קיגל מצות

תבנית אנגליש קייק

בפסח תמיד אוכלים מצות רטובות או יבשות ותמיד צריך לחם. הגעגוע ללחם הוליד את לחם המצות הזה, שמבוסס על קיגל האטריות ויש בו מתיקות של חלה וחריפות של פשטידה. אני אוהב לאכול אותו בבוקר, בצהריים או בערב.

המרכיבים

לטיגון: 2 כפות שמן חמניות

2 בצלים גדולים, קלופים ופרוסים דק

7 מצות, שבורות לחתיכות בינוניות

1 כוס מים פושרים

5 ביצים

1/2 כוס (100 גרם) סוכר חום כהה

1/2 כוס (100 גרם) סוכר לבן

פלפל שחור גרוס, בנדיבות

מלח

ההכנה

1. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצלים על להבה נמוכה עד השחמה. מסירים מהכיריים ומצננים.

2. בינתיים, מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.

3. שורים את המצות במים במשך 5 דקות.

4. במקביל, מקציפים ידנית את הביצים עם שני סוגי הסוכר והמלח. מערבבים עם המצות. כשהבצלים צוננים, מוסיפים גם אותם לקערה ומערבבים.

5. יוצקים לתבנית, מכסים ברדיד אלומיניום ואופים 50 דקות. מסירים את הרדיד ואופים עוד 15 דקות, עד שהעיסה יציבה מאוד וזהובה. מוציאים, מצננים ומגישים (אפשר להכין עד יום מראש).

סלט ירוק

3 מנות

המרכיבים

1/2 כוס עלי נענע

1/2 כוס עלי פטרוזיליה

1/2 כוס עלי כוסברה

1/2 כוס עלי ראשד

1/2 כוס עלי אורוגולה

3 צנוניות, פרוסות דק

1 שומר, פרוס דק

מיץ מ־1 לימון

4 כפות שמן זית

מלח ים

ההכנה

מערבבים הכל יחד בקערה גדולה. מעבירים לכלי הגשה ומגישים מיד.

פוליקה עם סלק וגזר

8-6 מנות

צלי כתף או "מספר 5 קפוא", הוא ללא ספק הבשר של המדינה. זהו צלי שמופיע בבתים ובשמחות, נתח שיודע להיות יום־יומי וחגיגי כאחד.

המרכיבים

4 כפות שמן זית

2 1/2 ק"ג נתח פוליקה (מספר 5)

2 גזרים, קלופים וחתוכים גס

1 בצל, קלוף וחתוך גס

2 מקלות סלרי, חתוכים גס

1/2 בקבוק יין לבן

12 כוסות (3 ליטרים) ציר/מרק עוף

לתוספת הירקות

6 סלקים, קלופים וחתוכים לרבעים

6 גזרים, קלופים וחתוכים ל־3

10 בצלצלי שאלוט, קלופים

שמן זית

מלח, פלפל שחור

ההכנה

1. מחממים בסיר לחץ את שמן הזית. בינתיים, מתבלים את הבשר במלח ובפלפל. מטגנים את הבשר עד שהוא שחום מכל צדדיו. מוסיפים את הגזר, הבצל והסלרי ומטגנים עוד כ־5 דקות תוך ערבוב מדי פעם. יוצקים את היין ומבשלים עד שהיין מצטמצם כמעט לגמרי. מוסיפים את הציר, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים עוד שעה ו־20 דקות.

2. משחררים את הסיר, מוציאים את הבשר ומניחים לצינון. את הנוזלים שנותרו בסיר מסננים ושומרים בנפרד (אין צורך בירקות).

3. מעבירים את הבשר למקרר לשעתיים, לצינון. לאחר מכן פורסים אותו בזהירות לפרוסות בעובי כ־1 ס"מ.

4. מחממים את התנור ל־190 מעלות.

5. שמים בתבנית את הסלקים, הגזרים והבצלצלים. מזלפים עליהם שמן זית, וזורים מלח ופלפל. צולים כחצי שעה, במהלכה הופכים את הירקות פעם או פעמיים.

6. מניחים בסיר את פרוסות הבשר ואת הירקות הצלויים. מוסיפים את הנוזלים המסוננים ומבשלים על להבה נמוכה כשעתיים. מסירים מהכיריים ומגישים (מומלץ להכין יום־יומיים מראש, המנה משתבחת. מחממים לפני ההגשה).

  • איך מכינים את המנה ללא סיר לחץ?

מטגנים את הבשר והירקות בהתאם להנחיות במתכון. מוסיפים את היין ומטגנים עד צמצום. מעבירים לתבנית, מוסיפים את הציר ואת כל שאר המרכיבים וצולים כ־5 שעות ב־120 מעלות.

נמסיס: עוגת שוקולד ללא קמח

תבנית בקוטר 26 ס"מ

שוקולד כולם אוהבים, ומאחר שפסח הוא חג של כולם – עוגת שוקולד ללא קמח היא העוגה הכי מתאימה ליום המיוחד הזה.

המרכיבים

6 ביצים

1/2 כוס + 1 כף גדושה (120 גרם) סוכר

1 כפית (5 גרם) מלח

250 גרם חמאה

350 גרם שוקולד מריר, 63% מוצקי קקאו

1/2 כוס (125 מ"ל) שמנת מתוקה

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־160 מעלות ומשמנים את התבנית (מומלץ בתרסיס).

2. שמים בקערת המערבל את הביצים, הסוכר והמלח ומקציפים לקצף תפוח ואוורירי.

3. בינתיים, ממיסים את השוקולד, החמאה והשמנת (במיקרוגל או בסיר אדים כפול). מוסיפים את קרם השוקולד לקערת המערבל ומערבבים בתנועות קיפול עדינות.

4. יוצקים לתבנית ואופים במשך כ־28 דקות, עד שהעוגה נראית יציבה. מוציאים, מצננים ומגישים (אפשר להכין יום-יומיים מראש ולשמור במקרר. מומלץ להגיש בטמפרטורת החדר).

קציצות דג, תרד ופול

12-10 מנות

לקציצות יש תדמית של משהו זול, אבל לא כך אני רואה את הדברים. קציצות מחומר גלם טוב הן מופלאות, ובעיקר כשמדובר בדגים. כשהן מתחברות לתרד ולפול, ירק אביבי ״של פסח״ הן הופכות למנה חגיגית.

המרכיבים לקציצות

2 תפוחי אדמה (כ־200 גרם)

2 ק"ג פילה דג נקי (בלי עור ובלי עצמות), קצוץ (מומלץ לוקוס, מוסר או בורי)

20 גרם עלי פטרוזיליה קצוצים

20 גרם עלי נענע קצוצים

לטיגון: שמן זית

לתבשיל הירקות

1/2 ק"ג פול טרי או מהקפאה

לטיגון: שמן זית

1 שן שום, קלופה

1/2 ק"ג עלי תרד, נקיים

מלח

ההכנה

1. הקציצות: מבשלים או אופים את תפוחי האדמה עד ריכוך. מצננים, קולפים ומגררים אותם בפומפייה.

2. מוסיפים את הדג, הפטרוזיליה והנענע ומערבבים לעיסה אחידה. אם יש זמן, מאחסנים כשעתיים במקרר, להתייצבות (לא חייבים).

3. יוצרים מהעיסה קציצות קטנות ושטוחות (כ־40 גרם לקציצה).

4. מחממים שמן זית במחבת ומטגנים את הקציצות עד שהן מזהיבות משני הצדדים. מוציאים ומניחים לצינון (אפשר להכין עד יום מראש).

5. תבשיל הירקות: מכינים סיר עם מים רותחים וקערה עם מי קרח. חולטים את הפול במשך דקה במים הרותחים ומעבירים למי הקרח. מסירים את הקליפה הדקה ומניחים בצד.

6. מחממים שמן זית, מוסיפים את השום ומטגנים. מוסיפים את עלי התרד ומאדים כ־5 דקות. מוסיפים מלח ואת הפול ומבשלים עוד כ־6 דקות. מוסיפים את הקציצות, מבשלים קצרות רק כדי שיתחממו, ומגישים (אפשר להכין את התבשיל ביום הארוחה, ולשמור את הקציצות והתבשיל בנפרד. לפני הארוחה, מחממים את התבשיל בתוספת מעט מים, מוסיפים את הקציצות ומחממים עוד 5 דקות).

ארטישוק ירושלמי צלוי

4 מנות

ארטישוק ירושלמי מסמל בעבורי את האביב ובעיקר את פסח. הטעם שלו מאפשר לו להיות בן לוויה נפלא לבשר ולדגים, אבל הפעם החלטנו לתת לו לעמוד לבד על הבמה.

המרכיבים

500 גרם ארטישוק ירושלמי

3 כפות שמן זית

ההכנה

1. קולפים וחוצים את הארטישוקים. שוטפים אותם ומייבשים במגבות נייר.

2. מחממים מחבת טפלון על להבה נמוכה מאוד. מוסיפים את הארטישוקים וצולים כשעה, תוך שהופכים אותם מדי כמה דקות, עד שצבעם קרמלי והם צלויים.

3. מוסיפים את שמן הזית, מטגנים והופכים מדי פעם עוד כ־10 דקות. מסירים מהכיריים ומגישים מיד, או בטמפרטורת החדר.

  • בין כל מפעלותיו הרבים, שף חיים כהן מכין מנות מיוחדות לחג (שאפשר לקחת הביתה) במסעדה שלו, "יפו תל אביב". לפרטים: www.yaffotelaviv.com