צילום: שי יחזקאל

לאכול לפי סוג הדם, בסלון של חלי ממן או דיאטות לחם ואושר

בפרוץ המילניום גם פרצו לחיינו הספינינג והיוגה ומגוון גדול של דיאטות שונות ומשונות. מה שרד מאז? פרויקט 70 שנות וולְנֶס, העשור השישי: 2008־1998

אחרי שהתנכרנו לפחמימות בעקבות אטקינס וגילינו את החסרונות בהסתפקות בחלבונים, חזרנו והתרפקנו עליהן עם דיאטת הלחם המפורסמת של ד"ר אולגה רז (צילום: Shutterstock)
אחרי שהתנכרנו לפחמימות בעקבות אטקינס וגילינו את החסרונות בהסתפקות בחלבונים, חזרנו והתרפקנו עליהן עם דיאטת הלחם המפורסמת של ד"ר אולגה רז (צילום: Shutterstock)
חשבתם שאורח חיים בריא, כושר ודיאטה הם המצאה חדשה? מתברר שהיה כאן שמח לפני שנולדנו. קבלו את תקציר תולדות הטרנדים בכושר, בתזונה, בדיאטה וברגיעה- מאז קום המדינה ועד ימינו.

 

70 שנות Wellness, כל הכתבות:

 

איך התעמלנו? ספינינג ויוגה

בשנים האלה התחלנו לחתור לא רק להעלות את הדופק ולספור קלוריות אלא גם לדבר על איזון, על יין ויאנג, על רמה אנרגטית ועל הקשר בין גוף לנפש (צילום: אוהד רומנו  סגנון: גיא סילברמן)
    בשנים האלה התחלנו לחתור לא רק להעלות את הדופק ולספור קלוריות אלא גם לדבר על איזון, על יין ויאנג, על רמה אנרגטית ועל הקשר בין גוף לנפש(צילום: אוהד רומנו סגנון: גיא סילברמן)

    ספין בעלילה: בעשור הראשון של האלף פרץ לחיינו הספינינג. רוני יפה, נציגת הספינינג בישראל, למדה את השיטה מממציאה,  ג'וני ג'י, רוכב אופנים מקצועי (שפיתח אותה כדי לאמן רוכבים) והביאה אותה לארץ ב־1998. האימונים הקבוצתיים על מכשירי האופניים הייחודיים, לצלילי המוזיקה הקצבית בהנחיית מדריך, יצרו אווירה אנרגטית חדשה והלהיבו את כל מי שמכשירי חדרי הכושר שהפכו לנפוצים אז שעממו אותו. האנרגיה, החברה, הקצב והזיעה סחפו אותנו. בתוך זמן קצר השתלבו שיעורי הספינינג בתוך מכוני הכושר.

     

    יוגה להמונים: מה שעוד פרץ לחיינו בעשור הראשון של המילניום היה היוגה. הרחק מהקופצניות האירובית של שנות ה־80 ותחרויות הריצה, בשנים האלה התחלנו לחתור לא רק להעלות את הדופק ולספור קלוריות אלא גם לדבר על איזון, על יין ויאנג, על רמה אנרגטית ועל הקשר בין גוף לנפש. ענת צחור, שפתחה כמה שנים קודם לכן את הסטודיו "יוגה דהארמה" שהתמחה באיינגר יוגה, מציינת שאז התחילו כנסי יוגה גדולים שנהרו אליהם מאות אנשים. למורים הוותיקים, ולבתי הסטודיו לאיינגר, אשטנגה ושיבננדה, הצטרפו לא רק עוד חדרי סטודיו אלא גם שיטות נוספות של יוגה (כמו פראנה), מכוני כושר שמלמדים יוגה, ומדריכי ספורט שהפכו למדריכי יוגה.

     

    איך רזינו? דיאטת לחם ולפי סוג הדם

    כריכים מסביב לשעון: אחרי שהתנכרנו לפחמימות בעקבות אטקינס וגילינו את החסרונות בהסתפקות בחלבונים, חזרנו והתרפקנו עליהן עם דיאטת הלחם המפורסמת של ד"ר אולגה רז, מייסדת המחלקה לתזונה ודיאטה באיכילוב. הספר שהוציאה רז ב־2000 היה לרב מכר היסטרי, ורבים החליטו לרזות בלי לוותר על לחם. הימים הראשונים של הדיאטה מבוססים על 8־10 פרוסות לחם קל עם ממרחים (חלבונים וירקות), ואחר כך מתפריט שמורכב מ־60% פחמימות מורכבות והיתר חלבונים רזים, ירקות ומעט פירות. גם מי שלא פצח באכילת כריכים, הפנים את הרעיון שלא חייבים להיפרד מפחמימות כדי לרזות, וששמירה על כמות סבירה של לחם בתפריט לא תזיק גם להגנה מפני סוכרת.

     

    דיאטת אושר ועושר: עוד דיאטה שפיצתה את חובבי הפחמימות על השנים הקשות של דיאטות נוסח אטקינס היא "דיאטת האושר", שמאפשרת למרזים לאכול כמעט כל מה שהם רוצים בארוחה אחת ביום ולהקפיד על דיאטה דלת קלוריות בשארית היום.

     

    בסלון עם חלי: הסיפור של חלי ממן התחיל במקרה בפגישת חברות שנערכה בסלון של אמה בשנת 2000. שש משתתפות שרצו לרזות קנו משקל משותף וניהלו מעקב אחר תהליך הירידה שלהן במשקל. כיום יש בקבוצות מרזים ב־143 סניפים הפרוסים ברחבי הארץ. בפגישה השבועית לא מדברים על אוכל וגם לא סופרים קלוריות, אלא מתמקדים בחיזוק אישי ובדינמיקה קבוצתית תומכת. מאז הפגישה ההיא בסלון הגיעה הבשורה גם לצ'ילה, וכיום יש גם שם 20 קבוצות פעילות.

     

    לאכול לפי סוג הדם: מהגולה הגיעה באותו הזמן הדיאטה לפי סוג דם של פיטר ד'אדאמו, שפיצלה אותנו לסוגים - חלק שצריכים לאכול בשר, אחרים שצריכים לעבור לצמחונות, וכאלה שצריכים להתנזר מפחמימות.

     

    ספטמבר 2000: הגיליון הראשון של מגזין "מנטה"

    שער הגיליון הראשון של מנטה (צילום: איציק שוקל)
      שער הגיליון הראשון של מנטה(צילום: איציק שוקל)

       

      "גם בחלומותיי הפרועים ביותר קשה לי לדמיין את אמא שלי אומרת: 'אל תחכו לי לארוחת הערב, יש לי שיעור ספינינג", כך פתחה העורכת הראשית הראשונה של "מנטה", ליאורה בונה אזולאי, את טור העורכת שלה בגיליון הראשון של המגזין לבריאות ואיכות חיים הראשון של ישראל. הגיליון הזה בהחלט מדגים את החזון שהיה לירחון - חזון תרבות הוולנס. קוראי הגיליון יכלו להתוודע לראשונה בארץ לטיפולי אנטי אייג'ינג מתקדמים, לאבחון אנטי סטרס, לתרופות טבעיות, לאימוני קיק בוקס, לתזונה למתאמנים ו"למגמות, לאופנות וללהיטי הבריאות העכשוויים". והחזון הזה ממשיך גם כיום.

       

      • הכותבת היא דוקטורנטית החוקרת את ההיסטוריה של הכושר והדיאטה בישראל בחוג למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר אילן, בהנחיית פרופ' נדב דווידוביץ' ופרופ' נח עפרון;
      • ייעוץ מקצועי: ד"ר שון פורטל, פיזיולוג מאמץ ודיאטן קליני, מנהל המרכז לתזונה לפי מבנה גוף; אורן הרשלג, עורך ראשי, אתר שוונג; פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה; ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית; משה כהן גיל, מחבר הספר "הישראלים שביקשו לרפא את העולם" (הוצאת כתר).

       

      >> 70 שנות WELLNESS - כל הכתבות

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד