בגלל השקט הנפשי

יערה (34) ושי (42) לב מרחובות, ביחד שנתיים ונשואים שבעה חודשים, החליטו על חשבונות נפרדים מפני שהיא הייתה שכירה, והוא עצמאי.

"כשהכרתי את שי והוא סיפר שיש לו מסגרת אשראי של 20 אלף שקל, ושלפעמים הוא מגיע למינוסים על סכומים כאלו, כמעט נחנקתי", מספרת יערה. "אני לא נכנסתי אף פעם למינוס, והיה לי ברור שאני לא רוצה להיות אחראית על סכומים כאלו. זה שהחלטנו לא לאחד חשבונות, יצר אצלי שקט – כי אני יודעת שלי יש שליטה על החשבון שלי, ולו יש שליטה על שלו".

איך אתם מתחלקים בהוצאות הבית?

שי: "פתחנו חשבון נוסף להוצאות המשותפות, כמו שכר דירה, בילויים וחשבונות, ואת החשבון הזה אנחנו מנהלים ביחד. אנחנו דואגים שהחשבון המשותף יעמוד במסגרת. שניניו מכניסים לשם כסף ומשלמים חשבונות".

זה לא יקר יותר, לנהל שלושה חשבונות בנק?

יערה: "אנחנו משלמים יותר עמלות, אבל המחיר שווה את השקט ביחסים – וזה חוסך את הייעוץ הזוגי שנצטרך בעוד כמה שנים".

שי: "גם לדעתי זה שווה את זה, כי זה הוריד מתחים. חוץ מזה, מה שנחמד בחשבונות נפרדים זה שאני יכול להפתיע אותה. למשל, ביום ההולדת שלה קניתי לה משהו בכרטיס האשראי שלי, ככה שבחיים היא לא יכלה לעלות על זה לפני הזמן".

בגלל שהוא רצה

מיכל (39) ושי (35) כהן, נשואים והורים לשלושה, שניהם עצמאים – היא בייעוץ והוא בתחום ההיי־טק. הם מנהלים חשבונות נפרדים, כי ככה שי רצה.

"עברנו לגור ביחד אחרי שלוש שנים, בכלל לא דיברנו על לאחד חשבונות וכשהתחתנו זה המשיך ככה", מספרת מיכל. "הפעם הראשונה שהתחלנו לדבר על חשבון משותף הייתה כשקנינו בית. אבל גם אז שי התעקש להשאיר חשבונות בנק נפרדים, בטענה שככה יהיה לנו יותר קל לקבל הלוואה מהבנק אם נצטרך, אפילו שבאותה תקופה שנינו היינו שכירים. אני הלכתי עם זה, אפילו שהבנתי שזה לא הגיוני".

שי, למה לא רצית לאחד חשבונות?

"שני חשבונות הם יותר גמישים אם אתה נקלע לצרה כלכלית, ואתה בחריגה וצריך הלוואה. אלה שתי ישויות נפרדות. זה גם נחמד שיש לך את הפרטיות ואת החופש להוציא על הדברים שאתה רוצה, בלי לעורר על זה דיון. לא תמיד בא לך להתייעץ ולהיות חשוף, ולא תמיד צריך להסביר. אנחנו לא נמצאים במצב שאנחנו סופרים את השקלים כל חודש, אז אין עם זה בעיה".

ואיך זה עובד מבחינת הוצאות הבית?

מיכל: "כל עוד לא היו ילדים, זה היה בסדר. בעלי שילם את המשכנתה, ואני שילמתי את החשבונות. אבל היום יש לנו שלושה ילדים, המשכנתה נשארת יחסית קבועה, וההוצאות על הילדים רק עולות עם השנים. בעלי מרוויח היום יותר ממני, כך שכאשר אני נכנסת לחוב, הוא מעביר לי כסף לחשבון. אנחנו ביחד 13 שנה, וחשבון משותף יחסוך לנו את העמלות, אבל כל פעם שהעליתי את הסוגיה הזאת, הוא לא רצה. זה לא משהו שמעיק עליי ביומיום. זה לא גורם לנו לריב או לחשוד אחד בשני. בואי נאמר שכשאנחנו רבים, זה אף פעם לא סביב הנושא הזה".

אתם מתייעצים בנוגע לרכישות גדולות או להוצאות חריגות?

"בדברים כמו מעבר דירה, שהיה לנו עכשיו, בוודאי שכן, ואז חילקנו בינינו את ההוצאות: הוא לקח על עצמו את הדברים הגדולים, ועל הדברים האחרים, שקשורים בעיצוב הבית והריהוט, אני שילמתי. אבל אם, למשל, הוא נוסע מטעם העבודה לחו"ל וקונה לעצמו טלפון חדש ב־3,000 שקל, הוא לא יתייעץ איתי, כמו שאני לא אתייעץ איתו אם אני קונה זוג ג'ינס ב־1,000 שקל".

"שנינו מרוויחים טוב ויש לנו את הלוקסוס שאנחנו לא צריכים להתייעץ על כל דבר. אנחנו כן מתואמים בכל הוצאה שקשורה בילדים ובחופשות משותפות: נניח, אם אני רוצה לקנות לילד פלייסטיישן, נתייעץ קודם. אבל למשל עכשיו, כשעברנו דירה וישבנו על ההוצאות, היה ברור לנו שאנחנו צריכים להצטמצם. אז החלטנו שנצטמצם, אבל לא נכנסנו לפרטים מה כל אחד יחסוך – זה שיקול פרטי של כל אחד מאיתנו".

בגלל ההטבות

בלה (58) ובני (63), נשואים 40 שנה. היא עובדת מדינה, הוא עובד בנק. הם החליטו על חשבונות נפרדים, מטעמים פרקטיים.

"אני עבדתי ועדיין עובד בבנק, והייתי חייב להחזיק חשבון במקום שאני עובד בו", מסביר בני. "בזמנו גם בלה, בתור עובדת מדינה, הייתה חייבת להחזיק חשבון בבנק מסוים, ולכל אחד מאיתנו הייתה הטבה בבנק שלו".

"אנחנו מחלקים בינינו את ההוצאות בצורה הגיונית: חלק אשתי משלמת, וחלק אני. אם יש תשלום גדול, אנחנו מחליטים ביחד איך לשלם אותו. בודקים למי יש רזרבות או מספיק כסף. ואם למישהו מאיתנו חסר כסף בחשבון, מעבירים אחד לשני, ברוח טובה".

אתם מרגישים שיש יתרון בחשבונות נפרדים?

בלה: "אני מרגישה שיש יתרון בזה שאני לא נמצאת תחת זכוכית מגדלת, ואין שאלות על למה הוצאתי ככה או ככה. אני מכירה שאלות מהסוג הזה מקרוב מאוד, מחברות וממשפחה. אצלנו יש התנהלות בריאה, בלי ויכוחים, וסביר להניח שאם החשבון היה משותף, כן היו שאלות – 'למה הוצאת', 'על מה', 'בשביל מה את צריכה'. אני לא אחת שיושבת בבית קפה כל היום, אבל אני גם לא מרגישה צורך לענות על שאלות כאלו. כי אחרי הכל, אם אני משקיעה בבית ובילדים, אני רוצה גם משהו לעצמי, בלי שיחפרו וישאלו – כמובן, בלי לגרום לבית לקריסה כלכלית".

"אני רואה לא פעם אצל חברות שלי ואנשים מסביב, שכאשר מדובר בדברים לבית, מגהצים כרטיס אשראי בלי חשבון, אבל כשזה מגיע להוצאה אישית של האישה, אז פה עושים חשבון. כמו כן, אני חושבת שמאוד חשוב שאישה לא תגיע אף פעם למצב שבו היא צריכה לבקש כסף מבעלה".