מקבץ בידור עולמי, תחילת אוגוסט 1971: ■ התקליטון החדש של ג'ורג' הריסון, "בנגלאדש", מתגלגל לתחנות הרדיו עוד לפני שיצא רשמית לשוק. דובר חברת Apple של הביטלס מביע תרעומת על ההדלפה ■ המחזמר "כנר על הגג" שובר את כל שיאי מחזות-הזמר הגדולים של ברודוויי, כאשר הועלה השבוע בפעם ה-2845, זו השנה השביעית ברציפות. גם במכירת תקליטים נשברים שיאים. עד כה הוקלטו כ-1500 גירסאות לשירים מתוך המחזמר ומכירת ההקלטה המקורית נושקת לשני מיליון ■ רוני מלן, אמרגנית מלוס אנג'לס, תובעת מחברת התקליטים "אלקטרה" תמלוגים בסך 285 אלף דולר. לטענתה, היא זו שגילתה את להקת "הדלתות" ושיכנעה אותם לחתום על חוזה עם חברת התקליטים ■ ארתה פרנקלין, מלכת שירי הנשמה האמריקנית, מחזירה 40 אלף דולר למארגני פסטיבל הזמר האיטלקי הבינלאומי "קנטאג'ירו", לאחר שנפלה למשכב ונאלצה לבטל שתי הופעות ■ 304 אלף דולר, אלה ההכנסות ממכירת הכרטיסים להופעתה של להקת "גראנד פאנק", השבוע באיצטדיון הענק "שי" בניו-יורק. רק אלף דולר פחות מהשיא של הביטלס, שהופיעו שם ב-1963 ■ ג'רמי ספנסר, חבר להקת "פליטווד מק", הצטרף לכת "ילדי האלוהים", והשבוע יצא לסיבוב הופעות עם להקה המורכבת מחברי הכת ■ מעריצי אלביס פרסלי יכולים להירגע. השבוע הוא הודיע שיש לו מספיק שירים למלא חמישה אריכי-נגן ■ "מאומה לא השתנה", להיטה של להקת "הפופיס" הצרפתית, כובש את פסגות המצעדים באירופה, וגם בישראל. הלהקה מורכבת מ-17 נערים גילאי 10 עד 13 משתי ערי-שדה בצרפת, שהתחילו את הקריירה כנערי מקהלה בכנסיה.

להקת "הפופיס". הרבה מאוד השתנה מאז הלהיט הענק

גם בישראל של תחילת אוגוסט 1971 מתנהלים חיי חברה, תרבות ובידור תוססים. בעידן של טרום מוספי הבידור, השבועון להיטון הוא אחד ממקורות המידע הספורים - והמבוקשים. זה היה השבוע שהיה על-פי להיטון

יגאל בשן בשער גיליון השבוע של להיטון

מייק בראנט מתגייס להופעות בבסיסי צה"ל

מייק בראנט קיים את הבטחתו והגיע להופעות בפני חיילי צה"ל, ביוזמת ענף הווי ובידור ומפעל "קרן אור", היוזם מבצעי תרבות ובידור לחיילי צה"ל. ברנט שהה בישראל שבוע ימים והופיע במספר בסיסים צבאיים ברחבי הארץ. בנוסף, הוא השתתף בספיישל של תוכנית הרדיו "תיבת נוח", שהתקיים בשארם א-שייח. כל הופעותיו של כוכב-הזמר הישראלי-צרפתי נערכו בהתנדבות.

צו גיוס. מייק בראנט בלוד עם ספקטור (ימין) מ"קרן אור" ורס"ן כליפה מענף הווי ובידור

הפלייליסט של גל"צ, גרסת 1971

הפלייליסט של גלי צה"ל על כל תחלואיו, מתברר, היה קיים כבר לפני 40 שנה. מפקד גלי צה"ל, יצחק לבני, הורה השבוע להרחיב את הרכב ועדת השירים של גל"צ משלושה לחמישה חברים, "במטרה להגיע למכלול מגוון יותר של טעמים". ההחלטה באה בתגובה למחאות של זמרים ישראלים רבים, שהתלוננו על פסילת פיזמוניהם להצגה ב"פינה לשיפוטכם" של המצעד העברי.

עוד הורה לבני לוועדה שלא לחזור על מקרים שאירעו בעבר, בהם הוחלט שלא לשדר שירים ב"פינה לשיפוטכם", בטענה שבאותו שבוע לא היה אף שיר על רמה.

בנוסף, לבני נרתם בעצמו לטיהור האווירה סביב עבודת הוועדה: הוא נפגש לשיחות אישיות עם זמרים, הטוענים כי נגרם להם עוול באי-הצגת שיריהם במצעד, ובהם שלמה ארצי, הפרברים, צחי ויעל ומייק בורשטיין.

הגיטריסט ההולנדי-יהודי בא לעשות איתנו דיל

דיל בנינק, גיטריסט להקת Tee Set ההולנדית, הגיע השבוע לישראל והודיע על כוונתו להשתקע בארץ. דיל, שהוא יהודי, פרש מהלהקה זמן קצר לאחר הצלחת להיטה הגדול "חברתי היפה" (ma Belle amie) ומאז התרכז בכתיבת שירים יחד עם אחיו. הקשר הישראלי של דיל נוצר ב-1969, כשפגש את הצמד אילן ואילנית, והחל לגלגל איתם את הרעיון של עלייה לארץ.

עם הגעתו פתח דיל במגעים עם מוסיקאים ולהקות-קצב מקומיות, והוא מציע להם להקליט שירים שכתב והלחין.

חוזר לשורשים. דיל בנינק (ימין) בלהקת "טי סט"

"כנר על הגג", בקבוק על הראש

המחזמר המצליח "כנר על הגג", ששבר את שיאי הקופה בברודוויי (ראו ידיעה למעלה במקבץ הבידור העולמי), הועלה עד כה ב-20 ארצות ברחבי תבל, מישראל דרך אירופה, יפן, אמריקה הדרומית ואפריקה. הגרסה האפריקנית, שהועלתה בניירובי, בירת קניה, הייתה על טהרת "חסידים" שחורי-עור.יפה ירקוני שלנו, שעושה בימים אלה בהופעות בניירובי, הוזמנה כאורחת כבוד להצגת הנעילה. בסיומה הצטלמה עם שלושה מכוכבי המחזמר, שחבשו לראשם מגבעות עם בקבוקי יין צמודים.

כנר על הגג בשחור-לבן. יפה ירקוני בניירובי עם 'חסידים' מקומיים

המדבר לא התעורר בערד

פסטיבל "המדבר המתעורר" בערד, שהתיימר להיות גירסה ישראלית של פסטיבל וודסטוק המיתולוגי, נחל כישלון חרוץ, לאחר שרק כמה מאות בודדים של צעירים הגיעו למקום.

התברר, כי הסיבה לכך הייתה החשיפה שניתנה לאירוע. מארגני הפסטיבל, אנשי משרד התיירות ועיריית ערד, חששו מנהירה המונית של צעירים וטיפוסים זרוקים, ולכן הצניעו ככל האפשר את העובדה שמדובר בפסטיבל. גם האמנים שנכללו בתוכנית הפסטיבל (צמד הפרברים, להקת המחול צוותא) לא הצליחו להוציא את הקהל המועט מאדישותו.

להקות קצב למען "הפנתרים השחורים"

רבותי, ההיסטוריה חוזרת. בימים אלה, בעיצומה של מחאת האוהלים ברוטשילד וברחבי הארץ, מגיעים אמנים רבים להופיע בהתנדבות בפני המוחים. השבוע לפני 40 שנה, התקיים ב"בית העם" בירושלים ערב להקות קצב, שהכנסותיו קודש לקרן "הפנתרים השחורים" (חלוצי תנועות המחאה החברתית).

בתוכנית האמנותית: להקות הקצב "פעמוני הסוני", "כוכבי ציון", ילד הפלא אבי, הזמרת-מלחינה דרורה חבקין ולהקה אורחת מג'מייקה, די.די. בנד. האחרונים שילהבו את הקהל במשך 30 דקות רצופות.

שנת בצורת בעולם הקצב הישראלי

קיץ 1971 הוא החורף האפור והקר ביותר שידעו להקות-הקצב הישראליות מזה זמן רב. לוח ההופעות שלהן ריק כמעט לחלוטין. במועדונים ובדיסקוטקים בוקעים צלילים חלושים של הלהקות שעדיין מוזמנות להופיע בסופי-שבוע, והנוכחות שלהן במצעדי הפיזמונים הלועזיים שואפת לאפס. עולם הקצב הישראלי נקלע לשנת בצורת.

תמונה קודרת זו היא תמצית התחקיר שערך כתב להיטון, דודו אורן. הוא מציין שבחצי השנה האחרונה נכנס למצעד להיט אחד בלבד - "עכשיו הזמן", של להקת "הצ'רצ'ילים". אריה סייג, חברת להקת "העכבישים", מודה שמדובר במשבר אמיתי. "לוח ההופעות שלנו ריק. מועדונים נסגרים ואלה שעדיין פועלים מעדיפים לנגן תקליטים של להיטים ידועים ולא להזמין להקה. זה הרבה יותר זול, וגם מספק את דרישת הקהל".

גם האמרגן חיים סבן, המנהל למעלה מתריסר להקות קצב, מודע למשבר. "לפני חמש-שש שנים היו בתל-אביב לפחות חמישה מועדוני-קצב מצליחים, היום יש בקושי שניים". איך מסביר האמרגן הצעיר (שלימים הפך מיליארדר) את הירידה בביקוש? "רוב להקות הקצב לא מסוגלות לתת לצעירים את המוסיקה הפשוטה שהם רוצים. הן מרגישות צורך להתקדם, ולא מוכנות להתפשר על טעמו המיושן של הקהל".

קצב איטי. להקת "הצ'רצ'ילים", אריה סייג מ"העכבישים"

קיץ קשה לצמד גיל הזהב

היום, צמד המילים "גיל הזהב" מתקשר אוטומטית עם קשישים וגימלאים. ב-1971, הרבה לפני שהמושג הזה בא לאוויר העולם, הירשו לעצמם שני זמרים צעירים, יהושע דוד וזהבית גוטמן, להקים צמד בשם "גיל הזהב" ולהכניס למצעד את הלהיט "קייץ קשה".

בקייץ הקשה הזה של 1971 נכנסה זהבית להריון ובן-זוגה לצמד החליט שלא לחכות עד שתלד ותשוב לפעילות. השבוע הוא הודיע שמצא לה מחליפה (זמנית), דליה נדיב בת ה-17.

צחוק הגורל: היחידה שעשתה קריירה של ממש היא התינוקת שילדה זהבית - גלית גוטמן, דוגמנית-שחקנית ומגישת טלוויזיה מצליחה.

הגיל והתרגיל. יהושע דוד ודליה נדיב, צמד "גיל הזהב"

סבתא רבקה במדינת התפוז

רבקה זוהר נכנסה השבוע לאולפן, להקלטת אריך-הנגן השני שלה. הפיזמון הראשון שהקליטה, "במדינת התפוז", הולחן על-ידי אפרים שמיר למילים של הפיזמונאי הצעיר עלי מוהר. את העיבוד המוסיקלי הכין דוד קריבושי. האלבום, שייקרא "סבתא רֶבֶּקָה", ייצא לשוק בתוך חודשים ספורים.

סבתא מקליטה. רבקה זוהר באולפן בין עלי מוהר (ימין) ודוד קריבושי

איפה הייתם בקיץ 1971?

בתחילת שנות ה-70 נולדה מסורת שנתית של אירועי קיץ לצעירים, תחת הכותרת "עיר הנוער". האירוע התקיים במה שנקרא היום גני התערוכה בצפון תל-אביב, התבסס בעיקר על מופעי מוסיקה ובידור ומשך אליו אלפי צעירים. ב"עיר הנוער" של קיץ 1971, יזם להיטון שני אירועים גדולים. האחד, "מועדון הזמר", שכלל שירה בציבור בהנחיית ניסן כהן-הברון, הופעות של צביקה פיק והצמד צחי ויעל ובמת כישרונות צעירים.

השני, מופע הבידור המרכזי באמפי של גני התערוכה, בהנחייתו של דודו טופז. בין האמנים שהלהיבו את קהל האלפים: משה הלל והזמר שחום-העור דב סבאטו.

מופעי "עיר הנוער". הצמד צחי ויעל והמנחה דודו טופז

הקשישים נרגשים, אסי דיין מרגיע

"חצי חצי", קומדיה ישראלית חדשה, מצולמת בימים אלה בבית אבות תל-אביבי. תקציר העלילה: חיפוש מטורף ומשעשע אחר שני חצאים של טופס פיס, שזכה בפרס הגדול בהגרלה.

קשישי בית האבות ברחוב העבודה בתל-אביב, אחת מזירות הצילומים, נראו נרגשים בעליל מהתכונה הרבה סביבם, ולא פחות מכך, מהעובדה שהם 'מככבים' בניצבים בסרטו. התרגשות לא פחותה עוררה ההתחככות עם סוללת 'הכוכבים', אסי דיין, ברוך דוד, ניסים עזיקרי, יוסי פולק, דורי בן-זאב, עליזה יצחקי וצבי שיסל.

אסי, שדמותו בסרט כוללת גם קטע שירה, נוטל גיטרה ומבצע את שיר הנושא של הסרט, "אל תגיד מילה". תוך כדי הוא משמיע צפירת הרגעה. "הזמרים לא צריכים להתחיל לדאוג. אני נשאר במקצוע המשחק".

חצי שחקן, חצי זמר. אסי דיין והגיטרה. משמאל: ברוך דוד

האבא של המחזמרים מביים את יום האבא

המפיק האגדי גיורא גודיק, אבי מחזות-הזמר הגדולים של שנות ה-60 ("גבירתי הנאווה", "קזבלן", "המלך ואני", "איי לייק מייק"), מחליט לנסות את כוחו כבמאי.

הוא מעלה בתיאטרון המסחרי את הקומדיה "יום האבא", סיפורן של שלוש גרושות המארגנות מסיבה לאקסים שלהן במסגרת אירועי "יום האבא".

בתפקידים הראשיים: מני פאר, שמואל אומני, ראובן אדיב, מרים גבריאלי ונינט דינר. הקומדיה גדושת הגסויות נקטלה על-ידי המבקרים ולא האריכה ימים על קרשי הבמה.

גודיק עצמו, למוד כישלונות קודמים, נמלט מהארץ שנה לאחר מכן מהארץ, כשהוא משאיר כאן את בני משפחתו ושובל ארוך של נושים.

שמואל אומני (יושב) ומני פאר ב"יום האבא". בעיגול למעלה: גיורא גודיק

כובשי השערים מפיקוד צפון

עדנה לב ויגאל בשן זכו לפרסומם הראשון בלהקת פיקוד צפון, בה שירתו ביחד בתחילת שנות ה-70. במסגרת הלהקה, היה להם גם להיט משותף, "מיכל מיכאל". יגאל קנה את עולמו בלהיט "מתוק מתוק".

בימים אלה מטפס בשני המצעדים העבריים להיטו החדש, "מודד המדרכות", והפופולאריות הגואה שלו כאליל-נוער בהתהוות מזכה אותו בצילום שער קדמי.

גם עדנה לב לא קטלה קנים. אחרי השיחרור היא הופיעה בהצגה המוסיקלית "שירי החומש", בפסטיבלים נוספים והקליטה עם שלמה ארצי את שיר הנושא לסרט "מלכת הכביש".

גם לה מועדון מעריצים לא מבוטל, שמצדיק כיכוב במודעת קוקה קולה, בשער האחורי של להיטון.

סטייל אפרודיטה. עדנה לב עולה מהים עם בקבוק קוקה קולה

בחזרה ללהיטון - מקבצי סיפורים מהשבועות הקודמים:

- היוונים משוגעים על אילנית, הצרפתים שפוטים של אסתר גליל והגרמנים

- מייק בראנט מוחרם בצרפת, אילנית שלישית באתונה והכוכב הבלגי מקליט

- כששלמה ארצי התקמצן ושמוליק קראוס התחרפן

- מייק ברנט מחזר אחרי ברדו, מרגול עושה שלישיה, שלום חנוך חוזר הביתה

- ג'וזי כץ מסתבכת ושלמה ארצי זוכה מן ההפקר

- הסינית של בועז, הפרופורציות של טופז

- מתי כספי שובר הרכב, מיקה שוברת לבבות ושווילי שובר קופות

- הסבתא של רבקה זוהר, המעריץ של שושנה דמארי

- זהב בהיכל התרבות, הוליווד בחוף תל-אביב ואלביס היהודי שובר שיאים

- הלהקות הצבאיות מתכווצות, רבקה זוהר מתרחבת ושושנה דמארי עוקצת

- תעודת עולה" לבוב דילן, חיפושית פיראטית בתל-אביב, מערב פרוע באילת