הטרנד החם של שנות ה־70 - יום לבן עם מלפפון ופלפל ירוק, יום כרוב וגבינה לבנה, יום פירות או דיאטה על טהרת החסה ועל טהרת האשכוליות (צילום: Shutterstock)
דליה מנטבר. ליה קניג, גילה אלמגור, ריקי גל, סנדרה שדה, ששי קשת ויונה אליאן הפכו למתעמלים קבועים בסטודיו שלה לפילאטיס (צילום: אביגיל עוזי)
חשבתם שאורח חיים בריא, כושר ודיאטה הם המצאה חדשה? מתברר שהיה כאן שמח לפני שנולדנו. קבלו את תקציר תולדות הטרנדים בכושר, בתזונה, בדיאטה וברגיעה- מאז קום המדינה ועד ימינו.
70 שנות Wellness, כל הכתבות:
- 1958־1948 העשור הראשון: התעמלות מול הרדיו ו"דיאטת" צנע
- 1968־1958 העשור השני: צעדות עממיות ותרבות הגוף
- 1978־1968 העשור השלישי: מדיאטת רבין ועד פילאטיס ידוענים
- 1988־1978 העשור הרביעי: שעת כושר וחגיגה צמחונית
- 1998־1988 העשור החמישי: התעמלות לנשים ודיאטת אטקינס
- 2008־1998 העשור השישי: דיאטת לחם, ספינינג ויוגה
- 2018־2008 העשור השביעי: מרתונים ותזונה נטולת גלוטן
איך התעמלנו? פילאטיס לציבור
בסוף שנות ה־70 הקימה דליה מנטבר את הסטודיו לפילאטיס (שנקרא אז Body Control) במכון שנועד לרקדני בת דור. הפעילות על מיטת הפילאטיס הדגישה את האיזון בין הכוח לגמישות תוך כדי תשומת לב לנשימה. העבר שלה בלהקה צבאית גרם לכך שחבריה הסלבס (בהם: ליה קניג, גילה אלמגור, ריקי גל, סנדרה שדה, ששי קשת ויונה אליאן) הפכו למתעמלים קבועים. הם אלה שעשו יחסי ציבור לשיטה, אבל מה שנתן לה תנופה של ממש היה שידור הטלוויזיה "שעת כושר", שגרם לרבים לצבוא על פתחי הסטודיו ב"לונדון מיניסטור", והביא בשנים הבאות לפתיחה של 12 סניפים ברחבי הארץ ושל בית ספר להכשרת עשרות מורים.
איך רזינו? דיאטות בזק ושייקים מאבקות
דיאטות בזק: הטרנד החם של שנות ה־70 - יום לבן עם מלפפון ופלפל ירוק, יום כרוב וגבינה לבנה, יום פירות או דיאטה על טהרת החסה ועל טהרת האשכוליות. אלה היו חלק מהדיאטות שהציע ספר הדיאטות העברי הראשון: "אין דבר העומד בפני הרזון", שנכתב ב־1976 על ידי רונית סופר ונעמי גל, שתי נשות תקשורת שחוו על בשרן תהליכי הרזיה, והפך לרב מכר.
דיאטת רבין: גם יצחק רבין זכה לדיאטה על שמו. בשהותו כשגריר ישראל בארצות הברית הוא רזה בעזרתה חמישה קילו בחמישה ימים, גם היא הייתה כמובן סוג של דיאטת בזק.
דיאטות באבקה: אפילו פרופ' עזרא זוהר, ממקימי בית הספר לרפואה בתל אביב, המליץ על דיאטה של 500־600 קלוריות ביום. במקביל חברות מסחריות כמו נוטרה סלים החלו לשווק אבקות שהתיימרו להכיל את כל רכיבי התזונה הנחוצים לנו בתוך אבקה נמסה המכילה רק 500 קלוריות, עד שהבינו שדיאטות אלה מדכאות את קצב חילוף החומרים ואנשים משמינים מאוד כשהם מפסיקים.
- הכותבת היא דוקטורנטית החוקרת את ההיסטוריה של הכושר והדיאטה בישראל בחוג למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר אילן, בהנחיית פרופ' נדב דווידוביץ' ופרופ' נח עפרון;
- ייעוץ מקצועי: ד"ר שון פורטל, פיזיולוג מאמץ ודיאטן קליני, מנהל המרכז לתזונה לפי מבנה גוף; אורן הרשלג, עורך ראשי, אתר שוונג; פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה; ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית; משה כהן גיל, מחבר הספר "הישראלים שביקשו לרפא את העולם" (הוצאת כתר).
>> 70 שנות WELLNESS - כל הכתבות