בסוף כל חופש זה קורה: אתם מסתכלים על הילדים, ונדמה לכם שהם ממש, אבל ממש, גדלו. הבעיה היא שיש סיכוי טוב שהם גדלים לא רק לגובה, אלא גם לרוחב. במילים אחרות: הילדים משמינים, ולאו דווקא מנחת.

"לפני כל חופש גדול מגיעים אליי הורים מודאגים, ומספרים שבחופשות הקודמות הילדים עלו במשקל", אומרת ורד יפה־חאיק, דיאטנית ומטפלת בהתנהגויות אכילה של הורים וילדים. "לפעמים מדובר בעלייה ניכרת – אפילו חמישה קילו במשך חודשיים. זה הרבה אפילו למבוגרים, לא כל שכן לילדים".

למה דווקא בחופש יש סכנה לעלייה לא מבוקרת במשקל?

"מכמה סיבות טובות", עונה יפה־חאיק. "ראשית, ילדים רבים שנמצאים בקייטנות עוברים מתזונה איכותית פחות או יותר של הבית או של הגן, לתזונה פחות איכותית של קייטנות – שמורכבת לא פעם מלחמנייה עם שוקולד, שוקו, חטיפים וממתקים".

"שנית, ילדים שנמצאים בבית משועממים יותר ונמצאים קרוב למקרר – מה שגורר לא פעם נשנוש מסביב לשעון, לרוב של מאכלים פחות טובים ובעלי ערך קלורי גבוה".

מותק, הילדים התרחבו

"שלישית, שלא כמו בעבר, המצב הבטחוני בקיץ הזה השאיר את הילדים בבית ומנע מהם פעילות גופנית: רוב חוגי הספורט מסתיימים (כשאצל ילדים רבים החוג הוא הפעילות הספורטיבית היחידה); לא כל משפחה יכולה להרשות לעצמה לעשות מנוי לבריכה; חם ומסוכן להיות בחוץ לבד. התוצאה היא שילדים נמצאים שעות רבות במקומות סגורים ובישיבה. כשהילדים קטנים ההורים מוציאים אותם, אבל מתבגרים שאין להם מנטאליות של עשייה יכולים פשוט לרבוץ כל היום ולנשנש כל היום, וגם כשהם יוצאים לבילוי – זה בדרך כלל בילוי שמחובר לאוכל (כמו יציאה לפיצה, לסרט או לקניון). אפילו יציאה לים ולבריכה בדרך כלל מקושרת לארטיק – והארטיקים של היום גדולים ועתירי קלוריות. אם ילד מוסיף לתזונה שלו פעמיים בשבוע ארטיק ועוד פעם אחת פופקורן עם שתייה בקולנוע, זו כבר תוספת מאד משמעותית של קלוריות".

"אגב, גם ילדים שאינם אכלנים גדולים ולא יעלו במשקל עלולים להינזק מצורת האכילה בחופש: במקום לאכול אוכל איכותי הם אוכלים ג'אנק, ולפעמים כשאין סדר יום – פשוט שוכחים לאכול".

אז מה עושים?

"קודם כל מכירים בזה ומקדישים לכך מחשבה", אומרת יפה־חאיק. "אצל כל משפחה יש מוקשים אחרים, וצריך לקחת אותם בחשבון אם לא רוצים שהקיץ ייגמר עם יותר מדי קילוגרמים ופחות מדי תזונה בריאה. מעבר לכך, כדאי לנקוט בצעדים הבאים:

  • לתכנן לוח זמנים שבו יש הגבלה על פעילות פאסיבית מסביב למסכים. חשוב להכניס עוד פעילויות ללוח הזמנים, ואפילו לקבוע זמני מעבר בין פעילויות בישיבה (שעה מחשב, שעה משחקי קופסה, שעה טלוויזיה...). עצם ההפסקה מאפשרת עשייה קצת יותר אקטיבית.

  • להכניס פעילות גופנית לתוכנית היומית. אם אתם נעזרים בבייביסיטר אפשר לקחת נער או נערה בוגרים שיעבדו עם הילדים על שיפור היכולות בכדורסל או בריקוד, למשל.

לוותר על ממתקים, מה שלא תכניסו הביתה לא יהיה זמין לילדים (צילום: shutterstock)
לוותר על ממתקים, מה שלא תכניסו הביתה לא יהיה זמין לילדים (צילום: shutterstock)

  • אם המצב מאפשר, לצאת מהבית. למרות החום, מומלץ מאוד לצאת בכל יום מהבית, אפילו אם זה קורה רק בשעות הערב. אפשר למשל, אם המצב מאפשר, לצאת לאכול את ארוחת הערב בחוץ, כפיקניק, ולקחת איתכם כדור למשחק. כשיוצאים מהבית, כמויות האוכל קבועות מראש, ולא מתפתים לאכילת יתר.

  • לתכנן את לוח הזמנים של הארוחות. אם ילד נשאר בבית לבדו, חשוב לסכם איתו מראש את שעות הארוחות ואת התוכן שלהן: מה הוא אוכל בבוקר, מה בצהריים, מתי ארוחת ארבע, מתי ארוחת ערב. עם מתבגרים, שלא פעם ערים בלילה וישנים ביום, זה חשוב במיוחד: מסכמים איתם באילו שעות הם אוכלים את הארוחות, כך שיהיו פחות או יותר חמש ארוחות ביום – גם אם הראשונה באחת בצהריים, והאחרונה באחת בלילה. רצוי לארגן את כל זה בתפריט שיהיה כתוב על המקרר, ולהוסיף תזכורת: "לכל ארוחה יש להוסיף ירקות". בכלל, כדאי להתייעץ עם המתבגרים לגבי התפריט שלהם: לשאול מה הם רוצים שיהיה בארוחות שלהם ולחשוב איתם מה יהיה בריא בשבילם.

  • להשאיר מנות בצלחת במקום סירים. רצוי לא להשאיר סירי אוכל במקרר, שמזמינים אכילה אימפולסיבית, אלא להכין צלחות מוכנות לחימום (אפשר עם פתק אישי נחמד של "בתיאבון").

  • להשאיר ירקות זמינים. כדי לדאוג לכך שהירקות לא ייעלמו מהתפריט במהלך החופשה, רצוי להשאיר במקום זמין צלחת גדולה של ירקות חתוכים בכל הצבעים, או ירקות קלויים בתנור.

  • להכין למתבגרים חטיפים בריאים. כדי שהמתבגרים (והחברים שלהם) לא יחסלו ערימות של שטויות, כדאי להכין להם קערות של פופקורן תוצרת בית, קלחי תירס או פירות חתוכים (באבטיח שלם שיושאר במקרר הם יתעצלו לגעת, אבל אם תהיה בו קערה של פלחי אבטיח, הם יחוסלו). כדאי גם להכין להם כיבוד של מנות קטנות: רבעי פיתות עם מילויים שונים, סנדוויצ'ים קטנים מפרוסות באגט עם ממרחים, פשטידות קטנטנות במנג'טים או בתבניות מאפינס. כשהאוכל חתוך קטן, אוכלים פחות ויותר מגוון.

  • לעשות הפסקה מהממתקים. בחופש הגדול עדיף שיהיו פחות ממתקים בבית, כי אם יהיו – הם ייגמרו ברגע.

  • ללמד בישול למתחילים. חופשת הקיץ היא זמן מצוין ללמד את המתבגרים מיומנויות בישול בסיסיות: למשל, איך מכינים לעצמם ביצה, אורז, פסטה...

במקום להוציא כסף על עוד בילוי משמין בקניון, שלמו לבייביסיטר ספורטיבי שיפעיל את הילד (צילום: shutterstock)
במקום להוציא כסף על עוד בילוי משמין בקניון, שלמו לבייביסיטר ספורטיבי שיפעיל את הילד (צילום: shutterstock)

  • לטפל בשעמום. חלק גדול מאכילת היתר בחופש הגדול נובעת משעמום. לא טוב לומר לילד "תעסיק את עצמך" ולהשאיר אותו להסתדר לבד: חשוב לעזור לילד - בעיקר לפעוט, למצוא רעיונות לעיסוקי פנאי, או אפילו להביא בתשלום נער או נערה נמרצים שישחקו איתם כמה שעות.

"מעבר לכל זה, הכי חשוב לזהות בכל משפחה איפה מצוי הקושי", מסכמת יפה־חאיק. "אם הבעיה היא שיעמום או חוסר פעילות גופנית – לשים שם את הדגש, ואם הנער יוצא ארבע פעמים בשבוע לאכול בחוץ עם החברים – לשים לזה גבול. בכל משפחה יש סיבות אחרות לתזונה לא נכונה. שימו לב מה קורה אצלכם, כך שגם בחופש הילדים ישמרו על בריאותם".