(דודו פז)

מי עמד בשער השבוע?

מקבץ שערים מהשבוע השלישי של נובמבר: מיק ג'אגר, סולן וכוכב "האבנים המתגלגלות" (1974); גלי עטרי הצעירה, רוכבת על טוסטוס (1975); דסטין הופמן, לרגל הקרנת סרטו "כל אנשי הנשיא" בישראל (1976); קיי לנץ, מכוכבות סידרת הטלוויזיה "עשיר ועני" המוקרנת בישראל (1977); כוכבת הקולנוע ליז טיילור (1978); הזמרת עדנה לב (1979).

מקבץ שערי השבוע

"מבצע חתונה" של צביקה פיק

ערב נסיעתו לסיבוב הופעות בארצות-הברית עם להקת הפסטיבל החסידי, מחליט צביקה פיק שהוא לא טס לחו"ל בלי טבעת נישואין על האצבע. בצעד ספונטני, בסביבות השעה שבע בערב, הוא זורק לחברתו מירית שם-אור, אתר: "תמצאי מקווה פתוח ואנחנו מתחתנים עוד הערב!" מירית מרימה את הכפפה, מאתרת מקווה פתוח בגבעתיים, והדרך לחופה סלולה. הם מתקשרים לרב גליקסברג, רבה של גבעתיים, מודיעים לו שהם חייבים להתחתן עוד באותו ערב, והרב מתרצה ומעמיד את ביתו לרשותם. אשתו הרבנית מתנדבת להכין כיבוד קל. משפחות החתן והכלה מגיעות כעבור שעה קלה, ואז מתברר לרב שחסרים חמישה גברים למניין. הוא מרים טלפון למפקד משטרת גבעתיים, וזה נעתר לבקשה המוזרה ושולח חמישה שוטרים ממשמר הגבול.

בטקס הצנוע נוכחים אך ורק בני המשפחות - פאולינה, אמו של צביקה, אביו החורג ארז, העיתונאית אורה שם-אור, אימה של מירית, מספר קרובים, הרב, אשתו וחמשת השוטרים. איש מחבריו האמנים של פיק לא הוזמן ואפילו לא עודכן על החתונה הצפויה (1973).

החופה הסודית. צביקה פיק, מירית שם-אור, והאמהות אורה שם-אור ופאולינה פיק

טס עם בגין, נתקל בפרס ומיהר לסוזאנה

כוכב הקולנוע טוני קרטיס מגיע לישראל, לצילומי המערבון "הו סוזאנה", וכבר עם נחיתתו בלוד מושך אליו סקרנים רבים, המזהים אותו ללא קושי.

אחת מהן, מצוידת בגיליון להיטון, מבקשת שיחתום לה על השער. מלבדם מתחכך הכוכב היהודי (ברני שוורץ במקור) עם שניים מהמנהיגים הבולטים של ישראל: במטוס שהביא אותו לישראל היה גם ראש הממשלה, מנחם בגין, שחזר מסיור בארצות-הברית וקנדה. בטרמינל בלוד, נתקל בשמעון פרס, ראש הממשלה לשעבר, שהגיע לשדה כדי לקבל את פני אשתו סוניה בשובה מחו"ל, וניהל איתו שיחת נימוסים קצרה.

משדה התעופה טס קרטיס היישר לאילת, לתפקיד ראשי במערבון "הו סוזאנה", קופרודוקציה ישראלית-צרפתית-קנדית (1978).

נחיתה רכה. טוני קרטיס בלוד, חותם למעריצה, מפטפט עם שמעון פרס

"מבצע יונתן", הוליווד, סיבוב שני

"מבצע יונתן" לחילוץ נוסעי מטוס אייר פראנס שנחטף לאנטבה, משלהב את הדימיון ומשמש השראה למספר סרטי קולנוע ישראליים ובינלאומיים. פחות מארבעה חודשים אחרי המבצע, מתחילים לצלם בהוליווד את "הפשיטה לאנטבה", הגירסה האמריקנית של פעולת החילוץ הנועזת.

כוכב סרטי הפעולה צ'ארלס ברונסון מגלם את הרמטכ"ל דן שומרון, סטיבן מאכט את יוני נתניהו וג'ון סקסון את האלוף בני פלד, מפקד חיל האוויר.

עוד בצוות השחקנים הבינלאומי: פיטר פינץ' הבריטי (בתפקיד יצחק רבין), יפת קוטו (אידי אמין), הורסט בוכהולץ הגרמני (אחד הטרוריסטים), רוברט לוג'יה (יגאל אלון) ואדי קונסטנטין הצרפתי (קברניט המטוס).

אביק גלבוע, כתב להיטון בהוליווד, מוזמן לבקר באתרי הצילומים, הפזורים בין אולפני פוקס וברבאנק בהוליווד ושדה-תעופה קטן בסטוקטון, צפונית ללוס אנג'לס.

"אני מוקף חיילים במדים בצבע זית עם חותמת צה"ל, ובנעלי צנחנים אדומות גבוהות", הוא מתאר את רשמיו. "בשדה חונים שלושה מטוסי תובלה, ג'יפים, שיריוניות ואפילו מרצדס שחורה, זו שבעזרתה הערימו לוחמי צה"ל על השומרים בשדה-התעופה באנטבה" (1976).

מבצע הוליווד. ג'ון סקסון וצ'ארלס ברונסון בצילומי "הפשיטה לאנטבה"

הטברנה הצבאית של טריפונאס

חודש אחרי סיום מלחמת יום הכיפורים, ואמני ישראל ממשיכים להופיע בחזיתות השונות. מרבית חיילי המילואים שגויסו למלחמה עודם במדים, וצריך לספק להם מעט בידור להפגת המתח והמרחק מהבית. הזמר היווני-קפריסאי טריפונאס קוטע סיבוב הופעות בניו-יורק, כדי להגיע לישראל ולתרום את חלקו להעלאת המוראל בחזית. לערב אחד הוא הופך את אולם התרבות בבסיס צבאי אי-שם בדרום הארץ, לטברנה יוונית טיפוסית, וסוחף את החיילים והמילואימניקים לריקודים וקריאות יאסו (1973).

יאסו לשירי הרחוב. טריפונאס (למעלה) ודרורה חבקין מתגייסים למאמץ המלחמתי

צרפת מאוהבת בילד-הפלא הישראלי

נועם קניאל התפרסם כילד פלא, כשזכה במקום השני בפסטיבל שירי הילדים 1971 עם השיר "גלי", והוא בן שמונה בלבד. כעבור שנתיים, בעיצומה של מלחמת יום הכיפורים, הוא חובר אל מייק ברנט להופעות בפני חיילים. מייק, זמר פופולארי מאוד בצרפת, מאמין שנועם יכול לפתח קריירה מצליחה בצרפת, ומשכנע את המפיק חיים סבן לקחת על עצמו את המשימה. התחזית מתממשת והשיר הראשון שמקליט נועם בצרפתית, "קשה לבחור" שמו, נכנס היישר לפסגת המצעדים.

נועם חוזר לחופשת מולדת ומספר בגאווה, שהתקליטון הראשון מכר 70 אלף עותקים תוך חודש. בעוד חודש הוא יחזור לצרפת, כדי להשתתף בשלוש תוכניות טלוויזיה, אחת מהן תוכנית יוקרה שתשודר בחג המולד (1974).

הקשר הצרפתי. מייק ברנט, חיים סבן, סיימון ויינטרוב (מנהל העסקים של מייק) ונועם קניאל

טינה צ'ארלס אוהבת לאהוב אותנו

הזמרת הבריטית טינה צ'ארלס, שעשתה קריירה מלהיטי דיסקו, מגיעה להופעות בישראל ומספקת את הסחורה לאלפי מעריציה. אלה נדחסים להיכל התרבות, ומצטרפים ללהיטיה הגדולים "אני אוהבת לאהוב", "רקדי גברת קטנה", "אתה מדליק את ליבי" ורבים אחרים. אמן החימום בחלק הראשון של המופע הוא הזמר יוני נמרי, המבצע מבחר מלהיטיו הצרפתיים והעבריים.

למחרת ההופעה מארגנים לאורחת מסיבה סגורה במועדון-הלילה היפואי "אל מאצ'ו", שם מעניק לה מנכ"ל חברת התקליטים CBS ישראל תקליט זהב על מכירת 50 אלף עותקים מאלבומה המצליח. טינה נוטלת את המיקרופון, מודה לכולם על קבלת-הפנים החמה ומרימה כוס לחיי מדינת ישראל.

בשלב זה מצפה לה הפתעה נעימה. דלת המועדון נפתחת ופנימה נכנס בעלה הטרי ברני ווב, לשעבר גיטריסט בלהקת הליווי שלה. הגעגועים לאשתו גברו עליו, מסתבר, והוא מחליט להגיע לכאן ללא הודעה מוקדמת (1977).

גברת קטנה ומדליקה. טינה צ'ארלס בהופעה בתל-אביב

מברודוויי לקיבוץ העוגן - עם כל הלב

שיתוף-פעולה ישראלי-אמריקני מוליד את המחזמר "ליבי שייך לברודוויי", אשר כהגדרת יוצריו הוא "מסע סוחף ומשעשע על פני הרגעים הגדולים של הבידור האמריקני".

הרעיון והיוזמה הם של אמנון ברנזון, זמר-שחקן-מפיק הסוחף אחריו את המפיק הישראלי לשעבר גיל שיבא, העורך והפיזמונאי אהוד מנור והבמאי כוריאוגרף דונלד מקיין. המופע מחולק לשניים-עשר פרקים, כל אחד מוקדש לסגנון אחר במוסיקה האמריקאית (רוק, קאנטרי, ג'אז, גוספל, בלוז ועוד).

שמונת הזמרים-רקדנים שהובאו במיוחד מארצות-הברית, מבצעים לא פחות מ-70 שירים על רקע תפאורה ססגונית.

הצגת הבכורה מתקיימת בקיבוץ העוגן (שם נערכו גם החזרות) וקהל המוזמנים מגיב בהתלהבות. בהמשך יעלה המחזמר בתיאטרון הבימה (1979).

מרימים עוגן. שחקני המחזמר "ליבי שייך לברודוויי" בפרמיירה בקיבוץ העוגן

לכתבנו הצבאי שלום

"אין לך מה לדאוג. אתה לא תישאר מחוסר עבודה", מרגיע ספן השלום אייבי נתן את רוני דניאל, הכתב הצבאי של קול ישראל, בפגישתם בתערוכת ציורים בתל-אביב. "אם יהיה שלום עם שכנותינו הערביות, אני מבטיח לך תפקיד של כתב הספינה לענייני שלום".

דניאל, כידוע, לא נשאר מחוסר עבודה. ב-1993, עם היווסדו של ערוץ 2, הוא מתמנה כתב לענייני צבא וביטחון של מחלקת החדשות בערוץ, תפקיד אותו הוא ממלא עד עצם היום הזה (1975).

שיחות שלום. רוני דניאל (ימין) ואייבי נתן בגלריה

השלישיה התפרקה, הידידות לא

אריק איינשטיין ושמוליק קראוס עשו כברת-דרך משותפת בשלישיית "החלונות הגבוהים", שהוקמה בתחילת 1967 ושרדה פחות משנתיים, אך הותירה חותם עמוק (ושובל של להיטים) על מפת הזמר המקומי. השמועות מספרות כי הלהקה התפרקה עקב מתחים אישיים בין השניים, כשברקע ג'וזי כץ היפהפיה, הצלע השלישית בלהקה ולימים אשתו של קראוס.

אריק ושמוליק נותרו ידידים טובים, ונראו יחד במספר אירועים חברתיים. באחד מהם, חגיגת ברית המילה לבן של משה איש כסית, תפס אותם צלם להיטון כשאריק חובק את בן, בנם הבכור של שמוליק וג'וזי (1976).

בידידות. שמוליק קראוס, הבן בן ואריק איינשטיין

אמני ישראל למען ילדי קמבודיה

הטלוויזיה הישראלית מארגנת מופע אמנים ענק בהיכל התרבות בתל-אביב, עם שני מוקדי התרמה הפתוחים לציבור הרחב, שכל ההכנסות ממנו קודש לילדי קמבודיה. השנה היא 1978 ובקמבודיה מתנהל רצח-עם שיטתי בניצוחו של הרודן פול פוט, שמותיר מאות אלפי ילדים יתומים וחסרי כל.

אחד היוזמים של המופע הוא ספן השלום אייבי נתן, הפעיל זה שנים רבות למען מוכי גורל בעולם השלישי. לישראל יש ערוץ טלוויזיה אחד בלבד, ואין פלא שמיטב אמני ישראל עומדים בתור כדי להופיע. המפיק חיים מלובן והבמאי דן בירון נאלצים להדוף אין-ספור בקשות ולחצים. שמות בולטים ברשימה הסופית: הגשש החיוור, אריק איינשטיין, גלי עטרי, מתי כספי, יהודית רביץ, יוסי בנאי, צביקה פיק, טוביה צפיר, ג'וזי כץ ושימי תבורי.

מתים על קמבודיה. אייבי נתן ומנחי מופע ההתרמה, חיים יבין ודניאל פאר