במסגרת פרויקט "שינוי קטן עושה הבדל גדול" המתפרסם בשבועון "לאשה" בשבועות האחרונים, בחרנו להתמקד בשעות בהן אנו נמצאים בעבודה.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

האם העבודה הורגת לנו את הגב?

רובנו עובדים בישיבה, ולא מעטים מאיתנו חוזרים הביתה הרוסים. לא בכדי כאבי גב תחתון נחשבים כמחלה השנייה בשכיחותה בעולם, אחרי כאבי ראש, אומר פרופ' משה סלעי, מנהל החטיבה האורתופדית במרכז הרפואי תל־אביב (איכילוב). "כ־70% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי פונים לאורתופד עקב כאבי גב".

"נהוג לייחס זאת לעובדה שרובנו עובדים בתנוחת ישיבה שאינה טבעית לעמוד השדרה האנושי, ומעטים מאיתנו טורחים לקום במהלך יום העבודה ולבצע פעולות שמנטרלות את ההשפעות המזיקות, כמו תרגילי מתיחה. ביפן, למשל, הבינו כבר מזמן שתפוקת העובד עולה כשגופו בריא. לכן הם מכתיבים הפסקות יזומות במפעלים, שמוקדשות לפעילות גופנית מוסדרת על חשבון שעות העבודה. לא רק שהתפוקות לא נפגעות במפעלים הללו, אלא להפך".

ד"ר סטיבן וולקס, מנהל המחלקה האורתופדית במרכז הרפואי רבין (בילינסון), מוסיף שמיעוט הפעילות הגופנית, והריכוז שאנו משקיעים בעבודה, משכיחים מאיתנו את הצורך לתת לגוף מה שנחוץ לו: "אדם שיושב במשרד כל היום מול המחשב, משתמש בעכבר ביד אחת, שאינה מונחת על השולחן אלא 'תלויה' באוויר. כך מופעל עומס יתר על שרירי חגורת הכתפיים והצוואר, שעלול לגרום לכאבים. ישנם מקצועות, מעטים מאוד אמנם, שהוכחו כגורמים נזק גופני לצמיתות. מלטשי יהלומים, למשל, יושבים כשהמרפק שלהם מונח על השולחן, וסובלים לא פעם מפגיעה בעצב שבאזור המרפק.

איך שומרים על הגב?
  • "קמים מהשולחן אחת לשעה, מבצעים מספר מתיחות והולכים סביב השולחן", אומר ד"ר וולקס.
  • "משתמשים באבזרים כמו הדום (שרפרף) לרגליים, שמשפר את זרימת הדם לרגליים, מסייע לשמירה על זווית נכונה ומשפר את מאזן הכוחות הפועלים על הגב התחתון", אומר פרופ' סלעי.

האם העבודה פוגעת בלב שלנו?

כמעט כולנו חווים עודף סטרס בעבודה: מתחים, התמודדות עם בוס בעייתי, שעות עבודה ארוכות ומתישות ולעתים גם דילוג על חופשות. ד"ר בלה קויפמן, מנהלת המרפאה לבריאות לב האישה והיחידה למניעת מחלות לב במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), מסבירה שעודף מתח בעבודה גורם להפרשת אדרנלין, אשר גורם לעלייה בלחץ הדם וברמות הסוכר. "אני עצמי עובדת הרבה ועבודתי קשה ומתוחה", מודה ד"ר קויפמן, "אבל אני חווה המון סיפוק בעבודה ואוהבת מאוד את מה שאני עושה. האיזון הזה נחוץ לכולנו".

איך מפחיתים את המתח?
  • ד"ר קויפמן: "על כל אחד מאיתנו למצוא את הדברים הקטנים שעושים לו טוב ולאפשר לעצמו לשים עצמו במקום הראשון: הליכה יומית, יוגה, טיפול פנים, מניקור, פגישה עם חברים ועוד. חשוב להבין שלא מדובר במותרות או בפינוק, אלא בפעולות שהם בגדר חובה לשמירה על בריאותנו".

האם אנחנו מקלקלים לעצמנו את העיניים בזמן העבודה?

הסכנה העיקרית לעיניים אורבת לאנשים שעוסקים במקצועות המחייבים מגע עם חומרים מסוכנים (ונדרשים לכן להרכיב משקפי מגן), כמו רתכים, מסגרים, משחיזי מתכת וכו', אומר ד"ר נדב בלפר, מנהל מרפאת עיניים במרפאות החוץ במרכז הרפואי אוניברסיטאי סורוקה.

ומה לגבי אנשים העוסקים בעבודה משרדית מול מחשב? הבשורה הטובה היא שאין כל הוכחה מחקרית לכך שמסכי מחשב או מכשירים פולטי קרינה מזיקים לראייה. עם זאת, עבודה הדורשת ריכוז לאורך זמן, עלולה להשכיח מאיתנו את הצורך הטבעי למצמץ, וכשהעין אינה נמסכת כראוי ומתלחלחת בנוזל הדמעות – עלול היובש לגרום לתחושות עקצוץ, גירוי, אודם, עייפות ואפילו לדמוע.

איך שומרים על בריאות העיניים?
  • "עוצמים עיניים כל חצי שעה למשך דקה", אומר ד"ר בלפר. "מי ששוכח למצמץ וסובל מיובש בעיניים יכול לתכנת תזכורת בשעון או בטלפון הסלולרי, שתזכיר לו לאפשר לעיניים לנוח ולהירגע, ובאותה הזדמנות לשפר את תנוחת הישיבה".
  • מגדילים את כמות השתייה, כיוון שהנוזלים מסייעים ללחלוח העין. במידת הצורך מזליפים לעיניים תחליף דמעות: חשוב להבחין בין תכשיר שהוא תחליף דמעות, שנועד להוסיף לחות לעין, לבין טיפות שמכווצות את כלי הדם או מלבינות את העין (התייעצו עם הרוקח).
  • וכמובן מרכיבים משקפי מגן אם התפקיד או הפעולה שמבצעים מחייבים זאת.

רוצים דוגמאות לשינויים קטנים? קבלו:
  • יושבים כל היום מול המחשב?

קומו מהכיסא ועשו סיבוב אחד, פעם בשעה, סביב השולחן. הגב שלכם יודה לכם.

  • אתם לא רעבים בבוקר?

הכינו סנדוויץ' קטנטן לעבודה. אל תגיעו, בשום אופן, לארוחת הצהריים על בטן ריקה.

העבודה שלכם דורשת ריכוז רב וקריאה מרובה? קחו דקה אחת קטנה לעצימת עיני ים. חזרו על הפעולה הפשוטה הזו כל חצי שעה.

  • העומס בעבודה מלחיץ אתכם?

אל תשמרו בבטן. דברו על זה עם חבר קרוב. כבר תרגישו יותר טוב.

המאמר המלא ועוד המלצות לשמירה על הבריאות במהלך שעות העבודה: פרויקט "שינוי קטן עושה הבדל גדול", בגיליון "לאשה" השבוע