מאבדים עניין במין

"כשהתחלתי לעבוד כמטפל מיני, פגשתי הרבה גברים שסיפרו לי שאיבדו עניין במין עם הנשים שלהם", אומר ד"ר אריק שכטר, מומחה לרפואת מין וסקסולוג. "הם הרגישו שגם כאשר הם מקיימים יחסי מין הם מנותקים, לא מצליחים להתגרות. רבים מהגברים הללו סבלו מבעיה של שפיכה מעוכבת, וקשיים בהגעה לאורגזמה. מהר מאוד גיליתי שהמכנה המשותף של כל הגברים הללו, היה צפייה מרובה בפורנו ואוננות מולו".

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

"לצפייה בפורנו יכולות להיות השלכות הרסניות על חיי המין. גברים שמאוננים מול פורנו בקביעות מרגילים את עצמם לגירוי חזק ואינטנסיבי, שלא מתאים לסוג הגירוי בחדירה לנרתיק של אישה. התוצאה: אותם גברים לא מצליחים להגיע לאורגזמה ביחסי מין, מאבדים עניין בסקס ומעדיפים על פניו את הפורנו".

נשים רגילות – אאוט, כוכבות פורנו – אין

יש גברים שמצליחים לקיים יחסי מין עם אישה רק אם הם מפנטזים על כוכבות פורנו, אחרת הם לא מתגרים. "טבעי לפנטז על עוד פרטנריות מיניות, מלבד בת הזוג", אומר ד"ר שכטר, "אבל כשאי אפשר לקיים יחסי מין בלי הפנטזיה, כי האישה שלך לא מגרה כמו שחקנית פורנו – זו כבר בעיה שפוגעת בקשר בין בני הזוג וביחסי המין ביניהם".

לא רוצים להתאמץ

ד"ר צחי בן־ציון, פסיכיאטר ראשי ומנהל השירות לבריאות מינית בשירותי בריאות לאומית, מסכים ומוסיף: "עודף פורנו עלול לעורר קשיים שיגרמו בסופו של דבר לגבר להפסיק לחפש קשר עם אישה ו'להסתפק' בטלוויזיה ובאינטרנט: למה לטרוח לצאת לפאב, לסרט ולתיאטרון, למה לחשוב איך לפנק אותה? למה להשחית זמן יקר בשיחות טלפון? נאונן מול כוכבת הפורנו במחשב, ונחזור למשחקים בסמארטפון, לחברים בפייסבוק ולקבוצה בווטסאפ".

כבר לא מתגרים ממין "רגיל"

ד"ר שכטר: "גברים רואים בפורנו כל מיני דברים שאחר כך הם רוצים ליישם עם בנות הזוג, כמו סקס בתנוחות אקרובטיות, ולעתים גם דברים שגובלים באלימות. זה לא בהכרח מתאים לבנות הזוג שלהם, שיכולות להיעלב ולהרגיש מושפלות מהבקשות הללו. לפעמים גבר מתקשה לקבל את זה שהאישה לא מעוניינת להתנסות בדברים מסוימים שהוא רואה בפורנו, והוא מפעיל עליה לחץ – מה שיוצר חיכוך בין בני הזוג. יש נשים שחוות את הפורנו כסוג של בגידה, וזה הופך למוקד של קונפליקט בקשר, ויש גברים שמפתחים מסכת של שקרים והסתרות כדי להימנע ממריבות".

"לפני חמישים שנה, להסתכל בסתר על בחורה עירומה במגזין נחשב לשיא השיאים. כיום, כל פרסומת לבירה או למכונית מראה נשים מעורטלות, וסף הגירוי עולה כל הזמן. זה נכון שיש גברים וגם זוגות שהפורנו משמש אצלם כגיוון ביחסי המין. אבל הנגישות והזמינות שבהן אפשר לצרוך חומרים פורנוגרפיים באופן דיסקרטי לחלוטין, ממש בלחיצת כפתור, מקשות מאוד על היכולת שלנו לשים לזה גבולות".

זה ממכר

"להתמכרות לפורנוגרפיה יש אותם סימנים של התמכרות לסמים ולאלכוהול", אומר ד"ר שכטר, ומונה: "ירידה בתפקוד בחיי היום יום, הפרעה בעבודה ובמילוי המשימות השוטפות, פגיעה בחיי החברה של המכורים ובזמן שהם מקדישים למשפחה, כדי לעסוק כמה שיותר בהרגל הממכר".

אין יחסים, רק סקס

ד"ר בן־ציון: "הבעיה הקשה שלי עם פורנו היא המסר. ברוב הסרטים הפורנוגרפיים אין בכלל יחסים בין הדמויות: זה שרברב, שוטר, או סתם גבר זר. זה נועד לשרת את פנטזיית הזר שלנו – כמעט לכולם יש פנטזיה של מין עם אישה או עם גבר זרים לחלוטין; אבל בסרטי פורנו זה העיקר. ואז המסר הוא לא של סקס ארוטי, יפה, מושך ועדין, אלא משהו הרבה יותר גס וגופני, שלא לומר בהמי. כשאנחנו מוגבלים רק לסרטים הללו, וגם לוקחים אותם ברצינות, זה מביא לשינוי סף הרגישות שלנו, וזו בעיה – כי לבנו נעשה גס, וכך גם בסרטים יש צורך בגסות עולה והולכת, שמשחיתה את כולנו. אנחנו נעשים רגישים פחות לגירויים, וזקוקים לגירוי שקשה יותר לקבל".

מסר מעוות לילדים

אחת הבעיות הקשות כיום היא חשיפה של ילדים ובני נוער לפורנו – כאשר לרבים מהם, זהו הידע הראשון שהם מקבלים על מין. ד"ר שכטר: "הם חווים מין דרך פריזמה מעוותת, כי בפורנו יש הרבה אפקטים של עריכה, השחקנים משתמשים בתרופות להגברת הזקפה, והמשתתפים עוברים שינויים קוסמטיים מפליגים, ואינם נראים טבעיים. ואז אותם נערים וילדים מקבלים מושג שגוי לחלוטין על מהו מין נורמטיבי, ואיך נראים איברי המין במצב טבעי ולא מנותח. הם מפתחים ציפיות לא ריאליות לגבי מין, ותסכול מהממדים ומהצורה של גופם, ומהביצועים שלהם בעתיד".

"אגב, ציפיות לא ריאליות יכולות להיווצר גם אצל מבוגרים. חלק מסרטי הפורנו הם אלימים ומשפילים כלפי נשים, וכשבני הנוער מחפשים פורנו באינטרנט הם לא בהכרח יודעים לברור את סוג הפורנו בו הם צופים – ואז נוצר אצלם קשר מעוות בין מין לאלימות, במקום בין מין לאהבה. כמובן שעולה גם השאלה המוסרית של פורנו, כי זו תעשייה שיש בה הרבה מאוד ניצול של נשים וגברים".

ויש גם נקודות זכות

גילה ברונר, סקסולוגית מוסמכת, מנהלת השירות הסקסולוגי במרכז לרפואה מינית בתל השומר, מאמינה שצריכה של פורנוגרפיה במידה יכולה לעזור לזוגות להעשיר את חיי המין שלהם: "יש זוגות שיכולת הפנטוז והדמיון שלהם דלה מאוד, והצפייה בפורנו נותנת להם רעיונות לגיוון חיי המין. צפייה משותפת בפורנו יכולה לשמש כנקודת מוצא לשיחה על מין, אם בני הזוג לא מרגישים נוח לדבר על הנושא. למשל, הגיעו אליי לטיפול בני זוג בשנות השישים לחייהם, שהיה להם קשר טוב, אבל חיי המין שלהם אחרי עשרות שנים יחד איבדו מהריגוש ומהתשוקה. הם לא רצו לנהל רומנים מהצד או להיפרד, להפך: הם רצו לשפר את חיי המין שלהם. במסגרת הטיפול עלתה האפשרות שיצפו יחד בסרטי פורנו. אחרי הצפייה הם דיברו על מה שעורר אותם בסרט, מה נראה דוחה בעיניהם ומה היו רוצים לאמץ לחיי המין שלהם".

לי ראובני, מטפלת מינית מוסמכת, מנחת קבוצות "נשים מדברות מיניות": "בכולנו יש סקרנות ותשוקה לדעת איך נראה הסקס של השכנים. מה הם עושים שאנחנו עוד לא ניסינו? האם הפנטזיות שלנו מגרות במציאות כמו בדמיון? השאלות הללו יכולות לקבל מענה בלחיצת כפתור, ולעתים לתרום לחיי המין שלנו. היום, מגוון החומרים הפורנוגרפיים רחב יותר מאשר בעבר. חוץ מהתעשייה הקונבנציונלית שפונה בעיקר לקהל גברי, ומציגה גיבורות עם שדיים מלאכותיים וגברים עם איברי מין ענקיים, מתקיימים גם זרמים אחרים: למשל ז'אנר הפורנוגרפיה תוצרת בית, שיכולה לעודד ולגרות אנשים מן השורה. יש גם תעשייה של סרטי פורנו אלטרנטיביים לנשים, שנוצרת על ידי נשים ופונה לקהל נשי, וחושפת נשים לפורנוגרפיה שאיננה מסרסת ומחפיצה".

וגילה ברונר מסיימת: "כל מה שנאמר כאן בזכות הפורנו, מתייחס למבוגרים מעל גיל 18 בלבד!".