הסיטואציה מוכרת: חבורת צעירים יוצאת מבית שיכר באישון ליל לאחר ששתתה משקאות אלכוהוליים לרוויה. הנשים הולכות מאחורי בעליהן, תוהות במוחן הקטן מה יהיו התבשילים שיניחו על סירי הגז מחר ומסתכלות במבטי הערצה על הגברים שלהן, שהולכים כשהם מתנדנדים מצד לצד.

אבל ככה זה גברים, אתם יודעים. שותים. נשים? מה פתאום. אם יהיה לנו מזל, חושבת הנועזת מביניהן, אולי יתנו לנו זכות בחירה בעוד כמה עשרות שנים. הגבר שלה שולף את המפתחות (היא עצמה נורא מופתעת מאיפה הוא הביא את גוף המתכת עם ארבעת הגלגלים האלה ומה הוא עשה עם הכרכרה שלהם) ומתעקש לנהוג. נו, בוודאי. גם אם הייתה רוצה, היא לא יכולה. או לא יודעת. היא רק אישה.

סיטואציה מוכרת? ובכן, אם אתם חיים במאה ה-21, כנראה שלא. אבל אם אתם הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, כנראה שכן.

טיפה אמת מרה

לא מזמן השיקה הרשות קמפיין נגד נהיגה בשכרות המיועד אך ורק לגברים. שבעה תשדירים משודרים עכשיו ברדיו תחת הסלוגן "אל תיתן לאלכוהול לנהוג במקומך", שישה מהם מיועדים אך ורק למין הגברי. האחת שמיועדת לנשים דורשת מהן "קחי לו את המפתחות, וסעו במונית", יען כי לא יעלה על הדעת שאשה היא זו שתנהג. או, גרוע יותר, זו שתשתה.

לא ברור מאיזה עולם חשוך יצאו כותבי הקמפיין, וגם אין לי בעיה עקרונית עם הגישה שלהם. כמאמין גדול בסלוגן "איש באמונתו יחיה" אני נוטה לחבב אפילו אנשים שחושבים שליאור שליין מצחיק, אז מה זה בשבילי כמה גברים שחושבים שאנחנו עדיין בשנות ה-20 של המאה שעברה?

אבל כשמדובר בקמפיין חשוב מאין כמוהו שאמור להציל חיים, הגישה הזו היא כבר לא רק כסילות טהורה, אלא גם גובלת בפשע.

בגלל שלרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אין מושג, כנראה, מה קורה מחוץ לדרכים, תרשו לי רגע לבלום להם את האוטו בעצירת חירום ולהכניס אותם לפאב ממוצע. מי מהנהלת הרשות שלא יכול להתמודד עם טיפת האמת המרה מוטב לו שיכסה את העיניים כבר עכשיו, כי זהירות: יש שם בנות בפנים. רחמנא ליצלן, הן אפילו שותות.

למעשה, הנה מחקר שפורסם רק לפני כשבוע בעיתון ה"דיילי מייל" הבריטי, ובו מחקר של האיחוד האירופי על יכולות השתייה של נשים.

בגלל שזה שוק מספיק גדול, אני מניח, עבור הרשות שלנשים בכלל מותר להזמין אלכוהול בעצמן, הנה השורה התחתונה: יכולת הקיבול של נשים לאלכוהול באירופה כבר דומה לזו של גברים. ולא רק זה, באנגליה, למשל, כבר יש יותר אלכוהיליסטיות מאלכוהליסטים. גם בשאר מדינות אירופה הנשים כבר מדביקות את הפער וסוגרות אותו בצורה מפתיעה ומדאיגה כאחד.

אבל עזבו, המחקר הזה יצא רק לפני עשרה ימים, לרשות לא היה זמן להתכונן. אם כך, אולי זה זמן טוב להסתכל על נתון מדאיג מאוד ששחרר משרד התחבורה האמריקאי בפברואר 2010. אזהרה לבכירים ברשות בעלי לב חלש: הם טוענים שם שנשים יושבות מאחורי ההגה.

מה הם מבינים, אני יודע.

כך או כך, מהנתונים מתברר שמשנת 1995-2007 היו לא פחות מ-179,881 תאונות קטלניות בהן היו מעורבות נשים בגילאי 16-24. אז נכון, לגברים עדיין היו יותר תאונות, אבל הנה הנתון המעניין באמת: כשזה מגיע לתאונות קטלניות שבהן האלכוהול נוהג, נשים נמצאות יותר מפי 2 מאחורי ההגה מאשר גברים.

אני אחזור, למען מי שפספס: יותר מפי שתיים. ושוב: בארצות הברית נשים מעורבות יותר מפי שתיים בתאונות דרכים קטלניות בגלל אלכוהול מאשר גברים.

היות וההיסטוריה כבר לימדה אותנו שכל אופנה שמקורה בארצות הברית תעשה עלייה ותתאזרח באופן מלא גם בישראל, קיים יותר מיסוד סביר שנשים, מתישהו, יעלו מאחורי ההגה וינסו לנהוג הביתה כשהן שיכורות.

עכשיו, מי מתנדב לספר את זה לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים?

הרשות נתונה

האמת? הגישה הזו מקוממת מכמה סיבות שונות, אבל העיקרית שבהן היא העובדה שמהצד זה נראה כאילו אין להם מושג מה קורה בעולם היחסים, או עד כמה הפערים בין גברים לנשים הצטמצמו. למעשה, מהצד זה נראה כאילו חשוב מאוד להציל רק חיים של גברים. זו פעילות חובה. אבל כשזה מגיע לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, זו פעילות רשות לנסות ולהציל נשים.

מה היה כל כך קשה, אני תוהה, לעשות קמפיין המיועד לשני המינים? למה להנציח את התדמית שבה הגברים הם חבורת שימפנזים חסרי אחריות ששותים ונוהגים? אם בכל העולם זה כבר לא ככה, אז מה, רק אצלנו כן?

ואם כבר יש קמפיין לגברים, למה אין אחד כזה גם לנשים? אה, רגע, בעצם יש כזה. “כשאנחנו יוצאים", מספרת מישהי ברדיו, “בעלי אוהב לשתות. שתי כוסיות מסדרות לו את הראש. אני לא כל כך חזקה באלכוהול, אז זה מסתדר יפה. בדרך הביתה, אני זאת שנוהגת... והוא מסתכל עלי מהצד במבט כזה".

אח, כן, במבט כזה. מבט מעריץ, אולי. מבט שאומר "יא אללה, מי היה מאמין שליצור הנחות הזה ממש יש את היכולות המוטוריות לנהוג". אבל זה מבט כזה של אחרי שתי כוסיות. היא לא שותה. ברור. ממתי נשים שותות בכלל?!

במקרה הפרטי שלי, למשל, בת הזוג שלי שותה יותר ממני. נכון, זו לא חוכמה גדולה כשאני אומר לברמן "דיאט קולה בבקשה, ותדאג שהן ימשיכו להגיע", ובכל זאת. אני, באופן אישי, לא מכיר בחורה שלא שותה. אני גם לא מכיר בחורה שלא נוהגת. אני מכיר המון בחורות שלא משלבות את שתי הפעילויות האלו יחד, אבל זה לא שאני מכיר גברים שיוצאים מהבית, מסתכלים על התיק ואומרים לעצמם "ארנק? יש. מפתחות? יש. מה שכחתי? מה שכחתי? אה, כן, שוט של וויסקי".

האלכוהול ותאונות הדרכים לא מבדילות בין זכר ונקבה. ואוי ואבוי אם זוג יצא שתוי מפאב ודווקא היא, ששתתה יותר ממנו, תיקח את המפתחות לידיים רק כי ברדיו אמרו שלגברים אסור לנהוג תחת השפעת אלכוהול. ואוי ואבוי שבעתיים אם תצא זו עם החברות שלה (כן, הן יכולות לצאת מהבית גם בלי גברים), ותחשוב שאין שום בעייה לחזור הביתה כשהן שתויות. אחרי הכל, הן לא גברים. וברדיו אמרו שרק גברים עושים תאונות כשמדובר באלכוהול.

הכי טוב יעשו ברשות אם יורידו את הקמפיין הזה וידאגו למשהו שהולם יותר את המאה ה-21. מאה בה נשים שותות בדיוק כמו גברים, מאה בה זה לא רק לגיטימי, אלא גם די אופנתי. מאה בה רשות שכפופה למשרד התחבורה מרשה לעצמה להתעלם בבוטות ממה שקורה מחוץ למשרד הקטן שלהם. מאה בה לא יהיה להם אף אחד אחר להאשים חוץ מעצמם כשזה ייגמר בבכי, ולא רק כזה של תמרורים.

תגובה של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים תפורסם לכשתגיע.