בשנים האחרונות צצו ברחבי הארץ בריכות הידרו-תרפיות כמו פטריות אחרי הגשם, וישראל הפכה למיני מעצמה בתחום טיפולי המים. יותר ויותר מטפלים הבינו את הפוטנציאל המרפא והמרגיע של המים שעובד אגב, על כולם, גם על אלה שלא יודעים להירגע.

מה הסוד? מתברר שכשקופצים לבריכה, הדופק צונח ‭13-ב‬ עד 17 פעימות לדקה, בזכות הלחץ ההידרו-סטטי של המים שממריץ את זרימת הדם. כתוצאה מכך, הלב יכול להוריד קצב ולהתאמץ פחות. לפניכם הסבר מפורט על שבעה טיפולי מים. תוכלו לבחור את זה שיתאים לכם ביותר.

למתחילים: ווטר לוטוס

הצורך הוא אבי ההמצאה, גם במקרה של הדר דבוש, מטפל מים ישראלי שבמשך שנים חלם לפתח כרית ציפה מיוחדת, שתאפשר למטופל להתמסר ביתר קלות, ותקפיץ את הטיפול לגבהים חדשים.

לפני שבע שנים הוא השיק את כרית הלוטוס, שבנוסף לראש, מספקת תמיכה נוחה גם לצוואר ולחגורת הכתפיים, ומאפשרת למטופל לשחרר אחיזה ולהתמסר לטיפול ביתר קלות. לדברי דבוש, הכרית מספקת התחלה נוחה: המטופל צף במים בבטחה, והמטפל נשאר עם ידיים חופשיות לעבוד.

 וואטסו: טיפול שכלל סדרת מתיחות ולחיצות שיאצו, כולל ערסול בזרועות המטפל (צילום: גלעד קוולרצ'יק )
וואטסו: טיפול שכלל סדרת מתיחות ולחיצות שיאצו, כולל ערסול בזרועות המטפל (צילום: גלעד קוולרצ'יק )

הטיפול, שמשתנה בהתאם לצרכיו האישיים של כל מטופל, משלב בתוכו אלמנטים רבים משיטות עיסוי מחוץ למים - כמו עיסוי תאילנדי ועיסוי רקמות עמוק. רצועות מיוחדות שמחוברות לכרית, מאפשרות למטפל לבצע מגוון תנועות רחב ומתיחות, תוך כדי תנועה. למי מתאים: לכולם, ובעיקר למתחילים ולמי שסובל מפחד מים.

הכרית מספקת יותר תמיכה ומגבירה את תחושת הביטחון. מלבד טיפולים אישיים, דבוש מעביר גם הדרכה לזוגות: שעה שבה לומדים להציף אחד את השני (בעזרת הכרית, זה די פשוט) ומתחילים לתרגל עיסוי במים.

  • כמה: 300 שקל לטיפול אישי או להדרכה זוגית של שעה.
  • איפה: בבריכות ההידרו-תרפיות ברחבי הארץ. חפשו בגוגל "כרית לוטוס". ‬

הכי מוכרת: וואטסו

הוואטסו נולד בתחילת שנות ‭80-ה‬ במעיינות החמים של קליפורניה. הרולד דאל, מטפל ומורה לזן שיאצו, היה הראשון שהחל להציף מטופלים במים חמים, שנובעים מבטן האדמה, ולבצע טיפול אינטימי שכלל סדרת מתיחות ולחיצות שיאצו, כולל ערסול בזרועות המטפל.

מלבד שחרור והפגת מתחים, התנועה במים החמים מזכירה לרבים את התחושה של עובר ברחם, ולא פעם מציפה זיכרונות מודחקים, ומביאה להתפרצות רגשית ולבכי לאחר הטיפול ולעתים גם במהלכו. למי מתאים: לכולם, ומומלץ במיוחד לנשים בהיריון (מחודש רביעי ומעלה).‬

  • כמה: ‭380-280‬ שקל ‭50-ל‬ דקות.
  • איפה: בבריכות הידרו-תרפיות ברחבי הארץ.

לחובבי מדיטציות: ריברסינג

מדיטציה שמבוססת על נשימות עמוקות, שעושים גם על יבש. בגרסה הרטובה, במהלך הטיפול צפים במים ומתרגלים נשימה מודעת בעומק ובמקצב משתנים. מתחילים בציפה על הגב, ממשיכים בציפה על הבטן כשהראש שקוע במים, עם שנורקל ואטב על האף.

הקרדיט לפיתוח השיטה, שהומצאה בארצות הברית בראשית שנות ‭,70-ה‬ שמור ללאונרד אור, מיסטיקן ויועץ ארגוני, שנכנס לסאונה חמה ורטובה וחווה הארה: לאחר דקות ארוכות של נשימות עמוקות, הוא שקע במדיטציה והצליח לחוות את לידתו מחדש.

אור בחר לקרוא לשיטת הטיפול שהמציא ריברסינג ‭(Rebirthing)‬ כיוון שהיא מחזירה את המטופל לימיו הראשונים ברחם, שם צף בשלווה וברוגע במי שפיר, בטרם יצא לאוויר העולם.

למי מתאים: לחובבי מדיטציה שרוצים להתנסות בגרסה הרטובה. למי לא: לאלה שלא מתחברים למדיטציות.

  • כמה: החל ‭180-ב‬ שקל לאדם בטיפול קבוצתי; 300 שקל לטיפול אישי של שעה.
  • איפה: מיכל ברז"ל-כהן, שהביאה את השיטה לארץ בתחילת שנות ‭,80-ה‬ מעבירה עד היום טיפולים אישיים וקבוצתיים, שנערכים בבריכות טיפוליות מסודרות, וגם בטבע - בים המלח, בכנרת ובבריכות טבעיות בהרי ירושלים ובצפון. ‭

שילוב טכניקות: הילינג דאנס

בבסיס השיטה עומדת ההנחה שהתנועה היא תרופה לגוף, ושהמים מניעים תהליכים פנימיים של ניקוי, שעשויים להוביל לשחרור רגשי עמוק. בדומה לוואטסו, גם בהילינג דאנס המטופל נשאר פסיבי, וכל שעליו לעשות הוא לצוף על הגב בעיניים עצומות ולהרפות. בשונה מוואטסו, שמבוסס על רצף קבוע של תנועות, בהילינג דאנס הטיפול משתנה מאדם לאדם.

המטפל נדרש להכיר טכניקות רבות של תנועה, ולשלב בטיפול אלמנטים שונים: מתיחות, לחיצות, הצללות, הרפיה ועיסוי. למי מתאים: לכולם.

  • כמה: 300 שקל לטיפול של כשעה.
  • איפה: הבריכה האקולוגית של סוזן ואייל שפרון, סמוך למתחם איירפורט סיטי.

הכי ברגוע: ג'הארה

טיפול מים שיקומי, שפותח בסוף שנות ‭,90-ה‬ על ידי המטפל הברזילאי מריו ג'הארה (מומחה לשיאצו ולשיטת אלכסנדר),‬ במטרה לסייע לסובלים ממגבלות בתנועה, מנוקשות בעמוד השדרה ומכאבים כרוניים.

בהשוואה לטיפולי מים אחרים, הג'הארה, שזכה לכינוי "הכוח השקט של המים‭,"‬ נחשב לטיפול רגוע שלא כולל גלגולים מהירים במים או מתיחות במנחים מאתגרים, אלא רק נשימות עמוקות ותנועות עדינות ואטיות. הטיפול מתחיל בסדרה של תרגילי יציבה (המבוססים על תנועה מדיטטיבית שמזכירה טאי צ'י),‬ ובהמשך צפים על המים בעזרת מצוף (נודל),‬ שמונח מתחת לברכיים.

המטפל תומך בצווארו של המטופל בידו האחת, ובידו הפנויה מבצע תנועות מעגליות במים להנעת מפרקים וסדרת מתיחות להארכת עמוד השדרה.

למי מתאים: במיוחד לנשים בהיריון )מחודש רביעי ומעלה( ולמי שסובל מכאבי גב, מחלות כרוניות (כגון פיברומיאלגיה, אוסטאופורוזיס ודלקת מפרקים) או פציעות אורתופדיות.

למי לא: למי שמעדיף קצת יותר אקשן.

  • כמה: ‭350-250‬ שקל ‭50-ל‬ דקות.
  • איפה: בבריכה בבוסתן הגליל של טובה רוזן, שהביאה את הג'הארה לארץ ונחשבת לכוהנת השיטה בישראל מטפלים מוסמכים נוספים אפשר למצוא באתר הג'הארה הישראלי.

למתקדמים: דולפין אימפרוביזציה

טיפול מים אקטיבי, שפותח על ידי רוברט דוניו, מאמן הדולפינים, בריף הדולפינים באילת. בתחילת הטיפול, שמשתנה מאדם לאדם, מלמד המטפל לצלול ולהסתגל למים.

לאחר מכן עוברים המטופלים לתנועה חופשית במים, והמטפל משתלב ברצף התנועות האינטואיטיבי - כך לומדים לנוע יחד במים כמו דולפינים, ולתקשר בלי מילים.

 צפים על המים בעזרת מצוף (נודל),‬ שמונח מתחת לברכיים (צילום: גלעד קוולרצ'יק )
צפים על המים בעזרת מצוף (נודל),‬ שמונח מתחת לברכיים (צילום: גלעד קוולרצ'יק )

לדברי דוניו, התנועה החופשית במים היא לא פעם דלת לרגשות מודחקים, שבמקרים רבים עולים וצפים במהלך הטיפול.

למי מתאים: למי שכבר התנסה בטיפולי מים אחרים, ומחפש טיפול ייחודי עם ערך מוסף.

למי לא: למתחילים ולמי שלא אוהב לצלול.

  • כמה: ‭350-280‬ שקל ‭45-ל‬ עד 60 דקות.
  • איפה: בבריכת "סתלבט על המים‭,"‬ ריף הדולפינים, אילת.

התמסרות מלאה: ווטר דאנס

אל תיתנו לשם השיטה לבלבל אתכם: אין שום קשר בין ווטר דאנס לריקוד במים, מלבד העובדה שהקרדיט לפיתוח השיטה שמור לרקדנית העבר השוויצרית, ארג'אנה ברונשווילר. יחד עם בן זוגה פיתחה ארג'אנה שיטת טיפול שכוללת הצללות מתחת למים ודורשת מהמטופל דרגת התמסרות גבוהה.

בתחילת הטיפול אוטמים את האף באטב מיוחד, שמונע חדירת נוזלים ומתחילים לצלול. מכאן והלאה סומכים לחלוטין על המטפל, שיעקוב אחרי קצב הנשימות שלכם ויחליט עבורכם מתי הגיע הזמן להוציא את הראש מהמים ולקחת אוויר. במהלך הטיפול, המטפל אוחז בידיו או בכפות רגליו של המטופל ומשיט אותו בבריכה, בתנועות שמזכירות שחייה של דולפין או של עובר ברחם.

זמן השהייה מתחת למים עולה בהדרגה ויכול להגיע עד 2 דקות. הטיפול מסתיים בלחיצות שיאצו עמוקות.

למי מתאים: למי שהתחבר לוואטסו, ורוצה להתנסות בדבר הבא.

למי לא: למי שלא אוהב לצלול.

  • כמה: ‭380-330‬ שקל ‭50-ל‬ דקות.
  • איפה: בבריכות הידרו-תרפיות ברחבי הארץ.

מדגימות: קרן צור, מטפלת "וואטסו" ו"ווטר דאנס‭;"‬ גבריאלה לוי, מטפלת מוסמכת ל"ווטר דאנס" ול"וואטסו" ומאיה מנדלוביץ'