הנשיא האמריקאי תיאודור רוזוולט, שהיה בין שאר מעלותיו גם חתן פרס נובל לשלום, נהג לומר שההחלטה שאנחנו מקבלים בכל רגע נתון, היא הכי נכונה לנו באותו רגע. הדבר הבא, הכמעט, האפשרות שעליה ויתרנו היא - באותו רגע - הדבר הלא נכון. מבחינה מעשית (ומצפונית) נוח לאמץ את המדיניות הזו של רוזוולט. אנחנו הרי עומדים מדי יום מול עשרות אם לא מאות החלטות, חלקן פעוטות ואחרות בעלות משמעות עמוקה יותר, ולרוב אין לנו כלים להכרעה, מלבד איזו תחושה עמומה של מה מתאים לנו ומה לא.

הכללים הבאים, שליקטנו ממחקרים אקדמיים שונים, עשויים לסייע לכם לקבל החלטות מוצלחות יותר, או לפחות לסלק את עננת הספק שממשיכה לרחף מעליכם אחרי שכבר החלטתם.

1. אל תנסו לקבל את ההחלטה הכי טובה

היא לא תמיד קיימת. הנטייה לחפש את הפתרון האולטימטיבי בכל מצב גורמת לרבים לא להחליט או להתמהמה ולהחמיץ הזדמנויות. חוקרים מבית הספר למינהל עסקים בלונדון בשיתוף אוניברסיטת שיקאגו מצאו, כי רובנו נוטים לבזבז המון זמן בהתלבטויות, בחיפוש אחר האפשרות המושלמת, בעוד שבפועל יכולנו לקבל החלטה קצת פחות ממושלמת, ולהמשיך הלאה. לכל החלטה יש מחיר, גם לחיפוש אחר ההחלטה הטובה יותר, ולעתים המחיר עליה הוא גבוה מזה שנשלם אם נחליט קודם, ואולי נתפשר בדרך.

2. פרקו החלטות מורכבות לגורמים זעירים

בניסיון לסייע לאנשי עסקים, מנהלי חברות ומובילי מדיניות לקבל החלטות "נכונות" או "מוצלחות", נבנו עשרות מודלים המפרקים את קבלת ההחלטות לגורמים. לפעמים כדאי לאמץ מודלים כאלה גם בחיים האישיים - אולי לא כשאתם צריכים להחליט בין לימון או חומץ בסלט, אבל בהחלט כשמדובר בהחלטות מורכבות יותר.

3. אל תתייעצו עם כל העולם

לפני קבלת החלטות חשובות ומכריעות בחיים, כדאי להתייעץ עם אנשים שקרובים לכם, שמכירים אתכם היטב ואולי יכולים לנחש איזו השפעה תהיה לכל החלטה על חייכם, ובוודאי עם אנשי מקצוע בתחום. אבל חלקנו נוטים לשאול גם בן דוד רחוק, קולגות לעבודה שלא ממש מכירים אותנו ולפעמים אנשים שיושבים לידינו בתור לקופת חולים. ובמילים אחרות: את כל מי שמוכן להקשיב. אנחנו מניחים שלכולם יש יותר מידע מאיתנו ושכולם מסוגלים לתת לנו עצה שתועיל בבחירה שאנחנו צריכים לבצע. בפועל, אומרים מומחים לפסיכולוגיה של הכלכלה מאוניברסיטת ברקלי, אנשים נוטים לחקות זה את זה ואין סיבה שתחשבו שמישהו אקראי יוכל לשקול את הדברים טוב מכם.

4. ספקו לעצמכם הסחות דעת

לכו לישון, שבו לפתור תשבץ, צאו לטיול ברגל, שחקו עם הכלב, צפו בתוכנית מטופשת בטלוויזיה, שתו קפה על המרפסת והתבוננו בנוף. המוח שלכם זקוק לפנאי כדי לבחון החלטות מורכבות שמעורבים בהם הרבה גורמים, ולכן כשתניחו לו לעסוק בדברים פשוטים, יומיומיים, שאינם מצריכים הכרעות, הוא יפזר עבורכם את הערפל.

5. ודאו שאינכם מפרשים את המציאות כמו שהייתם רוצים שתהיה

במאמר המסכם עצות של מומחים לקבלת החלטות שכתבה העיתונאית רייצ'ל שוגר ב"ביזנס אינסיידר" האמריקאי היא מספרת על "נטייה לקונפורמיות", שגורמת לנו לפרש מידע לא ודאי בדרך שתאשר את הדעות או הרצונות שיש לנו מראש. הנטייה הזו, היא כותבת, גורמת לנו לקבל בביטחון גמור החלטות לגמרי לא מבוססות. "אם אתם מרגישים שאתם מעדיפים החלטה מסוימת, שאלו את עצמכם אם זו פשוט ההחלטה הפשוטה, הקלה או היותר המוכרת. שוגר מזהירה גם מפני הנטייה לחשוב שהמידע הכי מעודכן הוא הכי רלוונטי והכי נכון. ובכן, לא תמיד.

 התייעצו עם אנשים שמכירים אתכם היטב (צילום: shutterstock)
התייעצו עם אנשים שמכירים אתכם היטב (צילום: shutterstock)

6. אל תקבלו החלטות במצב נסער

זעם, התרגשות יוצאת דופן, בלבול, חרדה ומצבים רגשיים מעוררים אחרים מקשים על בחינה בהירה של האפשרויות שעומדות בפניכם, ועלולים להוביל להחלטות פזיזות.

מחקר של צוות חוקרים מאוניברסיטאות אילינוי וברקלי מצא כי אנשים שנחשפים לסצנות אלימות - ולכן מצבם הרגשי טעון מאוד - נוטים לשפוט לחומרה ולקבל החלטות חפוזות ושקולות פחות.

במאמר שפורסם בכתב העת של בית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת הרווארד נאמר, כי חברות רבות משלבות קורסים לשליטה בכעסים כחלק מתוכנית הכשרת העובדים שלהן, לא רק כדי לשמור על אווירה נינוחה יותר במשרד, אלא כדי להבטיח שמקבלי החלטות יוכלו להפעיל שיקול דעת ולא יבצעו בחירות אקראיות שנובעות ממתח ומכעס.

7. סננו את המידע שעומד בפניכם

יותר מדי מידע מקשה מאוד על קבלת החלטות. מה, לא קראתם את "ממבט ראשון" של מלקולם גלדוול? בספר, שהיה רב־מכר בינלאומי, העיתונאי הקנדי הנודע מדבר על חשיבות הרושם הראשוני, מציע דרכים לשיפוט בזק ומסביר למה החלטות שמתקבלות בשבריר שנייה אינן טובות פחות מהחלטות שהתקבלו אחרי בחינה ממושכת של אינספור נתונים.

הדוגמאות שגלדוול מביא משכנעות: החל בפסיכולוג שמנבא בו רגע אם זוגות יישארו ביחד ועד גנרל שמקבל החלטות בשדה הקרב על סמך אינסטינקטים. במילים אחרות: למדו לסנן, ותרו על קריאת עוד מאמר בנושא ותנו כבוד לתת־מודע שלכם.

8. הקשיבו לגוף

גם הוא לוקח חלק בהחלטות. וכדי לקבל החלטות ברוגע, צריך לאכול טוב, לישון מספיק, להירגע. כל רופא ישמח לספר לכם שרמות סוכר נמוכות מדי מפריעות לחשוב בבהירות. שאלו כל פוליטיקאי משופשף והוא יגלה לכם שקל לו יותר לגרור יריבים להסכמה שלא בטובתם כשהישיבה נמשכת עד אמצע הלילה.

9. זכרו שיש לנו נטייה לבטוח באנשים שלא ראויים לזה

קוראים לזה "תיאוריית כשל ההסכמה" וכפי שמסביר מחקר של אוניברסיטת קיימברידג', כשאנחנו תוהים אם לסמוך על אנשים אחרים, אנחנו שואלים את עצמנו מה היינו אנחנו עושים במצב הזה, ולכן ככל שאנחנו אמינים והגונים יותר, ניטה לסמוך בקלות רבה יותר על אחרים, ולעתים שלא בצדק.

10. מצד שני, לפעמים כדאי לנסות לראות דברים מנקודת מבט חדשה

למשל זו של מישהו אחר, של היריב, של מי שעומד מולכם, של מי שיושפע מההחלטה שתקבלו. מחקר שנעשה באוניברסיטת בן גוריון טוען, שאנחנו נוטים לראות את עצמנו אחרת לגמרי מכפי שאחרים רואים אותנו, ולכן אנחנו לא מסוגלים להבין מיד איך הם מעריכים אותנו או מה הם מרגישים כלפינו. ניסיון להביט ממרחק בעצמנו ובמצבים שבתוכם אנחנו פועלים, ייתן לנו פרספקטיבה חדשה. מבט מרוחק יאפשר לנו להבין איך אחרים עשויים להגיב כלפינו ומה הם יצפו מאיתנו, ולעתים אלה כלים חשובים בקבלת החלטות.

 אל תקבלו החלטות במצב נסער (צילום: shutterstock)
אל תקבלו החלטות במצב נסער (צילום: shutterstock)

11. הפרידו החלטות רגשיות מהחלטות מושכלות

ישנם מצבים שבהם אתם נדרשים לקבל החלטה שיש לה תוצאות רגשיות מרחיקות לכת. במצבים כאלה, לא תמיד ההיגיון יכול לעזור. נסו לדמיין את עצמכם במצב החדש, לאחר קבלת ההחלטה: האם אתם שמחים יותר, האם הוקל לכם, האם אתם חשים פחות מצוקה? יכול להיות שקיבלתם החלטה פחות חכמה מבחינה כלכלית, למשל, אבל כזו שעושה לכם טוב בלב.

12. אל תחליטו רק כי צריך

ג'ושוע פילדס מילבורן וריאן ניקודמוס, בעלי הבלוג הפופולרי "המינימליסט", מזהירים מפני קבלת החלטות רק "כי צריך": "כשתנסו לעשות כל מה שצריך תמצאו את עצמכם עם חיים שצריך לחיות ולא עם החיים שאתם רוצים לחיות". הם מציעים: "נסו לשאול את עצמכם מה אתם ממש חייבים לעשות, מה מוכרח להיות, מה חשוב שיקרה לכם. זה המפתח לקבלת החלטות שמתאימות לכם".

13. התאמנו בקבלת החלטות

מומחים טוענים שזאת יכולת שמשתפרת עם הניסיון. זה לא אומר שאם זכיתם בלוטו תוכלו לנחש גם בהגרלה הבאה את המספרים הזוכים, אבל זה אומר שלאט לאט תטמיעו את המהלכים שיביאו אתכם לקבלת החלטות שמתאימות לכם.