בכל פעם זה מפתיע לשמוע שאנשים עדיין חושבים שיופי וחוכמה לא הולכים ביחד. כבר מימי קליאופטרה (אם לא קודם!) הסטריאוטיפ הזה היה צריך להתנפץ ברעש גדול אבל איכשהו הוא עדיין עולה מדי פעם. אז קבלו סקירה שתשחט סופית את הפרה הלא קדושה הזו, עם עוד כמה דעות קדומות מוטעות.

>> בואו להיות חברים של מלכות היופי בפייסבוק!

מראשית ימי תחרות מלכת היופי היו דוגמאות לזוכות שמינפו את התואר בתבונה כדי לקדם את עצמן ואת הקהילה. מיכל מודעי המנוחה, שזכתה בשנת 1951, עשתה רבות למען ישראל בכלל ונשים בפרט בתפקידיה הבכירים באירגון ויצ"ו העולמי.

ד"ר לימור שריר, הזוכה לשנת 1973, היא רופאה במקצועה וסופרת. עד היום ראו אור שמונה ספרים פרי עטה, הכוללים פרוזה, קובץ סיפורים קצרים וביבליוגרפיה הגותית על אודות מרטין בובר. בימים אלה רואה אור באיטלקית ספרה "אלוהים ואלווירה". במקביל היא מלמדת קורס ספרות ורפואה באוניברסיטת תל אביב, אותו תכננה כדי להעשיר את עולמם של הסטודנטים.

"נתקלתי בעבר בתגובות מופתעות לנוכח ההישגים שלי", היא מספרת. "כיום נראה לי שהולכת ופוחתת ההתייחסות, המשונה לדעתי, המביעה הפתעה מהישגיהן של נשים יפות. כיום ההישגים הם חלק מאישיותי ומתקבלים כחלק משגרת חיים".

שלוש שנים לאחר מכן, ב-1976, נבחרה רינה מור למלכה ועשתה היסטוריה כשחזרה מהתחרות הבילאומית מיס תבל (מיס יוניברס) עם הכתר. מור שמחה מאוד אבל המשיכה במסלול שתכננה לעצמה וללימודי משפטים. מזה שנים היא עורכת דין.

בשנת 1979 נבחרה ורד פולגר, שהמשיכה בקריירה מרשימה בעולם המשפטי והיא מכהנת כיום כנשיאת בית הדין לעבודה בנצרת (בשם ורד שפר).

תמר זיסקינד, מלכת היופי לשנת 2008, היא סטודנטית שנה ד' לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית. גם היא מכירה מניסיון אישי את הדיעות הקדומות בנושא: "בשנה שבה זכיתי בתואר הייתי מדריכת פסיכומטרי. לקח לסטודנטים כמה שיעורים עד שהם התחילו להקשיב למה שאמרתי", היא מחייכת.

"כשהתחלתי את לימודי הרפואה, לסטודנטים אחרים היה קשה לקבל את זה. אנשים שלא החלפתי איתם מילה אמרו שבטח התקבלתי בפרוטקציות, שאני לא אשרוד מסלול של שש שנים. באיזשהו מקום אני יכולה להבין את זה, אתה לא מצפה בלימודי רפואה לפגוש מלכת יופי. אבל זה עבר.

"האמת, זה לא ממש מעניין אותי מה שאנשים חושבים. יש לי את החברים שלי ואני לא עסוקה כל היום בלהוכיח את עצמי".

במקביל ללימודים, זיסקינד עדיין מדגמנת מדי פעם ומסקרת אירועי ספורט. באולימפיאדה האחרונה נסעה ללונדון מטעם רדיו טל אביב. "אני אוהבת לאזן את הלימודים עם דברים אחרים, במיוחד מה שקשור לספורט". רגע, למישהו יש סטריאוטיפים על כתבות ספורט? די, אל תתחילו.

שנה אחריה נבחרה שונית פרג'י, שבמקביל לדוגמנות ולהשתתפות מתוקשרת בריאליטי "הישרדות", היא השלימה תואר בראיית חשבון. על הדרך היא ניפצה עוד סטריאוטיפ, על מלכות היופי שזורקות את החבר עם הזכיה בתואר. ביוני הקרוב היא תינשא לבן הזוג מהתיכון (!), הכדורגלן תומר חמד.

רינה מור. מלכת יופי, מיס תבל ועו"ד (צילום: איתן טל)
רינה מור. מלכת יופי, מיס תבל ועו"ד (צילום: איתן טל)

נערת ישראל: "הייתי מהעופות המוזרים, גם נראית טוב וגם מצטיינת"

בשנת 2011 זכתה בתואר אלה רן, תלמידה מצטיינת מהרצליה, שמתחילה בימים אלה תואר ראשון בפסיכולוגיה באוניברסיטת בר אילן. מלכת החן לאותה שנה, בר מרום, התחילה תואר בכלכלה במקביל לשירות הצבאי ועוד סימסטר אחד היא תסיים אותו. נערת ישראל הנוכחית, לינה מחולה, מתחילה השנה את לימודי המשפטים באוניברסיטה העברית. עוד כתלמידה בבית הספר הריאלי בחיפה היא התבלטה: "הייתי הילדה שכולם מעתיקים ממנה שיעורים", היא מספרת, "ואחר כך הייתי מהעופות המוזרים שלמרות שהם נראים טוב הם עדיין מצטיינים. הרבה אנשים שנאו אותי על זה", היא אומרת בכנות.

לינה מחולה, נערת ישראל. בקרוב משפטים באוניברסיטה העברית (צילום: רונן פדידה)
לינה מחולה, נערת ישראל. בקרוב משפטים באוניברסיטה העברית (צילום: רונן פדידה)

אלה רן. בעוד כמה שנים היא תהיה הפסיכולוגית שלכם (צילום: כפיר חרבי)
אלה רן. בעוד כמה שנים היא תהיה הפסיכולוגית שלכם (צילום: כפיר חרבי)

עוד דעה קדומה קובעת שההצלחה של מלכות היופי מוגבלת לתחומי ישראל בלבד. ואנחנו אומרים: הא? קבלו למשל את אילנה שושן, מלכת היופי לשנת 1980. הרזומה שלה כולל עבודה כדוגמנית בינלאומית בסוכנות פורד ובהמשך היתה מפיקה הוליוודית ומלהקת בחברת ההפקות סיגניצ'ור פיקצ'רס. השייכת לבעלה, מפיק הקולנוע משה דיאמנט. מייקל דאגלס וקתרין זיטה ג'ונס היו קופצים מדי פעם להתארח לארוחת ערב בביתם שבהוליווד. בשנים האחרונות היא מקדישה את זמנה לפרוייקטים של העצמה נשית.

הנציגה המובהקת של הצלחה בחו"ל בשנים האחרונות היא כמובן גל גדות, משתתפת קבועה בסדרת הסרטים ההוליוודית "מהיר ועצבני", עם גיחות לסדרות כמו "הפמליה" ולסרט "כמו יום ולילה" בכיכובו של טום קרוז. אחרי הלידה של בתה התינוקת, גל מחלקת את הזמן בין ישראל לאל.איי, בתמיכה מלאה של בן הזוג, ירון ורסנו: "ירון נתן לי כוח לחלום וראה שזו לא בושה לחלום גבוה ולכוון להוליווד". על התוכניות לעתיד סיפרה בריאיון ללאשה: "אני כל הזמן עובדת על המשחק. אני כל הזמן בשיפורים ובליטושים. אני מתה על זה. לשם פניי מועדות".

הפציינטים הרוויחו את יונתן וגמן

אם אנחנו כבר בתנופה, אספנו עוד כמה שמות של אנשים יפים שהם גם מוכשרים ובקודקודם מוח חריף. רותם סלע, הדוגמנית-מנחה-שחקנית, היא בוגרת לימודי משפטים ומנהל עסקים במרכז הבינתחומי. היא עמדה בהצלחה בכל הבחינות וההתמחות והיום היא עורכת דין מן המניין. במקביל היא ממשיכה להיות פזנטורית של לוצ'י, שחקנית ("הבורר") ואמא לתינוקת.

את יונתן וגמן, דוגמן הבית של קסטרו, אתם עשויים לפגוש בעוד כמה שנים במרפאה (רק בריאות, כן?). וגמן לומד רפואה והוא התחיל את שנת הלימודים האחרונה לתואר התובעני. הוא התחיל בהונגריה והציונים היו טובים מספיק לחזור הביתה, לפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. בריאיונות הוא מספר שהתלבט בין רפואה להנדסה, אבל העדיף מקצוע שיש בו מגע עם אנשים. הפציינטים הרוויחו.

דודי בלסר. MBA מבי"ס בינלאומי מוביל (צילום: אמית הרמן )
דודי בלסר. MBA מבי"ס בינלאומי מוביל (צילום: אמית הרמן )

הבנים בעסקים, הבנות בפסיכולוגיה

הדוגמן הלוהט והכי בולט לפני וגמן, היה כנראה דודי בלסר. הוא היה הדוגמן הראשון של קסטרו, שחקן כדוריד שהתגלה והפך לכוכב. הוא הוביל קמפיינים גדולים בארץ ואף צעד על מסלולי תצוגות בחו"ל. במקביל לכל זה הוא השלים תואר בכלכלה ומשפטים והמשיך לתואר שני במנהל עסקים באחד מבתי הספר המובילים בעולם בתחום, אינסיאד שבצרפת.

ועוד: דן מנו לומד תואר שני במנהל עסקים בלונדון, סיוון אברהמי ("האח הגדול") למדה חקר המוח וימית סול, שחקנית, דוגמנית ומגישה ("סברי מרנן", "שישי עד הגג", "החברים של נאור" ועוד), נמצאת בהליכים מתקדמים בהתמחות בדרך להפוך לפסיכולוגית קלינית. אז בואו נדבר על הסטריאוטיפים שלכם, אולי זה משהו בילדות?

דן מנו. MBA כנ"ל (צילום: אורי אליהו)
דן מנו. MBA כנ"ל (צילום: אורי אליהו)

חו"ל: אוליבר סטון המליץ על קלייר דיינס לאוניברסיטת ייל

המון מלים התפרסמו על טום קרוז לאחרונה בעקבות הגירושים מקייטי הולמס. הנה משהו שלא ידעתם: במשך שנה הוא למד כמורה בסמינר פרנסיסקני, במימון מילגה מהכנסייה. הוא סיים תיכון בניו ג'רסי וזה היה הישג לא פשוט, בהתחשב בכך שמשפחתו היתה במצב כלכלי ירוד. הוא היה בשמונה בתי ספר יסודיים ושלושה תיכונים.

גם מדונה קיבלה מילגה, מעט פחות רוחנית: אוניברסיטת מישיגן הזמינה אותה ללמוד בלט אחרי שהתבלטה כרקדנית מצטיינת בתיכון.

אלישיה קיז התחילה לנגן מוזיקה קלאסית על פסנתר בגיל שבע. היא למדה בבית ספר לאמנויות הבמה במנהטן והציונים שלה היו כל כך טובים, שהיא זכתה בכבוד לשאת את נאום הסיום של המחזור – בגיל 16! היא קיבלה מלגת לימודים לאוניברסיטת קולומביה היוקרתית אבל ויתרה עליה כדי להתמסר לקריירה המוזיקלית.

קלייר דיינס, שעדיין לא התאוששנו מביקורה הזוהר בישראל לרגל צילומי העונה השנייה של "הומלנד", למדה פסיכולוגיה באוניברסיטת ייל למשך שנתיים (אולי זה עוזר לה לגלם את קארי מתיסון המעורערת?). אגב, אחד הממליצים ששלחו מכתב לייל בשבילה היה אוליבר סטון.

לימודי פסיכולוגיה הם כנראה פופולארים במיוחד בקרב השחקניות החכמות. גם נטלי פורטמן היתה שם – המחלקה לפסיכולוגיה של הרווארד. היא אפילו פירסמה כמה מאמרים מדעיים בכתבי עת והרצתה בכנס בקולומביה.

היא דוברת עברית, כידוע, ומסתדרת גם בצרפתית, גרמנית, יפנית וספרדית. בתקופת הלימודים אמרה: "אני מעדיפה להיות חכמה מאשר כוכבת קולנוע". ובכן, קיבלת את שניהם.

ואם אתם מתכננים להירשם ללימודי טלוויזיה וקולנוע ב-NYU, אחד המרצים שלכם יהיה ג'יימס פרנקו. הוא שחקן, הוא כותב, הוא הנחה את האוסקר ועכשיו הוא מנחה סטודנטים שנה ג' בבימוי פרוייקט הגמר שלהם. והוא עצמו נמצא בעיצומם של לימודי דוקטורט באנגלית באוניברסיטת ייל.

_________________________________________________________________________________________________________

עוד כתבות באתר מלכות היופי: