כשפרופסור קארל דאג'רסי המציא את הגלולה נגד היריון הוא לא תיאר לעצמו שהוא ישנה את חיי המין של מיליוני אנשים. אבל עובדה. הגלולה - שבצדק נחשבת לאחת ההמצאות הגדולות של המאה העשרים – שחררה את המין הנשי מהפחד מהיריון בלתי רצוי ואפשרה לנו ליהנות מסקס ללא הפחד הנורא, או עוגמת הנפש הקשה שכרוכה בהיריון לא רצוי ובהפלה.

חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

עשורים בודדים בלבד חלפו מאז, ותחום אמצעי המניעה עצמו עבר מהפך. רק בשוק הישראלי יש היום 14(!) סוגי גלולות (האמצעי הנפוץ ביותר עד גיל 30), שני סוגי התקנים (האמצעי הנפוץ ביותר אחרי גיל 30), טבעת ומדבקה שמשחררות הורמונים, קוטלי זרע וקונדומים לרוב. כל אמצעי מתאים לאחת ולא לאחרת, והוא תלוי גיל, מצב משפחתי, מצב חברתי, פסיכולוגי, פיזיולוגי ועוד.

אני בת 16 ויש לי חבר.

אף אחד מאיתנו לא קיים יחסים בעבר ואנחנו רוצים להתחיל לעשות את זה. האם כדאי לי להשתמש בגלולות? האם אני חייבת לעבור בדיקה גופנית אצל רופא הנשים על מנת לקבל גלולות? האם אני צריכה לעבור בדיקות דם?

כן, כדאי לך להשתמש בגלולות למניעת היריון, שהן אמצעי הגנה יעיל ביותר. קבלת הגלולות מחייבת מרשם רופא, אבל הגינקולוג לא חייב לבדוק אותך גופנית בפגישה הראשונה. הוא רק צריך לשאול אותך על ההיסטוריה הרפואית שלך. גם אין צורך בבדיקת דם, רק בבדיקת לחץ דם.

אני בת 17 וסובלת מאקנה קשה. רופא עור הציע שאפנה לרופא נשים כדי לקבל מרשם לגלולות, אבל אין לי חבר ואני לא צריכה אמצעי מניעה. למה לי גלולות?

גלולות למניעת היריון משפיעות לטובה על עור הפנים משום שהן מפחיתות את הפרשת החלב בבלוטות. הגלולות נבדלות זו מזו במינון האסטרוגן ובסוג הפרוגסטרון. יש גלולות הקרויות "דור שלישי ורביעי" שמכילות פרוגסטרון שפעילותו נוגדת את ההורמון הזכרי, והן טובות במיוחד למי שסובלת מאקנה או משיעור יתר.

אני בת 18 ועומדת לפני גיוס במסלול קרבי. אני סובלת מכאבים קשים מאוד בזמן המחזור החודשי וחוששת שזה יפריע לי לתפקד בצבא. אמרו לי שכדאי לי לקחת גלולות ברצף. האם זה נכון?

כן. אם יש לך כאבים קשים מאוד במחזור, נטילת גלולות ברצף יכולה להקל עלייך משמעותית. נטילה ברצף מפחיתה את מספר ימי הווסת וגם הופכת אותה לקלה יותר (פחות דמם וכאב). אפשר לקחת גלולות במשך שנה ברציפות, אבל רוב הנשים מעדיפות שתהיה להן וסת לפחות פעם בשלושה חודשים, מסיבה פסיכולוגית – כדי להרגיש שהכל תקין. את יכולה לקחת גלולות ברצף או לבקש מהרופא לרשום לך את הסוג שאריזתו כוללת 94 גלולות.

אני בת 19 ואין לי כרגע בן זוג קבוע. אבל אני יוצאת מדי פעם עם גברים ומעוניינת באמצעי מניעה בטוח. במה מומלץ לי להשתמש?

עם כל פרטנר חדש את נחשפת מחדש למגוון מחלות המועברות במגע מיני ולכן חייבת להגן על עצמך גם מפני היריון וגם מפני מחלות. הדרך היעילה ביותר לעשות זאת היא להשתמש בקונדום בכל מגע מיני. אם את רוצה לשפר את ההגנה שלך מפני היריון - מומלץ לך במקביל גם לקחת גלולות. קונדום פלוס גלולות יעניקו לך הגנה כפולה.

אני בת 20 ורוצה להתחיל לקחת גלולות. שמעתי שהן גורמות עלייה במשקל. האם זה נכון?

האסטרוגן שמצוי בכל הגלולות המשולבות עלול לגרום לעליית משקל קלה וחולפת (שנובעת מהצטברות של נוזלים), אך אין השמנה של ממש בהשפעת הגלולות. יש גלולות שמכילות אסטרוגן במינון נמוך ויש במינון אולטרה־נמוך. היתרון במינון האולטרה־נמוך נעוץ בעובדה שהוא כרוך בפחות תופעות לוואי (גודש בחזה, מלאות בבטן ועלייה קלה במשקל). לעומת זאת, הגלולה במינון היותר גבוה של אסטרוגן אחראית למחזורים סדירים יותר ולפחות דימום בין המחזורים. הרופא מקבל החלטה בין שני המינונים בהתאם לציפיות של האישה.

אני בת 24 ועומדת להינשא בחודש הבא. חשבתי להתחיל לקחת גלולות כי אנחנו לא מעוניינים להביא מיד ילד לעולם, אבל אני חוששת שבשנה הבאה כשארצה להרות הגלולות יקשו עליי. האם החשש שלי מוצדק?

החשש שלך אינו מוצדק. גלולות למניעת היריון דווקא מגנות על הפריון. הן מונעות היווצרות ציסטות בשחלות ומעלות את צמיגות ריר צוואר הרחם – מה שמונע כניסת חיידקים לרחם. ברגע שתרצי להרות את יכולה להפסיק ליטול את הגלולות. אין צורך בהמתנה כדי "להתנקות" מהן, רק להביא בחשבון שלעתים בגלל הדיכוי הממושך של הביוץ הטבעי, ייתכן שיעברו מספר שבועות (בלבד) עד שהביוץ והמחזורים יחזרו להיות סדירים.

אני בת 25, סטודנטית שעובדת כמלצרית בלילות.אני עמוסה מאוד ולכן לפעמים שוכחת לקחת גלולות. כצפוי זה מלחיץ אותי מאוד. האם כדאי להשתמש באמצעי מניעה אחר?

כן. לנשים שמתקשות לזכור ליטול מדי יום גלולות - יש אמצעי מניעה הורמונליים שמספקים יתרונות זהים לאלה של הגלולה, ואין צורך לזכור לקחת אותם כל יום. האמצעי הראשון הוא מדבקה שמדביקים פעם בשבוע על איבר כלשהו (ללא שערות) בגוף. המדבקה אינה מפריעה לפעילות גופנית, כולל שחייה. האמצעי השני הוא טבעת שיש להחדיר לנרתיק ולהחליפה כל שלושה שבועות. הטבעת מגיעה בגודל אחיד, וכל אחת יכולה להוציא ולהחדיר אותה באופן עצמאי.

אני בת 27, ילדתי את ילדי השני לפני חודש. שמעתי שהנקה היא אמצעי מניעה מצוין. האומנם?

כל עוד אישה מניקה הנקה מלאה (התינוק אפילו לא משתמש במוצץ!) וכל עוד לא התחדש המחזור החודשי, האישה מוגנת היטב מפני היריון. חצי שנה לאחר הלידה או כשההנקה אינה מלאה חלה ירידה הדרגתית בהגנה הטבעית. ובכל זאת, לא מומלץ להסתמך רק על ההגנה הטבעית. כדאי למשך כל תקופת ההנקה להיעזר באמצעי מניעה נוסף. אפשר לקחת גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד. הן בטוחות לזמן ההנקה כי הן לא משפיעות לרעה על כמות החלב ואיכותו. אפשר גם להשתמש בקוטל זרע (יש פתילות או ספוגית) שאינו מחייב מרשם. אבל אפשרות זו פחות

יעילה מגלולה.

אני בת 29, נשואה פלוס שלושה. זה חודשיים אני נוטלת גלולות, אבל משום שהיו לי הכתמות בין המחזורים איני יכולה ללכת למקווה. הדבר גורם לי עוגמת נפש רבה. מה כדאי לי לעשות?

את יכולה לבקש מהגינקולוג שלך מרשם לגלולות במינון גבוה יותר של אסטרוגן או לעבור להשתמש בטבעת או במדבקה. בשל השחרור הרציף של ההורמונים והעדר צורך בספיגה דרך מערכת העיכול, אמצעים אלה כרוכים בפחות דימומים בין המחזורים ובהכתמות. אגב, נטילה של תרופות אנטי־דלקתיות (כמו אדקס, אדוויל, נורופן) ארבע פעמים ביום במשך שבוע יכולה לייצב את הרירית ולהפחית את כמות הדימומים תחת השפעת הגלולות.

אני בת 30 ומעדיפה להשתמש בשיטת הימים הבטוחים. הבנתי שהערכות הביתיות לבדיקת הביוץ מדויקות מאוד כיום ויכולות להצביע מתי מתרחש הביוץ ומתי אפשר לקיים יחסים בלי לחשוש להיכנס להיריון.

אם נמנעים מקיום יחסי מין במשך שלושה ימים לפני ואחרי מועד הביוץ המשוער - הסיכוי להיריון אכן נמוך. הבעיה שמועד הביוץ משתנה מעט מחודש לחודש ואפילו בעזרת ערכות לבדיקת הביוץ קשה לזהות בכל פעם את מועד הביוץ במדויק. לפיכך בפועל שיעור הכישלון של שיטה זו גבוה יחסית, והיא מומלצת בעיקר לנשים שרוצות רק לרווח בין ההריונות שלהן, כלומר נשים שלא איכפת להן להסתכן בהיריון לא מתוכנן.

אני בת 35 ומעשנת. יש לי שני ילדים ואנחנו לא מתכננים היריון נוסף (לפחות לא בקרוב). שמעתי שגלולות וסיגריות לא הולכות טוב יחד. מה אתה מציע לי לעשות (רק לא להפסיק לעשן)?

כיוון שאת לא מתכננת ללדת בקרוב התקן תוך רחמי יכול להיות בעבורך פתרון מוצלח. ההתקנה נעשית על ידי רופא, וההתקן (מנחושת) נותן הגנה מיידית לעשר שנים ויותר. בכל עת שתחליטו שאתם רוצים היריון נוסף - הרופא יוכל להוציא אותו. ההתקן מתאים במיוחד לנשים מעשנות מעל גיל 35, בניגוד לגלולות ולתכשירים הורמונליים, שמכילים אסטרוגן. אלה לא מומלצים בגלל סיכון יתר למחלות כלי דם ולקרישי דם.

אני בת 38, יש לי שני שרירנים ברחם. בגלל השרירנים אני סובלת מדמם וסתי כבד וממושך. האם יש אמצעי מניעה שמתאים לבעיה שלי?

התקן תוך רחמי שמכיל פרוגסטרון מתאים במיוחד בעבור נשים שסובלות מדימום וסתי כבד. אמצעי מניעה זה נותן הגנה מיידית למשך חמש שנים, וניתן להוציאו (אצל רופא) בכל עת שרוצים. ברוב המקרים השימוש בו מקצר את משך הווסת ואת כמותה. התקן זה מתאים במיוחד לנשים שסובלות מווסתות קשות ולכאלה עם רחם שרירני.

אני בת 39, סובלת ממחלת לב. עקב מחלת הלב ממנה אני סובלת נאסר עליי להרות בעתיד, אני אם לשלושה.

נשים שיודעות שאינן מעוניינות להרות בעתיד או שמסיבות בריאותיות נאסר עליהן להרות, יכולות לבחור במניעת היריון בלתי הפיכה הקרויה "קשירות חצוצרות". הניתוח נעשה בהרדמה מלאה ובגישה לפרוסקופית - מחדירים טלסקופ זעיר דרך הטבור וחוסמים את החצוצרה. אפשרות נוספת היא השמת "פקקים" בפתחי החצוצרות. שיטה זו אינה מחייבת הרדמה והיא מבוצעת בגישה היסטרוסקופית - מחדירים טלסקופ דק דרך תעלת צוואר הרחם - וסליל מתכתי קטן בפתחי החצוצרות. תוך זמן קצר מתמלא הסליל ברקמת צלקת ונחסם באופן בלתי הפיך.

אני בת 40, נוטלת גלולות זה עשור. האם כדאי להחליף לאמצעי מניעה אחר?

לא. הסיכון לפתח בעיה אצל אישה שנוטלת גלולות פרק זמן כה ממושך הוא נמוך ביותר. נכון שככל שעולה הגיל נטילת תכשירים הורמונליים פחות מומלצת, אבל אם אמצעי זה נותן לך נוחות שנים רבות ואת נמצאת במעקב רפואי מסודר, אין בדרך כלל סיבה רפואית להפסיק (אלא אם את מעשנת, סובלת מעודף משקל, יתר לחץ דם, מיגרנות תכופות או מגורם סיכון אחר).

אני גרושה בת 41, פותחת פרק ב' בחיי. מתלבטת באיזה אמצעי מניעה להשתמש?

בראש ובראשונה קונדום. לפני שבאים במגע אינטימי עם בן זוג חדש, צריך לזכור שבכל גיל יש סיכון להידבק במחלות מין (בנוסף לסכנה של היריון לא רצוי). יתר על כן, ככל שבני הזוג מבוגרים יותר, כך עולה הסיכוי שבעבר הם נחשפו למחלות המועברות במגע מיני. לכן כל עוד מערכת היחסים לא קבועה, מומלץ להשתמש בקונדום. כאשר מערכת היחסים הופכת קבועה כדאי (גם לך וגם לבן הזוג) לעבור בדיקה לשלילת איידס והפטיטיס B ו־C, שהן מחלות המועברות במגע מיני. זו גם הזדמנות טובה להתחסן נגד הפטיטיס B ו־HPV (פפילומה), ולהתייעץ עם רופא הנשים על אמצעי מניעה שיחליף את הקונדום.

אני בת 44 ולאחרונה המחזורים שלי אינם סדירים. נכון לעכשיו איני משתמשת באמצעי מניעה אך חוששת שאכנס להיריון. במה כדאי להשתמש?

התקן תוך רחמי יעניק לך הגנה מצוינת, אבל גם גלולות עדיין מהוות אפשרות סבירה. עם העלייה בגיל ולפני המנאפוזה, תהליך הביוץ לא סדיר ובהתאם גם הווסת. חלק מהנשים בגילך סובלות גם מתופעות של "גיל ההתבגרות": אקנה, עור שומני ושיעור יתר. במקרים אלה, גלולות יכולות גם למנוע היריון, גם להסדיר מחזורים וגם לתת תחושה טובה יותר מבחינה הורמונלית. כמובן שנטילת גלולות בגילך מתאימה רק לנשים בריאות, שאינן סובלות מגורמי סיכון למחלות כלי דם (עישון, עודף משקל ועוד).

מניעת היריון יכולה לעבור מהאישה אל הגבר

ד"ר רענן טל, אורולוג מומחה העוסק ברפואת התפקוד המיני ופוריות הגבר ב"אורומדיק", אסותא אומר שקשירת צינורות הזרע (ניתוח וסקטומי) היא שיטה קלה ובטוחה למניעת היריון. מדובר בפעולה כירורגית קצרה אך בלתי הפיכה, המבטיחה לגבר שליטה עצמית מלאה על מניעת היריון, ולכן מתאימה גם לגברים החוששים מגניבת זרע, וכמובן לזוגות שרוצים לחסוך מהאישה - מסיבה בריאותית או אחרת - נטילת הורמונים או התקנת התקן בגופה.

ההליך מבוצע בהרדמה כללית, חלקית או מקומית, כאשר הגישה אל צינורות הזרע נעשית דרך חתך קטן בעור שק האשכים. צינורות הזרע נחתכים, נצרבים ונקשרים על מנת למנוע כל אפשרות של מעבר זרע דרכם. בתום הניתוח נתפר החתך בתפרים נמסים, וכמה שעות לאחריו אפשר להשתחרר מבית החולים. ההחלמה קלה ומהירה והניתוח אינו כרוך בכאב, לא פוגע בזקפה, לא בחשק או בהנאה המינית ואפילו לא גורם לשינוי במראה או במרקם נוזל הזרע. אבל יש לו חיסרון גדול: הוא עולה בין 5,000 ל-10,000 שקל.