יש מעט מאוד אירועים עולמיים, אירועים שמתרחשים מחוץ לארצך שלך, שנחרתים בזיכרון האישי; אירועים שבעת התרחשותם, כל אחד מאיתנו יכול להגיד בדיוק "איפה הוא היה". התקפות הטרור ב-11 בספטמבר, 2001, מרכיבות סוג אירוע כזה. פיגועי ההתאבדות המתואמים היכו בניו יורק, בבניין הפנטגון בוירג'יניה, וגבו את חייהם של נוסעי בטיסת יונייטד איירליינס 93, שחוטפיה תכננו לרסק בעיר וושינגטון. 3,000 איש נהרגו בהתקפות השונות, רובם בעקבות נפילת מגדלי התאומים במרכז הסחר העולמי בניו יורק.

נקיון אתר מרכז החסר העולמי הושלם יותר משנה לאחר ההתקפה, במאי 2002. התוכניות לשיקום האתר ובנייתו מחדש כוללות אתר הנצחה שייפתח ב-11 בספטמבר השנה, מוזיאון שייפתח ב-2012, מגדל מס' 1 (שיתנשא לגובה של 415 מטרים) שבנייתו תסיים ב-2013, ומגדלים מס' 2 ו-3 שבנייתם עדיין נמשכת. נפילת התאומים אמנם "חיסלה" יעד תיירותי פופולרי בעיר, אך המאמצים להנצחת המתקפה הולידו יעדים חדשים, שהיום כבר מוכרים לא פחות.

איך מגיעים?

אתר מרכז הסחר העולמי ממוקם במנהטן תחתית: גבולותיו הם רח' וסיי (Vesey ) מצפון, ליברטי (Liberty) מדרום, רח' צ'רץ' (Church) ממזרח ורח' ווסט, או -West Side Highway במערב. אם בחרתם לשכור רכב כשאתם בעיר, אל תנסו להגיע לשם איתו. האזור צפוף וגדוש, וההמלצה היא להגיע ברכבת. לרשותכם הרכבות הבאות:

  • רכבת PATH למרכז הסחר העולמי.
  • רכבת E למרכז הסחר העולמי.
  • רכבות A/C לרח' צ'יימברס (Chambers).
  • רכבות 4/5 לוול סטריט.
  • רכבות 2/3 ל-Park Place.

אם ברצונכם לצפות על האזור לפני הביקור בו, יש כמה נקודות המספקות את הראות הטובה ביותר:

  • גשר הולכי הרגל מעל רח' וסיי, מכיוון מערב.
  • גן החורף (Winter Garden) במרכז הסחר העולמי.
  • רח' צ'רץ' סמוך לכנסיית סנט פאול (St. Paul's Chapel).

למתיירים בניו יורק ביום ראשון הקרוב, הוא יום ההנצחה הרשמי, צפוי לו"ז מלא. אירוע הזיכרון הרשמי יתקיים בפארק זוקוטי (Zuccotti Park) בין 08:40 ל-12:30. זה ממוקם ברח' ליברטי, בין ברודווי לרח' צ'רץ'. בשקיעה תתקיים "מחוות האורות" המסורתית, שהראשונה שבהן נערכה ב-2002. המיצג מורכב משתי אלומות אור אנכיות, בקוטר ארבעה מ"ר, בהשראת צורתם המקורית של מגדלי התאומים. אלומות האור מגיעות לגובה של שישה ק"מ, וניתן לראותן למרחק של כ-50 ק"מ.

במקום התאומים: מוזיאון ואתר הנצחה

עשר שנים לאחר מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה ובאתר מרכז הסחר העולמי, הידוע גם כ"גראונד זירו", רק מגדל אחד בלבד (מס' 7) נבנה מחדש. למרות הבטחות משני נשיאים, הקונגרס ובית הנבחרים לסיים את בנייתו מחדש של האתר במהירות, שני מגדלים נוספים עדיין נמצאים בתהליך. זאת, למרות שתכנונם ובנייתם של שני מגדלי התאומים המקוריים ארכה חמש שנים בלבד.

ב-2006 החלה בנייתו של אתר ההנצחה הלאומי לפיגועים, במקום שבו עמדו מגדלי התאומים. הפרויקט, בניצוחו של הארכיטקט הישראלי-אמריקאי מיכאל ארד, צפוי להיפתח ב-11 בספטמבר, 2011, בעוד שהמוזיאון שבמתחם ייפתח בספטמבר 2012. אתר ההנצחה יהיה פתוח ביום ראשון למשפחות הקורבנות בלבד, ואילו ביום שני - לכלל הציבור. האתר כולל שני מפלי ענק הנשפכים לשתי בריכות. אלה ממוקמות בדיוק במיקומם המקורי של מגדלי התאומים. שמות הקורבנות כולם חרותים בפאנלים מברונזה בתוך הבריכות. סביב הבריכות שדרה של עצי אלון, שבמרכזה עץ אגס קליריאני, הידוע כ"כעץ השורד". זה היה באתר במקור, ושוקם לאחר המתקפה.

כך נראה האתר בעיצומה של הבנייה מחדש

מוזיאון "גראונד זירו"

מוזיאון "גראונד זירו" (The Ground Zero Museum Workshop) מחזיק בין כתליו תצוגה של 80 תמונות שצולמו במהלך עבודות ההצלה והשיקום, חפצים וממצאים מההריסות, וברוחה תקופה – גם מיצג תלת ממדי המציב את המבקרים בתוככי "החור" של "גראונד זירו". מייסד המוזיאון, גארי סוסון, שימש כצלם הרשמי של איחוד הכבאים בזמן עבודות ההצלה והשיקום, והתצוגה כוללת את רשמיו מ-11 חודשים תמימים של צילום.

ניתן להצטרף לסיור מודרך בן שעתיים (בעלות של 25 דולר), או ללכת בעצמכם לסיור מלווה באודיו (השפות הן אנגלית, ספרדית, צרפתית ואיטלקית) בעלות מופחתת. כל סיור נפתח עם הרצאה על המתקפה ועבודת המוזיאון וכן סרטון בן 12 דקות.

מיקום: 420 West 14th street, קומה 2. בין השדרה ה-9 לרח' וושינגטון.

ימי פתיחה: שני עד ראשון, סגור ברביעי.

סיורים מודרכים

מרכז המבקרים במרכז הסחר העולמי (Tribute WTC Visitor Center) הוא מרכז המידע הגדול ביותר על הפיגועים והשלכותיהם, ומקבל בין כותליו כחצי מיליון מבקרים בשנה. המרכז מציע סיורי הליכה ותערוכות תוך מתן דגש על האישי – כלומר, ללמוד על האירועים מאנשים שעברו אותם. המרכז הוקם על-ידי איגוד משפחות ה-11 בספטמבר בכוונה ללמד על הפיגועים, לספר את סיפורם של 2,973 ההרוגים, וליידע על מאמצי ההצלה והשיקום.

הסיורים, המתרכזים באתר מרכז הסחר העולמי, מובלים על-ידי אנשים שחייהם השתנו באותו יום (ניצולים, תושבי המקום, עובדי שיקום והצלה, מתנדבים שסייעו בעבודות ובני משפחות ההרוגים). ככזה, הוא ייחודי בנוף הסיורים המקומי.

מיקום: רח' ליברטי 120.

ימי פתיחה: כל השבוע.

מחיר כניסה: 15 דולר.

הכבאי ג'ו טורילו, שהשתתף בפעילויות החילוץ מוביל סיור בגראונד זירו ומספר על הטראומה שעבר

בניו יורק מספר חברות המקיימות סיורי 11 בספטמבר. בין הסיורים המודרכים תוכלו למצוא:

  • סיור שמע בן שעה "מנהטן: גראונד זירו ": הסיור הזה מתחיל בכנסיית סנט פאול, עובר דרך רחובות צ'רץ וליברטי, וממשיך ברח' ווסט. הקריין הוא לא אחר מהסופר פול אוסטר, ניו יורקי מושבע, וכולל את סיפור ההתקפה וסיפור מרכז הסחר העולמי אז ועכשיו. מספר עיתונים ואתרים, ביניהם הניו יורק טיימס, העבירו ביקורות המהללות את הסיור, באומרם כי הוא נותן את התחושה "כאילו האירועים התרחשו היום".
  • סיור בן שלוש שעות בגראונד זירו, וול סטריט ומנהטן תחתית. עלות: 29 דולר למבוגר, 19 דולר לילד.
  • סיור בן חמש שעות בפסל החירות ובגראונד זירו , הכולל במחיר כרטיסים לרכבת התחתית ממקום האיסוף, כרטיסים למעבורת וביקור בפסל החירות. עלות: 59 דולר למבוגר, 29 דולר לילד.
  • סיור "גיבורי מרכז הסחר העולמי ": סיור זה שם דגש על סיפורים הירואיים של הצלה והקרבה בעיצומה של המתקפה. בנוסף לסיור הבלתי נמנע בגראונד זירו, תבקרו גם בכנסיית St. Paul, אשר שרדה את ההתקפה באורח כמעט פלאי. עלות: 25 דולר למבוגר, 20 דולר לילד.

לטייל לבד

אם אתם בוחרים לוותר על הסיורים המודרכים, חלקם יקרים יותר וחלקם פחות, לפניכם סיור ונקודות ציון חשובות שאסור לכם לפספס אם תבחרו לסייר לבד:

כנסיית סנט פאול (St. Paul's Chapel): בימים שלאחר ההתקפה, הכנסייה שימשה כמעין חמ"ל לעובדי השיקום וההצלה. בשל הישרדותה הכמעט פלאית מהמתקפה הסמוכה, קיבלה הכנסייה בהדרגה מעמד של סמל לתקווה והתחדשות. כיום יש בסנט פאול מונומנט הנצחה רשמי, והיא מהווה יעד פופולרי לתיירות פנים וחוץ.

פארק באטרי (Battery Park): הפארק הקרוב ביותר לגראונד זירו, רק כמה רחובות דרומה ממנו. בתוך הפארק אנדרטת הנצחה עם להבת תמיד, וחלקי המזרקה שהיתה ממוקמת במרכז הסחר העולמי לפני המתקפה.

תחנות כיבוי: כמעט כל תחנת כיבוי במנהטן כוללת אתר הנצחה קטן משלה לעמיתים שנפלו, וחלקן נראות היטב מהרחוב.

קיר ההנצחה ברח' צר'ץ: הקיר כולל את שמות כל הנספים בהתקפות על מרכז הסחר העולמי.