צילום: שי יחזקאל

איך הפכנו חטובים יותר בזכות פנסיונרית מאמריקה וחרדי מבני ברק

בשנות ה-60 צעדנו בעקבות לוחמים, הבודי בילדר העברי הראשון היה ילד חרדי, ואת טרנד הדיאטות הובילה עולה מניו יורק. 70 שנות וולְנֶס, העשור השני: 1958-1968

הצעדה הייתה דרך לשפר את הכושר, שהוצג בעיקר כהגברת יכולת צריכת החמצן ושריפת קלוריות, אבל היא נועדה גם ליצור אחווה לאומית, להקנות את אהבת הארץ ולבטא עוצמה צבאית (צילום: ג'רמי פלדמן)
הצעדה הייתה דרך לשפר את הכושר, שהוצג בעיקר כהגברת יכולת צריכת החמצן ושריפת קלוריות, אבל היא נועדה גם ליצור אחווה לאומית, להקנות את אהבת הארץ ולבטא עוצמה צבאית (צילום: ג'רמי פלדמן)
חשבתם שאורח חיים בריא, כושר ודיאטה הם המצאה חדשה? מתברר שהיה כאן שמח לפני שנולדנו. קבלו את תקציר תולדות הטרנדים בכושר, בתזונה, בדיאטה וברגיעה- מאז קום המדינה ועד ימינו.

 

70 שנות Wellness, כל הכתבות:

 

איך התעמלנו? צעדות ובודי בילדר עברי ראשון

אהבת הארץ דרך הרגליים: באמצע שנות ה־50 נחנכו בארץ הצעדות העממיות. המרכזית שבהן, "צעדת צה"ל" (צעדת ארבעת הימים), הייתה מעין עלייה לרגל לירושלים. קבוצות של עובדים (בהן נהגי "דן" ו"אגד" ועובדי דיסקונט), פלוגות צבאיות ותנועות נוער צעדו יחד, במה שהפך בתוך שנים קצרות לאירוע המוני שמנה יותר מ־10,000 איש, שודר בגלי צה"ל וסוקר בהרחבה עיתונים. הצעדה הייתה דרך לשפר את הכושר, שהוצג בעיקר כהגברת יכולת צריכת החמצן ושריפת קלוריות, אבל היא נועדה גם ליצור אחווה לאומית, להקנות את אהבת הארץ ולבטא עוצמה צבאית.

 

צועדים עם לוחמים: ב־1967, אחרי מלחמת ששת הימים, נוצר גל של צעדות "בנתיבי לוחמים", שבהם הלכו הצועדים בעקבות לוחמי ששת הימים או בעקבות גיבורי קרבות היסטוריים מימי התנ"ך במסעות שנקראו בשמות כמו "מרוץ בר כוכבא" ו"מרוץ איש בנימין".

 

נשים מ"לאשה", גברים מ"שמשון": שנות ה־60 היו שנות השיטה לטיפוח היציבה. שיטת התעמלות זו, שמדור קבוע שנכתב על ידי איילה גיל הוקדש לה בשבועון "לאשה", התמקדה בטיפוח גוף אופנתי ומושך, שיקסום לגברים ויהלום את הרעיה המושלמת ואת עקרת הבית המצטיינת. התרגילים נועדו לטפח גו זקוף, בטן שטוחה וחזה מובלט קדימה - תווי גוף שנתפסו גם כמתכון לביטחון עצמי. בצד השני, בגזרה הגברית, עבדו על תרבות הגוף. באותן שנים הקים הרב רפאל הלפרין, מתאבק שהיה גם הבודי בילדר העברי הראשון, את "מכון שמשון" לתרבות הגוף.

 

איך רזינו? שומרי  משקל עושים עלייה

שומרים על המשקל: שומרי משקל היה המוסד וגם שיטת הדיאטה הראשונה שכבשו את ישראל בשנת 1966. למעשה, בישראל נפתח הסניף הראשון של שומרי משקל מחוץ לאמריקה כשלשיטה טרם מלאו חמש שנים. איך זה קרה? בזכות העובדה שרג'ינה דיקר, אמריקאית שהייתה מהראשונות לרזות באמצעותה, החליטה לבלות את שנות הפנסיה שלה בארץ, וכך גם השיטה עשתה עלייה. הקבוצות התנהלו על פי המתכונת האמריקאית וכללו שקילה (דיסקרטית כמובן) ולאחריה הרצאות ושיחה שהוקדשו לתמיכה בחברי הקבוצה. בין הבוגרות היו מדריכות שהפכו לפיגורות בתחום הדיאטה, ובהן דליה ניר, מלכה ריכטר ולימים גם מירי בלקין.

 

אנשי הוולנס של ישראל 1 / רפאל הלפרין: אבי הבודי בילדרס

גדל בבני ברק ולמד בישיבה תיכונית בירושלים. הרב רפאל הלפרין (צילום: טדי בראונר, לע"מ)
    גדל בבני ברק ולמד בישיבה תיכונית בירושלים. הרב רפאל הלפרין(צילום: טדי בראונר, לע"מ)

     

    בן למשפחה חרדית, יליד וינה, עלה לארץ ב־1933. גדל בבני ברק ולמד בישיבה תיכונית בירושלים. בשנות ה־20 שלו התוודע לספורט הרמת המשקולות בעקבות מגזין אמריקאי לתרבות הגוף, והחל להקדיש את עצמו ללימוד ענף זה. האנטישמיות שחווה באירופה, יחד עם המשמעת הקשה בישיבה והאוטודידקטיות שלו, הפכו אותו למומחה להרמת משקולות והתאבקות. לאחר תקופה של קריירה כמתאבק בארצות הברית חזר לארץ עם כמה מכונות ומכשירים, וב־1950 הקים בתל אביב את "מכון שמשון", מכון תרבות הגוף הראשון בישראל, שסייע לבחורים צעירים לבנות את גופם באמצעות הרמת משקולות. לרשת מכוני הרמת המשקולות צירף גם רשת נוספת של מכשירים חשמליים לטיפוח שרירים ללא פעילות גופנית שיועדה יותר לנשים וזכתה לשם "טרקלין ונוס". הלפרין אף חנך בארץ תחרות בשם "מר ישראל", שבה הוא עצמו זכה בתואר כבוד.

     

    אנשי הוולנס של ישראל 2/ רג'ינה דיקר: מייסדת שומרי משקל

    דיקר, מייסדת שומרי משקל בישראל, הייתה פנסיונרית אמריקאית, מורה בדימוס, שבחרה לבלות את פרק הפנסיה שלה בישראל. היא הייתה מהחניכות הראשונות של ג'ין ניידטש - הוגת "שומרי משקל". ניידטש, ניו יורקית יהודייה למודת דיאטות, גילתה באחת מהקליניקות של הרופאים שבהן בילתה שמה שמסייע לה לרזות זה השיחות עם הנשים האחרות בחדר ההמתנה. היא העבירה את המפגש מחדר ההמתנה אל המרתף בבניין שלה, וראתה שהשיחה הזאת עזרה למשתתפות להפחית במשקל. בתוך זמן קצר צבאו על פיתחה נשים רבות. ניידטש פתחה סניפים בארצות הברית, והפכה את כל המרזות הראשונות, וביניהן דיקר, למדריכות שומרי משקל שיכולות להקים סניף במקום מגוריהן.

     

    • הכותבת היא דוקטורנטית החוקרת את ההיסטוריה של הכושר והדיאטה בישראל בחוג למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר אילן, בהנחיית פרופ' נדב דווידוביץ' ופרופ' נח עפרון;
    • ייעוץ מקצועי: ד"ר שון פורטל, פיזיולוג מאמץ ודיאטן קליני, מנהל המרכז לתזונה לפי מבנה גוף; אורן הרשלג, עורך ראשי, אתר שוונג; פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה; ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית; משה כהן גיל, מחבר הספר "הישראלים שביקשו לרפא את העולם" (הוצאת כתר).

     

    >> 70 שנות WELLNESS - כל הכתבות

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד