פרה יודעת שהמונופול שלה על מדף משקאות החלב אבד לבלי שוב. עזים, כבשים ואפילו בפאלו תורמות חלב מעטיניהן לתפריט הישראלי, אבל מתברר כי לפרות קמו מתחרות נוספות מכיוון לא צפוי - הנאקות.

בני אסאבן (53) מחולון פותח כל בוקר בשנה האחרונה בשתיית כוס חלב נאקות צונן. "20 שנה סבלתי מטחורים וחודשיים אחרי שהתחלתי לשתות חלב נאקות, הם נעלמו", הוא מספר בשמחה.

עוד משהו השתפר בחייך בעקבות שתיית חלב נאקות?

"אה, ברור. אני בן 53 ואשתי בת 33. אני יכול להגיד לך שמאז שאני שותה חלב נאקות, היא מאושרת...".

על סגולותיו של החלב שמע בני ממכרים בדואים. "בהתחלה הייתי סקפטי, אבל קניתי 20 בקבוקים של חלב נאקות, רק למקרה שאולי זה יעזור. כשראיתי את התוצאות המשכתי לשתות וגם התחלתי למכור חלב נאקות קפוא בקיוסק שהיה לי בדרום תל אביב, תמורת 50 שקל לבקבוק. היו הרבה לקוחות לחלב, אבל לצערי נאלצתי לסגור את הקיוסק לפני שלושה חודשים".

גם בני המשפחה שלך שותים את החלב הזה?

"חלק מהילדים שלי שותים אותו בכיף, אבל יש לי שלושה ילדים מנישואים קודמים שלא נוגעים בזה, כי הוא לא כשר".

מאון להון

ואכן, אחת מהסיבות שחלב הנאקות אינו נפוץ בישראל הוא לא רק מחירו הגבוה - כ־80-60 שקל לליטר, לעומת כ־6 שקלים לליטר חלב בקר - אלא סוגיית הכשרות. הגמלים אמנם מעלים גרה, אך אינם מפריסים פרסה. לפיכך בשרם וחלב הנאקות אינם כשרים למאכל.

מגבלה נוספת בדרך לשיווק מסחרי של חלב נאקות נעוצה בחיי המדף הקצרים שלו. בחום גבוה מ־70 מעלות סגולותיו אובדות ולכן אין אפשרות לפסטר אותו. חלב נאקות מוקפא לאחר החליבה, נמכר קפוא וטוב לשתייה רק יומיים לאחר שהופשר. זאת גם הסיבה העיקרית לכך שמשרד הבריאות אינו ממליץ לצרוך אותו.

את הבדואים בישראל ההמלצה הזאת אינה מטרידה. בעיניהם חלב נאקות הוא לא רק מזון בסיסי, תחליף לכל דבר לחלב פרות, אלא גם סגולה לבריאות טובה ולאריכות ימים. הבדואים מאמינים שאם ישתו חלב נאקות מדי יום, יהיו חזקים כמו הגמלים. הם משתמשים בחלב הזה גם לריפוי בחוליים שונים, לטיפול בהכשת נחש או עקרב ולהגברת האון הגברי.

יעקב ונלה נורודצקי, בני 77, מבית אריה שותים כוס חלב נאקה מדי בוקר כבר 20 שנה - מאז שאמא של נלה הייתה מאושפזת בתל השומר. "פגשנו שם מישהו שהמליץ לתת לה חלב נאקה, ואמרנו לעצמנו 'למה לא לנסות?'", אומר יעקב. "נסענו לחוות גמלים, בדקנו את השטח והחלטנו שזה לא יזיק בכל מקרה. בעקבות חמותי גם אנחנו התחלנו לשתות וראינו כי טוב".

מה טוב?

"קודם כל זה טעים. שנית, פשוט הרגשנו טוב. אנחנו יודעים שזה מחזק את המערכת החיסונית וזה גם עוזר לי באיזון הסוכר. הרגשנו שזה נותן קצת אנרגיות לגוף".

איך אתם שותים את החלב?

"אני שותה בלי כלום כי יש לי סוכרת, אשתי שמה אותו בקורנפלקס".

למה אתה מוכן להוציא עשרות שקלים לליטר על חלב?

"הרגשתי שזה עושה לי טוב. אני לא יכול להצביע על משהו ספציפי, זו לא תרופה ואת השינוי לא מרגישים ביום אחד. אבל אנחנו מרגישים שהבריאות שלנו נשמרת טוב יותר בזכות החלב. המלצתי להרבה חברים לשתות אותו, ובאמת לחלק מהם זה לא התאים בגלל המחיר".

מטפלים אלטרנטיביים רבים מחזקים את התחושה של בני הזוג נורודצקי וממליצים למטופליהם ללגום חלב נאקות. "בישראל אני לא רואה עתיד לחלב הזה, המון אנשים נמנעים מלשתות אותו בגלל בעיית הכשרות", אומר פרופ' ראובן יגיל, מומחה לחלב נאקות מאוניברסיטת בן גוריון. "אבל בארצות הברית, אירופה ואוסטרליה כבר מתחילים להכיר בסגולותיו. גם החוואים בעולם גילו את הפוטנציאל הכלכלי שטמון בו, ויותר ויותר חוואים בארצות הברית מקימים משקי נאקות".

בתחילת דרכו המקצועית ביקש פרופ' יגיל, וטרינר בהכשרתו, ללמוד על מנגנוני ההישרדות של הגמלים במדבר. "די מהר הבנתי שהסיפור האמיתי פה הוא החלב", הוא משחזר. "אני מאמין שבעזרת חלב נאקות אפשר למגר אפילו את הרעב באפריקה. כבר דיברתי עם ראש ממשלת קניה ונשיא אתיופיה, והם דווקא התלהבו מהרעיון להקים חוות נאקות, אבל כשהם ביקשו כסף מארצות הברית, התהליך נעצר. טוב, מה אמריקאים מבינים בגמלים?"

שוקולד מתוק־מלוח

אוקיי, האמריקנים אולי לא מבינים בגמלים, אבל הם מבינים בזיהוי טרנדים ובתרגום שלהם לכסף. כך, למשל, רשת הסופרמרקטים האמריקאית האורגנית Whole Foods התחילה למכור לאחרונה חלב נאקות וכן גלידות, יוגורט וסבונים מאותו חלב. התוצרת היא של חברת דזרט פארם מקליפורניה, שהבעלים שלה הוא מהגר סעודי.

ואילו מהעבר השני של האוקיינוס, ברשת הרודס הבריטית, נמכר חלב נאקות בעיקר ללקוחות עטויי הגלביות ועתירי הממון. גם רשת בתי הקפה הבריטית Costa Coffee מציעה ללקוחותיה בחצי השנה האחרונה חלב נאקות כאלטרנטיבה לחלב בקר, סויה ואורז. לרשת גם סניפים מחוץ לבריטניה, בעיקר באיחוד האמירויות, ובהם מוגש בין השאר מילקשייק על בסיס חלב נאקות.

פרופ' יגיל מאמין ששתיית החלב מועילה ביותר. חלב הנאקות דומה בהרכבו לחלב אם יותר מאשר לחלב פרה. בין השאר הוא מכיל נוגדנים שנמצאים במערכת החיסונית של בני האדם ושומן שמסייע להתפתחות המוח. הוא יוצר פעילות אנטי דלקתית בגוף ומסייע בריפוי מחלות שונות כמו סרטן, שחפת, איידס, צהבת ומחלות מעיים. לאור ערכו הרפואי, האו"ם הגדיר אותו ב־2006 "מזון על".

לדברי פרופ' יגיל, חלב נאקות מכיל ברזל בכמות של פי עשרה מהכמות שבחלב פרה ופי שלושה עד חמישה יותר ויטמין C. כן הוא עשיר יותר בחלבון, בקבוצת ויטמין B, במינרלים ובחומצות שומן. לעומת זאת, הוא דל בשומן (2% לעומת 4% בחלב פרה), ולכן דל בכולסטרול, מכיל כולסטרול "טוב" (אומגות) ומעולה לרגישים ללקטוז.

מחקריו של פרופ' יגיל העלו כי חלב נאקות מסייע לטיפול במחלות מעיים כמו קרוהן וקוליטיס, מקל תופעות לוואי של כימותרפיה, מועיל לחולי סוכרת (לרבות סוכרת היריון) ואפילו לטיפול באוטיזם. מחקריו פורסמו בכתבי עת חשובים בעולם, אך משרד הבריאות אינו מכיר בהם ואף מוסר: "לא קיימים מחקרים המצביעים על תועלת בחלב נאקות. אנו לא מאשרים את השימוש בו או את סגולות הריפוי המיוחסות לו".

"מספיק מחקרים מוכיחים אחרת", גורס פרופ' יגיל בתגובה. "אני מצאתי בחלב הנאקות מאפיינים שהופכים אותו לסוג של תרופה. יש בו אינסולין טבעי, שמתאים לחולי סוכרת. יש בו קוטלי חיידקים ופטריות. הוא תורם יותר מכל סוג חלב אחר למערכת החיסונית".

אז למה משרד הבריאות לא ממליץ לצרוך אותו?

"הם הולכים עם הראש בקיר. אי אפשר לפסטר, אז הם לא ממליצים. בכל העולם יודעים שחיידקים עוזרים למערך החיסוני ואני הוכחתי שבחלב נאקות אין חיידקים מזיקים. חקרנו שבט הודי שניזון רק מחלב נאקות, הם בריאים וחזקים יותר משאר ההודים. הבדואים נהנו במשך שנים מבריאות טובה, אבל כשהתחילו לחיות חיים מודרניים יותר והפסיקו להחזיק גמלים ליד הבית, הם החלו לסבול מיותר ויותר מחלות שהם לא הכירו קודם".

סוף לגירוד

גם לסובלים ממחלות עור כדאי לשים לב לחלב הנאקות. לפני כעשר שנים ביצע פרופ' ארנון כהן, מומחה לרפואת עור ומין משירותי בריאות כללית, ניסוי שבמסגרתו חולי פסוריאזיס משחו קרם מחלב נאקות. לדברי פרופ' כהן, לאחר 14 יום דיווחו החולים שמרחו את הקרם בקביעות על ירידה של 58% בדרגת הגרד. המשחה לא גרמה לתופעות לוואי בקרב הנסיינים.

שוק חלב הנאקות נחשב לשוק קטן מאוד, "כמעט אנקדוטלי", מודה אייל ליפשיץ, מנהל מרכז המחקר של חברת "חלב בראשית" בתל ערד, שמחזיקה חוות גידול נאקות ומרכז מחקר. המתחרה העיקרית שלה בשיווק חלב נאקות היא חברת כרמלה מנחל הבשור. במקביל, בדואים רבים מוכרים את תוצרת החלב של הנאקות שלהן ללקוחות פרטיים.

"חלב בראשית" החלה את דרכה לפני כ־20 שנה כחוות המחקר והפיתוח של המועצה האזורית רמת נגב, ולאחר כמה שנים יצאה לדרך עצמאית במטרה לפתח את השימוש הרפואי בחלב הנאקות. "לחלב נאקות יש ערך תרפויטי ענק", סבור ליפשיץ. "הוא מנקה תהליכים דלקתיים בגוף ומטפל במחלות בצורה ששום תרופה אחרת לא עושה. הוא לא מחליף טיפול קונבנציונלי, אלא מוסיף עליו".

מדוע רק מעטים שמעו עליו, אם כך?

"כי הוא לא כשר ולא כלכלי. אי אפשר לייצר ממנו תוצרי לוואי כמו גבינות. בשוק יש מעט מדי חלב נאקות, ואף פעם לא יהיה מספיק לכולם, כי גידול הנאקות מסובך מאוד. חלב פרה פופולרי מטעמים כלכליים. פרה נותנת 50 ליטר חלב ביום, נאקה רק 5-4 ליטרים. פרה נותנת חלב כמעט עשרה חודשים בשנה ונאקה - כתשעה חודשים בשנתיים. בנוסף, צריך לגדל לצדה את הבכר כדי שהיא תמשיך לייצר חלב".

אז אין סיכוי שהשוק הזה יגדל בקרוב?

"בארץ זה עדיין שוק נישתי קטן, אבל בעולם מדובר בשוק מתפתח. דובאי מייצאת 5,000 ליטר ביום, בעיקר לאירופה, וגם בארצות הברית קמו בשנים האחרונות כמה חוות יפות".