לימון מוסיף המון

מה היינו עושים בלעדיו? לא ברור. מה אפשר לעשות בעזרתו? כמעט הכל. כמה רעיונות לדברים טובים שאפשר לעשות עם הפרי, במיץ ובקליפת הלימון.

משקה לימון, גי'נג'ר ודבש

ל־1 כוס

את המשקה הטעים הזה הכרתי בשיטוטי במזרח הרחוק, כפינוק אחרי יום טיולים ארוך, רק אחר כך שמעתי מרופאים סיניים כי הוא תרופה נהדרת לצינון.

המרכיבים

5־4 פרוסות דקות ג'ינג'ר קלוף

1 כוס מים רותחים

3־2 כפות מיץ לימון

דבש, לפי הטעם

ההכנה

שמים את הג'ינג'ר בכוס או בקומקום. מוזגים מים רותחים, מוסיפים לימון ודבש לפי הטעם. מערבבים ומגישים חם.

שניצל ברוטב לימון

2 מנות

שדרוג למנה הכי פופולרית במטבח.

המרכיבים לרוטב

מיץ מ־1 לימון גדול

1/2 כוס מרק עוף, אפשר מאבקה

2 כפות יין לבן יבש

1 כף חומץ אורז' או חומץ רגיל

1/2 כף סוכר

1/4 כפית מלח

2 כפות גזר חתוך דק מאוד או מגורר

1 כף קורנפלור

2 כפות מים קרים

1/2 כף עירית קצוצה

לשניצל

1/2 כוס קמח

1 כפית פפריקה

1/2 כפית פלפל לבן

1 ביצה, טרופה

1 כף רוטב סויה

1 כוס פירורי "פנקו" או פירורי לחם רגילים

500 גרם חזה עוף מוכן לשניצל, נקי משאריות שומן וגידים

שמן לטיגון

ההכנה

1. הרוטב: שמים בסיר קטן את כל מרכיבי הרוטב, פרט לקורנפלור, למים ולעירית, בסיר קטן ומביאים לרתיחה. מערבבים היטב את הקורנפלור והמים, יוצקים לסיר ומערבבים היטב, תוך חימום, כדקה עד שהרוטב מסמיך. מסירים מהכיריים, מצננים מעט ומוסיפים את העירית.

2. השניצלים: שמים את הקמח והתבלינים בקערה שטוחה ומערבבים. טורפים את הביצה והסויה בקערית נפרדת. מניחים את פירורי הלחם בצלחת שטוחה, ומכינים מגש מרופד בנייר סופג.

3. מקמחים את חזה העוף ומנערים מעודפים, טובלים בביצה ובפירורי הלחם, עד שהחזות מצופים היטב. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את החזות עד הזהבה. מעבירים למגש.

4. מעבירים לקרש חיתוך וחותכים לרצועות. מגישים מיד יחד עם הרוטב.

  • איך שומרים? את הרוטב ואת השניצלים בנפרד במקרר, עד 3 ימים. לפני ההגשה מחממים את השניצלים בתנור ואת הרוטב במיקרוגל או בסיר קטן.

שדרוג הורס לצ'יפס

מטגנים צ'יפס מתפוחי אדמה או בטטות (והכי טוב גם וגם). מיד אחרי הטיגון מפזרים עליהם 1/2 שן שום, קלופה וקצוצה דק, קליפה מגוררת מ-1 לימון, 1 כף פטרוזיליה קצוצה דק ומעט מלח ים ומגישים.

לימון – למה זה טוב לנו?

* הלימון מכיל נוגדי חמצון טבעיים.

* עשיר בוויטמין סי.

* על פי הרמב"ם הלימון "מוציא חום" מהגוף.

* על פי הרפואה הסינית הוא בעל אנרגיה קרה.

* מומלץ להתחיל את הבוקר עם חצי לימון טרי וסחוט עם מים פושרים או חמימים, להמרצת פעילות מערכת העיכול.

* טיפטוף מיץ לימון על פרי או ירק חתוך מונעת את השחרתו.

* מעט מיץ לימון מעדן ומשבח כול מאכל (כמעט).

פאי לימון ולואיזה עם קצפת

תבנית טארט מתפרקת בקוטר 26 ס"מ

המרכיבים לבצק

3/4 1 כוסות (245 גרם) קמח

5 כפות אבקת סוכר

150 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

3 כפות מי קרח

למלית

1/4 1 כוסות מים + 1/4 כוס מים קרים

1/4 כוס מיץ לימון

3/4 כוס + 1 כף סוכר

1 כף קליפת לימון מגוררת דק

1/4 כוס קורנפלור

3 חלמונים

4 עלי לואיזה, קצוצים דק

להגשה

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

2 כפות סוכר

ההכנה

1. הבצק: בקערת מעבד מזון בעל להב מתכת שמים את הקמח, אבקת הסוכר והחמאה ומעבדים בהפסקות, לפירורים. מוסיפים את המים ומעבדים שוב, קצרות, לבצק. מוציאים את הבצק ומעבדים לכדור, עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר 20 דקות לפחות (עד לילה).

2. בינתיים מחממים את התנור ל־180 מעלות ומשמנים את התבנית.

3. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ומרדדים לעלה בעובי כ־1/2 ובקוטר כ־30 ס"מ. מעבירים לתבנית ומהדקים לבסיס ולדפנות. גוזרים נייר אפייה לעיגול בקוטר 26 ס"מ, מניחים על הבצק ומפזרים עליו משקולת אפייה או קטניות (אפשר פשוט להניח שני מזלגות).

4. אופים 7 דקות, מסירים בזהירות את המשקלות ואת הנייר ואופים כ־15 דקות נוספות, עד הזהבה.מוציאים מהתנור, אך לא מכבים אותו.

5. המלית: בסיר קטן מחממים כוס ורבע מהמים, מיץ הלימון, 3/4 כוס מהסוכר וקליפת הלימון ומביאים לרתיחה עדינה.

6. בינתיים מערבבים בקערה את הקורנפלור וכף הסוכר הנותרת. מוסיפים את רבע כוס המים ואת החלמונים ומערבבים היטב לקרם חלק. יוצקים לסיר בזרם דק, תוך בחישה מתמדת, ומבשלים כ־2 דקות נוספות, עד שהקרם מסמיך. מסירים מהכיריים, מצננים מעט ומוסיפים את העלים.

7. יוצקים את הקרם לתחתית האפויה, משטחים ואופים כ־5 דקות, עד שהקרם מזהיב ומתייצב. מוציאים מהתנור ומצננים. מעבירים למקרר לשעה.

7. ההגשה: מקציפים את השמנת והסוכר לקצפת יציבה, מעבירים לשק זילוף ומזלפים גבעות רכות על הקרם. מגישים.

  • איך שומרים? עטוף במקרר, עד 4 ימים.

סלט שורשים ברוטב צ'ילי־לימון

4 מנות

בסלט הזה הרוטב הוא השוס האמיתי. הרוטב יכול לשמש למאכלים נוספים (סלט עוף למשל או כל מנת דג). מומלץ להכין את הרוטב עם לימון מסוג ליים. אם לא מוצאים, מכינים מלימון ירוק.

המרכיבים

2 סלקים קטנים

2 גזרים

1 קולורבי

2 צנוניות

6 עגבניות "זברה" שרי, או עגבניות שרי תמר

לרוטב

1/2 כוס מיץ ליים, או לימון ירוק

קליפה מגוררת מ־1/2 ליים, או לימון

3 כפות רוטב שזיפים

3 כפות רוטב צ'ילי מתוק

1/4 כפית מלח

3־2 כפות עלי כוסברה קצוצים דק

2־1 שיני שום, קלופות וקצוצות דק

1 כפית פלפל חריף אדום טרי, קצוץ דק

מעט פלפל שחור טחון טרי

ההכנה

1. קולפים את הירקות (פרט לצנונית ולעגבניות) ופורסים ל"פלחים". מעבירים לקערה.

2. הרוטב: שמים את כל מרכיביו בצנצנת, מכסים ומנערים היטב. טועמים ומתקנים תיבול.

3. יוצקים מהרוטב על הירקות, מערבבים ומגישים מיד.

  • איך שומרים? את הסלט מומלץ לא לשמור, אך את הרוטב אפשר לאחסן עד שבוע בכלי אטום במקרר.

לימון כבוש

צנצנת זכוכית בעלת מכסה בנפח 1 ליטר

לימון כבוש הוא נשק סודי: מקפיץ כל סנדוויץ', מצוין כטוויסט קטן לסלט עייף, משבח מאוד תבשילי עוף. מומלץ להכין אותו בצנצנת זכוכית (אפשר לעקר אותה והוא נוטה להתעפש פחות מאשר בכלי פלסטיק).

המרכיבים

5–6 לימונים צהובים, בינוניים

1/2 כוס מלח גס

2 כפיות פפריקה אדומה גרוסה גס

מעט פלפל שאטה גרוס

1-1/2 כוס מיץ לימון

שמן זית לכיסוי

ההכנה

1. שוטפים ומנגבים את הלימונים. פורסים לפרוסות בעובי כ־1/2 ס"מ.

2. מערבבים בקערה את המלח, הפפריקה והפלפל החריף. טובלים את פרוסות הלימון בתערובת ומסדרים בשכבות בצנצנת, מקפידים להשאיר מעט מקום פנוי.

3. יוצקים את מיץ הלימון, עד לשלושה רבעים מגובה הלימונים. מוסיפים את שמן הזית כך שיכסה את הלימונים לגמרי. חשוב שלא יבצבצו פרוסות לימון מתוך השמן, שכן הן יתעפשו ועלולות לקלקל גם את שאר תכולת הצנצנת. סוגרים ומניחים לעמוד שבועיים־שלושה במקום מוצל וקריר.

  • איך שומרים? עד חודשיים בכלי אטום במקרר.

משקה ברד לימון וסוכר חום

למשקה זה מומלץ להשתמש ב"לימון מתוק". זן מתוק במיוחד שאפשר להשיג בשווקים ואצל הירקנים המובחרים. אם לא מצאתם, משתמשים בליים או בלימון רגיל.

ל־4 כוסות:

מסירים את קליפתם של 3 לימונים מתוקים גדולים בעזרת סכין (אני אוהבת להשאיר מעט מהקליפה, כדי לחזק את הטעם). חוצים ומרחיקים גרעינים. מעבירים לבלנדר, מוסיפים 4 כפות סוכר חום, 400 גרם קרח ו־1 כוס חליטת עשב לימון או לואיזה, מסוננת ומצוננת. טוחנים בהפסקות, ל"ברד". מעבירים לכוסות, מקשטים בעלי לואיזה או נענע ומגישים.