מרק שעועית טבעוני עם נקניק סייטן

8 מנות גדולות

ממלא, משביע, מזין וטעים. סייטן הוא תחליף בשר העשוי מחלבוני גלוטן. טיפ: אם יש לכם סיר לחץ, בשלו בו את השעועית לפני שילובה במרק ותהנו מחיים קלים יותר.

המרכיבים

3 כוסות שעועית לבנה, ששרתה לילה שלם במים

לטיגון: 4 כפות שמן

1 בצל גדול, קלוף וחתוך לקוביות קטנות

4 שיני שום, קלופות וקצוצות גס

3 כפות עלי סלרי קצוצים

4 גזרים קטנים, קלופים וחתוכים לקוביות

1 כף חוויג' למרק

1 כף פפריקה מתוקה בשמן

פפריקה חריפה לפי הטעם

1 קופסה (800 גרם) עגבניות קלופות ומרוסקות

2 כפות גדושות רסק עגבניות

4 כוסות מים

100 גרם נקניק סייטן בטעם איטלקי או רומני, חתוך לקוביות (להשיג בחנויות טבע)

1 כוס עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה וכוסברה, או לפי הטעם)

מלח, פלפל שחור גרוס

אפשרות: 1/8 כפית סוכר

ההכנה

1. מסננים את השעועית המושרית, מעבירים לסיר, מוסיפים הרבה מים ומבשלים כשעתיים, עד שהיא מתרככת (מומלץ לעשות זאת בסיר לחץ). מסירים מהכיריים ומסננים.

2. מחממים סיר בעל תחתית עבה. מוסיפים את השמן, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד הזהבה.

3. מוסיפים לסיר תוך ערבוב את השום, הסלרי, הגזר, החוויג' והפפריקה ומבשלים תוך ערבוב עד שריחם של התבלינים עולה. מוסיפים את העגבניות, הרסק, המים ואת השעועית המבושלת. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד 20 דקות.

6. בינתיים, מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את קוביות הסייטן. מוסיפים למרק, מוסיפים גם את עשבי התיבול, מלח ופלפל ומערבבים. מבשלים כ־20 דקות נוספות, עד שהירקות רכים. טועמים ואם צריך מוסיפים סוכר. מסירים מהכיריים ומגישים.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

מרק דרום אמריקאי

8 מנות גדולות

מרק שמשתנה בכל פעם שמכינים אותו (ובדרום אמריקה הוא כמובן מכיל מרכיבים שכלל לא קיימים בשוק הישראלי), אך מבוסס תמיד על ירקות שורש, קלחי תירס, וסוגים שונים של בשר.

המרכיבים

4 כפות שמן זית

1/2 ק"ג בשר בקר (נתח 5, 8 או צלעות), חתוך לקוביות

1/2 ק"ג הודו אדום, חתוך לקוביות (אפשר צוואר)

150 גרם נקניק צ'וריסו או נקניק מעושן, או קבנוס, חתוכים לעיגולים

1 גמבה או פלפל אדום

2 בצלים, קלופים ופרוסים למקלונים

2 שיני שום קלופות

1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך גס

2 שורש סלרי, קלופים וחתוכים גס

זר של עשבי תיבול (10 גבעולים מכל אחד - סלרי פטרוזיליה ,כוסברה)

4 גזרים קלופים, חצויים לאורך וחתוכים לקטעים של 5 ס"מ

4 עגבניות, קלופות וחתוכות לקוביות

8 כוסות (2 ליטרים) מים

מלח, פלפל שחור גרוס

8 תפוחי אדמה קטנים, קלופים וחצויים

3-2 קישואים, חצויים לאורך וחתוכים לקטעים של 5 ס"מ

3-2 קלחי תירס, חצויים לאורך וחתוכים לקטעים של 5 ס"מ

להגשה: עלי אורגנו ובזיליקום טריים

ההכנה

1. מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים את כל סוגי הבשר, הפלפל, הבצלים, השום, שורשי

הסלרי והפטרוזיליה והעשבים, הגזרים והעגבניות ומטגנים כ־10 דקות.

2. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה. מוסיפים את יתרת המרכיבים ומבשלים עוד כשעה, עד שהבשר רך. מסירים מהכיריים ומניחים לכשעה.

3. מחממים מחדש, מחלקים לקערות הגשה (כל אחד יכול לקבל רק את המרכיבים האהובים עליו) ומגישים.

  • טיפ: אפשר לגוון ולהוסיף בשר מעושן, שאריות נתח צלוי או נקניקיות מעושנות. אפשר גם להוסיף עצמות מסוגים שונים, שמשפיעות על סמיכות המרק. מי שאוהב, מוזמן להשאיר את בשר ההודו במרק (ולפרק את הבשר מהעצמות).
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

דרום אמריקאי: מרק בשר וירקות (צילום: כפיר חרבי)
דרום אמריקאי: מרק בשר וירקות (צילום: כפיר חרבי)

מרק עדשים כפרי בסגנון צרפתי

8 מנות

מרק סמיך עם שני סוגים של עדשים.

המרכיבים

1 כוס עדשים שחורות, ששרו 4 שעות במים, נשטפו וסוננו

1 כוס עדשים צהובות או כתומות, ששרו 30 דקות במים וסוננו

50 גרם חמאה

1 כרשה עבה, החלק הלבן בלבד, חתוך לחצאי עיגול

2 שיני שום, קלופות וקצוצות דק

2 גזרים קלופים, חתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ

1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות בגודל 1 ס"מ

1 תפוח אדמה, חתוך לקוביות בגודל 1 ס"מ

2 קישואים או זוקיני, חתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ

5 כוסות מים + אפשרות לתוספת

מלח, פלפל שחור גרוס

1/4 כפית כמון

1 כוס עשבי תיבול קצוצים (שמיר, פטרוזיליה,כוסברה ותימין)

ההכנה

1. ממיסים את החמאה בסיר. מוסיפים את הכרשה ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים את כל שאר הירקות – בזה אחר זה. מטגנים כל ירק כחצי דקה, ומוסיפים את הבא אחריו (שום, גזרים, שורש, תפוח אדמה וקישואים).

2. מוסיפים את העדשים והמים (5 כוסות) ומביאים לרתיחה. מתבלים במלח, בפלפל ובכמון. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ־30 דקות. מערבבים מדי פעם, כדי למנוע הידבקות לתחתית. במהלך הבישול, אם יש צורך, מוסיפים עוד מים כדי לשמור על רמת הסמיכות האהובה עליכם. כ־5 דקות לפני תום הבישול מוסיפים את עשבי התיבול, מערבבים ומסירים מהכיריים. מגישים.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

מרק גולש ביתי מוגש בלחם עגול

8 מנות גדולות

נזיד אדום של קוביות בשר ותפוחי אדמה, פיקנטי ונהדר. ההגשה המיוחדת משמחת מאוד גם את הילדים וגם את המבוגרים. את המרק, ללא הלחם, ניתן לשמור עדר 3 ימים במקרר.

המרכיבים

1 ק"ג נתח כתף, חתוך לקוביות בגודל 2 ס"מ (בקשו מהקצב)

לטיגון: 3 כפות שמן או שומן אווז

2 בצלים גדולים, פרוסים לרבעי טבעות

1 פלפל אדום, פרוס לרבעי טבעות

אפשרות: 1 פלפל אדום חריף

3 גבעולי סלרי (שורש או אמריקאי), קצוצים

3 שיני שום, קלופות וחצויות לאורך

2 כפות פפריקה

פלפל שחור

1/4 כפית זרעי קימל

4 עגבניות גדולות,קלופות וחתוכות לקוביות

4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות

2 כפות רסק עגבניות

1 צרור פטרוזיליה קצוץ

להגשה

8 לחמים קטנים ועגולים, או לחמניות גדולות

שמן זית

ההכנה

1. מחממים בסיר גדול ועבה את השמן. מטגנים את קוביות הבשר בחום גבוה כך שייצרבו היטב מכל הצדדים. מוציאים לצלחת נפרדת.

2. מוסיפים לסיר את הבצל והפלפל (והפלפל החריף, אם רוצים) ומטגנים תוך ערבוב עד הזהבה.

3. מוסיפים את הסלרי, השום, פפריקה, פלפל שחור וקימל ומטגנים עוד כדקה. מוסיפים תוך ערבוב גם את העגבניות.

4. מחזירים את הבשר לסיר, יוצקים מים עד כיסוי, מביאים לרתיחה, מנמיכים את עוצמת הלהבה, מכסים ומבשלים עוד כשעה. מערבבים מדי פעם, למנוע הידבקות מרכיבים לתחתית הסיר.

5. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה, רסק העגבניות והפטרוזליה, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים עוד כ־40 דקות, עד שהבשר ותפוחי האדמה רכים. מסירים מהכיריים ומניחים למרק לשעתיים לפחות (ואפשר לשמור עד 3 ימים במקרר).

6. ההגשה: מחממים את התנור ל־180 מעלות.

7. מסירים מכל כיכר לחם עיגול בקוטר כ־8 ס"מ. מרוקנים את הלחם אך נזהרים מלהגיע לקרום (לחלק הקשה). משמנים מעט בעזרת מברשת טבולה בשמן זית. מניחים את הלחמים בתבנית וקולים כ־8 דקות, עד שהם מתקשים מעט.

8. בינתיים, אם צריך, מחממים מחדש את המרק.

9. מניחים כל לחם על צלחת הגשה, יוצקים לתוכו מהמרק ומגישים מיד.

  • טיפ: אם הציר מוכן, יקח לכם 10 דקות להכין את המנה, ולכן אנחנו ממליצים: הכינו את הציר לפי הכמויות המופיעות במתכון, כי כך תקבלו כמות גדולה מהנדרש להכנת המרק. את היתרה הקפיאו לפעם הבאה (או הקפיאו במנות קטנות, לשימושים אחרים).

מרק סובה עם אווז צלוי

6 מנות

הקונספט היפני לארוחה שלמה בקערה מהבילה אחת: ציר טוב, אטריות, ותוספות לבחירה.

המרכיבים לציר

עוף במשקל 1/2 1 ק"ג, מחולק

2 גזרים גדולים, קלופים וחתוכים גס

1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך גס

3 עלי קפיר לים

1 כף מלח ים, או לפי הטעם

5 עיגולים של שורש ג'ינג'ר פרוס

5 כדורי פלפל אנגלי

1/2 צרור פטרוזיליה

1/2 צרור כוסברה

1 בצל בינוני, קלוף וחצוי

12 כוסות (3 ליטרים) מים

  • מומלץ: עצם בקר להעשרת הציר

למרק

3/4 4 כוסות (1.2 ליטרים) ציר

1 חבילה אטריות סובה (בתצלום השתמשנו באטריות אורז שחור וגם באטריות אורז מלא)

3 גזרים צעירים, קלופים וחתוכים למקלונים

4 גבעולי סלרי אמריקאי

3/4 חבילה נבטים סיניים

15 תרמילי שעועית ירוקה, חתוכים באלכסון

6 פטריות שמפיניון לבנות, קשות

300 גרם חזה אווז מעושן או צלוי, פרוס דק

ההכנה

1. הציר: שמים את כל מרכיביו בסיר גדול, מכסים במכסה ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד כשעה וחצי ברתיחה עדינה. מסירים מהכיריים ומצננים.

2. מסננים את הציר (בירקות ובעוף אין יותר צורך) ושומרים אותו עד יומיים־שלושה במקרר (או עד חודשיים בהקפאה).

3. המרק: מחממים מחדש את הציר ומביאים לרתיחה (מומלץ להוסיף 2 עלי כפיר ליים לרענון).

4. בינתיים, מכינים את האטריות לפי הוראות היצרן.

5. מסדרים בקעריות ההגשה את האטריות, הירקות ופרוסות חזה האווז. יוצקים מהציר הרותח ומגישים מיד.

  • סגנון: דריה קרגולה