דודו פז

מקבץ בידור עולמי, סוף יולי 1971:

ג'ים מוריסון, הסולן האגדי של להקת "הדלתות", נמצא ללא רוח חיים בדירתו בפאריז. משטרת צרפת מודיעה כי מוריסון מת עקב התקף לב. מקורבים טוענים, כי סיבת המוות היא מנת יתר של הרואין ■ בניו-יורק הולכת לעולמה אגדה מוסיקלית אחרת – מחצצר הג'ז לואיס ארמסטרונג. רבבות ליוו את מסע ההלוויה של המוסיקאי בן ה-71, שעבר בחוצות מנהטן ■ יורש העצר ההולנדי, הנסיך ברנהארד, פונה אישית אל אלביס פרסלי ומזמין אותו להופיע בקונצרט שמארגנת קרן צדקה בינלאומית. זהו צעד נוסף במאמצים להביא את 'המלך' להופעות באירופה ■ צמד הקארפנטרס (ריצ'ארד קארפנטר ואחותו קארן) האמריקני נרתם למלחמה בסרטן. קארן קארפנטר נבחרת כיושבת-ראש צעירה של האגודה למלחמה בסרטן בארצות-הברית, ויוצאת בקריאה נרגשת לצעירים להיגמל מעישון ■ ג'וני האלידיי, אליל רוק צרפתי, נכנס לאולפן בלוס אנג'לס ומקליט מספר שירים עם "הגריז", להקתו לשעבר של ג'ו קוקר ■ כמה מאות צעירים שלא הצליחו להשיג כרטיסים להופעה של להקת "ג'טרו טול" בדנוור, קולוראדו, פורצים לאיצטדיון בסיוע פצצות גז מדמיע וגז עצבים, מבלי שהשוטרים יצליחו לבלום אותם. התוצאה: עשרים פצועים, מאות עצורים ומופע מפוצץ, תרתי משמע ■ בטלוויזיה האמריקנית מתחילה עונת שידורים שנייה של הסדרות הבאות: "מקלאוד", "כל ילדי", "משפחת פרטרידג'", "המופע של מרי טיילר-מור" ו"הזוג המוזר". מנגד, "המופע של אד סליבאן" מגיע לסוף הדרך אחרי 23 שנות שידור רצופות.

גם בישראל של סוף יולי 1971 מתנהלים חיי חברה, תרבות ובידור תוססים. בעידן של טרום מוספי הבידור, השבועון להיטון הוא אחד ממקורות המידע הספורים - והמבוקשים. זה היה השבוע שהיה על-פי להיטון.

מי שהחרים (את מייק בראנט) בערב שבת

אחת מתוכניות הטלוויזיה הנצפות ביותר בצרפת היא "ערב שבת", בהנחיית פיליפ בובאר, השדרן הפופולארי של רדיו לוקסמבורג. כאשר להיטו החדש של מייק בראנט,A Corps Perdu ("בגוף אבוד"), החל לצבור גובה, ביקש בובאר ממפיקי התוכנית להזמין את הזמר הישראלי לראיון - ולהפתעתו נתקל בסירוב.

סיימון ויינטראוב, אמרגנו של מייק, לא ויתר, ערך בירור וחשף את הרקע לחרם: "ערב שבת" נמכרה לשידור בשלוש מדינות מוסלמיות בצפון-אפריקה, ואלו היתנו את העיסקה בכך שאף זמר ישראלי לא יופיע בתוכנית.

כתבנו בפאריז ביקש את תגובת מפיק התוכנית, שהכחיש כי מייק הוחרם, אבל לא ידע לומר מתי ישובץ בתוכנית. מי שלא יצטרך לחכות הם חיילי צה"ל. מייק עושה את דרכו לישראל, להופעה בפני חיילים.

מייק בראנט וחוזה פליסיאנו. ישראל לא מחרימה אותם

חוזה פליסיאנו בדרך להופעות בישראל

הזמר הפורטו-ריקני העיוור חוזה פליסיאנו, שהתפרסם בעולם, וגם אצלנו, בלהיטיו "גשם", "קה סרה" ו"הציתי בי אש", עומד להגיע לסיבוב הופעות בישראל.

משרד האמרגנות "אורות הבמה", שמטפל בהבאתו של האמן, מודיע כי פליסיאנו יגיע לארץ ב-11 בספטמבר ויקיים לא פחות משבע הופעות. כל התשובות במהדורת ספטמבר.

חוזה פליסיאנו בלהיטו "קה סרה"

333 דולר למקום השלישי. אילנית על במת הפסטיבל באתונה

אילנית שלישית באולימפיאדת השירים היוונית

אילנית, נציגת ישראל לפסטיבל הזמר הבינלאומי של יוון, הנקרא "אולימפיאדת השירים", זוכה במקום השלישי, בשיר "ושוב איתכם" (מילים דודו ברק, לחן נורית הירש).

הפסטיבל התקיים באיצטדיון של אתונה, שהיה מלא מפה לפה ב-70 אלף צופים נלהבים. חבר השופטים מעניק את המקום הראשון לזמרת הברזילאית קלאודיה, ואת המקום השני לנציגת אנגליה, הזמרת סמנטה ג'ונס.
אילנית קיבלה על זכייתה פרס כספי בסך 333 דולר, פחות אפילו מנורית הירש, שיצאה עם צ'ק בסך 500 דולר.

לעג לרש במהדורה יוונית? לפחות היא יכולה להתנחם בפוסטר אמצע שלה בגיליון השבוע, שצולם בלונה פארק בתל-אביב.

על הסוס בתל-אביב. אילנית בפוסטר השבוע

הקיבוצניקים מסתערים על המצעדים

טרנד חדש כובש את מצעדי הפיזמונים: צמדים, שלישיות ולהקות על טהרת בני קיבוצים. אומנם, הניצנים הראשונים נראו בארץ שנים קודם לכן, עם "הגבעטרון", "חמישיית גלבוע" ו"שלישיית שריד", אבל לאחרונה הפכו לשדה שיבולים רחב ידיים.

דוגמאות: "שלישיית המעפיל" עם הסולנית עירית סנדנר ("שמלת כלולות", "שיר לאנשים בודדים"), הצמד גליה וזיגמן ("נערתו של שלמה המלך"), להקת "שום בצל" ("היה היתה") ושלישיית "דרך הגב" עם הסולן דודו זכאי (בלהיט "עד שיבוא המשיח"). גם "הגבעטרון" ממשיכה להופיע, לאחר מתיחת פנים להרכב.

הסכם קיבוצי. שלישיית "דרך הגב" עם הסולן דודו זכאי (באמצע)

תמונות נוף: דוד המלך, איזבל, ג'ון ויוקו ופנינה רוזנבלום

המוסיקאי-פוליטיקאי עקיבא נוף (מחבר הלהיט "מים לדוד המלך", מילים ולחן, בביצוע הגשש החיוור) החליט שמה שטוב לאחרים, טוב גם לו. הוא יבצע בעצמו את שיריו, במופע שייקרא "הבוקר שאחרי". לצורך זה הקים נוף להקת ליווי, הכוללת את הזמרות שרה גור, אביבה הד וחגית זמיר והגיטריסט שמואל שילנסקי.

המופע הוליד להיט ענק אחד, "איזבל", שכבש את מצעדי הפיזמונים וזכה להפקת קליפ מיוחד על-ידי הטלוויזיה הישראלית. את איזבל המקראית גילמה בקליפ דוגמנית אלמונית בשם...פנינה רוזנבלום.

נוף עצמו, שמאמצע שנות ה-60' החל להיות מעורב פוליטית בתנועת החירות (לימים הליכוד) ואף נבחר לחבר כנסת מטעמה, התפרסם לראשונה ב-1969 כשהצליח 'לסחוט' ראיון אישי עם ג'ון לנון ואשתו יוקו אונו, בחדרם במלון באמסטרדם.

הבוקר שלפני. עקיבא נוף ולהקת הליווי בדרך לפסגה

הולכים בעקבותיו של לואיג'י

לזמר-מלחין הבלגי לואיג'י יש מועדון מעריצים ישראלי, שממלא את האולמות בכל פעם שהוא קופץ אלינו להופעה. למשיכה הטבעית לישראל יש רקע משפחתי: לואיג'י ורדראם (זה שמו המלא) הוא בן להורים ממוצא יהודי.

את הפריצה הבינלאומית שלו באירופה עשה בסוף שנות ה-60, בלהיטune maman ("אמא שלנו" בגירסה העברית שאותה הקליט כאן). השנה הוא גם משתתף בפסטיבל שירי הילדים, בשיר "מפרשי זהב", ללחן של עקיבא נוף הזכור לטוב. החודש הגיע לואיג'י לסיבוב הופעות נוסף, וכמנהגו, הקליט שיר עברי חדש. הפעם היה זה "נלך בעקבותיו" של בנות משפחת ירקוני, למילים של אהוד מנור ובעיבוד חדש של צביקה פיק. בהזדמנות זו הוא גם חגג יומולדת 21.

בעקבות ההצלחה. לואיג'י באולפן עם צביקה פיק ואהוד מנור

הזמרת נעלמה, זמר הליווי עשה קריירה

אורה צור-ארי, מרכזנית בגלי צה"ל, מקליטה את פיזמון הבכורה שלה, "איש לא איש", למילים של אורי מילשטיין (לימים היסטוריון צבאי נודע). השיר לא פרץ את המצעדים, ואורה נותרה אנונימית. אז למה זה שווה אייטם? בזכות קריין גלי צה"ל, ששמח ללוות אותה בהקלטה. שמו: עודד בן-עמי, כיום מגיש בכיר בערוץ 2.

מלווה בריבית. אורה צור-ארי, עודד בן-עמי (באמצע), אורי מילשטיין ונגנים באולפן

התחזית הקודרת של שלמה ארצי

דירוגי המצעדים באמריקה ובאירופה נקבעים על-פי היקף מכירות התקליטים. מדוע לא מנהיגים שיטה זו גם בישראל?

את השאלה הרת-הגורל הזו מציג שלמה ארצי במדורו האישי בלהיטון, "כללי בהחלט", ועונה באותה נשימה: "כי הדבר בלתי-אפשרי".

מדוע? "אני יודע על תקליטונים שנוגנו מבוקר ועד ערב והגיעו למקום הראשון במצעד, אבל נמכרו לבסוף ב-100 עותקים בלבד. אני יודע על תקליטים אריכי-נגן שהושקעו בהם עבודה עצומה ואלפי לירות, ואשר נמכרו בלא יותר מ-400 עד 500 עותקים".
ומסכם הזמר הצעיר (שמכר מאז מאות אלפי תקליטים) בנימה פסימית: "אכן, המצב כיום בשוק התקליטים הישראלי הוא בכי רע. זמרים בעלי רמה יש לנו וגם פחות טובים לא חסרים, אולם התקליטים אינם נמכרים. גם אצל אלה המוגדרים "אלילים" או "כוכבים", כשזה מגיע למכירת תקליטים - משהו נעצר".

האלמוג הבודד פוצח בקריירת סולו

בתחילת שנות ה-60 התנגנו ברדיו כמה וכמה להיטים של צמד האלמוגים, שהידועים בהם "העץ הבודד" ו"שאול ויהונתן". חברי הצמד, ישראל שלום ויצחק פרי, התבססו על גיטרות אקוסטיות והרמוניה קולית.

כעבור ארבע שנים, כשלהקות הקצב והגיטרות החשמליות השתלטו על האוזן של חובבי המוסיקה, הגיעו השניים למסקנה שעבר זמנם והחליטו להתפרק. אבל חיידק המוסיקה המשיך לקנן ובימים אלה, אחרי פגרה ממושכת שנוצלה לחתונה, השלמת לימודי מוסיקה והקמת שלישייה קצרת-מועד ("פעמוני המדבר"), יוצא ישראל שלום לקריירת סולו.

הסנונית הראשונה, "מה חושבים", ללחן שלו, כבר מכשכשת בזנב המצעדים.

שנית האלמוגים. ישראל שלום סולו (1971) ובצמד האלמוגים (1962)

הסרט שנולד כסדרת טלוויזיה

הסרט העלילתי "הרפתקאות ילדי החוף", שעולה החודש בהקרנות בכורה בישראל, עשה דרך יוצאת-דופן מהמסך הקטן אל המסך הגדול. תחילת הסיפור ב-1969, אז החליטה רשת טלוויזיה גרמנית לצלם סידרת תעודה בת 12 פרקים על ילדים בישראל.

התסריט המקורי שוכתב והותאם לתנאי הארץ, ובמקביל נערכו מבחני בד למאות ילדים, שבסיומם נבחרו שלושה: גדעון עדן, רונית שטרנברג ואירית רובין. אליהם נוספו שחקנים מקצועיים, ובהם גבי עמרני (הדייג), ז'אק כהן (האיש הרע), שלמה בר-שביט, יעל אביב ואביבה מרקס.
הסידרה זכתה להצלחה רבה בגרמניה, ובהמשך גם באנגליה. ווילי גפני, המפיק הישראלי של הסידרה, החליט לנצל את המומנטום, וחיבר כמה אפיזודות מתוך הסידרה לסרט קולנוע באורך מלא.

ז'אק כהן (ימין), גדעון עדן, אירית רובין וגבי עמרני ב"הרפתקאות ילדי החוף"

אני ואתה נכבוש את המצעד

"אני ואתה", להיטו של אריק איינשטיין, למילים שלו וללחן של מיקי גבריאלוב, נושם אוויר פסגות בשני מצעדי הפיזמונים העבריים המובילים (גלי צה"ל ושידורי ישראל). בהזדמנות חגיגית זו, אריק גם 'כובש' את שער גיליון השבוע של להיטון.

אני ואתם. אריק איינשטיין בשער גיליון השבוע של להיטון

לא ספרו אותם ממטר (ושמונים)

למצבת הלהקות המקומית נוספה בימים אלה שלישיה חדשה ומקורית. שלושת חבריה ירושלמים ושלושתם מתנשאים לגובה מטר ושמונים, פחות או יותר. אז מה יותר מקורי מאשר לבחור בשם שלישיית מטר ושמונים?

ההרכב הפותח: רוני תורג'מן (יוצא להקת השיריון), משה מנילביץ ויורם בן-דוד. בניגוד לשמה, השלישיה לא תפסה גובה והתפרקה כעבור זמן לא רב. מה שנשאר ממנה בהמשך זה שני אלבומי סולו של תורג'מן וקריירה של יורם (יוריק) בן-דוד, כמלחין, מעבד, מפיק מוסיקלי ויו"ר ומנכ"ל אקו"ם.

מטר ושמונים כפול שלוש. תורג'מן (ימין), מנילביץ ובן-דוד

אריות שותים קולה?

להקת האריות היתה להקת-הקצב הפופולארית ביותר בישראל בשנות ה-60 וה-70. הלהקה הקליטה בעברית ובאנגלית, וזקפה לזכותה מספר לא מבוטל של להיטים, בהם "את לא טובה" ו"אהבתנו היא דבר צומח".

במרוצת השנים עבר ההרכב המקורי (שכלל נגן באס בשם חיים סבן, לימים מיליארדר) גילגולים לא מעטים.

בהרכב של 1971 היו האחים שוקי וחיימון אלגרנטי, משה זוהר ומשה בויאנג'ו. הארבעה התייצבו ללא מורא בחזית כלוב אריות (אמיתיים) בגן החיות של תל-אביב, לצילום פירסום עבור קוקה קולה.

האריות בגוב באריות. רוצים שלוק?

בחזרה ללהיטון - מקבצי סיפורים מהשבועות הקודמים:

_______________________________________

- כששלמה ארצי התקמצן ושמוליק קראוס התחרפן

- מייק ברנט מחזר אחרי ברדו, מרגול עושה שלישיה, שלום חנוך חוזר הביתה

- ג'וזי כץ מסתבכת ושלמה ארצי זוכה מן ההפקר

- הסינית של בועז, הפרופורציות של טופז

- מתי כספי שובר הרכב, מיקה שוברת לבבות ושווילי שובר קופות

- הסבתא של רבקה זוהר, המעריץ של שושנה דמארי

- זהב בהיכל התרבות, הוליווד בחוף תל-אביב ואלביס היהודי שובר שיאים

- הלהקות הצבאיות מתכווצות, רבקה זוהר מתרחבת ושושנה דמארי עוקצת

- תעודת עולה" לבוב דילן, חיפושית פיראטית בתל-אביב, מערב פרוע באילת