צילום: שי יחזקאל

"שעת כושר": התעמלות עם קופסאות שימורים, כיסאות ומגבים

בשנות ה־80 עברנו לקפץ ולהרים את הדופק בסלון מול המסך הקטן וגם עשינו היכרות עם הגרנולה, "מזון לציפורים". 70 שנות וולְנֶס, העשור הרביעי: 1978-1988

"שעת כושר", תוכנית האירובי שהובילה והנחתה חיה הלפרין, שודרה שלוש פעמים ביום בטלוויזיה החינוכית לכלל האומה והפכה ללהיט (צילום: Shutterstock)
"שעת כושר", תוכנית האירובי שהובילה והנחתה חיה הלפרין, שודרה שלוש פעמים ביום בטלוויזיה החינוכית לכלל האומה והפכה ללהיט (צילום: Shutterstock)

חשבתם שאורח חיים בריא, כושר ודיאטה הם המצאה חדשה? מתברר שהיה כאן שמח לפני שנולדנו. קבלו את תקציר תולדות הטרנדים בכושר, בתזונה, בדיאטה וברגיעה- מאז קום המדינה ועד ימינו.

 

70 שנות Wellness, כל הכתבות:

  

איך התעמלנו? מרימים את הדופק מול המסך

ג'ין פונדה על הכושר ופיליס גלזר על התזונה (צילום: Shutterstock)
    ג'ין פונדה על הכושר ופיליס גלזר על התזונה(צילום: Shutterstock)

    כושר מול המסך: בשנות ה־80 עברנו לקפץ ולהרים את הדופק בסלון אל מול המסך הקטן. "שעת כושר", תוכנית האירובי שהובילה והנחתה חיה הלפרין, מומחית למחול ולכושר גופני (יחד עם יעקב לוויתן, אבי פאנק, דליה מנטבר ואורה חיון), שודרה שלוש פעמים ביום בטלוויזיה החינוכית לכלל האומה והפכה ללהיט.

     

    לצד שיפור תפקודי הלב־ריאה שהגיעו גם מכוהנות אירובי בנכר כמו ג'יין פונדה, האירובי הפך לטרנד אופנת כושר שכלל טייץ זוהר, סרט ראש וחותלות בצבעים זוהרים. הקטעים המוזיקליים, שהולחנו במיוחד עבור ההתעמלות, עמדו במדד של קצב ביטים מסוים לדקה. עם זאת, גומיות, כדורים ומדרגות עדיין לא נמכרו למתעמלים, ובשידור הזמינו הלפרין ועמיתיה את המתעמלים להשתמש בקופסאות שימורים, כיסאות, מגבים וקרש חיתוך כאביזרי התעמלות.

     

    מה אכלנו? "מזון ציפורים" ולחם בננות

    הרנסנס הצמחוני: בתחילת שנות ה־80 פרסמה פיליס גלזר את הספר "חגיגה צמחונית", שהיה אות הפתיחה לרנסנס של אכילה טבעונית וצמחונית בישראל (היו צמחונים בארץ כבר בקום המדינה). גלזר, שעלתה לארץ מארצות הברית ונחשפה שם לרזי המקרוביוטיקה, הביאה לארץ את בשורת הבישול הצמחוני בגוון האמריקאי. היא ערכה לציבור הישראלי היכרות עם חומרי גלם חדשים כמו קמח מלא, אורז מלא, סוכר חום ונבטים, שהיו בשורה חדשה עבור רובו.

     

    מגמת האכילה הטבעית שהלכה והתפשטה באה לידי ביטוי גם בהקמה של חנויות טבע שהחלו למכור את חומרי הגלם האלה. בין הרעיונות שהציגה גלזר היו: להוסיף לסלט חמניות, להשתמש בברוקולי טרי (ולא קפוא), שלא לדבר על מה שזכה לשם "מזון ציפורים" - הגרנולה - שתפסו ונעשו פופולריים ברוב המטבחים.

     

    הלהיטים שיצאו מהספר ומתנורי האפייה של אותה התקופה היו לחם בננות ועוגת גזר. הספר זוהה לא רק כאוסף מתכונים בלי בשר, אלא גם כמבטא אורח חיים חדש ובריא שמסייע להגדיל את כמות האנרגיה, להוריד סיכון לתחלואה, ואפילו לקונספט של חיים טבעיים שבהם עושים לבד דברים ונשענים פחות על דברים מתועשים ומוכנים.

     

    • הכותבת היא דוקטורנטית החוקרת את ההיסטוריה של הכושר והדיאטה בישראל בחוג למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר אילן, בהנחיית פרופ' נדב דווידוביץ' ופרופ' נח עפרון;
    • ייעוץ מקצועי: ד"ר שון פורטל, פיזיולוג מאמץ ודיאטן קליני, מנהל המרכז לתזונה לפי מבנה גוף; אורן הרשלג, עורך ראשי, אתר שוונג; פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה; ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית; משה כהן גיל, מחבר הספר "הישראלים שביקשו לרפא את העולם" (הוצאת כתר).

     

    >> 70 שנות WELLNESS - כל הכתבות 

     

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד