איור: dreamstime

הפתרון המקובל לחום שבחוץ הוא להסתגר במבנה ממוזג ולעזוב אותו -- במכונית ממוזגת כמובן -- רק לטובת מבנה ממוזג אחר. אבל ישנן דרכים נוספות, טבעיות וידידותיות יותר לגוף ולסביבה מאשר מזגן, שעוזרות לגוף להצטנן, כמו מזון מתאים לעונה:

הגישה הנטורופתית: אוכל נא

נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית N.D ובשלנית טבעונית, ממליצה על מזון חי: "זהו מזון עשיר בכל המרכיבים החיוניים לגוף (ויטמינים, מינרלים, אנזימים), שאין צורך לחמם או לבשל, וכך מאפשרים לגוף לעכל ביעילות ולשמור על רעננות. המזון החי מורכב מירקות ופירות טריים, פירות יבשים, אגוזים, שקדים וזרעים מהם ניתן להכין כמעט הכל: פיצות, קרקרים, ממרחים, גלידות, מרקים, שייקים, עוגיות, עוגות, אטריות ועוד. שוינקלשטיין ממליצה להימנע ממזון מחומם ומבושל, משקאות ממותקים ודיאט, מזונות מעובדים (חטיפים, קורנפלקס, עוגיות ועוגות מקמח לבן, בורקסים) וקפה. הנה מתכון מרענן משלה

חלב שקדים (חצי ליטר)

  • כוס שקדים בקליפתם
  • 3 כוסות מים
  • כפית סירופ אגבה להמתקה או תמר אחד (לא חובה)
  • שקית או חיתול בד

אופן ההכנה

משרים את השקדים במים למשך כל הלילה, מסננים ומעבירים לבלנדר עם שלוש כוסות מים. טוחנים היטב כשלוש דקות. מסננים את הנוזל בחיתול הבד, סוחטים היטב, ממתיקים ומערבבים היטב.

את החלב אפשר לשמור במקרר במשך כיומיים, להוסיפו לקפה, דגני בוקר מכוסמת, פירות יבשים וגרנולה או לשתות כמו שהוא. את השקדים הטחונים שנותרו אפשר לשלב בשייק ולטחון יחד עם בננה גדולה, שני תמרים מגולענים וכוס חלב שקדים.

האיור-ודה: הצמחונות מקררת

ד"ר ערן מגון, רופא ומנהל המרכז הישראלי לאיור-ודה (רפואה הודית מסורתית), ממליץ על אכילת ירקות "מקררים", כמו מלפפון, קישוא, דלעת, שומר וכרוב (שאינו מומלץ בכמויות גדולות), ולהימנע מעגבניה, גמבה, פלפל וחציל. בארוחת הערב עדיף לאכול סלט קטן עם תבשיל קל ופושר, כדי להקל על תהליך העיכול.

לדברי ד"ר מגון, רוב פירות הקיץ מקררים אף הם וכדאי לאוכלם בבוקר או כארוחת ביניים, אולם עדיף לא לערבב ביניהם. גם דגנים מתאימים לאכילה בקיץ, במיוחד חיטה בצורותיה השונות: חיטה מבושלת, בורגול, קוסקוס מקמח מלא (מעט) או פסטה מקמח מלא (מעט). גם מעט אורז בסמטי לבן ואורז מלא יצננו אתכם.

מצד שני, בשר ודגים (בעיקר דגי ים) נחשבים מחממים וכך גם מוצרי חלב ותבלינים מסוימים (קינמון, צ'ילי, פלפל שחור וג'ינג'ר). על פי ד"ר מגון, תבלינים מקררים הם כוסברה וזרעי כוסברה, כמון, שמיר וזרעי שמיר, עלי דפנה, נענע ושיבא. אגוזים מקררים הם קוקוס, ברזיל, זרעי דלעת וזרעי חמניות.

שירת העשבונאים: מר הוא המתוק של הקיץ

אורית סגל, עשבונאית קלינית, ממליצה על אוכל מריר. "החום עולה כלפי מעלה, אבל הטעם המר מנקז רעילות וחום מלמעלה כלפי מטה ולכן, כל מה שמר -- מומלץ בקיץ", הסבירה. בין המרירים נמצאים כל עשבי התיבול ובמיוחד החסה, שכוללת מרכיב פעיל המשרה רוגע. גם למנטה במינונים גדולים יש אפקט מרגיע על המעיים והקיבה. סגל מציעה "להתחיל להשתפן ולאכול הרבה חסה" ולשתות חליטות קרות של שיבא ומרווה, כמו שנוהגים הבדואים.

ומה לגבי קפה? לדברי סגל, למרות טעמו המר, הקפה מחמם, משום שהוא ממריץ את מערכת העצבים. תחליף מצנן הוא משקה מצ'יקוריה / עולש, שהוא צמח מריר עם תכונות מקררות, שלא גורם להמרצת העצבים.

"אם יש עונה שבה מתאים לאכול מוצרי חלב – זה הקיץ," סבורה סגל ומציינת כי "למוצרי חלב יש נטייה לקרר וללחלח וכדאי להשתמש במוצרי חלב אורגניים, כמו לבנה ויוגורט מחלב צאן". אחת המנות המומלצות היא צזיקי עשוי רכיבים מקררים, דוגמת יוגורט, מלפפונים, נענע או שמיר.

גם אצות, זרעי סלרי וכל מזון, תוסף או צמח מרפא הסופח רעלים תורם לצינון הגוף. ממזון חריף, לעומת זאת, מומלץ להימנע.

לאתר מהות החיים