עוגיות ג'ינג'ר־מן

מאז סרטי "שרק‭,"‬ בהם הופיעה בתפקיד משנה עוגייה כזו, גם הילדים בישראל מכירים את עוגיות חג המולד האלה, שאהובות כל כך במדינות אחרות. הן פריכות וקרמליות, קל להכין אותן וכיף לעשות זאת עם הילדים.

המרכיבים כ־50 יחידות

125 גרם חמאה, רכה

‭1/2‬ כוס סוכר חום

1 ביצה

‭1/2‬ כוס מולסה (להשיג בבתי טבע)

3 כוסות קמח (420 גרם)

‭1/3‬ כפית סודה לשתייה

‭1/3‬ כפית אבקת אפייה

2 כפיות ג'ינג'ר יבש טחון

2 כפיות קינמון טחון

‭1/2‬ כפית מלח

לעיטור: רויאל־אייסינג לבן (להשיג בחנויות מתמחות),‬ או זיגוג אבקת סוכר ולימון (ראו במתכון לעוגת השוקולד, בהמשך)

ההכנה

‭.1‬ שמים בקערת המערבל את החמאה והסוכר ומקציפים למרקם קרמי אחיד. מוסיפים את הביצה והמולסה ומערבלים.

‭.2‬ מערבבים את הקמח עם כל התבלינים והאבקות ומוסיפים לקערה. מערבלים רק עד שמתקבל מרקם אחיד ולא יותר. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר 30 דקות (ועד 3 ימים‭(‬.

‭.3‬ מקמחים קלות משטח עבודה. מחלקים את הבצק לשני חלקים. שומרים חלק אחד במקרר. את השני מרדדים לעובי 3 מ"מ וקורצים בו דמות בעזרת חותכן מתאים. מניחים בתבנית ומצננים במקרר כ- 30‬ דקות.

‭.4‬ מחממים את התנור ל- 170‬ מעלות.

‭.5‬ אופים את העוגיות רק 8 דקות, עד שהן יבשות ושוליהן מתחילים להזהיב. מוציאים ומניחים לצינון. מכינים ואופים באותו אופן גם את מחצית הבצק השנייה.

‭.6‬ אם רוצים, מעטרים את שולי העוגייה ברויאל אייסינג או בזיגוג ומניחים לייבוש. מגישים.

  • איך שומרים? עד שבוע, בכלי סגור בטמפרטורת החדר, או עד חודש בהקפאה.

גלידת ג'ינג'ר וקשיו מסוכר עם רוטב טופי

גלידה במרקם מושלם, בלי צורך במכונת גלידה, עם מתיקות קרמלית וחריפות עדינה של ג'ינג'ר.

המרכיבים ‭10-8‬ מנות

לגלידה

2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה

8 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי, קלוף וחתוך גס

‭1/2‬ כוס חלב מרוכז

2 כפות ג'ינג'ר מסוכר קצוץ דק

100 גרם קשיו מסוכר גרוס (או שקדים מסוכרים, או פקאן מסוכר)

לרוטב הטופי

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

1/2 כוס (100 גרם) סוכר חום

ההכנה

‭.1‬ יוצקים לסיר מכל אחד של שמנת מתוקה ומוסיפים את הג'ינג'ר הטרי. מביאים לסף רתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד ‭3-2‬ דקות, מסירים מהכיריים ומצננים לגמרי. מעבירים למקרר ומאחסנים למשך הלילה. למחרת, מוציאים את הג'ינג'ר.

‭.2‬ מעבירים את השמנת המבושלת לקערת המערבל ומוסיפים את מכל השמנת השני. מקציפים לקצפת יציבה. מוסיפים את החלב המרוכז, הג'ינג'ר המסוכר והקשיו ומערבבים בתנועות קיפול עדינות. מעבירים לכלי פלסטיק ומקפיאים 5 שעות לפחות.

‭.3‬ רוטב הטופי: שמים בסיר את השמנת המתוקה והסוכר ומבשלים על להבה נמוכה-בינונית עד שהסוכר נמס והרוטב מסמיך מעט. מסירים מהכיריים ומצננים.

‭.4‬ יוצקים את הרוטב על הגלידה ומגישים.

  • איך שומרים? את הגלידה – עד שבוע, במקפיא. את הרוטב– עד חודשיים, במקפיא.

סירופ ג'ינג'ר

כדאי להכיר את סירופ הג'ינג'ר – הוא יכול לשדרג בקלות משקאות וקינוחים שונים, ראו הצעות בסוף המתכון.

המרכיבים

2 כוסות ג'ינג'ר קלוף וקצוץ (350‬ גרם, כ־3 שורשים)

סרטים מקליפת 1 לימון קטן

4 כוסות מים

‭1 1/2‬ כוסות (300 גרם) סוכר

ההכנה

‭.1‬ שמים בסיר את הג'ינג'ר, קליפת הלימון והמים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מבשלים ברתיחה עדינה עוד כ ‭10-‬ דקות, ומוסיפים את הסוכר. מבשלים כ- 12 דקות נוספות, תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהסוכר נמס וכמות הנוזל מצטמצמת ל- 1/2 2-2 כוסות.

‭.2‬ מסננים, מצננים, ויוצקים לבקבוק. אפשר לשמור עד חודש במקרר.

רעיונות טובים:

  • איך מכינים משקה ג'ינג'ר אייל? מערבבים ‭5-4‬ כפות סירופ עם ‭3/4‬ כוס סודה ומוסיפים קרח בנדיבות.

  • מפתיעים בקוקטייל אלכוהולי: מחליפים את מי הסוכר בסירופ הג'ינג'ר.

  • מוסיפים ללימונדה, או בחורף – לתה.

  • מתבלים סלט פירות בעזרת ‭5-3‬ כפות מהסירופ.

  • משדרגים עוגה בחושה: יוצקים ‭1/3‬ כוס מהסירופ על העוגה החמה בצאתה מהתנור, לאחר שמנקבים בה חורים בקיסם. (יתאימו במיוחד עוגות וניל, לימון, שוקולד או תפוזים). ‬

עוגת שוקולד־ג'ינג'ר עם זיגוג לימון

שוקולדית ורכה עם טוויסט טעים.

המרכיבים לתבנית קוגלהוף או תבנית בקוטר 24 ס"מ

150 גרם שוקולד מריר

100 גרם חמאה

1 כוס (200 גרם) סוכר

3 ביצים

1 כוס (140 גרם) קמח תופח

2 כפות אבקת קקאו

1 כפית ג'ינג'ר יבש טחון

‭1/8‬ כפית מלח

‭3/4‬ כוס (180 מ"ל) חלב

לזיגוג

1 שקית (100 גרם) אבקת סוכר

מיץ מ־‭1/2‬ לימון

להגשה

2 כפות ג'ינג'ר מסוכר קצוץ

קליפת לימון מגוררת

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור ל- 170‬ מעלות ומשמנים את התבנית.

‭.2‬ שמים את השוקולד והחמאה בכלי מתאים וממיסים במיקרוגל בהדרגה, עד שאפשר לערבב לקרם חלק. מוסיפים את הסוכר ומערבבים. מוסיפים את הביצים וטורפים למרקם אחיד.

‭.3‬ מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, הקקאו, הג'ינג'ר והמלח. מוסיפים לקרם השוקולד לסירוגין עם החלב (מחצית מהכמות בכל פעם).‬

‭.4‬ יוצקים לתבנית ואופים כ- 30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים. מוציאים ומצננים.

‭.5‬ הזיגוג: שמים את אבקת הסוכר בקערה ומוסיפים מיץ לימון בהדרגה ותוך ערבוב, עד שמתקבל מרקם משחתי- דייסתי. מזלפים את הזיגוג על העוגה ומפזרים ג'ינג'ר מסוכר. לפני ההגשה מפזרים גם קליפת לימון.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי סגור במקרר (בחורף אפשר מחוץ למקרר),‬ או עד חודש בהקפאה.

פודינג אורז וג'ינג'ר עם פירות יער ומייפל

קינוח חם ומפנק, שיכול לשמש גם כארוחה קלה. ללא גלוטן

המרכיבים 4 מנות

לפודינג

1/2 3 כוסות (840 מ"ל) חלב

1 מכל (250 מ"ל) שמנת ‭15%‬ שומן

שורש ג'ינג'ר קלוף באורך 7 ס"מ, חצוי לאורכו

‭1/2‬ כוס (100 גרם) סוכר לבן

‭2/3‬ כוס אורז קצר, או אורז לריזוטו

‭1/2‬ מקל וניל (שנחצה לאורכו),‬ או 1 כפית מחית וניל (אפשר גם תמצית)

לפירות היער

1 חבילה (250גרם) פירות יער קפואים או טריים

‭1/2‬ כוס מים

3 כפות סוכר

להגשה: סירופ מייפל

ההכנה

‭.1‬ הפודינג: שמים בסיר את החלב, השמנת, הג'ינג'ר והסוכר. מרוקנים את גרגרי הווניל לסיר (או מוסיפים את המחית).‬ מחממים עד לסף רתיחה, מוסיפים את האורז ומבשלים כ- 40 דקות תוך ערבוב מדי פעם, עד שהאורז רך ונעים לאכילה. אם הנוזלים נספגו והאורז עדיין קשה במרכזו, מוסיפים ‭1/2‬ כוס מים רותחים וממשיכים בבישול (זמן הבישול המדויק וכמות הנוזלים תלויים בסוג האורז).)‬ מסירים מהכיריים ומוציאים את שורש הג'ינג'ר.

‭.2‬ פירות היער: מבשלים את הסוכר והמים עד שהנוזל מצטמצם מעט (כ- 5 דקות אחרי הרתיחה), ‬ מוסיפים את הפירות ומבשלים כ- 2 דקות נוספות.

‭.3‬ ההגשה: מחלקים את האורז לקעריות, מוסיפים את הפירות עם הסירופ בו התבשלו ומזלפים מייפל. מגישים.

  • איך שומרים? את הפודינג (מומלץ ללא הפירות) – עד 3 ימים במקרר. לפני ההגשה מחממים. אם צריך, מוסיפים מעט חלב או מים לחימום.