיד ירוק".

נגד שמש, נגד רוח

בניין המטה של M3, שהוקם בעיירה פיולטלו (Pioltello) בצפון איטליה, משלב באופן מבריק בין ערכים אסתטיים לערכים ידידותיים לסביבה וחוסכי אנרגיה. היסוד הבולט במבנה הוא מערכת של חזיתות כפולות, המורכבת מחזית זכוכית פנימית ומחזית הצללה חיצונית. כפל החזיתות נועד למנוע את התחממות המבנה מקרני השמש בימות הקיץ, ולהגן מפני רוחות קרות בימות החורף. חזית אקלימית זו היא המעניקה לבניין את שפתו החזותית יחודית.

החשיבה על האקלים מופיעה כאן באופנים נוספים: סדרה של חצרות פנימיות (המכונים בעגה המקצועית "איי חום עירוניים") משולבת לאורך הבניין כולו. בחצרות אלה נשתלה צמחייה שנועדה להוריד את הטמפרטורה. בחזית הדרומית הותקנה מערכת תאים פוטו-וולטאיים לניצול פאסיבי של אנרגיה סולרית. כמו כן, מערכת מיזוג האוויר פועלת על מערכת גיאו-תרמית, ועל הגג הותקנה מערכת החלפת חום המנצלת את החום הנפלט ממערכות התשתית השונות, ומייצרת ממנו אנרגיה.

החזיתות. מיזוג אוויר פועל על מערכת גיאו-תרמית
החזיתות. מיזוג אוויר פועל על מערכת גיאו-תרמית

הבניין. זכייה שנייה של קוצ'ינלה בפרס היוקרתי
הבניין. זכייה שנייה של קוצ'ינלה בפרס היוקרתי

האדריכל יפתח הררי המתמחה בבנייה ירוקה, מרצה בבית הספר לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב וחבר צוות המומחים לתיקון התקן הישראלי לבנייה ירוקה, עוקב כבר שנים אחר עבודותיו של קוצ'ינלה. "הוא לא סתם נחשב לאחד המובילים בתחום", אומר הררי, "ומפתיע כיצד בכל פרויקט הוא מציע רעיונות אחרים". לטענתו, מרבית הבנייה הידידותית לסביבה נעשית באזורים קרים, ואילו קוצ'ינלה מתכנן בעיקר באיטליה, ארץ שחלקים רבים ממנה מאופיינים בתנאי אקלים ים-תיכוניים. "עבודותיו של קוצ'ינלה, שמתאימות לאקלים חם, רלוונטיות ביותר לישראל. יש לנו הרבה מה ללמוד ממנו", מסכם הררי.


View Larger Map