אף אחד לא הזמין אותם, אז למה הם כאן? לכתמי פיגמנטציה יש יותר מסיבה אחת: חשיפה לקרני השמש, תגובה לתהליכים הורמונליים (היריון, גלולות למניעת היריון), נטילת תרופות מסוימות, חבלות, פצעי אקנה שהשאירו אחריהם מזכרת, טיפולים קוסמטיים אגרסיביים (בעיקר פילינג), שימוש בקרמים ובבשמים על עור חשוף לשמש וגם אהובתנו משכבר הימים, הגנטיקה. אז מה עושים איתם? בשביל זה אנחנו פה.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

קרמים נגד כתמים – הם באמת עובדים?

חלקית. יש חומרים שמסייעים בהבהרת כתמים, אבל בתכשירי מדף ריכוזם נמוך בדרך־כלל (כדי שהתכשיר יהיה בטוח לשימוש לכולם), ולכן יעילותם מוגבלת. במילים אחרות: תכשירי מדף עשויים לסייע בהבהרת הכתמים, אבל אל תצפו לשינוי דרמטי. כדאי לוודא מראש שהמרכיבים הפעילים שבתכשיר מתאימים לטיפול בסוג הכתם שמעוניינים למגר.

מבהירי הכתמים – חפשי אותם על המדבקה בגב התכשיר:

המרכיבים הידועים והנפוצים ביותר להבהרת כתמים הם רטין A, הידרוקינון, חומצה קוג'ית, חומצה גליקולית וויטמין C. המחקרים בתחום ממשיכים כל הזמן לחפש מרכיבים חדשים, ולאחרונה התגלה כי מרכיבים מעולם הצומח, למשל ליקוריץ, אניס ופרחי נופר, עשויים לסייע בהברת כתמים.

הידעת?

תכשירים הנרקחים על־ידי רופא עור או בבית מרקחת על־פי מרשם יכולים להכיל ריכוז גבוה יותר של חומרים פעילים, היות שהם מותאמים באופן מדויק למצב העור האישי של המטופל. לכן, תכשירים כאלה אפקטיביים יותר בדרך־כלל מתכשירי מדף.

האופציה המכשירנית

טיפולים להבהרת כתמים המתבצעים בעזרת מכשירים, מתבססים על שיוף או קילוף של העור ונחלקים בגדול לשני סוגים: טיפולים בררניים, כלומר כאלה המטפלים נקודתית בכתמים בלבד ולא בעור שמסביבם, וטיפולים שאינם בררניים, כאלה המקלפים באופן מלא את כל שטח העור בדרגות עומק שונות. רוב המכשירים הנמצאים כיום בשימוש מתבססים על טכנולוגיית לייזר, איי־פי־אל או פוטו ריג'וביניישן וגלי רדיו.

מכשירים מהסוג הבררני שולחים גלים באורכים שונים אל התא, הגל נקלט במלנין והאנרגיה התרמית מחממת את הפיגמנט וגורמת לקילופו. בדרך־כלל הטיפול יוצר גלד עדין באזור המוכתם, הכתם מתכהה קצת וכעבור ימים אחדים נושר ונעלם (או מתבהר). לרוב נדרשת סדרה של טיפולים כדי להגיע לתוצאה מיטבית. חלק מהמכשירים הקיימים בשוק עובדים בשיטה הפרקציונלית, היוצרת תבנית של נקודות על העור, כדי שהעור הלא מטופל שסביב הנקודות יסייע בתהליך השיקום.

מכשירי לייזר מהסוג הלא־בררני מתאימים למקרים שבהם הכתמים מפוזרים על פני אזורים נרחבים. מכשירים מסוג זה מקלפים את כל שטח העור, בדומה לפילינג, רק שבניגוד לפילינג כימי כאן אפשר לשלוט באופן מדויק יותר בעומק הקילוף.

איך יודעים באיזה מכשיר לבחור?

אין לנו ברירה אלא לסמוך על המומחים המייעצים לנו, ולנסות לוודא שהטיפול המוצע לנו מתאים לסוג הכתם ולעומקו. כדאי להתייעץ עם כמה רופאים ומכונים שונים לפני שמקבלים החלטה, ולפנות גם למקומות המציעים מבחר אפשרויות להסרת כתמים (ולכן אינם משוחדים לטובת מכשיר אחד ספציפי).

זה כואב?

רוב המכשירים גורמים תחושה לא נעימה במיוחד הדומה לצליפת גומייה או כווייה זריזה. ככל שהשטח המטופל גדול יותר, כך הסבילות לכאב הולכת ופוחתת. כדי להקל, משתמשים בטכניקות שונות כמו מריחת ג'ל מצנן על כל שטח הפנים, מריחת משחה מאלחשת או הפניית רוח קרה ומרגיעה אל האזור המטופל. ועדיין: לא מדובר בבילוי מענג במיוחד. שתדעו.

פילינג

פילינג הוא קילוף של שכבות עור על־ידי כווייה מבוקרת. הוא מקלף את כל שטח העור (כלומר, אינו בררני) ואפשר לבצע אותו בדרגות עומק שונות. לטיפול בכתמים יספיקו פילינג שטחי או בינוני. הפילינג מתבצע על־ידי חומצה או שילוב של חומצות אחדות בריכוזים נמוכים, ובדרך־כלל מחייב שימוש במשחה מאלחשת או בהרדמה מקומית. זמן ההחלמה משתנה בהתאם לעומק הקילוף, ונמשך לפחות מספר ימים.

כשמדובר בכתמים מסוג מלאזמה, יש לקחת בחשבון שהעור רגיש מאוד ועלול להגיב לטיפולים אגרסיביים בהיפר־פיגמנטציה ובכתמים חמורים יותר מאלה שהיו שם מלכתחילה. חשוב להתייעץ עם רופא עור בעל ניסיון רב ולוודא שהטיפול מתאים, כדי למנוע נזק. במקרים מסוימים הרופא ימליץ לפני הטיפול על מריחת קרם למשך שבועות אחדים, במטרה לדכא את המונוציטים היוצרים את המלנין ולשפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול.