"אנו באנו ארצה לבנות ולהיבנות בה", כך שיננו החלוצים וחיפשו משאבים לבנייה וסלילת כבישים. התוצאה, חציבות באזורים המסולעים שהפכו למחצבות רבות ברחבי הארץ וככל שהעמיקו החפירות בהן, כך הלך וגדל המפגע הסביבתי שנראה כמו פצע בלב הטבע.

אחרי שנים המחצבות ננטשו, ורעיון מבריק לשיקומן שהגתה הקרן לשיקום מחצבות, הפך אותן לפארקים ידידותיים לסביבה שמתוחזקים על ידי רשות הטבע והגנים. המחצבות כוסו במדשאות, צמחייה מטופחת, מפלים, פלגים מים ומתקני שעשועים שמשתדלים מאוד להסתיר את המפגעים, חלקם אף בהצלחה רבה. לכבוד יום העצמאות, ובכלל, המחצבות־פארקים פתוחים ללא תשלום ואתם מוזמנים לפקנק בהם בכיף אך הפעם, חברים, בלי לנפנף כי הכניסה למנגלים אסורה.

עוד טיולים לעצמאות

>> 6 האטרקציות הכי ישראליות

>> 5 אתרים היסטוריים לילדים

>> טיולי שטח בעקבות לוחמים

מחצבת אפיק, דרום רמת הגולן

במקור מחצבת אפיק היא מחצבה סורית שננטשה והפכה לאתר פסולת. פני השטח של המחצבה מכוסה בשכבה של סלע בזלת שמקורו מהתפרצויות הרי געש במשך אלפי שנים, ולכן מלאכת השיקום שלה היתה מאתגרת במיוחד. במחצבה המשוקמת הוקמו אמפי־פארק למופעים ומתחם המיועד לפיקניקים והוכשר שביל טיילת עליון, על גבול המחצבה, שממנו תוכלו לתצפת על הכנרת וסביבתה.

מחצבת חפציבה, קיבוץ חפציבה

המחצבה הופעלה לראשונה בשנות ה־30 באמצעות מערכת גלגילות על עמודים שהובילו בהר כבל בעובי 4 מ"מ לחיתוך השיש הייחודי. היום אפשר לראות במקום את תהליך השחזור של המערכת, את חדר המכונות שהניעו את הכבל לאורך כ־3 ק"מ עד למחשוף הסלע וחזרה. באותן שנים המערכת פעלה מסביב לשעון וחתכה את השיש ללוחות.

סיור במחצבה חושף תופעות גיאולוגיות, כמו התפרצות מגמטית שהתרוממה לפני 10 מיליון שנים ממעמקי כדור הארץ כנוזל לוהט שהתגבש בין סלעי דולומיט בעומק 1,000 מטר. כתוצאה מהמגע הדולומיט עבר מטמורפוזה שיצר את השיש וזוהי למעשה המחצבה היחידה בארץ שבה התגלה ונחצב שיש אמיתי.

המחצבה ששוקמה הפכה לחניון ומצפור, המשקיף על נוף עמק חרוד, שהוכשר גם כמקום התכנסות ללימוד על התופעות הגיאולוגיות. באתר ניטעו עצים, הוכשרו שביל טיול ופינות מנוחה והוא מהווה חלק מתוכנית שביל נוף בית הכנסת העתיק בבית אלפא שיחבר בין מהמחצבה לישוב גדעונה.

פארק המחצבות, כרמיאל

בכרמיאל פעלו שתי מחצבות. האחת בשטחה של מכללת אורט בראודה ששוקמה והפכה לגן יפני עם מוטיבים וחומרים בהשראת הגנים היפניים - הטבעת אבנים בריצוף, העמדת סלעים במבנים פיסוליים וצמחיה האופיינית. עוד בגן: תיאטרון קטן ופינות ישיבה ולימוד.

המחצבה השנייה, שהשתרעה על שטח של 90 דונם ונסגרה בשנות ה־60, הפכה לאזור מנוחה, שעשועים ותרבות בלב העיר, שם אפשר לראות עדיין את שטחי השיש הרחבים שנחצבו. על הטרסות של הפארק היפה שתלו 2,500 שיחי ורדים צבעוניים, הוצבו עשרות פסלים סביבתיים שמשתלבים בהרמוניה עם המדשאות, משטחי העץ, המדרגות בסלע, הגשר החצוב בגובה 6 מטרים, התיאטרון, בריכת דגי נוי, המפלים, התאורה והפרגולה המיוחדות.

פארק גולדה, בסמוך לקיבוץ משאבי שדה

שנים רבות פעלה באפיק נחל רביבים מחצבה שכיערה מאוד את תבנית הנוף של אזור הנגב. בשלב מסוים של החציבות עלו מי התהום של הנחל והציפו את קרקעית המחצבה, וכך בעצם נוצר אגם קטנטן בלב האזור המדברי. גם מחצבה זו שוקמה על ידי הקרן לשיקום מחצבות שניצלה את התהליך הטבעי שקרה להכשרת פארק בשטח 1,000 דונם במרכזו אגם שמקבל את מימיו מהמים המסוננים של מרחצאות נווה מדבר הסמוכים וכן את מי השיטפונות של הנחל, אם וכאשר הוא עולה על גדותיו. הדבר מאפשר גידול טבעי של הצמחייה והשבחתה באמצעות מקורות מים מקומיים להשקיה.

מכתש רמון

בניגוד לכל המחצבות האחרות, פרויקט שיקום המחצבות במכתש רמון הוא פרויקט רחב היקף המתפרש על פני שטח של מעל 4,000 דונם. זו הפעם הראשונה בארץ שבה מתקיים שיקום נופי, אקולוגי ופונקציונלי בשטח כה גדול המונה 30 מחצבות ואתרי חציבה. תהליך העבודות והשיקום במכתש בוצעו על ידי הקרן לשיקום, רשות הטבע והגנים והמועצה המקומית מצפה רמון שביחד הפכו אותן לאתרי תיירות וטיול. שיקום המחצבות כלל את בין השאר את מחצבת הגבס שהיתה בעבר מקור אספקת חומר הגלם למפעל הגבס של חברת נשר; את מחצבות החול הצבעוני הממוקמות לאורך כביש 40; את מכרה הבנטוניט במעלה העצמאות; את מחצבות הקאולין ואת מחצבות החרסית דמויות הצור.

מעבר למחצבות תופעת היווצרותו המרתקת של המכתש היא תוצאה של השקע הסורי־אפריקאי. השקע הוא שאחראי על עיצובם של חמשת המכתשים בנגב שהתהוו במשך מיליוני שנים ובמהלכם נוצרו שכבות סלע צבעוניות ונדירות. אורכו של מכתש רמון הוא 40 ק"מ שתחילתו בהר רמון בדרום־מערב הנגב וסופו בהר אנמר בצפון־מזרח, רוחבו כ־10 ק"מ וקירותיו נישאים לגובה 200־300 מטר.

בשטחו המכתש הגדול קיימים הרי געש קדומים ומאחר שהאזור היה למעשה קרקעיתה של ימה, אפשר לראות בשטחו לבה שקפאה, שוניות אלמוגים ומגוון גדול של מאובנים, בהם שבלולים וחיות ימיות. המכתש מושך אליו מטיילים רבים ואחד ממסלולים המתוירים שבו ממוקם לאורך ציר התנועה הראשי המוביל ממצפה רמון לכיוון הר גוונים וכביש היציאה לאילת. השביל מתחיל במחצבת הקאולין, וממנו יש תצפית נוף נהדרת וכן תחנת האכלה לנשרים המקננים במרחק כמה עשרות מטרים. ובהמשכו אפשר לראות את החולות הצבעוניים על רקע הנוף הגיאולוגי המיוחד. עבודות השיקום יצרו מעגלי חול צבעוניים, ואם תגיעו מצוידים בבקבוקים, תוכלו למלא אותם בשכבות החול.

הכביש ממשיך לאורך מחצבות הגבס, עד לשילוט המכוון לדרך עפר, וממזרח לו תוכלו להגיע לחניון בארות (אתר מומלץ להתרעננות ולינת לילה). ממערב לכביש ממוקם עמק גבנונים שבשטחו מסלולי טיול ברגל וברכב וכן מינרלים נדירים שחלקם רעילים ואסורים למגע. אחד מהאתרים הפופולריים במכתש הוא המנסרה – תופעה גיאולוגית ייחודית שנוצרה משברים של אלפי עמודים מגושי קוורץ שהותך על ידי סלע מגמאתי לוהט שבקע ממעמקי האדמה. הגישה לאתר משולטת ומתאימה לנסיעה גם של רכבים פרטיים.

בנוסף לאזור המכתש שכבר שוקם ממשיכות עבודות השיקום של האזור המרכזי של המכתש, לאורך כביש 40, והפיכתו לגן לאומי עם מסלולי טיול ברגל ובאופניים, עם אגם קטן, עם חניוני לילה ועם מוזיאון שיציג את תולדות הכרייה והחציבה באזור הנגב.

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס