״חיי היו רווי פרידות, הייתי מזן האנשים שמתאהבים בקלות ושאינם יכולים להיות לבדם. זכיתי ללמוד על בשרי מהו לב שבור ואיך מאחים אותו. חוויתי בגידות, עלבונות, שקרים וכאב גדול ובזכות כל זאת רכשתי כלים רבים להתמודדות בריאה ונכונה עם פרידה. אחד הדברים שבער בתוכי היה לדאוג שאף אדם לא יעבור את מה שאני עברתי. רציתי להראות שיש עוד דרך, שונה ואחרת, שלא חייבים לבכות כל היום או לצפות לנס שיקרה, לא לחכות שהזמן יעשה את שלו, אלא להראות שגם אנחנו יכולים לעשות״.

נטע הדר יצחק, מנהלת את ״מרכז פרי נשמתי״, העוסק בפסיכותרפיה הוליסטית על פי שיטת לוסקי,

מלווה ומאמנת אנשים בתהליך רגשי לאחר פרידתם מבן הזוג.

לפעמים אנחנו בטוחות שעברנו את זה, יש לנו מערכת יחסים חדשה ומיוחדת ובכל זאת משהו מושך אחורה. כמעט לכולנו יש אקס מיתולוגי. האהבה הראשונה, המערכת הכי ארוכה, או אולי הקשר ההוא שנגמר בפתאומיות ובלי קצוות סגורים. לכל אחת מאיתנו שתביט מעבר לכתף נמצא איזה מישהו שעיצב לנו את התנהגותנו, אמונותינו, רצונותינו ופחדנו במערכת יחסים.

אבל מה עושים כשהמישהו הזה עדיין רודף אחרינו? מה עושים אם בתוך מערכת יחסים מדהימה מתעורר געגוע למי שהיה שם קודם? והאם באמת אפשרי לאהוב שני אנשים?

לא מזמן נתקלתי בבחורה מקסימה שנמצאת שניה לפני החתונה, ולא יודעת מה לעשות משום שאינה יכולה להפסיק לחשוב על האקס. אנחנו יכולות להסתכל עליה בעין שיפוטית, להגיד לה שזה לא בסדר מה שהיא עושה לארוסה ולדרוש ממנה מיד לבטל את החתונה. אך אם נסתכל לעומק הדברים אנחנו נראה שאין בכך ממש, כי הגעגוע הזה הוא לא בגידה, הוא לא עבירה, והוא בטח לא רצון לבטל את החתונה. מיד אפרט.

אם נביט בהיסטוריה של עם ישראל, כאשר היינו במצרים בכינו על מר גורלנו, המצרים שיעבדו אותנו והעבידו אותנו ימים כלילות, הרגו לנו את התינוקות, שלחו את הגברים לישון בשדה הרחק מהנשים בכדי שלא נתרבה חלילה, הצליפו בנו, הרגו אותנו, ובקיצור- מה לא. כשהיינו במדבר לאחר שניצלנו מהתופת, פתחנו את פינו והתחלנו להתלונן בפני בורא עולם: "למה הוצאת אותנו משם?! היה לנו שם כל כך טוב! היה לנו אוכל ובית עם קירות ומיטה!", פתאום שכחנו מהמכות, שכחנו מההרג, שכחנו כמה רע היה לנו.

לאלו מאיתנו שמתקשות להסתמך על סיפורי התנ"ך ניתן למצוא גם דוגמאות מימינו אנו: הוכחה חיה לטבע האנושי הזה הוא הבחירות לממשלה. בעברנו בחרנו ראש ממשלה אחד כי קודמו קיבל החלטות מקוממות, לא התחשב בדעת העם ולא עמד על הרגליים כמו שצריך בהגנה על ישראל, ראש הממשלה החדש הכעיס אותנו גם הוא בגזרות שהטיל על העם, בפגיעה הכלכלית ובמדינה כמו שלנו- גם אצלו היו בעיות ביטחוניות חמורות שסיכנו את המדינה, אז מה עשינו? הלכנו ברב עם לבחירות חדשות ואת מי בחרנו? את זה שהדחנו לפניו.. והתופעה חזרה על עצמה כמה וכמה פעמים לאורך כל ההיסטוריה של המדינה.

הטבע האנושי (ואולי אף ההישרדותי) שלנו, גורם לנו למחוק מהזיכרון לחלוטין את מה שהיה רע עבורנו, ולהדגיש בעוצמה את מה שהיה לנו טוב, כאשר המצב שבו אנו נמצאים הוא לא לשביעות רצוננו. לרב המדד של "רע" מול "טוב" ישתנה לפי הציפיות והרצונות שלנו באותו הרגע בו נערכת ההשוואה.

נחזור לרגע אל אותה הבחורה. אני בטוחה שרובכן בטוחות שלאותה הבחורה עדיין יש רגשות עזים כלפי האקס, שהסיפור לא נגמר ושברגע שיתאפשר היא תחזור אליו בזרועות פתוחות, אך לעומת זאת, עצתי אל אותה בחורה הייתה שונה. אמרתי לה, שאני חושבת שהיא צריכה להבין למה היא מתגעגעת, שלפעמים הגעגוע הזה הוא למשהו שהאקס נתן לה ועכשיו היא לא מקבלת את זה מהארוס. לפעמים דווקא האקס יכול לענות לנו על חוסר שקיים במערכת יחסים נוכחית ומשם נולד הגעגוע. המלצתי לה לנסות לחשוב האם יש משהו שחסר לה כאן, עם הארוס, שגורם לה לרצות לחזור לאחור, ובמידה ותמצא דבר כזה- שתנסה לדבר על החוסר הזה עם הארוס.

כשמתגעגעים לעבר, צריך לבדוק מה רע בהווה, ככל הנראה הטוב שאנחנו זוכרים מהעבר הוא המראה לרע שיש לנו היום.

אם אתן זוכרות שבעבר הייתם כל שבוע יוצאים לבלות - ככל הנראה שהיום אתם סגורים בבית יותר מדי, אם אתן זוכרות איך הרעיפו עליכן מתנות ואהבה בלי סוף- כנראה אתן מרגישות שאינכן מקבלות את תשומת הלב לה אתן ראויות, אם אתן מרגישות שעם האקס הייתן יכולות לדבר שעות ולעולם לא היה לכן רגע משעמם- כנראה שאינכן מרגישות שאתן מסוגלות לדבר בפתיחות ובגלוי במערכת היחסים הנוכחית. ועל כן עצתי לכן היא זהה לעצה שנתתי לאותה בחורה (שד"א עשתה את הבחירה ועומדת להתחתן ממש בקרוב): בדקו למה בדיוק אתן מתגעגעות, ראו מה הטוב שאתן זוכרות מהעבר והשתמשו בו כמראה לחוסר שקיים בחייכן כיום.

שימו לב כי הדבר תקף גם לאלו שאנן נמצאות במערכת יחסים כרגע ועדיין מתגעגעות לאקס. פשוט חשבו למה אתן מתגעגעות? מה חסר לכן? ומצאו תחליף בריא לאותו החיסרון, בין אם זה בעזרת חברות או משפחה, ובין אם אתן בעצמכן תשלימו את החוסר הזה.

נטע הדר יצחק - יו״ר ארגון המטפלים, המאמנים, היועצים, המנחים והמורים בשיטת לוסקי ובוגרת השיטה. חברת ועד בלשכת הגג לרפואה משלימה בישראל. לשאלות נוספות, יעוץ פרטי או כל שאלה ובקשה נוספת - אתן מוזמנות להשאיר תגובות או לפנות אלי באופן פרטי דרך האתר , המייל או הטלפון שלי. לתיאום פגישת ייעוץ/טיפול אישי התקשרו לטלפון 050-2170661. ימי קבלה בקליניקה: א׳-ה׳, שעות: 09:00-18:00, יום ו׳ 09:00-12:30.