חשבתם שאורח חיים בריא, כושר ודיאטה הם המצאה חדשה? מתברר שהיה כאן שמח לפני שנולדנו. קבלו את תקציר תולדות הטרנדים בכושר, בתזונה, בדיאטה וברגיעה- מאז קום המדינה ועד ימינו.
70 שנות Wellness, כל הכתבות:
- 1958־1948 העשור הראשון: התעמלות מול הרדיו ו"דיאטת" צנע
- 1968־1958 העשור השני: צעדות עממיות ותרבות הגוף
- 1978־1968 העשור השלישי: מדיאטת רבין ועד פילאטיס ידוענים
- 1988־1978 העשור הרביעי: שעת כושר וחגיגה צמחונית
- 1998־1988 העשור החמישי: התעמלות לנשים ודיאטת אטקינס
- 2008־1998 העשור השישי: דיאטת לחם, ספינינג ויוגה
- 2018־2008 העשור השביעי: מרתונים ותזונה נטולת גלוטן
איך התעמלנו? סטודיו להתעמלות לנשים בלבד
סטודיו לנשים בלבד: טרנד האירובי הקופצני והמתנשף הותיר הרבה נשים מחוץ לחגיגה. היו כאלה שלא התאים להן לטלטל את איבריהן בטייץ מול מראה או שלא הצליחו לעמוד בקצב של המורה הצעירה והחטובה. מקימת סטודיו סי, שחשה זאת על גופה, הקימה עבורן את מה שהיה הבשורה של שנות ה־90 - סטודיו להתעמלות לנשים בלבד. הרשת קנתה זיכיון לשיטת התעמלות נשים בשם קלנטיקס וייעדה עצמה לנשים שאינן ספורטאיות מלידה ורוצות לעסוק בפעילות גופנית בכל שלבי החיים (היריון, אחרי לידה ומבוגרות). חלק מהחידוש היה בכך שהשיעורים התבצעו בסטודיו קטן ואינטימי וכללו הדרכה צמודה יותר. הפעילות עצמה התמקדה באזורים ייחודיים לנשים כמו אגן הירכיים, הבטן וקרקעית האגן.
איך רזינו? הפחמימות יוצאות מהתפריט
שנות הבשרים שלנו: ספרו של הקרדיולוג של ד"ר רוברט אטקינס, שהפך לרב מכר בארצות הברית, יוצא לאור בעברית ונקרא "הדיאטה המהפכנית של ד"ר אטקינס" (הוצאת מטר). הוא סחף אחריו את הקהל הישראלי, שהחל להתרחק מפחמימות והאמין שאפשר לשמור על הבריאות ולרזות באמצעות אכילה בלתי מוגבלת של ביצים, בשרים וגבינות שמנות - כל עוד נמנעים מלחם, פסטה, אורז, תפוחי אדמה או כל צורה אחרת של פחמימות.
אטקינס, הגרסה החדשה:
הדיאטה, שהתגלתה כמתכון טוב להרזיה, התבססה על הרעיון שבהיעדר פחמימות, האינסולין מופרש פחות ולכן הגוף מפרק שומנים, דבר המביא להרזיה. הביקורת נגדה, שגרסה שהדיאטה עלולה לגרום לבעיות בכבד ובכליות ולדרדר את מצב הרוח, לא רק שלא הורידה את הפופולריות, אלא הולידה בהמשך גרסאות דומות כמו דיאטת סאות' ביץ', פליאו ואפילו אטקינס החדשה.
- הכותבת היא דוקטורנטית החוקרת את ההיסטוריה של הכושר והדיאטה בישראל בחוג למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר אילן, בהנחיית פרופ' נדב דווידוביץ' ופרופ' נח עפרון;
- ייעוץ מקצועי: ד"ר שון פורטל, פיזיולוג מאמץ ודיאטן קליני, מנהל המרכז לתזונה לפי מבנה גוף; אורן הרשלג, עורך ראשי, אתר שוונג; פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה; ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית; משה כהן גיל, מחבר הספר "הישראלים שביקשו לרפא את העולם" (הוצאת כתר).
>> 70 שנות WELLNESS - כל הכתבות